Author Topic: Keskustelua muualla  (Read 46937 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #150 on: 30.01.17 - klo:06:29 »
Kottilan ja Iivosen kirjoitusta olikin kommentoitu näin (nimimerkki "SY"):

Quote
Mikä oli tämän vastineen pointti? Sehän vain vahvisti Ruukin sanomaa siitä, että luomutuotanto on tehotonta, eikä sovellu laajamittaiseen käyttöön.

Minun kirjoitustani taas oli kommentoitu näin (nimimerkki "njx11"):

Quote
Luomuala on maailmassa prosentin luokkaa, siitä luopuminen ei voi olla tehokkain keino, koska sillä ei olisi juuri mitään merkitystä.

Niinhän tuo tietysti teknisesti tällä hetkellä on. Olemme täällä usein tuoneet esillekin maailman luomualan mitättömyyden. Olisi ehkä pitänyt etsiä tarkempaa ilmaisua, jossa olisi tullut esille, miten tarkoitin tietä eteenpäin, tulevaisuutta.

Tietysti saman argumentin nykyhetken osalta olisi voinut kääntää myös tätä Kottilan ja Iivosen artikkelin otsikkoa vastaan: "Maailmalla ei ole varaa hylätä luomua". Tuon yhden prosentin luomualan osuuden muuttaminen toisenlaiseksi ei tietysti olennaisesti muuttaisi mitään, ja maailmalla olisi varmasti siihen varaa.

« Last Edit: 30.01.17 - klo:07:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #151 on: 30.01.17 - klo:07:55 »
Myös Vihreän Langan Sammeli Heikkinen on kommentoinut Ruukin pääkirjoitusta:

Luomuihminen, tule hakemaan tiedettä itujesi päälle!

Häneenkin näyttää purevan se, että jostain on luettavissa, ettei tilanne ehkä ole ihan niin kehno luomun kannalta:

Quote
Myös väite sadon puolittumisesta luomun takia vaikuttaa liioittelulta. Forbes-lehdessä on esimerkiksi vertailtu Yhdysvalloissa tavanomaisessa tuotannossa ja luomutuotannossa olleita peltoja. Pääsääntöisesti luomusato on hehtaaria kohti pienempi, mutta ero tavanomaiseen riippuu paljon siitä, mitä viljellään. Noin kolmanneksen alhaisempi sato vaikuttaa sopivalta karkeutetulta arviolta.

Nyt tuossa Forbesin artikkelissakaan ...

The Lower Productivity Of Organic Farming: A New Analysis And Its Big Implications

... ei otettu esille "piilohehtaareita", joten sen pohjalta voi saada luomun todellisista hehtaarisadoista liian ruususen kuvan, ellei sitä osaa tulkita.

Mutta kumman kevytmielisesti Heikkinen tuossa suhtautuu itse tekemäänsä arvioon kolmannesta alhaisemmista sadoista. Sillä jo sekin on jo hirveä määrä, jos sen muuttaa tarvittaviksi lisähehtaareiksi.

Monella tavalla hänkin myöntää tai joutuu myöntämään Ruukin olevan pääosin oikeassa. Mutta silti hän etsimällä etsii myös jotain perusteita luomun syömiselle. Joiden ei aina tarvitse olla niin rationaalisiakaan.
« Last Edit: 30.01.17 - klo:08:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #152 on: 24.03.17 - klo:17:48 »
Luomuliiton Elisa Niemi julkaisi tämän juttunsa ensin mainosjulkaisussa, mutta oli julkaissut sen täälläkin:

Luomu on luonnollisinta ruokaa

Kun siellä oli kommentointimahdollisuus, niin kommentoin. Enkä myötäsukaisesti. Pari kommenttia on nyt lähetetty sinne. Taidanpa lähettää vielä lisääkin. (25.3.17: Lähetinkin.)

Jos palstan nimenä on "Tiedostava kuluttaja", niin sopii, hitto vieköön, sen lukijoiden sitten vähän tiedostaakin.
« Last Edit: 25.03.17 - klo:16:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #153 on: 29.03.17 - klo:13:49 »
Tähän keskusteluun kyllä syytä osallistua ihan paikan päälle mennen!

Syödään luonto? GMO, luomu ja tiede – myytit ja todellisuus

Eikä tarvitse pelätä, ettei mitään tulisi mieleen: Jussi eli tuo Tammisola on vauhdikas luennoitsija. Ja vauhdikkuuden hän osaa yhdistää tiukkaan asiaan.

Niille, joille se ei vaikka maantieteellisen etäisyyden vuoksi ole mahdollista, on varmaan jatkossa tarjota hänen luentodiansa.
« Last Edit: 29.03.17 - klo:13:55 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #154 on: 21.05.17 - klo:21:19 »
Jussi Tammisolan hieno esitelmä geenimuuntelusta ja luomusta löytyy nyt myös Skepsis ry:n YouTube-kanavalta, tässä suora linkki videotaltiointiin: https://youtu.be/MFOWh7tYE58

Tammisola ei luennolla ehtinyt käsitellä kaikkia valmistelemiaan "kalvoja", mutta kiinnostuneet löytävät koko setin tästä osoitteesta: http://www.skepsis.fi/jutut/Skepsis050417JT.pdf

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #155 on: 10.06.17 - klo:07:13 »
« Last Edit: 11.06.17 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #156 on: 11.06.17 - klo:08:29 »
Siellä Pettu-sivustolla ei näyttänyt kommentointimahdollisuutta olevan, joten kommentoikaa täällä.

Aloitan, tästä tekstissä olevasta ajatuksesta:

Quote
"Toinen gmo-kiellon ongelma EU:n kannalta on se, että puhutaan että gmo-vapaus on meille etu. Mutta emmehän me tiedä, millainen etu se on, kun meillä ei ole sille hintaa. Meiltä puuttuu vertailu gmo-tuotteille", Arovuori jatkaa.

Toikkasen mielestä valintaa ei pitäisi tehdä kuluttajan puolesta, vaan asia pitäisi ratkaista kaupan hyllyllä.

"Kieltoa perustellaan myös sillä, että eurooppalainen kuluttaja ei halua ostaa gmo-ruokaa. Se on huono peruste. Jos ei halua, se tuote jää sinne kaupan hyllylle. Kuluttaja päättää, kuluttaja on kunkku – tässäkin."

Näin todellakin on: emme käytännössä tiedä haluaako eurooppalainen/suomalainen kuluttaja gmo-ruokaa, koska sitä on äärimmäisen vähän - Suomessa ei yhtään - tarjolla.

Muistuu mieleen vanha Neuvostoliitto, joka vakuutti, ettei neuvostokansalainen halua purukumia, ja siksi sitä ei ole kaupassa tarjolla. Pikkupoikalaumat, jotka sitten turistia ympäröivät, ja osasivat ainakin tuon yhden sanan suomea, eivät ilmeisesti olleet lukeneet Pravdaa tms.

Toinen mieleeni tuleva ajatus. Voihan olla, että se on tottakin, ja jos sitä olisi tarjolla, GMO-ruoan kulutus jäisi vähäiseksi. Jopa vain johonkin 2 prosenttiin! ;D
« Last Edit: 11.06.17 - klo:08:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #157 on: 22.07.17 - klo:07:03 »
Agronetissä virisi keskustelu "luomuilluusiosta", kaiketi TV-dokumentista kimmokkeensa saaneena, monenlaisine näkemyksineen:

https://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=77654.0

Sieltä haluan poimia tämän ("Yrjö-Einari"):

Quote
Lisäksi valtiontarkastusviraston tulee tutkia kuinka paljon luomutuotannon tuet todellisuudessa tuovat elintarvikkeita markkinoille . Ei riitä että pelkästään ympäristötuen perusteita on arvioitu vaan pitää myös arvioida tukien tuottavuutta luomun ja tavanomaisen välillä.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on joskus vuosia sitten tutkinut luomua ja luomutukia:

VTV:n tarkastuskertomus luomutuotannosta vuodenvaihteesta 2004/2005

Sen tulisi todellakin ottaa asia uuteen, tuoreeseen tarkasteluun. Se kuuluisi sen tehtäviin, voi sanoa jopa, velvollisuuksiin.

Tai jos se on yhä tyytyväinen edellisen raporttinsa johtopäätöksiin, niin olisi ainakin seurantaraportin paikka.
« Last Edit: 22.07.17 - klo:07:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #158 on: 25.07.17 - klo:05:53 »
Kappas vaan, tällainen:

Miksi en tue LUOMUa - ja miksi sinunkaan ei kannattaisi?

Keskusteluakin tuo blogi näytti kirvoittaneen.

Kiva muuten huomata, että blogisti on löytänyt tämän prosenttiluvun, jota me olemme täällä tuoneet kovasti esille:

Quote
Luomuviljely tuottaa vain 25 % normaalein maatalouden menetelmin tuotetusta sadosta. Luomuliiton toimitusjohtaja tosin pokkana väitti muutama vuosi takaperin luomun yltävän jo lähes yhtä suuriin satoihin.
« Last Edit: 25.07.17 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #159 on: 09.02.18 - klo:03:19 »
"Pirkan blogit" on melko uusi keskustelupalsta, joka on perustettu Aamulehden lopetettujen blogien tilalle. Siellä on jo keskustelua luomusta, hintabongaus ja reipas kanta asiaan (Kari Rönkä):

Luomu – tuo ihanan kallis uskonkappale

Quote
Ihan tavalliseen jää(vuori)salaattiin oli lyöty pakettiin taikasana ”LUOMU”. Kilohintaa tuotteella oli vaatimattomasti hyvän matkaa yli 250 euroa. Noin 70 gramman salaattinyssykästä olisi siis saanut pulittaa kassalla lähemmäs 20 euroa.

Quote
Minusta tuossa ei ole tolkun hiventäkään, jos kanta jäi epäselväksi.

Mutta näyttää siellä keskusteluun löytyneen myös niitä, jotka ovat tuossa jotain tolkkua näkevinään.

Taitaa vauhtisokeuteen verrattava luomun aiheuttama hintasokeus olla olemassa oleva ilmiö, joka näyttää vaivaavan myös hinnoittelijoita, ja myös Tampereella. Foodien mukaan tavanomaista jäävuorisalaattia on saatavissa kympin kilohintaan tai jopa sen alle.
« Last Edit: 09.02.18 - klo:09:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #160 on: 27.02.18 - klo:06:37 »
Jussi Tammisolan hieno esitelmä geenimuuntelusta ja luomusta löytyy nyt myös Skepsis ry:n YouTube-kanavalta, tässä suora linkki videotaltiointiin: https://youtu.be/MFOWh7tYE58

Tammisola ei luennolla ehtinyt käsitellä kaikkia valmistelemiaan "kalvoja", mutta kiinnostuneet löytävät koko setin tästä osoitteesta: http://www.skepsis.fi/jutut/Skepsis050417JT.pdf

Tässä olisi hyvä tiivistelmä Jussin ajatuksista (Peruste -verkkolehdessä, Jussin itsensä tekemä):

Saako kasveja jalostaa? Ruoka ja kasvinjalostus

Lukaise ensin se, ja jatka sitten videoon ja "kalvoihin"!

***

Peruste-lehdessäkin on (nimen pohjalta voisi ehkä sanoa: tietysti) kommentointi- ja keskustelumahdollisuus. Kun tuo juttu oli tullut sinne vasta eilen, vielä ei kommentteja ollut.
« Last Edit: 27.02.18 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #161 on: 30.03.18 - klo:06:34 »
Tällainen tilaisuus on nyt tulossa Helsinkiin (järjestäjänä Luomuinstituutti):

Luomu yhteiskunnassamme ja kuluttajien valinnoissa

Kun meidätkin tuossa toivotettiin tervetulleiksi, luulenpa, että osallistumme. Siis Tiedekulmassa 23.4.18  klo 13.00 - 16.00!

« Last Edit: 30.03.18 - klo:08:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #162 on: 24.04.18 - klo:03:24 »
Henkilökohtaisesta syystä en sitten kuitenkaan päässyt tuohon tilaisuuteen, vaikka se vain metromatkan päässä pidettiin.

Toinen kysymys sitten on, olisinko jaksanut tuota 3 tuntia. Pro Luomun twiiteistä päätellen siellä oli ollut vahva herätyskokouksen tunnelma:

Quote
Pro Luomu ry @ProLuomu · 13t

Tutkija Panu Pihkala: #Luomu on monin tavoin menestystarina ja toivon merkki ihmisille, jotka haluavat rakentaa parempaa maailmaa.
#tutkittuatietoaluomusta

Jos toisin oli, tai vaikka olisi ollut noinkin, Luomuinstituutin sopisi julkaista tilaisuuden esitelmädiat netissä. Ehkäpä ne sinne tulevatkin, onhan Luomuinstituutti ennenkin niin tehnyt.
« Last Edit: 24.04.18 - klo:03:39 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 645
    • View Profile
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #163 on: 24.04.18 - klo:16:29 »
Ruotsalaisessa Avesta Tidning -lehdessä on paljon kirjoituksia luomusta, myös kriittisiä. Tässä kokoelmaa:

https://www.avestatidning.com/taggat/Ekologisk%20odling

Lukekaa ja kommentoikaa!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12594
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #164 on: 26.05.18 - klo:06:09 »
Henkilökohtaisesta syystä en sitten kuitenkaan päässyt tuohon tilaisuuteen, vaikka se vain metromatkan päässä pidettiin.

Toinen kysymys sitten on, olisinko jaksanut tuota 3 tuntia. Pro Luomun twiiteistä päätellen siellä oli ollut vahva herätyskokouksen tunnelma:

Quote
Pro Luomu ry @ProLuomu · 13t

Tutkija Panu Pihkala: #Luomu on monin tavoin menestystarina ja toivon merkki ihmisille, jotka haluavat rakentaa parempaa maailmaa.
#tutkittuatietoaluomusta

Jos toisin oli, tai vaikka olisi ollut noinkin, Luomuinstituutin sopisi julkaista tilaisuuden esitelmädiat netissä. Ehkäpä ne sinne tulevatkin, onhan Luomuinstituutti ennenkin niin tehnyt.


Niin sitten kävikin, vaikka pienellä viiveellä. Täällä ne aineistot nyt ovat:

https://luomuinstituutti.fi/koulutus/luomu-yhteiskunnassa-ja-kuluttajien-valinnoissa/