Author Topic: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus  (Read 60945 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #105 on: 29.01.21 - klo:08:16 »
Tässä käytetään samaa alkeellista havainnointimenetelmään, kuin me hintaratsioissamme joskus olemme käyttäneet:

Luomua ilman muuta?
Luomutuotteiden tarkastelua kauppakierroksella


Quote
Menekkiä arvioidaan olevan nimenomaan kotimaisille raaka-aineille ja niistä tehdyille tuotteille. Kaupan mukaan lisää tarjontaa toivotaan luomuvihanneksista, marjoista ja hedelmistä.

Hevi-osastoilta löytyy varsinkin peruskasviksia, kuten porkkanaa, sipulia ja kaalia. Saatavilla on myös muita vihanneksia ja yrttejä, mutta ne ovat kuitenkin pääasiassa ulkomaista luomua, kuten tarjolla olevat hedelmätkin. Muutamia luomuvihanneksia ja yrttejä on pakasteena, samoin vihannes- ja juuressekoituksia ja luomumarjoja. Mehut näyttäytyvät tarkastelluista tuoteryhmistä vahvimmin luomuisena, muut juotavat, kuten limonadit ja smoothiet, tulevat perässä. Vihannes-, marja- ja hedelmäpohjaisia tuotteita, kuten hilloja, säilykkeitä, kastikkeita ja ateria-aineksia, sen sijaan ei ole luomuna paljoa tarjolla. Kaupassa olisi tilaa myös ja valmisruoille, ja joitakin löytyy keittoina ja kasvispihveinä. Kaiken kaikkiaan tilaa löytyy varsinkin kotimaisille luomutuotteille.


Eikö tuon koti- ja ulkomaisen luomun osuuden olisi helpommin saanut kauppaketjujen tietokonekoneilta? Tai kysymällä Pro Luomulta?  8)

Näinkin on tehty:

Quote
Luomutuotteissa kilpailuetua on haettu esimerkiksi sataprosenttisesti kotimaisilla raaka-aineilla, [..]


Mutta kun niitä raaka-aineita ei sitten kotimaisina ole, kuten tuolla kauppakieroksellkin havaittiin. Mikä siinä on, ettei tuo potentiaalinen menekki millään viestity tuottajille?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #106 on: 12.02.21 - klo:16:05 »
Tästä TS:n pikku-uutisesta saamme varmistuksen sille, että myöskään luomuvauvanruoka ei juurikaan ole kotimaista:

Ruotsissa vauvat syövät luomua, mutta Suomessa eivät – matala syntyvyys on nakertanut Turun lastenruokatehtaan tuotantoa, jolle suomalaisvauvat ovat elintärkeitä

Kun arvioimme Pro Luomun tätä tietoa luomutuotteiden osuudesta 2019 kaupan arvosta:

Quote
Lastenruoat    23 %

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #107 on: 05.06.21 - klo:05:17 »
Hänen aloitteessaan tai esilletulossaan ei ole — otsikosta huolimatta — oikeastaan lainkaan kyse luomusta:

Keskustan Kalmarilta kirjallinen kysymys: Uusi järjestelmä lisäämään luomu- ja lähiruoan tarjontaa

Vaan se on ehdotus protektionismin lisäämisestä Suomen politiikkaan.
« Last Edit: 21.01.22 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #108 on: 25.07.22 - klo:06:52 »
Ykköslohja-lehti haluaa näin ylläpitää tätä kykentää, mielleyhtymää:

Mitä lähiruoka merkitsee sinulle?

Quote
Lähiruoasta puhutaan paljon. Ruoantuotannosta puhutaan ja kirjoitellaan paljon, mutta kuinka paljon me voimme paikallisesti vaikuttaa asiaan, ja mitä meillä paikallisesti oikeasti tuotetaan ja on kaupoissa saatavilla? Nykykuluttaja on kuitenkin tottunut tekemään ostoksensa lähikaupan hyllyiltä, eli nykyään ei enää tiloille mennä kuin kenties kesällä poimimaan mansikoita.

Monesti kun lähiruoasta puhutaan, nousee keskusteluihin myös luomutuotanto, ja onkin hyvä huomata, että vuoden 2019 Proluomun Uudenmaan kuntatilastoissa Lohjalla oli eniten luomutoimijoita, peräti 68 kappaletta.

Vaikka, kuten sanottu, mitään syytä siihen ei ole. Lohjan luomutoimijoiden olemassaolo ei millään tavalla vaikuta siihen, mitä ruokaa tai luomuruokaa on Lohjan kaupoissa tarjolla. Kirjoituksessa myönnetään asian epämääräisyys:

Quote
Riippuen siis kenen kanssa asiasta puhutaan, voi lähiruoka tarkoittaa sitä lähitilaa naapurissa, tai se voi tarkoittaa isoa sikatilaa yli 500 kilometrin päässä.


Mutta tavoitetta "lähistä" ei kyseenalaisteta. Eikä myöskään tuoda esille, miten hyvin  suuri osa tarjotusta luomuruoasta on tuotu ulkomailta. Kauempaa kuin 500 kilometrin päästä.

Loppuosassa sitten kuitenkin näissä jutuissa tavanomaiseen tapaan houkutellaan ostamaan lähiruokaa muualta kuin kaupoista:

Quote
"Suoraan tuottajalta ilman välikäsiä -ajatus tukee lähituottajia ja takaa asiakkaille huippulaaatuiset elintarvikkeet. Lohjan Rekossa on monipuolinen tarjonta kananmunista, hunajasta ja jauhoista vihanneksiin, lihaan sekä erilaisiin leipomistuotteisiin ja valmisruokiin. Tarjonta elää satokauden mukaan. Myyjien määrä vaihtelee jaoissa noin 20:stä 40:een, asiakkaita on sadan molemmin puolin.Tilaukset tehdään ennakkoon Facebook-ryhmässä. Jako on kahden viikon välein, parittomien viikkojen torstaina Lempolassa A-katsastuksen pihalla."

Lohjan REKO-aktiivi Anne Uotila.

Jos olisi pakko heti vastata, en osaisi: mikähän tämän viikon järjestysnumero on?
« Last Edit: 08.10.22 - klo:13:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #109 on: 24.08.22 - klo:06:11 »
Hesarissa tänään K-kaupan mainos etusivulla, jossa Ikaalisten luomun toimitusjohtaja. Sylissään laatikollinen ko. firman luomutomaatteja.

Ja K-ryhmän iskulause, jonka mukaan kotimaisuus on sille sydämenasia. Ja 80% sen myymästä ruoasta on sellaista.

Tässä odotellaan tätä arviota.

Se on kyllä paljon mahdollista, että Ikaalisten Luomu tuottaa lähes kaikki kotimaiset luomutomaatit. Mutta lähellekään 80 prosenttia ei niillä tomaateilla päästä.
« Last Edit: 24.08.22 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #110 on: 05.03.23 - klo:07:18 »
Tämä yhdistelmän mielivaltaisuus lienee jo riittävästi edellä perusteltu:

Lähiruoka & luomu
30.3.-2.4.2023


Mutta taas se tilaisuus siis pidetään. Ja taas vahvistetaan mielikuvaa, että noilla kahdella asialla olisi jotain erityistä tekemistä toistensa kanssa.

Vaikka Pro Luomukin äskettäin kertoi, että kolme viidestä suosituimmista luomutuotteista tuodaan ulkomailta. Jolloin ne eivät kyllä lähiruoan venytetyimpienkään määritelmien mukaan voi olla sitä. Tai ei Pro Luomu sitä vasiten kertonut, mutta ei ole Helsingin Pasilaa kovin lähellä banaaniviljelmiä, kahvipensaita tai appelsiinipuita. Ainakaan luomusäännöin hoidettuina, ja niiden sato kauppaan tuotuna. — Meinasin unohtaa tämän:

Onko missään Helsingissä paikkaa, jossa näkisi oikean banaanipuun, kaakaopuun, vaniljan ja kanelin kasvavan?

Vastaushan tietysti oli: Helsingin yliopiston Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa.
« Last Edit: 05.03.23 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #111 on: 11.03.23 - klo:08:04 »
Mainostamista oman kotisivun kautta:

Peltoperän Luomu

Quote
Vastuullista laatua läheltä!

Liity matkaan Asiakkaana tai Tuottajana. Tuetaan suomalaisia lähituottajia ja käytetään kotimaisia palveluita!


Peltoperän Luomu toimii Virroilla. Kyllä se varmasti jotain paikkaa lähellä on!

Aivan varmasti kysyttynä lähellä Helsinkiäkin. Ja onhan se. Välimatkaa vain noin 250 km.

Ties vaikka em. puheenvuoron messuilla nähtäisiin. — Tuo tila tai firma tarttui ihan sattumalta goiglehakuun. En tiedä siitä enempää.
« Last Edit: 11.03.23 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #112 on: 29.02.24 - klo:05:09 »
Tämä yhdistelmän mielivaltaisuus lienee jo riittävästi edellä perusteltu:

Lähiruoka & luomu
30.3.-2.4.2023


Mutta taas se tilaisuus siis pidetään. Ja taas vahvistetaan mielikuvaa, että noilla kahdella asialla olisi jotain erityistä tekemistä toistensa kanssa.

Tämän lisäksi...

Lähiruoka & luomu
21.-24.3.2024


... messukeskukseen on nyt tulossa toisetkin ruokamessut:

Ruokamessut kattaa pöydän uusilla ideoilla, puheenaiheilla ja makuelämyksillä

Quote
Uusi ruoka- ja juoma-alan suurtapahtuma tarjoilee kuluttajille monipuolisen kattauksen ruoka- ja juomaideoita, keittiövälineitä ja ajankohtaista tietoa ravitsemuksesta. Ruokamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.4.2024.

Ilmoituksessa hiukan "suun tunnustetaan" tätäkin (lihav. HJ), mutta sitten kerrotaan vallan muusta (kursiv.HJ):

Quote
Sesonkiruoka, villikasvit ja kotimaiset kalat nousevat esille Sasu Laukkosen puheenvuorossa. Luomu- ja lähiruuan rinnalla tapahtumassa kulkevat tulevaisuuden ruokatrendit. Voiko esimerkiksi mikrobeja syödä ja korvaako digitaalinen äiti kauppareissut? Aihetta pohtii messuilla biotekniikan tohtori Lauri Reuter. 

Ajan merkkejä, "signaaleja"?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27004
    • View Profile
    • Email
Vs: "... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus
« Reply #113 on: 08.03.24 - klo:05:37 »
Ehdokkaista näkyy, miten halutaan vahvistaa mielikuvakytkentää:

Vuoden lähiruokateko 2024 -yleisöäänestyksessä kuusi ehdokasta

Quote
Vuoden lähiruokateko 2024 -yleisöäänestysehdokkaat ovat:
 
- Heinolan Heila lähiruokatori on elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka, joka tarjoaa aitoja makuja sekä mutkatonta tunnelmaa. Heilassa lähiruoka ei ole lisäarvo vaan itsestäänselvyys. Saman katon alta löytyvät lähiruokaan painottuva kahvila-ravintola, leipomo, viinitila sekä pienpanimomyymälä.
 
- Ketomo Food Oy on uusi kotimainen lähiruokajäätelöbrändi Pohjois-Suomesta. Tuotteet valmistetaan Lapinlehmän tilamaidosta ilman valkoista sokeria ja lisäaineita. Brändin missiona on tuoda lähiruoka kaikkien saataville ja edistää puhtaan kotimaisen lähiruoan ja tuottajien asemaa Suomessa.

- Ravintolamestarit/Puijon Torniravintola luottaa paikallisiin raaka-aineisiin ja elää vahvasti sesongin ja saatavuuden mukaan. Torniravintolan toiminnan keskiössä ovat paikalliset tuottajat ja -raaka-aineet. Tavoitteena on, että ravintolaan tulevien raaka-aineiden tuottajat näkyvät Puijon tornista. Ravintolan ylpeys on lähituottajien tuotteista koottu lähiruokapöytä.
 
- Saloniemen Juustola kasvattaa Suomen omaa alkuperäiskarjaa, nautoja ja vuohia. Näistä saadut raaka-aineet Juustola jatkojalostaa luomutuotteiksi: maidot jalostetaan juustolassa moninaisiksi eri tuotteiksi, rasvat kosmetiikaksi ja lihat myydään tilapuodin verkkokaupan kautta sekä osa suoraan ravintoloihin. 
 
- Toinen Leipä Leipomo on haminalainen hapanjuurileipomo, jonka toiminta perustuu paikallisten maatiaisviljojen hyödyntämiseen ja yhteistyöhön viljelijöiden, mylläreiden ja muiden lähiruokatuottajien kanssa. Leipomo käyttää uusiutuvaa energiaa eikä siellä synny ruokahävikkiä, koska kaikki tuotteet tehdään tilauksesta.
 
-Vemo’s lähituotepuoti on Vehmaalla 2021 perustettu yritys, joka myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Vemo’s lähituotepuoti tuo lähiruokaa suoraan tiloilta ja tuottajilta kuluttajalle. Vemo’sin koko toiminta perustuu lähiruokaan, luomuruokaan ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin.
(lihav. HJ)

Lihavointien lisäksi muutkin ovat kyllä luomubisneksessä:

https://heilan.fi/tuote-avainsana/luomu/

https://www.ketomo.fi/page/3/ketomon-tarina

Quote
Meiltä löytyy aitoa halua ja kiinnostusta mahdollisimman puhdasta ja luonnonmukaista ruokaa kohtaan.
[..]
Artesaanijäätelöt on valmistettu korkealaatuisesta alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta, karrageenittomasta kermasta ja luomu laatuisista mausteista sekä suomalaisesta hunajasta.

Puijo:

Quote
TUOTTAJIAMME MM:

    Pesolan Pihviliha, Iisalmi : Naudan liha
    Kala-Lappi, Toivala: kylmäsavu-ja lämminsavulohet
    Kalayhtymä Hiltunen, Kuopio: Kallaveden kalat
    Koivulan tila, Hiltulanlahti : juurekset, juurikkaat ja perunat
    Aeto leipuri Oy, Julkula: luomu ruisleipä
    Karhumäen tila, Pajujärvi: luomu kananmunat
(lihav. HJ)

Sen kalatuotteet eivät tietysti sitä ole.

No, tuossa se taisi olla.