Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 243984 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #135 on: 04.02.13 - klo:18:34 »

YLEn Pohjois-Karjalan toimitus näyttää julkaiseen nämä kaksi uutista tänään netissä 10 sekunnin sisällä:

Luomu tekee tuloaan oppilaitoksiin

ja

"Ammattikoulutuksen säästöt syrjäyttävät nuoria"

Nämähän ovat ihan eri rahoja, eikö niin YLE ja eikö niin, Pohjois-Karjalan päättäjät? Sitähän te olitte sanomassa, eikö?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #136 on: 06.02.13 - klo:06:54 »
Tuossa asiassa minulle on nyttemmin hieman epäselvää, missä vaiheessa koulussa tai opistossa ruokailu tulee maksulliseksi, ja missä määrin senkin jälkeen ruokailua tuetaan yhteisistä varoista.

Jos luomua myydään ihan sen oikeaan hintaan, ja eräät köyhät opiskelijat siihen silti sortuvat, kuten näyttää, niin sille ei sitten voi mitään. Mutta yhteiskunnan varoja ei tähän pitäisi käyttää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #137 on: 19.03.13 - klo:07:24 »
Hesari kertoo tänään Helsingin kaupungin rajuhkosta säästöohjelmasta, sadoista miljoonista on kyse. Kaikesta sääästetään, jopa päivähoidosta, vaikkei siitä ihan niin paljon kuin virkamiehet olivat ehdottaneet.

Hyvä, ettei ihan samaan lehden numeroon tullut uutista siitä, miten kaupungissa pyritään lisäämään luomuruoan tarjontaa kouluissa ja päiväkodeissa ...
« Last Edit: 19.03.13 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #138 on: 25.03.13 - klo:08:02 »
Näitä luomun pakkosyötön edistämistilaisuuksia järjestetään jatkuvasti:
http://www.luomu.fi/tietopankki/tapahtuma/21-3-2013-loyda-keinoja-tuoda-luomu-lasten-lautaselle/

Pääkaupunkiseutu ja suuret kaupungit näyttävästi esillä:
Quote
klo 14.25 Edelläkävijöitä Suomessa?
- Case Helsinki: luomun osuus 14 %, ruokapalvelupäällikkö Aulikki Johansson (koulu- ja päiväkotipalvelut), Palmia
klo 14.40 Miten tarjonta ja kysyntä kohtaavat
- Case luomuleipä: ruokapalveluiden suunnittelija Riitta Kotilainen, Espoo Catering ja hallituksen puheenjohtaja Kari Meltovaara, Pekan Leipä
- Luomuvihannekset: palvelujohtaja Paula Juvonen, Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy ja luomuporkkanan tuottaja Paavo Pulkkinen, Lietlahden tila
15.15 Onko luomuruoan lisääminen kiinni rahasta vai tahdosta? Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari Puoskari

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #139 on: 25.03.13 - klo:20:04 »

Hiukan jopa outoa oli, kun Ilta-Sanomat teki asiasta paperilehtensä ihan kansikuvajutun "Tiedätkö mitä lapsesi syö hoidossa?" (ei netissä), niin luomua ei otettu itse jutussa ollenkaan erikseen esille. Luomu mainittiin vain pari kertaa ruokalistoissa, parin puuron kohdalla.

Jutussa mainituissa kaupungeissa (Helsinki, Turku ja Jyväskylä) tiettävästi kaikissa on tämä luomuruokakin on ohjelmassa.
 
Ruokaa nälvittiin vähän yksipuolisuudesta. Erityisesti Helsinkiä moitittiin hedelmien ja marjojen puutteesta tai vähäisyydestä.
 
Minulle olisi kyllä tullut mieleen kysyä, onko marjoja ja hedelmiä vähennetty, koska luomupuuro ym. maksaa niin paljon?
« Last Edit: 25.03.13 - klo:21:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #140 on: 21.04.13 - klo:12:47 »

Tuolla toisaalla jo viittasimme tähän Pro Luomun uutiseen, mutta tässä toinen näkökulma samaan asiaan.

Quote
–   Kyselyyn vastanneista ammattikeittiöistä noin 40 % haluaisi lisätä luomutuotteiden käyttöä.

Ehkäpä näin, mutta kuka kuluttajista eli ruoan syöjistä on tätä toivonut?

Koko uutisessa ei ole vihjettäkään tästä, koska sitä asiaa ei tässä tarvita. Riittää, että saadaan asialle myötämielisiksi (kunnan) poliittiset päättäjät.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #141 on: 05.05.13 - klo:08:59 »
Hesarin lukijat saivat tänään tietää, minkä täällä jo tiedämmekin, ettei luomuruoan lisääminen Helsingin kaupungissa, sen kouluissa ja päiväkodeissa, oikein etene, rahapulan takia.

Tyypillisesti uutinen ei puhu siitä, miksi asian pitäisi edetä. Siitä vain on Päätös. Kerrotaan, että koulujen osalta luomun kustannuksiksi on arvioitu 800 000 euroa. Ei ole puhetta siitä, mitä tuon summan käyttämisellä saavutettaisiin.

Sananvalintaa: kerrotaan, että lapset saavat/eivät saa "nauttia" jotain luomuruokaa. No, ruoan yhteydessä sanaa kyllä käytetään yleisesti, mutta halutaanko silti vähän vihjaista, että se luomupuuro olisi lapsille erityinen nautinto?
« Last Edit: 05.05.13 - klo:09:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #142 on: 08.05.13 - klo:08:00 »
Maaseudun Tulevaisuus sitten äityy kritisoimaan Helsinkiä - ja erityisesti vihreitä siellä - tästä jarruttelusta luomun lisäämisessä:

Pompottelua luomulla

Pääkirjoittaja ei näe kirjoituksensa ristiriitaisuutta, alussahan hän kertoo, miten luomun kysyntä kaupoissa kasvaa kohisten. Ongelmaa ei oikeastaan pitäisi olla ...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #143 on: 21.05.13 - klo:18:13 »
Ruokatiedon uutisesta "Luomu- ja lähiruokaohjelmien kasvutavoitteet vahva viesti ruoka-alalle":

Quote
"Husu-kallio korosti tarvetta terävöittää julkista hankintaosaamista niin luomun kuin lähiruuan suhteen. Hänelle tämä tarkoittaa sekä rohkeutta että tietoa."

Rohkeutta? Mitähän rohkeutta? Rohkeutta päättää ostaa luomuruokaa silläkin uhalla, että joku tekee asiasta valituksen, ja hankintapäätöksen tehnyt/valmistellut saa mahdollisesti syytteen virkavirheestä tms.? Tai että asian kustannukset tulevatkin kiusallisesti esille, kun kunnassa tehdään talouskriisissä jotain kipeitä leikkauksia?

Mutta toisaalta, jos on tätä "tietoa" kilpailulainsäädännön porsaanrei'istä  tarpeeksi, ei jää käpälälautaan?

Siis, jos on viranhaltija. Mutta vaaleilla valitut päättäjät eivät varsinaisesti jää kiikkiin (eikä vaaleissakaan asia ole riittävän merkityksellinen, luultavasti). Aika nopeasti emäntien "puskaradiossa" alkanee liikkua tietoa, mistä saa halpaa ulkomaista luomua, jolla voi täyttää valtuuston asettamat luomutavoitteet helpommin (tai ylipäänsä), samaisen valtuuston asettamissa budjettiraameissa.

 

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #144 on: 24.05.13 - klo:19:11 »
Lähetin Maaseudun Tulevaisuuden toimituksellle (netin "palautelaatikkoon") palautteen: "Luulen, että uutisessanne "Hyvä ravitsemus on kunnille taloudellisesti kannattavaa" on virhe. [jne.]"

Lähetin sen vielä toiseen kertaan. Ei mitään reagointia.

Nyt MT:n päätoimittaja Lauri Kontro sai postia.

Seuraavaksi saa, jos tarpeen, Julkisen sanan neuvosto. Vaikka on kyse pikku mokasta ... tai ehkä juuri siksi.


PS. 12.11.12: JSN sai postia (ts. täytetyn lomakleem). Asiasta lisää, kun vastaus tulee.

Asian vaiheet ja syy, miksi teimme kantelun, selviävät edellä.

Asiasta tuli Julkisen sanan neuvostolta 22.5.2013 Maaseudun Tulevaisuudelle langettava päätös:

Langettava 5052/SL/12

Se siitä.



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #145 on: 29.05.13 - klo:18:20 »
Tämän uutisen mukaan …

MTK:n Kuntapäättäjän oppaasta potkua lähi- ja luomuruoalle

Quote
… " keskustelu painottui ruokaan ja erityisesti lähi- ja luomuruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen."

Mutta mitä kysyntää tämä on? Lainataan edelleen:

Quote
Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä luomu- ja lähiruoan osuutta julkisissa ruokapalveluissa. Puoskarin mukaan tästä tavoitteesta pidetään kiinni ja sitä  saatetaan jopa tiukentaa. "Kaupunki odottaa kysynnälleen tarjontaa kotimaasta", sanoi Puoskari. 

Eli Helsingin kaupungilla on kova nälkä, ja kova halu syödä luomua.  Kaupunkilaisilla taas ei ole niinkään: vaikka luomun osuus ostoksista (rahallisesti) on Helsingissä maan suurin, niin sielläkään se ei kohoa yli 3 prosentin.

Lähiruokaa Helsingin perspektiivistä on tarkasteltu toisaalla.

Kaiken kaikkiaan alkaa näyttää siltä, että ilmaisu "luomuruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen" tai siis sen puute, on kiertoilmaisu sille, että ihmiset eivät kuitenkaan kerta kaikkiaan osta luomua, vaikka sitä ankarasti heille tyrkytetään. Jos he nimittäin itse saavat valita. Mutta siihen ongelmaanhan heillä on nämä kuntapäättäjät!

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #146 on: 09.06.13 - klo:08:21 »
Ajattelin, että tähän triidiin sopii tämä juttu virallisen Suomen erään laitosruokalan (Suomen suurlähetystö, Washington) luomun pakkosyötöstä:
"Luomua ja oman pihan yrttejä – esittelyssä suurlähetystön uusi kokki Petri Hotti"

http://www.finland.org/public/default.aspx?contentid=277560&culture=fi-FI


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #147 on: 20.06.13 - klo:20:03 »
Tampereen Ateria:

”Pitäisi olla enemmän rahaa ostaa luomutuotteita”

(Aamulehti 15.6.2013)

Lehden nettipalstan keskustelussa tuntematon kirjoitti:

Quote
"Älytöntä, että valtio antaa suosituksia hankkia jotain kalliimpaa, kun pitäisi säästää."

Siihenpä toteamukseen ei ole oikeastaan lisättävää.

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #148 on: 22.06.13 - klo:22:52 »
Hallituksen uudessa luomuohjelmassa
http://www.mmm.fi/attachments/luomu/6GeZ5BZPA/Luomualan_kehittamisohjelmaFI.pdf
sanotaan sivulla 10:

Quote
Tärkeää on, että kunnat asettavat luomuruoan hankinnan tavoitteekseen strategioissaan. Ruotsista saatujen esimerkkien
mukaan lisäkustannuksia ei synny, jos luomuraaka‐aineisiin siirtymisen yhteydessä tarkistetaan
ruokalistasuunnittelua.

Tämä sopisi huumoria-osastoonkin mutta panin tänne koska eihän hallitus ruualla leiki.

Ainakin niin tuo "tarkistettu ruokalista" saataisiin melkein saman hintaiseksi kuin nykyinen, että laitosruokailuviikon viidestä päivästä kolme olisi paastopäiviä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #149 on: 25.06.13 - klo:04:28 »
Tämä ajatus on kummasti saatu "myytyä" mm. pääkirjoituksiin:

Luomun osuus julkisissa ruokapalveluissa on yhä vähäinen

Mutta eihän 5% ole vähäinen luku, jos omilla rahoillaan ostavat käyttävät asiaan vain 1,7%.

Mutta se onkin tätä (lihav. HJ):

Quote
Suomessa noin viisi prosenttia julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-ainekiloista on luomua. Ruotsissa vastaava osuus oli lähes 20 prosenttia jo vuonna 2011.

Onkohan tähän laajempaa vertailukohtaa? Kyllä, ehkäpä Ruotsissa ja Tanskassa, mutta entä muissa maissa? Niissä, joissa julkisia ruokapalveluja merkittävästi on? EU:n keskiarvo?

Etteikö vain tässäkin - luomuasiassa perinteiseen tapaan - ole etsitty joku äärimmäinen poikkeus, johon verrata, ja siten yritetty luoda kuvaa, että me Suomessa olemme "luomun kehitysmaa"?