Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 244889 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #165 on: 21.11.13 - klo:17:50 »

Luomupäivien (syksy 2013) esitelmästä:

http://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/11/Luomupaivat_2013_Arolaakso.pdf
Quote
Kuinka pitkä matka tavoitteisiin
Luomun osuus hankinnoista (Portaat luomuun –ohjelman teettämä selvitys tammi- helmikuu 2013)

Ammattikeittiöiden käyttämän luomun osuus keskimäärin n. 5 % (kg- määräisistä hankinnoista)

Eniten luomutuotteita käytössä päiväkoti- ja kouluruokailussa

Päiväkodeissa luomun osuus n. 10 %, vanhustenpalvelussa vain 2 %

Arviolta euromääräinen luomun osuus n. 10 % (arvio Portaat luomuun- ohjelmaan liittyneiden ilmoittamista luvuista)
15.11.2013

Se, että luomun osuus on volyymistä 5% ja arvosta euroina 10%, merkitsee sitä, että laitoskeittiöissä nyt käytettävä luomu on hinnaltaan 100% kalliimpaa kuin tavanomainen. Ja nyt laitoskeittiöt käyttävät kaikkein halvimpia luomutuotteita kuten jauhoja, joissa hintaero on pienin. Jos luomun käyttö laajenee niin päästään vielä yli tuon 100%:n hintaeron.




Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #166 on: 30.11.13 - klo:13:38 »
Tällaisella fiilistelevällä sekoilulla vai onko se sekoilevaa fiilistelyä, halutaan nyt Ruokatiedon kautta ajaa luomua laitosruokailuun:

Julkinen ruoka tukitoiminnosta hyvän elämän keihäänkärjeksi

Otan sieltä esille tämän (lihav. HJ):

Quote
Tyytyväinen ruokapalvelujohtaja on valinnut luomun ja lähiruoan, hän on ammatillisesti ylpeä ja työskentelee vailla painetta. Kustannussäästöt on toteutettu prosesseja tehostamalla ja henkilökuntaa vähentämällä, samalla raaka-aineiden laatua ja määrää parannettiin.

Kyllä, ruokapalvelujohtaja on varmaan tyytyväinen, kun on saanut kunnan johdon hullun päätöksen toteutetuksi. Tyytyväisiä eivät välttämättä ole pää kolmantena jalkana juoksevat töihin jääneet työntekijät. Tyytyväisiä eivät tietysti ole pihalle heitetytkään. Joku tilintarkastajakin voi jupista, että mitä tästä lähiruoasta ym. oli sitten lopulta kunnan taloudelle ja työllisyydelle hyötyä, jos noin kävi.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #167 on: 22.01.14 - klo:17:28 »
Pro Luomun sivuilla on juttu:

Ruokalistasuunnittelu mahdollistaa luomun käytön ammattikeittiöissä 21.1.2014
http://proluomu.fi/ruokalistasuunnittelu-mahdollista-luomun-kayton-ammattikeittioissa/

Luomulakko (http://luomulakko.blogspot.fi/) on jo tehnyt jutun asiasta. Lukekaa se
http://luomulakko.blogspot.fi/2014/01/luomua-taas-suurkeittioihin.html
ennen kuin jatkatte tämän lukemista.

Tein pieniä laskelmia asiasta. Lainaukset alla Pro Luomun jutusta:

Quote
Selvityksessä vertailtiin kolmelle viikolle eri tavoin koostetun ruokalistan annoskohtaisia kustannuksia. Alkuperäisen ruokalistan raaka-aineita ei vaihdettu luomuun suoraan, vaan ateriat tuunattiin uusiksi hyödyntäen helposti saatavilla olevia luomukasviksia. Ohjenuorana pidettiin uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia.

Vertailun lähtökohtana olevalla ruokalistalla ei ollut yhtään luomutuotetta. Annoskohtaisesti tarkasteltuna sen raaka-aineet maksoivat kolmen viikon ajalta yhteensä 5,48 euroa.

Kolmen viikon aikana tarjoiltiin yhteensä 15 annosta (ks. linkit Paanasen alkuperäisiin laskelmiin tämän jutun lopussa) eli yhden lähtökohtana olleen annoksen raaka-aineiden (ei luomua) hinnaksi tuli 5,48/15 = 0,36533 euroa eli 36,5 senttiä per annos.

Quote

Ruokalistaversiossa 1 luomuksi vaihdettiin 16 tuotetta, esimerkiksi sipuli, porkkana, pasta, ohrasuurimo, kananmuna ja maito. Kolmen viikon aikana version 1 raaka-aineet maksoivat yhteensä 5,69 euroa. Annoskohtaisesti hintaero lähtökohtaruokalistaan verrattuna oli 0,02 euroa.

Version 1 erotus lähtökohtaan on 5,69-5,48 = 0,21 euroa eli 0,014 senttiä annosta kohden, prosentteina hinta on 3,83 % kalliimpi. Tuossa senttimäärässä EkoCentrian laskelmissa on pieni laskuvirhe (luomun tappioksi).

Quote
Ruokalistaversiossa 2 luomuksi vaihdettiin yhteensä 34 tuotetta, muun muassa liha. Version 2 raaka-aineiden hinnaksi muodostui kolmen viikon aikana yhteensä 6,43 euroa. Annoskohtaisesti tarkasteltuna se oli 0,05 euroa hintavampi kuin lähtökohtaruokalista.

Version 2 erotus lähtökohtaan on 6,43-5,48 = 0,95 euroa eli 0,063 senttiä annosta kohden, prosentteina hinta on 17,34 % kalliimpi. Tuossa senttimäärässä EkoCentrian laskelmissa on jo hieman suurempi laskuvirhe - nyt luomun eduksi eli toiseen suuntaan kuin edellisessä laskelmassa.

Nuo laskuvirheet panevat hieman epäilemään miten laskelmat on oikein tehty. Lisäksi laskelmissa käytettyjä raaka-aineiden hintoja ei ole julkaistu. Tuo kalliimmankin luomuversion hintaero 17,3 % tavanomaisen raaka-ainehintoihin verrattuna tuntuu hieman epäuskottavan pieneltä.

Mistähän noin halpoja luomutuotteita saisi ja vieläpä suuria ammattikeittiöiden käyttämiä määriä?

Noiden käytettyjen luomuhintojen kerrotaan Paanasen laskelmissa olevan tukkuhintoja. Luomutuotteet ovat kuitenkin kaupan hyllyllä huomattavasti kalliimpia kuin tavanomaiset. Muistelen S-ryhmän jossain kertoneen, että he ottavat nykyisin luomutuotteista saman katteen kuin tavanomaisista eli suurin piirtein sama ero pitäisi olla vähittäiskaupan kassalla kuin tukussakin. Jokin ei nyt täsmää.

Lisäys: tarkistin nyt tuon kate-asian - muistin oikein:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/luomu-tuplaa-maidon-ja-munien-hinnat/
Quote
”Meillä on ollut pari vuotta linja, että luomutuotteista ei oteta enempää katetta kuin tavallisista tuotteista”, sanoo Ilkka Alarotu S-ryhmästä.

***

Tämän listan Ylläpitäjä voisikin tiedustella noita laskelmissa käytettyjä raaka-aineiden (tavanomaisen ja luomun) hintoja ja määriä niin voisimme arvioida paremmin kuinka realistisia ne ovat ja vaikkapa toistaa laskelman. Tuo laskelma ei ole nyt läpinäkyvä eikä toistettavissa oleva, joten sen uskottavuus on hyvin kyseenalainen.

Alkuperäiset laskelmat teki Ilari Paananen (ilari.paananen@laurea.fi), jonka kalvot laskelmista kahdessa osassa täällä:
http://luomu.fi/luomupaivat/luomupaivien-ohjelma/
- Mitä luomu maksaa lautasella? keittiöpäällikkö Ilari Paananen, Laurea AMK
http://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/11/Luomupaivat_2013_Paananen_osa1.pdf
http://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/11/Luomupaivat_2013_Paananen_osa2.pdf
« Last Edit: 22.01.14 - klo:21:19 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #168 on: 23.01.14 - klo:05:53 »
Minä kyllä epäilen, että kyseessä on edelleen sama vanha silmänkääntötemppu:

"Alkuperäisen ruokalistan raaka-aineita ei vaihdettu luomuun suoraan, vaan ateriat tuunattiin uusiksi hyödyntäen helposti saatavilla olevia luomukasviksia. "

Eli vertailtava luomuannos rakennettiin käyttäen halvimpia mahdollisia raaka-aineita. Eli se ei luultavasti ollut vertailtava. Eli luultavasti taas selvitettiin, että luomupuuro on halvempaa kuin tavanomainen liharuoka.

Onko tuo raportti saatavissa? Laurean sivuilta en löytänyt:

www.laurea.fi/fi/Sivut/default.aspx
« Last Edit: 23.01.14 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #169 on: 23.01.14 - klo:07:38 »
Ilmeisesti mitään varsinaista raporttia ei ole tai sitä ei ainakaan ole missään julkistettu. Verkossa on vain eri versioita noista aiemmassa viestissäni mainitsemistani Ilkka Paanasen kalvoista:

Alkuperäiset laskelmat teki Ilari Paananen (ilari.paananen@laurea.fi), jonka kalvot laskelmista kahdessa osassa täällä:
http://luomu.fi/luomupaivat/luomupaivien-ohjelma/
- Mitä luomu maksaa lautasella? keittiöpäällikkö Ilari Paananen, Laurea AMK
http://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/11/Luomupaivat_2013_Paananen_osa1.pdf
http://luomu.fi/wp-content/uploads/2013/11/Luomupaivat_2013_Paananen_osa2.pdf


Niissä kerrotaan vain "...korvasimme luomuksi seuraavat tuotteet" ja sitten tulee listat tuotteista, jotka on vaihdettu luomuksi. Muuta ei kerrota. Kertomatta jää myös mitkä tavanomaiset raaka-aineet jätettiin korvaamatta. Myöskään raaka-ainemääriä ei kerrota ollenkaan.

Tavallinen lukija ainakin jää siihen mielikuvaan, että vaikkapa tavanomainen porkkana on vaihdettu luomuporkkanaksi eikä joksikin aivan muuksi luomutuotteeksi. Jos vaihto on tehty johonkin muuhun kuin vastaavaan luomutuotteeseen niin se kylllä olisi pitänyt kertoa selkeästi.

« Last Edit: 23.01.14 - klo:17:29 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #170 on: 23.01.14 - klo:21:31 »
Ilmeisesti mitään varsinaista raporttia ei ole tai sitä ei ainakaan ole missään julkistettu.

Kun tämä kaikki "lysti" on kustannettu veronmaksajien rahoilla, niin tavalla tai toisella saamme kyllä raportin.

Itsellä tuli mielen kustannuksissa se vaiva, jonka luomuraaka-aineden haaliminen keittiölle on. Näissä tarinoissa se kuvataan melkein pelkkänä ilona?

Tietysti vois myös kysyä, mitä - nämä luomua näin lisäävät - ko. keittioiden työntekijat katsovat tällä saavuttavansa? Vaivan jälkeen.

(Heidät on yleensä varmaan asiassa ainakin alussa vahvasti "motivoitu", mutta se lienee huono lähtökohta yrittää etsiä ihan objektiivista arviota? Osa otoksesta konkurssien tai muun liikkeen lopettamisen jälkeen? Luultasti tässä olisi aka herkullinen aihe nuorelle sosiologille, osallistuvana tutkijana - mutts tieteellisen objektiivuutensa säilyttävänä.)

***

Tuosssa kalvosarjassa kerrottiin, että luomuvihannespakasteet olivat edulliisempia kuin tavanomaisetl lihatuotteet. Kuka meni ihan pyllylleen hämmästyksestä? Hankinnoista vastaavistakaan, ja erityisesti heistä?

Missä määrin nämä teoreetikot yksinketraisesti halveksivat ja aliarvioivat käytännön työtä tekevien kokemusta, ammatititaitoa ja - järkeä.
 
« Last Edit: 23.01.14 - klo:23:34 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #171 on: 27.01.14 - klo:22:21 »
Luomuinstituutin johtaja Pirjo Siiskonen (kesk.) ja kumppanit epäonnistuivat juuri äsken Mikkelin valtuustossa:

27.01.201421:25:
Mikkelin kouluruoka ei muutu luomuksi

http://www.lansi-savo.fi/uutiset/l%C3%A4hell%C3%A4/mikkelin-kouluruoka-ei-muutu-luomuksi-97481

Quote
Kaupunginhallituksen mukaan mikkeliläisten koululaisten ruoka on virallisten ravitsemussuositusten mukaista ja riittävän laadukasta sekä hyvää ja sitä on myös riittävästi.

Valtuutettu Raimo Heinänen (ps.) muistutti, että lähialueelta ateriapalvelujen raaka-aineista tulee vain 12 prosenttia. Hän vaati tason nostamista 25 prosenttiin seuraavalla hankintakierroksella.

Pirjo Siiskonen (kesk.) esitti omalla ponnellaan, että lähiraaka-aineen tulisi lisäksi olla luomua. Luomua vaati myös Keijo Siitari (kesk.).

Anne Korhola (ps.) puolestaan esitti, että yläkoulussa ja lukiossa pitkien koulupäivien vuoksi koululaisilla pitää olla mahdollisuus ostaa terveellisiä välipaloja.
Keskustelu lähiraaka-aineista ja luomusta oli maanantain valtuustossa monipolveinen. Lähiruokaa ja luomua vaatineista Heinänen on hallikauppias, Siiskonen luomuinstituutin johtaja ja Siitari taustaltaan luomutuottaja. Loppujen lopuksi valtuusto ei hyväksynytkään ponsia, vaanne kaatuivat selkein numeroin.


Enemmistö koostui lähinnä kokoomuksen ja SDP:n valtuutetuista
, joiden perusteluna oli muun muassa se, että lähiruokaa ja luomua korostetaan jo kaupungin strategiassa ja että luomu merkitsisi kustannusten nousua.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Osmo Ukkonen (sd.) sanoi, ettei hän vastusta lähiruokaa eikä luomua, mutta kustannusten nousua ei voi hyväksyä.
Veli Liikanen (vihr.) kannatti myös lähiraaka-aineita, mutta tähdensi, että lisärahoituksen osoittaminen esimerkiksi luomuun ei saa heikentää perustehtävän eli opetuksen resursseja.
Budjettinäkökulmaa keskusteluun tuonut kaupunginjohtaja Kimmo Mikander sanoi, että kouluruoan laadusta ei tingitä, mutta taloudellisia mahdollisuuksia siirtyä kokonaan luomuun ei ole. Mikanderin mukaan kyse on myös toimitusvarmuudesta.

Näin siis Luomuinstituutin kotikaupungissa Mikkelissä.


« Last Edit: 28.01.14 - klo:08:46 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #172 on: 28.01.14 - klo:06:32 »
Vaikka aivan suoraviivaista taloudellista intressiä ei olekaan osoitettavissa - niin oikeastaan, moraalisesti, Pirjo Siiskosen olisi pitänyt jäävätä itsensä asian käsittelyssä!

Ja tämän Siitarin sitäkin selvemmin, vaikka hänellä juuri ei olisikaan ollut tarjousta kunnalle sisällä.

Tuli mieleen, että pitäisikö näiden ehdotusten kohdalla lehtimiesten (ja meidän) enemmänkin seurata vanhaa raadollista "follow the money" -ohjetta? Tosin luomun kohdalla ideologisia siteitä ja kaveruussuhteita luultavasti on vaikea asiasta erottaa.
« Last Edit: 28.01.14 - klo:06:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #173 on: 02.02.14 - klo:15:11 »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #174 on: 15.02.14 - klo:19:31 »
Rankoista luomun pakkosyöttöpyrkimyksistä huolimatta laitoskeittiöissä luomun käyttö kasvaa hyvin hitaasti.

http://proluomu.fi/horeca-arvoketjutyoryhman-kokous-21-1-2014/

Quote
Myynnin kasvu on ollut tasaista mutta pientä tukuissa, julkisella puolella ja muissa lounasravintoloissa. Hotelleissa luomua käytetään jonkin verran esim. aamiaisella, mutta ketjuravintoloissa luomun tarjonta vähäistä.

Anu Arolaakso EkoCentriasta esitteli Taloustutkimuksen tekemän Suurkeittiötutkimuksen 2013 tuloksia. Niiden mukaan luomutuotteiden päivittäinen käyttö ammattikeittiöissä laski hieman edellisvuodesta.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #175 on: 11.03.14 - klo:07:38 »
Radio Suomessa esitettiin äsken mielenkiintoinen idea juontajien välisessä keskustelussa päiväkotien ruokailusta, mm. Helsingissä. Keskustelu lähti liikkeelle tietysti tästä tuoreesta uutisesta:

Päiväkotilasten ruoka maksaa Helsingissä satoja euroja enemmän kuin Turussa

Quote
Eroja ei ole tarkasti tutkittu, mutta niitä selitetään esimerkiksi sillä, kuinka paljon kaupungissa käytetään luomuruokaa.

Toinen naisjuontajista kertoi tarinan, jossa jostain päiväkodista kimmokkeen saaneena hänen kampaajansa perhe oli siirtynyt kotonakin kokonaan luomuun, ja lapset olivat olleet terveempiä. Ja parantuneen terveyden kautta oli saatu vastinetta luomun korkeammille hinnoille, se ei oikeastaan tullutkaan kalliiksi jne.

Toinen juontajista ilmoitti, ettei hän "tuota purematta niele", ennenkuin asiasta on kunnon tutkimuksia, ja esitti sitten ehdotuksensa:

miksi tarjota Helsingissä kaikille lapsille tuollaiset turhanaikaiset 14% luomuruokaa, kun voitaisiin syöttää 14% osalle 100% luomua? Silloin olisi mitä vertailla!
« Last Edit: 11.03.14 - klo:08:19 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #176 on: 11.03.14 - klo:08:28 »
TV1:n aamutv:ssä Helsingin päiväkotiruokailun edustaja sanoi tuosta 14 prosentin osuudesta, että siinä käytetään halvimpia luomuraaka-aineita.

Siis jos siirryttäisiin 100 prosenttiseen luomuun edes osalle, niin jouduttaisiin käyttämään myös hyvin kalliita luomuraaka-aineita jotta koko 100 %:iin saataisiin myös muuta kuin sitä kaikkein halvinta jauhoa. Tai sitten kaikki ruoka olisi tuota jauhoa sille 14 %:n lapsiosuudelle. Menisikö se kaikki kurkusta alas? Lapset tekisivät kapinan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #177 on: 11.03.14 - klo:08:48 »
Totta kyllä, mutta tämän vertailun kannalta tuossa oli ideaa ...  :)

Nythän vertailuun ei ole mitään mahdollisuuksia, ei edes toisen kaupungin päiväkotiin. Luomupuurossa kun ei tavanomaisenakaan minun tietääkseni ole löydettävissä yhtään vaikkapa torjunta-ainejäämiä.

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #178 on: 14.03.14 - klo:19:21 »
Keskustelu päiväkotiruuan hinnasta jatkuu ja tällä kertaa Lahdessa:

Tämän verran maksaa päiväkotilapsen ruokailu Lahdessa

Quote
Tuulia Pellin mukaan Helsinki pyrkii tarjoamaan päiväkotilapsille koko ajan enemmän luomuruokaa. Lahdessa painopiste on lähiruoassa.

- Lähiruoka on meillä luomua isompi tavoite. Sopimuksia on paikallisten tuottajien kanssa. Esimerkiksi leipää, perunaa ja marjoja tulee päiväkotien pöytään lähiseudulta.

Joskohan tästä tulee suurempikin trendi, niin mikä mahtaa olla Luomuliiton vastaus siihen, että luomu ei olekaan enää kaupunkien ykkösprioriteetti?

Kun lumipallo lähtee liikkeelle, niin...

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #179 on: 18.03.14 - klo:07:42 »
Asiantuntija Päivi Rönni Pro Luomu ry:stä kertoi Pro Agrian tilaisuudessa viime vuonna:
http://www.koneagria.fi/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=131&cntnt01origid=48&cntnt01returnid=48

http://www.koneagria.fi/uploads/Seminaarit%202013/Koneagria121013.pdf
Quote
Julkisissa ruokapalveluissa luomun osuus on noin 5 % (kiloina). Eniten luomua tarjoillaan päiväkodeissa (10 %).

Nuo tiedot koskevat ilmeisesti vuotta 2012.
« Last Edit: 18.03.14 - klo:07:49 by Jarrumies »