Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 100384 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #345 on: 14.01.24 - klo:05:05 »
Tällainenkin asia on nyt tehty epäilyksen alaiseksi:

Kuluttajat ymmällään Yhdysvalloissa: Onko laitumella ikänsä olleen naudan liha sittenkään kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto?

Tämä asia muuten vaikuttaa muussakin lihakarjassa:

Quote
Mafin mukaan laiduntamisen hiilijalanjälki saattaa joskus olla maissia raskaampi. Syy on pitempi aika, minkä pelkästään nurmiruokittu nauta vaatii saavuttaakseen teuraspainon.

Pitempi elämä on varmasti eläimelle mukavampi asia. Mutta hiilijalanjälkeä se ei pienennä. Ja sama valitettavasti pätee liikunnallisempaan eläinelämään.

Asiasta sitten tieteellisin menetelmin:

Carbon tradeoff: Which is better for the environment — grain-fed or pasture-raised beef?

Quote
We find that pasture-finished operations have 20% higher production emissions and 42% higher carbon footprint than grain-finished systems. We also find that more land-intensive operations generally have higher carbon footprints.



In our results, soil carbon sequestration from grazing offsets only a portion of production emissions. This finding is consistent with the conclusions of Garnett et al. (2017), which estimated that soil carbon sequestration from grazing can offset 20–60% of annual emissions from ruminant grazing.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #346 on: 19.01.24 - klo:05:40 »
Metaaniongelmaan on ehkä ratkaisu?

Methane gas from cow burps and other sources accelerates global warming. Here’s a genetic tweaking technique that could transform it into organic fertilizer

Ja naudanlihapihveistäni ei olisi pakko luopua?!   ;D

Kuulostaa vieläpä kierratysratkaisulta. Jos geenitekniikkaa on mukana, se taitaa olla luomussa poissuljettu keino. Vaikka luomulannoitteesta tuossa puhutaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #347 on: 02.02.24 - klo:05:33 »
Lisää kasvisyöntiä meille...

Tutkijat peräävät kestävämpää ruokajärjestelmää – Suurimmat vaikutukset ympäristöön ja terveyteen olisi ruokavaliomuutoksella

Quote
Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyminen ja viljelijöiden kannustaminen ympäristöystävällisempään tuotantoon voisi vaikuttaa sekä aliravitsemukseen, ylipainoon että ilmastonmuutokseen, lasketaan uudessa raportissa.

... ja ehkä varovasti vähän tätä heille:

Quote
”Monissa osissa maailmaa pitäisi keskittyä eläintuotteiden kuluttamisen vähentämiseen sairauksien vähentämiseksi ja ympäristövaikutusten vuoksi, kun taas muilla alueilla muutos pitäisi keskittää sen lisäämiseen aliravitsemuksen voittamiseksi”, sanoo tutkija Michael Obersteiner tiedotteessa.

Tässä kyllä sitten pilkistää tietty ideologia, jopa mytologia:

Quote
Muita tärkeitä keinoja olisi kannustaa viljelijöitä kestävämpään tuotantoon. Se voisi tarkoittaa hiilen ja typen kovempaa verottamista, pienviljelijöiden tukemista suuren skaalan tuottajien sijasta sekä uuteen maatalousteknologiaan investoimista päästöjen vähentämiseksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #348 on: 28.02.24 - klo:05:10 »
YLE:n lyhyet:

Quote
Ranska kieltää lihaan viittaavien sanojen käytön kasvipohjaisten tuotteiden nimissä

Ranska kieltää lihaan viittaavien sanojen, kuten kinkun ja pihvin, käytön kasvipohjaisten tuotteiden nimissä.

Ranskan hallituksen kieltämiä sanoja on yhteensä 21, ja päätös astuu voimaan kolmen kuukauden kuluttua. Listan ulkopuolelle jää joitain perinteisesti lihaan viittaavia sanoja, kuten burgeri.

Kasvipohjaisten proteiinituotteiden markkinaosuuden kasvu on ärsyttänyt Ranskan karjatuottajia, jotka ovat olleet taloudellisissa vaikeuksissa muun muassa halvan tuontilihan vuoksi.

Maanvilelijät ovat osoittaneet voimakkaasti mieltään Ranskassa monen muun Euroopan maan tapaan.

Ei välttämättä kovin merkittävä muutos. Tuskinpa ranskalaiset ovat ostaneet lihan kasviskorvikkeita vahingossa, hämättyinä. Ja tuskinpa niin on käynyt Suomessakaan. Jos joku taho ottaa nyt asiakseen tuoda tuon ranskalaisen idean tänne.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #349 on: 06.03.24 - klo:06:12 »
Monia asioita kouluruoalla tavoitellaan. Ja tämä on nyt se ykkösasia:

Vihattu rakastettu kouluruoka

Quote
Jokaisella on kouluruoasta mielipide eikä se aina ole mairitteleva. Monilla paikkakunnilla yli puolet tai lähes puolet kasi- ja ysiluokkalaisista jättää kouluruan syömättä useana päivänä viikosta. Kysyimme miksi.
{..]
Kun vantaalaisilta Kilterin peruskoulun oppilailta kysyy, miksi he eivät mene joinain päivinä syömään ilmaista kouluruokaa, vastaukset toistavat samaa kaavaa.

Kasvisruoka ei maita. Lempiruokia ovat uunimakkara, makaronilaatikko ja muut liharuoat.

Koululaisten pitää pelastaa ilmasto. Syömällä kasvisruokaa. Kiltisti, jos sopii.

Nuorisolla on edustajansa:

Nuorisovaltuusto poistaisi punaisen lihan kouluruoasta
« Last Edit: 07.03.24 - klo:06:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #350 on: 07.03.24 - klo:06:31 »
Meille ei minkäänlainen yllätys:

Kasvis­proteiinien myynti on laskenut roimasti

Kuten ei tämä selityskään:

Quote
YKSI syy niin kutsuttujen lihankorvikkeiden myynnin laskuun löytyy hinnasta. Inflaatio on nostanut ruoan hintaa parin viime vuoden aikana reippaasti ja se on vaikuttanut kuluttajien ostotottumuksiin.

Kun 250 gramman paketti härkäpapumuhennosta maksaa saman verran kuin puoli kiloa jauhelihaa, etenkin moni säästöjä havitteleva sekasyöjä on palannut vanhoihin ruokatottumuksiin.

Meidän tarkkailussamme ne tuskin koskaan ovat olleet edullisia. Kauhistelumme taisi alkaa 5 vuotta sitten seitan-kimkuista. Jotka olivat jopa luomukinkkuja kalliimpia.

Se ei nyt ole inflaatio sinänsä. Vaan vielä selittämätön kuluttajien herkistyminen hinnoille. Kuten luomuruoassakiin.

Tämä voi olla tärkeämpi syy:

Quote
KOLMAS syy laskeneisiin myyntimääriin löytyy Boström-Kumlinin mukaan itse tuotteista. Joidenkin kasvipohjaisten tuotteiden maussa on edelleen kehitettävää.

Eli on ennakkoluultomasti kokeiltu ja petytty? Niin on pitkälle käynyt minulle. Minun suussani lihan maussa ei enää ole mitään kehitettävää. Niin hyvää se on.  ;D
« Last Edit: 07.03.24 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #351 on: 02.04.24 - klo:04:10 »
Nyt lukisi mielellään lisääkin (MT):

Laidun voi olla hyvä tai paha: liikalaidunnus nopeuttaa ilmastonmuutosta, sopiva laidunpaine tekee nurmesta merkittävän hiilensitojan

Quote
Jos lihan saatavuus halutaan turvata, yksi vaihtoehto on siirtää karjaa maailman niille alueille, jotka kärsivät laidunnuksesta vähiten.
Tilaajalle
Suomessa vesivarat ovat monia muita maita paremmat, ja kuumuus rajoittaa nurmen kasvua suhteellisen harvoin.
Maatalous|Ympäristö 1.4.2024 15:00
Satu Lehtonen
Tilaajalle
Haluatko lukea juttuja rajoituksetta?
Tämä sisältö on vain tilaajille.

Mutta rakkaan naudan puolesta joku on sanonut hyvän sanan.  ;D

MT ei varmaankaan halua sitä tuoda erityisesti esille, mutta niin olen ymmärtänyt, että eräitä tuollaisia alueita ovat Brasilian cerrado-tasangot. Kunhan rajat asiassa pidetään, kohtuus muistetaan. Eikä sielläkään nosteta laidunpainetta liikaa.
« Last Edit: 02.04.24 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #352 on: 10.04.24 - klo:04:39 »
GLP:

Viewpoint: Ready to abandon milk and meat to improve health and save the environment? Not so fast.

Quote
The relatively small size of these environmental gains for dairy substitutes were put into perspective when they were weighed up against some of the nutritional losses driven by a shift to plants, which the researchers delved into as well. In both meat- and dairy substitute diets there were some small, relatively insignificant declines in protein and vitamin D levels. But the most striking figure was that a 50% dairy replacement would lead to a 14% increase in the number of people experiencing a calcium deficit in Canada—an ingredient that is critical for the growth of healthy muscles and bones.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #353 on: 10.04.24 - klo:09:30 »
Kun kovasti on yritetty, ei ole sitten kivaa, jos ja kun käy näin:

Ylen selvitys paljastaa, että koulujen ruokalistoilta on poistettu pitkä lista kasvisruokia – syynä maku

Ainakaan asian puuhaihmisille.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #354 on: 17.04.24 - klo:04:57 »
Pikku-uutinen täältä Suomen laidalta:

SS: Vegaaninen hampurilaisketju konkurssiin – tilalle aukesi jo uusi kebabravintola

***

Hesarissa aamulla tällainen juttu:

Ruoka­valio näkyy myös aivojen toiminnassa – Kasvis­ruokavaliolla oli tutkimuksessa yhteys masennus­oireisiin

Quote
Kasvisruokavaliota sekä vähäkuituista ja runsasproteiinista ruokavaliota noudattaneilla oli muita enemmän masennus- ja ahdistuneisuusoireita.

KAIKKIRUOKAISUUS tukee aivojen hyvinvointia paremmin kuin kasvissyönti. Tällaisen päätelmän voi tehdä tuoreesta tutkimuksesta.

Kuukausi sitten lehti kertoi:

Kasvis­proteiinien myynti on laskenut roimasti
Lihankorvikkeet eivät enää maistu kansalle aiempaan tapaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #355 on: 07.05.24 - klo:04:05 »
Tätä kautta ei maailman haluta pelastuvan:

Florida kieltää keinolihan valmistamisen ja myynnin ensimmäisenä USA:ssa – "Me pelastamme naudanlihamme"

Quote
Keinolihan valmistamisesta, myynnistä ja säilyttämisestä tulee rikos Floridassa Yhdysvalloissa. Osavaltion kuvernööri Ron DeSantis allekirjoitti asiaa koskevan lain huhtikuun lopussa. Asiasta uutisoivat muun muassa NBC News ja Agweb.

Kolmen muun Yhdysvalojen osavaltion Alabaman, Arizonan ja Tennesseen uskotaan seuraavan Floridan jalanjälkiä.

DeSantisin mukaan Florida taistelee maailman eliitin suunnitelmaa vastaan, jonka tavoitteena on pakottaa ihmiset syömään petrimaljassa kasvatettua lihaa tai hyönteisiä.

"Me pelastamme naudanlihamme."

Tämä on muuten minulta vielä kokematta:

Hyvä, koska poika lupasi juuri äskettäin tarjota minulle Beyond Meatin annoksen. Ja minä lupasin syödä sen!  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #356 on: 08.05.24 - klo:05:27 »
Suomessa (ja Euroopassa) menee... jotenkuten:

Inflaatio ja ostovoiman lasku kurittavat kasviproteiinien kysyntää – tulosjulkistaja Raisio pyrkii yhä uusille markkinoille

Quote
Niin ikään kasviproteiinien kategoria on menestynyt heikosti koronan ja inflaation kurittamana.

Tämä ilmiö ei Raision mukaan koske pelkästään Suomen markkinoita, jossa Raision valmistama härkäpaputuote Härkis on johtava brändi. Myös Euroopassa on nähty kysynnän laskua laajalla rintamalla.

”On selvää, että lyhyellä tähtäimellä kysymys on tuotteiden mausta ja hinnasta vertailussa lihaproteiineihin ja siksi kehitystyötä tulee sinnikkäästi jatkaa”, Kuusniemi arvioi Raision tulevaa toimintaa.
« Last Edit: 08.05.24 - klo:05:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #357 on: 09.05.24 - klo:06:44 »
Tämä on brasilialaisen naudanlihan kannalta paradoksaalinen linjaus:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·15t
EU kieltää raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuonnin sademetsästä hakatuilta alueilta. Koskee erityisesti #palmuöljy #kumi #soija #kaakao #suklaa #naudanliha kielto rajoittuu metsäalueisiin, jotka on hävitetty 31.12.2020 jälkeen.

Schutz des Regenwaldes
EU verbietet Soja, Palmöl und Rindfleisch aus Entwaldung


EU agrees law preventing import of goods linked to deforestation

Koska se toisaalta sallii sen tuonnin alueilta, joilla sen tuotanto ei aiheuta metsäkatoa.

Kaiken brasilialaisen lihan ylimalkainen boikotointi tulee... kielletyksi?

Nyt joku on uskaltanut nousta sitä Suomessa puolustamaan:

Jenna Simula hehkuttaa Brasilian maataloutta somessa: ”Hatunnosto brasilialaisille viljelijöille”

Quote
Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula ylistää Brasilian maataloutta. Hänen mielestään Euroopassa ei anneta Brasiliasta todenmukaista kuvaa.

Tässä voi olla viittaus suorakylvöön:

Quote
”Brasiliassa tehokkuus on avainsana. Se ei tarkoita luonnon tuhoamista, päinvastoin. Mitä enemmän viljellyltä hehtaarilta saadaan, sen parempi kaikille. Optimointia, viljelykierron lisäämistä, ravinteiden sitomista maaperään.”

”Hatunnosto brasilialaisille viljelijöille”, Simula kirjoittaa. Hänen mukaansa maassa on lähdetty viljelyn osalta pienestä liikkeelle ja kitukasvuisesta, eroosioherkästä maaperästä saatu eväät omalle kansalle ja vientiin saakka.
(lihav. HJ)

Cerrado-tasankoja hän ei maininnut. Mutta edellä ne ovat tulleet esille.
« Last Edit: 09.05.24 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #358 on: 13.05.24 - klo:04:39 »
Näin suomalaisen lihan osalta:

Kestävän lihantuotannon kriteerit kartoitettu – Suomi kansainvälisesti etunenässä

Quote
Lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraportti on valmistunut. Työryhmä kartoitti lihan kestävyyttä kuvaavia kriteereitä, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, tuotteiden markkinoinnissa ja elintarvikkeiden viennin edistämisessä.

Suomalainen liha on raportin mukaan kansainvälisesti vertailtuna kestävästi tuotettua. Tietoisuus kestävyyskriteereistä on kuitenkin yleisesti puutteellista. Kestävyydestä viestiminen ja kuluttajien tietoisuuden lisääminen vaativat monipuolisia toimia, kuten sertifioidun kestävyysmerkin käyttöönottoa, oppimateriaalien päivittämistä ja tutkittuun tietoon perustuvaa viestintää.

Julkisille elintarvikehankinnoille on luotu vastuullisuuskriteerit, joita päivitetään tarpeen mukaan. Vastuullisuuskriteereiden soveltamista ja todentamista tulisi helpottaa. Ehdotuksena on kehittää malli kriteerien priorisointiin ja selkeä todentamismalli, joka helpottaisi hankintayksiköiden ja toimijoiden työtä. Lisäksi tarvitaan yhteistä ohjeistusta sopimusseurantaan,

Oliko se työ kaikin puolin kansainvälistä? Ei ollut:

Quote
Lihatuotteille kaivataan yleisesti hyväksyttyä kestävyysmerkkiä, joka helpottaisi hankintayksiköiden todentamistyötä. Luomulihalla on jo oma sertifikaattinsa, mutta luomun hinta ja saatavuus rajoittavat sen käyttöä julkisissa hankinnoissa.

Kansainvälisillä markkinoilla kestävyyttä ei ole standardoitu, mikä luo tarpeen laatujärjestelmätyyppiselle dokumentoinnille ja verifioinnille.

Tuollaisessa työryhmässä sopisi olla Brasilian edustaja nukana. Vrt. juuri edellä.

Noista luomukommenteista ehkä vielä toisaalla lisää.
« Last Edit: 13.05.24 - klo:04:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25399
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #359 on: 14.05.24 - klo:11:20 »
Hyvin vähäistä muutoksista on rakennettu tämä otsikko;

https://www.luke.fi/fi/uutiset/punaista-lihaa-tuotetaan-ja-kulutetaan-aiempaa-vahemman

Tottahan tämä on:

Quote
Lihan kulutus on viime vuosina vähentynyt huippuvuosista 2016–2018, jolloin lihaa syötiin reilu 81 kiloa henkilöä kohden. Nykyinen lihan kulutus on noin 77 kiloa, kun mukaan on laskettu riistaliha ja syötävät elimet. Määrä on kypsentämätöntä ruholihaa, joka sisältää muun muassa luut.

– Kulutuksesta sianlihaa on 37 prosenttia eli noin 29 kiloa, siipikarjanlihaa 37 prosenttia eli 28 kiloa ja naudanlihaa 22 prosenttia eli 17 kiloa. Jonkin verran syödään myös muun muassa lampaan-, hevosen- ja poronlihaa, kertoo ravinnetaseesta vastaava erityisasiantuntija Erja Mikkola.

Mutta muutos on aika pieni. Tuossa sitä on mennyt Arvo Keskinelle poskeen se alle kilo luomulihaakin.
« Last Edit: 14.05.24 - klo:11:47 by Heikki Jokipii »