Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 103123 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #390 on: 31.10.18 - klo:02:58 »
Tässä uutisessa oleva tieto tai luonnehdinta ...

Ilmoittautuminen vuoden 2019 Luomukokki-kilpailuun on avattu

Quote
Luomun käyttö kasvaa ammattikeittiöissä. Food Service Feedback 2017 -tutkimuksen mukaan lähes 90 % ammattikeittiöistä käyttää luomuraaka-aineita joskus, ja viikoittain niitä käyttää 41 % ammattikeittiöistä.

... hieman kummastuttaa siltä pohjalta, kun meillä viimeinen kokokonaisarvio on, että luomun osuus tukkumyynnistä eli HoReCa-tarjonnasta olisi noin 1%.

Tosin se on aika vanha, saimme sen v. 2015, ks. edellä 06.10.15. Tietoa ei ole voinut päivittää esim. luomuhorecan arvoketjutyöryhmän pöytäkirjoista, koska ne ovat kadonneet Pro Luomun sivuilta. Selityksenä sille tämä ko. yhdistyksen toimintasuunnitelmasta 2018:

Quote
Jatketaan jo toimivien liha-, kasvis- ja maito- sekä luonnontuotteiden arvoketjuryhmien toimintaa. HoReCa-
ryhmä toteutetaan yhteistyössä EkoCentrian kanssa.

EkoCentria ei sitten välttämättä ole katsonut tarpeelliseksi kertoa ja päivittää tuota kokonaisarviota. Vaikkapa siitä syystä, ettei luku ole tarvinnut päivitystä?

Siihen viittaavat kyllä nuo voittajien hyvin alhaiset prosentit luomun osuudessa, suurkeittiöiden sarjassa luomun SM-kisassa, ks. juuri edellä. Jos ne olivat voittajien prosentit, tavallisten ravintoloiden luomuprosenttien täytynee olla hyvin alhaisia.  Eikä niitä juuri nosta aamuinen luomupuuro tai luomuteepussi siinä tiskillä. Vaikka sitten täyttääkin "joskus" tai "viikoittain" -kriteerin.
« Last Edit: 31.10.18 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #391 on: 02.11.18 - klo:06:36 »
Täällä, tässä lehdessä ...

Elintarvike ja Terveys
Numero: 5/2018


... on taas pari luomua koskevaa artikkelia, jotka eivät ole netissä:

Quote
Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa
Minna Nurro, Pro Luomu ry.
Luomuperuna ammattikeittiöihin
Kaarina Kärnä

Mutta eivätköhän ne kohta Pro Luomun sivustolle ilmesty. Silloin saadaan tarkempia lukuja, mutta kyllä tuon ensimmäisen  otsikon tietoon tekee mieli kommentoida, ettei se luomumaito kovin kummoinen menestystarina ole ollut, kun muistaa, että peruskoululaisia on Suomessa yli puoli miljoonaa.
« Last Edit: 02.11.18 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #392 on: 02.11.18 - klo:07:21 »
Tämä on nyt yksi esimerkki rajatapauksista:

"Firman pikkujoulut" parantaneet mainettaan takavuosista – tarjoiluissa laatu ajaa määrän yli

Quote
Ravintola-alalla vallinneet luomu- ja lähiruokatrendit näkyvät myös pikkujouluissa ja syrjäyttävät perinteiset joulupöydän antimet.

Vaikka varsinaista laitosruokailua tuo ei ole, joku muu kuin syöjä itse on tuonkin trendivalinnan tehnyt.

Jos tuo nyt pitää paikkansakaan. Intuitiivisesti arvelen, että ainakaan kolme kertaa tavanomaista kalliimpaa luomukinkkua ei firmojen pikkujouluissa paljon tarjota.
« Last Edit: 15.11.18 - klo:09:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #393 on: 15.11.18 - klo:04:52 »
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC jättää tässä julkilausumassaan häveliäästi luomun mainitsematta ...

SLC uppmanar kommunerna att upphandla finländskt

Quote
SLC vill också se fler kommuner och städer som anamma statsrådets rekommendation om ansvarsfull offentlig upphandling av livsmedels- och måltidstjänster. Det betyder att kommuner och städer ska ställa kvalitetskrav på maten så att man särskilt beaktar goda odlingsmetoder med tanke på miljön, djurens välbefinnande och hälsa samt livsmedelssäkerhet.
(lihav. HJ)

... mutta kun toisaalta tiedämme, mitä valtioneuvosto on luomuhankinnoista linjannut, niin niitä SLC myös tuossa kannattaa. Rivien välissä.


PS. Tuo uutinen julkaisiin myös Ruotsin Land & Lantbruk -lehdessä:

Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat

Ellei muuta, niin se antaa sikäläisille maajusseille syyn kiljaista heti, jos jokin Ruotsin kunta erehtyy harkitsemaan ruokahankintoja Suomesta.
« Last Edit: 15.11.18 - klo:09:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #394 on: 16.11.18 - klo:04:41 »
Täällä, tässä lehdessä ...

Elintarvike ja Terveys
Numero: 5/2018


... on taas pari luomua koskevaa artikkelia, jotka eivät ole netissä:

Quote
Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa
Minna Nurro, Pro Luomu ry.
Luomuperuna ammattikeittiöihin
Kaarina Kärnä

Mutta eivätköhän ne kohta Pro Luomun sivustolle ilmesty. Silloin saadaan tarkempia lukuja, mutta kyllä tuon ensimmäisen  otsikon tietoon tekee mieli kommentoida, ettei se luomumaito kovin kummoinen menestystarina ole ollut, kun muistaa, että peruskoululaisia on Suomessa yli puoli miljoonaa.

Ainakin Nurron kirjoitus sinne tuli:

Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa

Eikä tuo kirjoitus muunlaisia ajatuksia herätä. Asiasta odotettiin paljon, hyvin vähän tapahtui.

Sitten ovat mukana vielä nekin kunnat, joissa oltiin vain jotain tekevinään:

Quote
Mavin tilastosta ei selviä, kuinka moni kunta on siirtynyt kokonaan luomumaidon käyttöön kouluissa ja päiväkodeissa, sillä tukea on haettu varsin vaihteleville määrille luomumaitoa. Noin viidesosa kunnista haki koulujakelutukea alle sadalle litralle luomumaitoa, mistä voi päätellä, että kyseessä on ollut jokin luomuteemapäivä, esimerkiksi syyskuussa 2017 järjestetty Luomupuuron ME -tapahtuma tai vastaava.

Rikas Helsinki pyrkii olemaan asiassa mukana, mutta sielläkin tämä turha kustannus tuntuu:

Quote
Palvelukeskus Helsingin ruokien raaka-ainekustannukset nousivat tämän syksyn luomumuutoksen myötä. Bernoullin mukaan kustannusvaikutusta ei kuitenkaan viedä palvelun hintaan, vaan se pyritään kompensoimaan muuta toimintaa tehostamalla.

Eli tuttuun tapaan luomua tarjonnasssaan lisäävä kunta huomaa juuri siinä yhteydessä, että tähän mennessä on kunnassa jossain ja monessa paikassa toimittu tehottomasti.

Valtiovalta pysyy kerran asetetussa tavoitteessaan:

Quote
Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa on selvitetty viimeksi vuonna 2016, jolloin niiden luomuaste oli noin 6 %. Neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että luomumaidon korotetulla tuella kuntia kannustetaan pyrkimään 20/20-tavoitteeseen.

Tuen tasosta ja painotuksesta luomulle päätetään kansallisesti ja aina yhdeksi lukukaudeksi kerrallaan. Sandholm uskoo, että tuen luomupainotus jatkuu johdonmukaisesti myös tulevaisuudessa.

Enää aikoihin ei ole kysytty, miksi niin tehdään. Tai valtiovalta ei ole itseltään kysynyt. Muut ovat: juuri tämä EU-kouluruokatuen suuntaamistapahan herätti kritiikkiä. Ks. keskustelua edellä, vuoden 2017 alussa. Tämän verran kritiikkiä oli kantautunut myös ministeriön korviin:

Quote
Sandholmin mukaan luomumaidon korotettu koulujakelutuki ei ole herättänyt suurta närää. Hän kertoo, pientä kritiikkiä tuli siitä, että tavanomaisen maidon tukitasoa jouduttiin hieman laskemaan, kun luomulle alettiin maksaa tukea korotettuna.

– Enemmän kritiikkiä on tullut siitä, että koulujakelutukea maksetaan vain rasvattomalle maidolle. Tässä meidän on kuitenkin nojauduttava Valtion ravitsemusneuvottelukuntaan, joka suosittelee kouluruokailuun rasvatonta maitoa, Sandholm toteaa.

Suositus oli kuitenkin tavallaan onni luomumaidolle: luomuväkihän suostui vain rasvattoman luomumaidon D-vitaminointiin. Ja niin se pääsi mukaan kisaan. Asia on selitetty täällä monessa paikassa toisaalla.

Tavallaan koomista on, ettei manööveri edes kunnolla onnistu. Sandholm arvioi artikkelissa, ettei tukirahaa todennäköisesti saada kokonaan käytettyä.
« Last Edit: 16.11.18 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #395 on: 09.12.18 - klo:06:18 »
Tämä on rajatapaus.  Toisaalta kenenkään ei ole pakko lähteä laivamatkalle, ja jos lähtee, niin omia rahojaan käyttää ..

Olemme mukana Portaat luomuun -ohjelmassa (Eckerö Line)

Quote
Meillä on ilo tarjota m/s Finlandian ravintoloissa luomuraaka-aineista tehtyä ruokaa. Olemme mukana vapaaehtoisuuteen perustuvassa Portaat luomuun -ohjelmassa, jonka tavoitteena on edistää vaiheittain luomuraaka-aineiden käyttöä sekä luomuruokien saatavuutta ravintoloissa. Kehitämme m/s Finlandian keittiön toimintaa myös asiakkaiden odotusten suuntaan.

... mutta toisaalta, jos lähdet, niin siellä sitten olet. Etkä yleensä sen jälkeen tee valintoja. Ei varmaan tuollakaan ole erikseen (ja eri hintaan) tarjolla luomua ja tavallista. Laivayhtiö on saanut asiakkaiden luomuodotukset selville lähinnä luomuväen aktiivisilta kellokkailta.

Mutta kuinka tyypillistä tuo toiminta silti onkaan (lihavointi ja linkki HJ):

Quote
Ohjelmassa edetään portaittain kohti tähtiluokitusta, jossa ravintolalla on mahdollisuus saavuttaa 3 tähteä. Eckerö Linen m/s Finlandian ravintolatarjonnalla on Portaat luomuun -luokituksessa kaksi tähteä. Olemme vuoden 2018 aikana lisänneet luomutuotteiden käyttöä kiloissa mitattuna tuplasti ja jopa sen yli. Esimerkiksi laivalla tarjottava suodatinkahvi on luomua ja aamun voit aloittaa luomukaurapuurolla. Portaat luomuun -ohjelmassa mukana oleminen on osa vastuullista, kestävän kehityksen mukaista toimintaamme.
« Last Edit: 09.12.18 - klo:10:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #396 on: 04.01.19 - klo:09:02 »
En olisi kuvitellut, että tällaistakin pakkomyyntiä yritetään:

Lidl luopuu 1,29 e/kg:n banaaneista – tässä ovat tilalle tulevien reilujen banaanien hinnat

Tuohon jää kyllä pieni rako, mahdollisuus ostaa myös tavanomaista, koska kaikki Reilun kaupan banaanit eivät ole luomua.

Samasssa yhteydessä saadaan sitten tällaiset luvut:

Quote
Kauppaketju on jo sorvannut reilun kaupan banaanien hinnat lopulliseen kuosiinsa.

– Nämä reilun kaupan banaanit ovat hinnaltaan vain 10 senttiä tavallisia, normaalihintaisia banaaneja kalliimpia per kilo. Reilun kaupan banaanien kilohinta on toistaiseksi 1,39 euroa ja reilun kaupan luomubanaanien tällä hetkellä 1,68 euroa, paljastaa Lidlin viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen.
« Last Edit: 04.01.19 - klo:18:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #397 on: 11.01.19 - klo:05:47 »
Täälläkin nyt pyristellään tässä pyrkimyksessä:

Lisää luomua Lieksan ruokahuoltoon

Quote
Lieksan kaupunki nostaa strategiassaan luomuruokailun tarjoamista. Lieksan kaupungin ruokahuollossa on päätetty siirtyä luomutuotteisiin alkuvaiheessa hedelmissä ja puuroviljassa. Luomutuotteita tulevat olemaan banaani, mandariini ja ruishiutaleet, josta valmistetaan puuro päiväkoteihin. -Luomutuotteita on siten tarjolla kahtena päivänä viikossa, kertoo ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten. Hallituksen tavoitteen mukaan ammattikeittiöiden tarjotusta ruoasta tulee olla 20 % luomua vuoteen 2020 mennessä.
(lihav. HJ)

Vaikka vaikeaa se on:

Quote
- Olemme Lieksan kaupungin strategian mukaisesti nostaneet lähiruoan osuutta ja hallitusohjelman mukaisesti pyrimme myös vastaamaan luomun tarjoamisen haasteisiin, kertoo ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten. - Luomuraaka-aineet ovat pääsääntöisesti huomattavasti kalliimpia, joka tekee niihin siirtymisen haasteelliseksi. Tosin esimerkiksi maidon kohdalla maaseutuvirastolta haettava tuki maitolitraa kohti on luomumaidossa suurempi, Liiten jatkaa.
(lihav. HJ)

Mutta, kuten olemme täällä jo esille tuoneet (edellä 23.9.17), luomumaito tulee silti kunnalle kalliimmaksi.

Eikö nyt Lieksan kaupungin pitäisi piemminkin muistuttaa, että kunnallinen itsehallinto on kirjattu perustuslakiin. Mikä on Suomen hallitus asettamaan tavoitteita Lieksalle?  8)

Kunnan tehtävistäkin säädetään lailla, so. niistä päättää eduskunta, ei hallitus. Luomutavoitteita ei ole niin käsitelty, eduskunta ei ole niitä asettanut.
« Last Edit: 11.01.19 - klo:09:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #398 on: 20.02.19 - klo:09:01 »
Juuassa päätettiin näin:

Juuassa palataan kevytmaitoon

Quote
Juuassa on päätetty palauttaa kevytmaito lasten ja nuorten ruokatarjoiluun. Juuan hyvinvointilautakunta jyräsi kokouksessaan sivistysjohtaja Joona Leinosen esityksen, jonka mukaan Juuassa olisi siirrytty käyttämään ravintosuositusten mukaisesti ainoastaan rasvattomia maitotuotteita. Hyvinvointilautakunta päätti esityksen sijaan, että kevytmaito palautetaan esimerkiksi koulujen ruokatarjoilun valikoimaan luomumaitona. Lautakunta linjasi, että jatkossa Juukaan pyritään hankkimaan luomuna myös muita tuotteita.
(lihav. HJ)

Oliko lautakunta tietoinen siitä, ettei se maito sitten ole D-vitaminoitua?

Eli lasten hyvinvoinnin kannalta tuossa otetaan takapakkia. Jos tätä tavoiteltiin ...

Quote
Juuassa lautakunta puolestaan katsoi, että siirtyminen rasvattomiin tuotteisiin laskisi energiansaantia kohtuuttomasti.

... niin mitä sitä asiaan piti enää luomua sotkea? Kustannuksia vain lisättiin.

***

Mitä varten? No,  ainakin Juuka on ottanut vakavasti Pohjois-Karjalan pyrkimyksen tulla luomun kärkimaakunnaksi. Ja kun aikuiset eivät siellä juurikaan luomua osta, ostettakoon sitä näin edes lapsille? Aikuisten rahoilla.
« Last Edit: 20.02.19 - klo:09:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #399 on: 08.04.19 - klo:06:57 »
Kasvisruoasta on puhe, mutta kyllä se luomukin siellä jossain taka-alalla lymyää (lihav. HJ):

Kasvisruoka repii rakoja poliitikkojen välille, mutta helsinkiläiskouluissa tilanne on toinen: ”Ruoka ei saa olla liian erikoista, muttei tylsääkään”

Quote
Koulun vanhempia oppilaita mietityttää, millä liha korvataan.

”Soija esimerkiksi ei ole mitenkään hyvä vaihtoehto, sen viljely tuhoaa valtavia maa-alueita Amazonilla”, sanoo Victor Ocampo.

”Muitakin ympäristön kannalta tärkeitä asioita pitäisi lisätä. Siis esimerkiksi raaka-aineiden kotimaisuutta ja luomua, mutta koulun budjetti varmaan tulee jossain kohtaa vastaan”, miettii Marjaana Kanyi.

Siinä oppilas mietti, eikä häneltä tietysti voi vaatia, että hän olisi osannut sanoa, mitä luomun lisäämisellä ylipäänsä saavutettaisiin. Siitä hän näyttää olevan tietoinen, että se olisi kallista.

Se nyt näyttää kuuluvan suomalaiseen yleissivistykseen, varmaan koulussakin opetettuun, ettei Etelä-Amerikassa voi viljellä mitään ilman, että valtavia määriä sademetsää tuhoutuu. Noin jo soijan kanssa, lihastta nyt puhumattakaan.
« Last Edit: 08.04.19 - klo:07:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Projektilla kerrotaan olevan tällainen tarkoitus ...

Kestävää kehitystä annos kerrallaan
Maa- ja metsätalousministeriö  15.4.2019


Quote
Voiko kouluruokailun hiilijalanjäljen puolittaa ja millaisia vaikutuksia sillä olisi käytännössä kustannuksiin, ruuan valmistustapoihin ja ravitsemuksen kannalta? Tämän Muuramen kunnan ruokapalvelut aikoo nyt selvittää.

... mutta kyllä se luomu sieltä kuitenkin pilkistää. Ja reseptiikka:

Quote
– Vastuullisuuden painottamisesta koituvia lisäkuluja voidaan hillitä myös reseptiikan kehittelyllä ja ruokalistasuunnittelulla. Tästäkin meillä on hyviä esimerkkejä, vaikkapa juuri Muuramesta, jossa luomun ja lähellä tuotetun ruuan osuus kunnan keittiössä on systemaattisilla valinnoilla nostettu 20 prosenttiin.

Vaikka ei ole vielä edes selvitetty, niin tuossa jo oletetaan, että luomu tuota pääasiaa tukisi. Ja olisi vastuullista.

« Last Edit: Today at 09:54 by Heikki Jokipii »