Author Topic: Keskustelua muualla  (Read 102997 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #165 on: 26.05.18 - klo:08:32 »
Arto Latukka Lukesta kertoi tuossa 23.4.18 seminaarissa luomutilojen olevan tavanomaisia kannattavampia. Mutta jotenkin tämä selittävä dia ei sitten yllätä yhtään:

Quote
Luomun kannattavuuteen vaikuttaa
• Korkeammat tuottajahinnat
– Kompensoi alhaisempia satoja
• Matalammat kustannukset
– Tarvikekustannukset alhaisemmat (lannoitteet,
kasvinsuojelu, sähkö,..)
– Monet kustannuserät ovat kuitenkin korkeampia
• Korkeammat tuet
• Suurempi tilakoko

Eikä oikeastaan tämä jatkodiakaan:

Quote
Mikä estää/hidastaa luomuun siirtymistä
• Alhaisempi satotaso, satovaihtelut, rikkakasvien hoito,...
• Byrokratia
• Rakennusten yms. muutoskustannukset
• Tukien suuri merkitys ja niihin liittyvä riski
• Luomutuotteiden menekki

Se olisi ehkä yllättänyt, jos hän olisi pitemmälle pohtinut ja analysoinut, esitelmässään "Luomutuotanto on kannattavaa maataloustuotantoa", missä mielessä tuollaista tukien (ja riistohintojen) varassa harjoitettua toimintaa voi kutsua "kannattavaksi".
« Last Edit: 26.05.18 - klo:09:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #166 on: 26.05.18 - klo:09:08 »
Mari Niva otti ko. seminaarissa esitelmässään "Johdanto: Luomu yhteiskunnassa ja kuluttajien valinnoissa" täysin lähtökohdaksi sen, että luomu on sitä kestävää kulutusta, eikä sitä mitenkään problematisoinut tai perustellut. Niinpä viimeinen dia ennen kiitosdiaa olikin tällainen:

Quote
Transitio kohti kestävyyttä?
• kestävät vaihtoehdot kasvattavat
suosiotaan ja normalisoituvat (vrt.
luomu Tanskassa)  saatavuus ja hinta
• eläinproteiini:
– luomun kasvava kysyntä
– lihan kyseenalaistaminen: vegekampanjat
ja -tapahtumat, uudet/vaihtoehtoiset
proteiininlähteet  luomun uudet
mahdollisuudet?

Täytynee vielä kuunnella mitä hän tuon ohella sanoi, mutta tuokin dia on kyllä monella tavalla problemaattinen. *) Ihan jo yrityksessään luoda kuvaa, että luomu olisi (tai edes voisi olla!) osa tätä "vegebuumia" tai lihan vaihtoehtojen etsintää.

Myöskään "luomun kasvava kysyntä" eläinproteiineissa ei kyllä ole mikään tosiasia, jota voisi noin käyttää. Jos jotain on mennyt vähän enemmänkin (maito, kananmunat), niin luomulihan tuotanto ja kulutus näyttää olevan aika jumissa.

____

*) vaikeasti oli kuunneltavissa, mutta kuuntelin: ei hän mitään muuta sanonut. Kyllä se tuon käsikirjoituksen mukaan meni. (27.5.18)
« Last Edit: 27.05.18 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #167 on: 27.05.18 - klo:12:33 »
Tutkimusprofessori (Luke) Eija Pouta esitteli esitelmässään – Mitä kuluttajat ovat valmiita maksamaan ympäristöä vähemmän kuormittavasta ruoasta? - kyselytuttkimusta ja sen tuloksia. Siinä oli keskeisenä kysymyksenä ollut (vaihtoehtoineen):

Quote
Ruokaa voidaan tuottaa monella tavalla. Seuraavassa listassa on esitetty tuotantotapoja. Valitse niistä 2-5, joita erityisesti haluaisit toteutettavan ruoantuotannossa.

* mahdollisimman tarkoituksenmukainen lannoitteiden
käyttö vesien suojelun tehostamiseksi
* karjanlannan tehokkaampi käyttö keinolannoitteiden
asemasta maan tuottokyvyn ylläpitämiseksi
* typensitojakasvien, kuten apilan ja herneen, käyttö
keinolannoituksen täydentäjänä
* luontaisten torjujien (mm. petohyönteiset, linnut) käyttö
tuholaistorjuntaan kemiallisen torjunnan sijaan
* viljelemättömät monimuotoisuuskaistat peltojen
reunoilla luonnonlajiston (kasvit, linnut, hyönteiset,…
* muokkauksen käyttö rikkakasvien torjuntaan käytettyjen
aineiden vähentämiseksi
* kasviperäisen (hiiltä sisältävän) aineksen lisääminen
maahan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi
* kylvö ilman pellon kyntämistä (suorakylvö)
ravinnepäästöjen vähentämiseksi ja maan tuottokyvyn…
* viljaseosten viljely vähentämään tuholais- ja tautiriskejä
suuremman sadon aikaansaamiseksi

Vaihtoehdot ovat hyvin johdattelevia: pääosin luomukeinoja siinä tuodaan esillle. Paitsi yhden vaihtoehdon osalta jopa tavallaan harhaanjohtava: suorakylvö ei kyllä kuulu luomukeinoihin.

Mutta luomukeinot siinä esitellään hyvinä keinoina. Mutta ennen kaikkea siiinä on perusolettamus: kuluttaja tietää, minkälaista on hyvä maanviljelys, kuluttaja pystyy ostamiskäyttäytymisellään ohjaamaan sitä hyvään suuntaan. Kuluttaja tietää, että keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden välttämäminen on on hyvää viljelystä.

Sieltä esitysdioista voi katsoa, minkälaisia jakautumia saatiin.

***

Ostohalukkuus sitten? 54,4% olisi valmis ostamaan noin määriteltyä, käytännössä luomuruokaa "jos se olisi samanhintaista kuin tavanominen". Siihen on laskettava mukaan ne 2,3%, jotka olisivat valmiita ostamaan, jos se olisi halvempaa.

Kalliimmalla suostuisi ostamaan 42,6%. Erikseen tuodaan esille:

Quote
• Halukkuus ostaa vaikka
kalliimpaa liittyy erityisesti:
– Typensitojiin
– Luontaisiin torjujiin
– Tarkoitukseenmukaiseen
lannoitteiden käyttöön
– Monimuotoisuuskaistoihin

Noissa asioissa kuluttajat katsovat olevansa tai heidän katsotaan olevan päteviä arvioimaan maatalouden käytäntöjä ja niiden vaikutusta luontoon.

Mutta kuinka monta prosenttia enemmän hinta saisi olla (noiden lisämaksuun suostuvaisten keskuudessa):

Quote
Maksuhalukkuus: tuloksia
• Mediaanimaksuhalukkuus 16 %
• 28 % valmis maksamaan 20 % tai enemmän

"Kipukynnys" näytti diojen kaavion mukaan olevan 30 prosentissa.

Noiden tulosten täytynee luomuväen silmissä olla aika masentaviakin. Propaganda näyttäisi menneen kohtuullisessa määrin perille, mutta se taitaa olla aika pieni osa luomutuotannosta, jonka saa mahtumaan noin pienten lisähintojen piiriin?


PS. 28.5.18: Vai tulkitsinko tuossa liikaa esitystilanteen mukaan? Eikö vaikka "mahdollisimman tarkoituksenmukainen lannoitteiden käyttö vesien suojelun tehostamiseksi" ole tavoitteena tehoviljelyssäkin? Ja typensidontakasvit tuotiin esille "keinolannoituksen täydentäjänä"? Voi olla, että tulkitsin. Mutta kyllä tuon maksuhalukkuuden täytyy käytännössä tarkoittaa luomutuotteita.

Sieltä löytyy muuten myös meille itsekritiikin paikka: suorakylvön idea ei ole mennyt läpi suuren yleisön asenteissa. Sitä piti tärkeänä tai hyvänä vain aika vaatimaton 23%.
« Last Edit: 28.05.18 - klo:06:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #168 on: 28.05.18 - klo:05:03 »
Esitelmät ...

Professori (HY:n Ruralia-instituutti) Sami Kurki – Luomukuluttaminen sosiaalisena signaalina
Tutkijatohtori (HY) Panu Pihkala – Luomuruoka lääkkeeksi ympäristöahdistukseen

... tuossa em. seminaarissa olivatkin sitten samaa jatkumoa. Kärjistäen niiden toisiaan täydentävä sanoma oli, että ellet osta luomuruokaa, ymmärtäisit edes hävetä. Mutta jos ostat, vapaudut syyllisyydestä ja ahdistuksesta (Pihkala). Mutta mikä parasta, siitä voit olla jopa ylpeä, olet muita parempi (Kurki). Myös muiden silmissä, ainakin jossain (Helsingin Kalliossa).

Pihkala on teologian tohtori ja minusta se ei ole täysin sattuma. Tässä koko asiassa on myös jonkinlainen uskonnollinen, kristillinen pohjavire. Eikä tuo Kurjenkaan tematiikka kaukana ole: minulle tulevat mieleen Uuden Testamentin kertomukset fariseuksista, jotka "löivät rintoihinsa". Täältä meidän sivuiltamme saa tietysti sen vapauttavan "protestanttisen" tiedon, ettei noita "aneita" tarvitse eikä pidä maksaa.   ;D
« Last Edit: 28.05.18 - klo:12:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #169 on: 29.05.18 - klo:05:37 »
Saksassakin luomulla on sen tyyppinen julkisuuden hegemonia, että tästä täytyi oikein muistuttaa:

Es ist nicht alles schlecht, was nicht bio ist

Quote
... von Ursula Weidenfeld [Tagesspiegel]

Wer nicht bio kauft, steht schnell im Verdacht, auch sonst ein schlechterer Bürger zu sein. Schluss mit diesem Quatsch! Eine Kolumne.

Eli sielläkin, ellei luomua osta, joutuu epäilyksen alaiseksi, että on [muita] huonompi kansalainen (vrt. juuri edellä)! Mutta, toteaa Weidenfeld, lopettakaa tällainen roskapuhe!

***

Sinänsä, Kurki ja Pihkala ovat saattaneet hyvinkin oikein analysoida, millaisilla mielikuvilla meille luomua myydään. Ehkä olisin vain kaivannut jotain "raikasta" ironista otetta näihin mielikuviin? Analyysia siitä, miten niitä ja niiden vaikutusta voisi vastustaa, jopa yritystä niitä "karnevalisoida"? Jotain suomenkielistä ilmaisua, joka vastaisi tuota saksan "Quatsch"-sanaa?
« Last Edit: 29.05.18 - klo:10:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #170 on: 29.05.18 - klo:09:12 »
Mutta kuinka monta prosenttia enemmän hinta saisi olla (noiden lisämaksuun suostuvaisten keskuudessa):

Quote
Maksuhalukkuus: tuloksia
• Mediaanimaksuhalukkuus 16 %
• 28 % valmis maksamaan 20 % tai enemmän

"Kipukynnys" näytti diojen kaavion mukaan olevan 30 prosentissa.

Noiden tulosten täytynee luomuväen silmissä olla aika masentaviakin. Propaganda näyttäisi menneen kohtuullisessa määrin perille, mutta se taitaa olla aika pieni osa luomutuotannosta, jonka saa mahtumaan noin pienten lisähintojen piiriin?

Tuolla toisessa yhteydessä jo linkatussa artikkelissa oli kuvallinen yhteenveto, kaavio siitä, paljonko kalliimpia luomutuotteet olivat Yhdysvalloissa v. 2010. Hintaerot olivat Suomeen verrattuna yllättävän pieniä (ja yllättäviä olivat osin myös kalleimmat luomutuotteet).

Mutta sielläkin useimmat luomutuotteet ylittivät hinnallaan tuon yllä mainitun suomalaisen tutkimuksen tuloksena olevat "kipurajat".
« Last Edit: 29.05.18 - klo:10:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #171 on: 15.09.18 - klo:05:45 »

Tällainen tilaisuus on nyt tulossa, Helsinkiin:

Vuoden kohokohta 4.10 : Food. Changed.

Parisen rajoittavaa tekijää tuohon osallistumiseen on. Kielenä keskusteluissakin taitaa olla englanti. Tilaisuus on koko päivän mittainen, ja arkipäivänä, mikä voi olla este työssäkäyville. Osallistuminen maksaa 25 euroa, muuta se ei vaikuta kohtuuttomalta, onhan siinä mukana parit kahvit ja lounas.

Harkitsen nyt osallistumista - jos tuonne vielä mahtuu mukaan.
« Last Edit: 15.09.18 - klo:05:53 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #172 on: 17.09.18 - klo:20:49 »
Ei ole paha hinta, kun tulee ruokakin. Ja itse Mark Lynas on paikalla.

Ilmoittauduin tuonne:
https://ekomodernismi.fi/2018/08/31/vuoden-kohokohta-4-10-food-changed/

Ilmoittautukaa tekin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #173 on: 04.10.18 - klo:19:39 »
Se oli aivan erinomainen tilaisuus!

Mark Lynas oli hyvä. Mutta niin olivat kaikki muutkin.

Siitä on tulossa nettiin Ekomodernistien sivuille - muodossa tai toisessa - esitykset. Informoimme täälläkin, kun ne ovat siellä.

Vielä vähän yhdistyksen osalta verkostoiduttiinkin. Tapasimme henkilökohtaisesti täällä usein (ihailevasti!) mainitut Iida Ruishalmeen ja Annaleena Ylhäisen. Niin, ja Hanna Tuomiston tietysti, jolla oli tilaisuudessa oma esityksensä.
« Last Edit: 05.10.18 - klo:02:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #174 on: 05.10.18 - klo:04:38 »
Agronetista nimimerkki Suuri Ajattelija:

https://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=84558.msg1518680#msg1518680

Quote
Kannattaisi siirtyä luomuun, sillä on imua. Jos uskoisi Proluomun juttuja, pitäisi luomulla olla enemmän ostajia kuin Suomessa asukkaita. Kasvu on ollut jatkuvaa jo 30 vuotta.

https://proluomu.fi/luomun-myynti-lisaantyy-yli-miljoona-suomalaista-ostaa-viikoittain/

Sivumennen huomautettuna, myös punaisilla tarroilla myydyt luomut kasvattavat luomumyyntiä.


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #175 on: 12.10.18 - klo:16:41 »
Tällainen tilaisuus tiistaina 16.10.2018:

Globaali ruokakriisi ja Suomi: haasteita ja niiden ratkaisijoita Tiedekulmassa 16.10.2018
https://winlandtutkimus.fi/2018/09/06/ruuan-tulevaisuutta-pohditaan-globaali-ruokakriisi-ja-suomi-haasteita-ja-niiden-ratkaisijoita-tapahtumassa-tiedekulmassa-16-10-2018/

Aika: Tiistai 16.10.2018 klo 9.00-11.00 (aamiainen 8.30)
Paikka: Tiedekulman Stage, Helsinki

OHJELMA
08:30-9:00 Aamiainen
9:00-9:20 Tervetuloa; Globaalit kriisit ruokapöydässämme, Matti Kummu, Aalto-yliopisto
9:20-10:00 Ruokahaasteiden ratkaisijat ja tarinoita ratkaisuista
Lyhyitä puheenvuoroja ravintolan, uusien proteiinien, tulevaisuuden ruoan sekä ruoantuotannon, yhteiskunnallisen vaikuttamisen, big datan ja tutkimuksen näkökulmista.

Lauri Reuter, VTT:  Muna, ei kanaa
Annukka Valkeapää, WWF Suomi: Ruuan ympäristövaikutukset –  Suuri tuntematon?
Joseph Guillaume, Aalto-yliopisto: Globaalien tietokantojen taikaa
Robert Jordas, Robbes Lilla Trädgård: Vertikaaliviljelyllä tehoa resurssien käyttöön
Vilma Sandström, Helsingin yliopisto: Hyvä-paha ruoan tuonti
Satu Vainio, From Waste To Taste ry & Ravintola Loop: Rumat tofu ja sinkkubanaanit käyttöön: Case Ravintola Loop

10.00-10:35 Q & A: Ruokahaasteista ratkaisuihin
10:35- Vapaata keskustelua puhujien kanssa, tutustumista Water Scarcity Atlakseen
11.00 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden juontaa tietokirjailija ja kuluttajaekonomisti Mari Koistinen

Facebook-tapahtuman löydät täältä.

TILAISUUS ON TÄYNNÄ. Voit seurata tapahtumaa suorana verkkolähetyksenä osoitteessa https://www.helsinki.fi/en/unitube/video/20980

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #176 on: 16.10.18 - klo:14:57 »
Nyt ei tuosta kyllä hyvää tullut. Videoitse seurattuna. Esiintyjät olivat selvästi valmistautuneetkin lyhyisiin alustuksiinsa melko huolettomasti. Joidenkin kohdalla: ei lainkaan.

Ainakin tuo otsikon suurellinen lupaus jäi täysin täyttämättä. Henkilöt ehkä tulivat esille, Mutta ei heidän merkittävä tuore viestinsä. Koko mediahan on jo ennestään täynnä moralisoinitia siitä, että lihansyöntiä pitää vähentää. Asiaan liitetty tekopirteys tilaisuudessa ei yhtään parantanut asiaa.

Taso oli haluttu ehkä asettaa niin yleiistajuiseksi!, ettei lopulta tullut sanottua mitään. Ainakaan uutta.
« Last Edit: 16.10.18 - klo:15:28 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #177 on: 16.10.18 - klo:16:14 »
Kuuntelin minäkin. Alusta loppuun.

Mutta ei se nyt niin huono ollut. Nimittäin en huomannut, että luomua olisi mainittu kertaakaan.

Hyvä niin... tai olisi pitänyt mainita ja kertoa, että luomu vain vaikeuttaa "globaalin ruokakriisin" ratkaisua. Nyt luomun merkitys jäi auki.


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #178 on: 16.10.18 - klo:16:22 »
Taas tulossa uusi seminaari, jota voi seurata netissä suorana.
https://www.vesitalous.fi/2018/10/maankuivatus-ja-ilmastonmuutos-seminaari-torstaina-dipolissa/

Maankuivatus ja ilmastonmuutos -seminaari torstaina 18.10. Dipolissa

Maa- ja vesitekniikan tuki, Salaojituksen Tukisäätiö, Salaojayhdistys sekä Baltic Sea Action Group järjestävät maankuivatus ja ilmastonmuutos -seminaarin. Seminaarin tavoitteena on keskustella ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen maatalouteen, peltojen viljelyyn, valumavesien määrään ja laatuun sekä kasvihuonekaasujen päästöihin.

 
Te, jotka ette pääse paikalle Dipoliin, voitte seurata seminaaria suorana Youtube- kanavalla https://www.youtube.com/watch?v=yjH_wAieJNc  jossa livelähetys alkaa kello 9.45.


Keskusteluun osallistutaan osallistumisjärjestelmässä, johon pääsee tästä screen.io/maankuivatus
 
Tässä vielä seminaarin ohjelma:
09:45 Seminaarin avaus, Gustav Rehnberg, Salaojituksen Tukisäätiö sr
10:00 Miten ilmasto muuttuu? Joni-Pekka Pietikäinen, Ilmatieteenlaitos
10:30 Tulevaisuuden globaalit haasteet ja mahdollisuudet ruoantuotannossa – Suomi osana muutosta, Matti Kummu, Aalto-yliopisto
11:00 Ilmastonmuutoksen haasteet maatalouspolitiikalle, Mikael Hildén, SYKE
11:30 Valumavesien ympäristöystävällinen hallinta maankuivatuksessa, Kaisa Västilä, Aalto-yliopisto
12:00 – 13:00 Tauko
13:00 Ilmastonmuutoksen vaikutus maatalouteen ja viljelijän mahdollisuudet vaikuttaa päästöjen vähentämiseen Kaija Hakala, LUKE
13:30 Ilmastonmuutoksen vaikutus peltojen vesitalouteen ja kasvihuonekaasupäästöihin, Mari Pihlatie, Helsingin yliopisto
14:00 Pellon hiilivarannon kasvattaminen, Saara Kankaanrinta, Baltic Sea Action Group
14:30 Turvemaat, maankäytön muutoksen vaikutukset päästöihin ja valumavesien määriin, Björn Kløve, Oulun yliopisto
15:00 Seminaarin päättäminen, Timo Maasilta, Maa- ja vesitekniikan tuki ry

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26710
    • View Profile
    • Email
Vs: Keskustelua muualla
« Reply #179 on: 23.10.18 - klo:06:05 »
Tuo Ekomodernistien tilaisuus poiki vielä tällaisen kannanoton:

Suomen Ekomodernistit: “Geenimuokkaus on välttämätöntä mikäli haluamme ruokkia maailman kasvavan väestön.”

Tuossa yhdistyksessä taitaa olla meidän pienelle yhdistyksellemme hyvin luonnollinen yhteistyökumppani.
« Last Edit: 23.10.18 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »