Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
19.09.18 - klo:06:43 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 11 12 [13]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Puolueet ja luomu  (Luettu 46548 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #180 : 11.09.18 - klo:02:43 »

Täällä se Vihreiden maatalousohjelma jo onkin

https://www.vihreat.fi/maatalousohjelma

Ja täällä sen varsinainen

luomuosuus. Siellä avataan tätä ehdotusta tai tavoitetta vähän enemmän:

Lainaus
Pitkällä tähtäimellä kehitetään ympäristökorvausmalli, jossa luomun tuotantoteknisiä osia (torjunta-aineiden välttäminen, ravinteiden kierrätys) siirretään tukipoliittisesti kaiken viljelyn käytettäväksi. Kun viljelijä valitsee koko keinovalikoiman, voidaan tuotanto lopulta sertifioida luomuksi markkinoita varten. Malli tukisi nykykäytäntöä paremmin vähittäistä siirtymistä luomuun, ja siten ekologisten viljelykäytäntöjen yleistymistä. Tällöin nykyisenkaltainen luomuosuus peltopinta-alasta ei enää olisi oleellinen mittari tuotannon kehittämisessä. Tuotannon lisääntyessä myös luomun raskaita hallinnointikäytäntöjä tulee kehittää ja keventää.

Tuota voi pitää jopa luovana ehdotuksena. Mutta kaksi periatteellista hankaluutta siinä on:

1. Siinä haukataan kovin isoa palaa, mennään asioihin, jotka päätetään EU:ssa. Ja juuri nyt saatiin monen vuoden väännön jälkeen hyväksyttyä sen yhteinen luomusysteemi.  Tuossa ehdotetaan, että aloitetaan alusta.

2. Ehdotus on aivan liian varma siitä, että kaikki ympäristöllisesti hyvä löytyy luomusta, ja ylipäänsä saadaan rakennettua tuollainen asteittain etenevä systeemi. Pari vastaesimerkkiä:

- suorakylvö: sitä pidetään juuri hiilensidonnan kannalta yleisesti hyvänä asiana, mutta sen toimivuus luomussa on vähintään epäselvä asia
- suunnitelmat Luomu 3.0:sta? Enää ei ole aivan selvä asia.edes se, mikä luomu tuossa olisi lopullisena tavoitteena

Millä tavalla tuo tukipolitiikka suhtautuisi torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden "harkittuun" käyttöön? Onko typensidonnan käyttö enää silloin tuettava tai suositeltava asia, kun teollinen typpilannoite valmistetaan täysin ilman fossiilisia raaka-aineita ja energiaa? Varsinkin, jos ja kun tuo typensidonts on tärkein luomun peltoalan tuhlaukseen vaikuttava asia, ja siten omiaan lisäämään negatiivista kasvihuonevaikutusta? Pitkästä tähtäimestähän tuossa puhuttiin ...
« Viimeksi muokattu: 11.09.18 - klo:07:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #181 : 11.09.18 - klo:05:06 »

Kyllä sinä ohjelmassa innovatiivisuuteenkin kehotetaan:

Kummasti kuitenkin tulevat mainituksi vain nämä osa-alueet (lihavoinnit HJ):

Lainaus
Maailma muuttuu todella nopeaa vauhtia, ja ruoantuotannonkin on kyettävä vastaamaan paikallisiin ja globaaleihin haasteisiin. Ruoantuotannossa automatisaatio, robotisaatio ja digitalisaatio ovat jo muuttaneet toimintatapoja, ja tulevat entisestään muuttamaan. Se avaa mahdollisuuksia uuden teknologian kehittämiseen sekä houkuttelee ruoantuotannon pariin uusia osaajia.

Mutta ei enää vielä puoluekokouksessa 2016 esillä ollut geenitekniikka. Tai nämäkin vielä mainitaan:

Lainaus
Panostetaan luomuun sekä ruoantuotannon, ravitsemuksen ja ruoantuotannon uusien menetelmien, kuten vertikaaliviljelyn, peltometsäviljelyn, akvaponisen viljelyn ja laboratoriossa valmistettavan ruoan, tutkimukseen ja kehittämiseen.

Mutta geenitekniikkaa ei sitten millään.

Oikein parhain päin tulkiten se olisi tullut tässä mainituksi:

Lainaus
Siirretään tutkimusrahoituksen painopistettä hiilensidontaan, maatalouden mikrobiologiaan, ekologiaan, ympäristönmuutosta huomioivaan jalostukseen, maatalous- ja maataloustukipolitiikan kehittämiseen, kestävän maatalouden käytäntöihin, eläinten hyvinvointiin, luomututkimukseen sekä uusien ruoantuotantotapojen tutkimiseen.

Mutta tuskinpa se on, kun tuossa listassa on tuo luomututkimuskin.

No, mainittiinhan tuossa hiilensidontakin. Ja silloin kyllä tähän astisen tutkimuksen mukaan kyse on suorakylvöä käyttävästä tehoviljelystä!  Cool Jota asiaa siis voitaisiin tutkia lisääkin.

***

Jotain parannuksia ohjelmassa ehkä on, verrattuna tähän 14 vuoden takaiseen. Mutta valitettavasti ei olennaisia ja ratkaisevia.
« Viimeksi muokattu: 11.09.18 - klo:18:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #182 : 15.09.18 - klo:07:37 »

Vaan mistäpä puolueetkaan löytäisivät realistisia arvioita linjanvetojensa pohjaksi, jos asiantuntijatkin ovat näin ristiriitaisia (lihav. HJ):

Tutkimus: Viljelijöiden mielestä maatalous kannattaa sittenkin tyydyttävästi – "Yllättävän positiivinen arvio"

Lainaus
Paitsi, että pohjalta on tie vain ylöspäin, Rikkonen arvioi, että tulevaisuuden toivoa nostavat myös myönteiset muutokset maataloudessa. Uutta teknologiaa otetaan käyttöön, tilakoot kasvavat ja tehokkuus lisääntyy. Se parantaa taloudellisia tuloksia ja luo toivoa, Rikkonen uskoo.

Alalla myös puhaltavat uudet tuulet. Ruuasta puhutaan paljon enemmän kuin ennen, ja se näkyy myös maanviljelyksessä. Kiinnostus luomuun on kasvanut viljelijöiden keskuudessa, ja lähiruokaa osataan markkinoida.

– Sieltä (maataloudesta) löytyy pieniä brändin alkuja, jotka tuovat uskoa alalle ja toivoa kannattavuuden kasvusta, Rikkonen sanoo.

Rikkonen arvelee, että ruuasta puhutaan tänä päivänä paljon myös siksi, että maailmanlaajuiset tapahtumat ja kriisit ovat herättäneet ihmiset pohtimaan omavaraisuutta. Rikkosen mielestä onkin huolestuttavaa, että kyselytutkimuksen mukaan suomalaista ruokaa tuotetaan tulevaisuudessa määrällisesti vähemmän kuin ennen.

Jos luomukiinnostuksen lisääntymistä pidetään tervetulleena "brändin alkuna", eikö tuossa ymmärretä vai uskalleta sanoa, että samalla myös tehokkuus vähenee.

Ja ihan varmasti se merkitsee sitä, että suomalaista ruokaa tuotetaan määrällisesti vähemmän kuin ennen. Eikä huolestumisen syytä tarvitse etsiä kyselytutkimuksesta, riittää, että katsoo hallituksen voimassa olevaa luomuohjelmaa. Jota oppositiokaan ei ole haastanut tai kiistänyt. Vaan osittain jopa "nokittanut".

Jos asiantuntija ei tuota ymmärrä tai halua sanoa, ei voine vaatia, että puolueetkaan olisivat tästä tietoisia:

*) jos luomuala lisääntyy n. 20 prosenttiyksikköä nykyisestä, maataloustuotanto vähenisi noin 15%, sillä perustellulla oletuksella, että luomussa tuotetaan noin neljännes tavanomaisesta. Mutta jos se pyrittäisiin korvaamaan tavanomaisella tuotannolla, sen pitäisi tuottaa yli 20% nykyistä enemmän, keskimäärin, koska sitä olisi enää 70% alasta. Tietysti asia voidaan hoitaa myös viljelypinta-alan tai tuonnin lisäämisellä. Vihreät eivät tuossa kerro, mitä näistä vaihtoehdoista he kannattavat.
« Viimeksi muokattu: 15.09.18 - klo:08:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #183 : 16.09.18 - klo:08:48 »

Kun tuolla pari vuotta sitten etsin vastaavaa esimerkkiä kuin luomu, poliittisessa elämässä, löysin kieltolain, [...]

Yksi hyvä esimerkki vastaavasta ilmiöstä on myös kesäaika. Nyt alkaa ilmestyä analyysejä, mm. Hesarissa, joiden mukaan siitä ei nettona ole toivottua hyötyä, vaan pikemminkin vain haittaa. Mutta niin se vaan nyt systeeminä jököttää ja pysyy, kiusanamme, kun sen taakse aikanaan jotenkin poliittinen konsensus syntyi. Ja kaikilla sen läpi ajaneilla oli varmasti vain hyviä tarkoitusperiä.

Nyt on tapahtumassa asia, joka kulman kautta ehkä antaa toivoa tuossa toisessakin kysymyksessä. Kansalaisaloite kesäajasta luopumisesta keräsi kuin keräsikin tarvittavan kannattajamäärän:

Kesäaika-aloitteen alullepanija ehti jo menettää toivonsa – ”Ajattelin, että ei tällä ole mitään mahdollisuuksia”

Jaa-a, koska aika olisi kypsä eräälle toiselle kansalaisaloitteelle?

Nyt tämä kesäajasta luopuminen eteneekin yllättävän ripeää vauhtia. Näillä näkymin asiassa tulisi valmista jo ensi vuonna.

Tuolla olemme jo kertoneet näkemyksestä, että myös luomun kupla olisi vihdoin puhkeamassa.

Mutta tuossa toisessa asiassa sen pitäisi kyllä paremmin näkyä poliittisissa piireissä. Josta kyllä ei valitettavasti ole vielä mitään merkkejä. Mutta nopeasti asiat kehittyvät, kun alkuun pääsevät, kuten tuossa kesäajan poistamisessakin.
« Viimeksi muokattu: 18.09.18 - klo:07:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #184 : 16.09.18 - klo:09:03 »

Nyt osin puheenjohtajanäkin toimiva Vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää ei näe juuri hyväksytyssä maatalousohjelmassa mitään ongelmia:

Kestävää, kannattavaa ja reilua maataloutta

Lainaus
Luomuviljelyn tavoitteet ovat pitkälti vihreiden tavoitteiden mukaisia. Luomun osuutta haluamme kasvattaa. Sen hyviä käytäntöjä voisi tuoda muuhunkin viljelyyn ja karjankasvatukseen. Raskasta hallintoa ja valvontaa tulee kehittää ja keventää.

Voisimme parantaa ravinteiden kierrätystä ja näin keventää keinolannoitelaskua. [...]

Eikä siis varsinkaan sitä, miten tuo vähentää Suomen ruokatuotantoa. Mikä ongelma keinoitelannoitelasku muka on, jos ruokalasku ei sitten taas ole (ks. tämä jatko)?

Mitähän hän on tässä ajatellut:

Lainaus
Radikaaliksi ehdotusta sopii nimittää, kohtuuton se ei ole. Kun laatu korvaa määrän, myös tuottaja voittaa. Kestävästi tuotettua ruokaa ei kaupata polkuhintaan.

On nimittäin huima idea, että laadulla korvattaisiin ruoan kohdalla määrää. Ellei sitten ole kysymyksessä joku vihreässä kuplassa elävä laihdutuskuurilla olija, joka ostaa luomuruokaa, ja uskoo sen olevan laatua. Mutta tavallisen perheen ruokataloutta hän ei ole tuossa ajatellut. Ainakin nälkäille lapsille tuota olisi hyvin hankala selittää.
« Viimeksi muokattu: 16.09.18 - klo:18:23 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #185 : 17.09.18 - klo:20:51 »

PS. Ihan oma kysymyksensä on, ehkä keskusteltavaksi toisen otsikon alla, miten pyrkimys vähentää eläintuotantoa ja pyrkimys lisätä luomuviljelyä sopivat yhteen, luomuviljelyn ravinnetalouden näkökulmasta.
PS2. Siitäkin voisi toisaalla vähän keskustella, kun tuossa (luomu)markkinat mainitaan, miten vihreät sovittavat ehdotukseensa sen, että luomutilat nykyisin saavat n. 60% myyntituloistaan eläintuotteista?

Ilmari Schepel oli huomannut saman:

Eläintuoteveroa, hohhoijaa...

Lainaus
Vihreiden maatalousohjelman eräänä tavoitteena on luomutuotannon osuuden lisääminen 30 prosenttiin peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä (nykyisin 12%). Tämä on kuitenkin melkoisessa ristiriidassa saman ohjelman eläintuotantovähentämistavoitteen kanssa, koska juuri luomutilat toimivat kaikkein parhaiten yhdistelmätiloina, joissa on sekä karjataloutta että kasvinviljelyä. Luomutila, jossa on pélkästään kasvinviljely, on paljon tehottomampaa (koska osa pelloista on aina viherkesannon "latausvaiheessa"). Kun tilan tuottama lanta käytetään tarkan ja johdonmukaisen viljelykierron raaka-aineena syntyy uskomattoman suuria säästöjä väkilannoitekäytössä.

« Viimeksi muokattu: 17.09.18 - klo:20:59 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10228Profiili Sähköposti
« Vastaus #186 : 18.09.18 - klo:04:17 »

Muutoin Schepel tuo esiin jo aiemmin esittämänsä näkemyksen:

Lainaus
Itse ehdotin 1980-luvun loppupuolella, että Suomen maatalouden kannattaisi erikoistua luomuun, mutta eläintuoteverosta en edes silloinkaan osannut nähdä painajaisunia. Luomu-Suomen juna meni jo; nyt on lähinnä kyse siitä miten me lähitulevaisuudessa edes pystymme riittävästi säilyttämään kotimaista alkutuotantoa...

Näin hän uskoo. Minä suorastaan toivon näin olevan laita. Mutta uskon, että se Luomu-Suomen juna yhä siinä odottaa asemalla, kielikuvaa (väkisin) jatkaakseni. Ja on pitkälle puolueista kiinni, ettei tätä vähän käytettyä ja hyödytöntä junavuoroa ole vielä lakkautettu.

Tietysti tuosta voi olla samaa (?) mieltä, että luomun lisääminen heikentää pyrkimystä "säilyttää riittävästi kotimaista alkutuotantoa". Kuten tuli jo edellä sanottuakin.
« Viimeksi muokattu: 18.09.18 - klo:05:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 11 12 [13]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!