Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208306 times)

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
"HORMONILIHA" Missä ovat ruoan riskit
« Reply #225 on: 19.08.14 - klo:14:15 »
Onkohan missään oikeasti tutkittu, onko amerikkalaisessa naudanlihassa korkeampi hormonipitoisuus kuin eurooppalaisessa?
Amerikassa ilmeisesti on vallalla käytäntö, että sonnivasikat kastroidaan, jotta ne ovat helpompia käsitellä ja saada pysymään laitumen aitauksissa, ja että näin menetettyä testosteronin vauhdittamaa kasvua kompensoimaan niille annetaan keinotekoista hormonia. Jos kyse on tästä, ja jos hormonin anto lopetetaan hyvissä ajoin ennen teurastusta, olisi siinä mahdollisuus tuottaa jopa todella "vähähormonista" lihaa?
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #226 on: 20.08.14 - klo:05:54 »
Alex Averyn (tieto hänen kirjastaan) mukaan näin todella on testosteronin osalta. EU:ssa, jossa valtaosa pihvilihasta tulee sonneista, ko. hormonia on siinä noin kymmenkertainen määrä verrattuna amerikkalaiseen häränlihaan.

Tiede-lehdessä 8/2014 oli sivu "Suomen vaarallisin eläin on hirvi" (kolarit) mutta jo kolmantena listassa oli nauta: 15 vuodessa 10 kuolemantapausta. Luulisin, että aika moni näistä oli sonnin aiheuttamia (?). Ja tuohon päälle tulevat vielä vammautumiset. Ruoan riskejä nämäkin!
« Last Edit: 20.08.14 - klo:08:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #227 on: 21.08.14 - klo:06:53 »

Kovasti nyt terveystarkastajia syytetään pikkumaisuudesta:

Mitä uutta? Ei mitään, virkamies lyö pientuottajaa

Sitten, jos jotain tapahtuu, terveystarkastajia syytetään edelleen, silloin siitä, mikseivät he ajoissa puuttuneet asiaan, vaan katsoivat vain asioita läpi sormien. Toimivat siis niinkuin jossain - Italiassa ...

Quote
Ketä pykälät suojelevat oikeasti? Kirsi Haapamatilla on siihenkin näkökulma.

“Samalla kun pientä lyörään (!) Evira ajaa läpi monikansallisten ja amerikkalaisten suuryritysten tahtoa: geenimuuntelusta ei tarvitse kertoa liha- eikä kanapakkauksissa.”

Ei, Kirsi Haapamatti, sen voi katsoa olevan Suomen kansan tahto. Katso, kuinka aloitteelle merkinnöistä kävi, kun sitä yritettin kansalaisaloitteena saada eduskuntaan.
« Last Edit: 21.08.14 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #228 on: 13.09.14 - klo:07:22 »
Evira ei kuitenkaan onnistunut kertomaan sitä, että kyseisen firman "tuotanto perustuu orgaaniseen viljelyyn, jossa ei käytetä torjunta yms. aineita":
http://www.naturanetti.fi/sumuSHOP/sivu/soria

Sen sijaan tässä tapauksessa ...

Tetrapakatuissa pavuissa bakteerikasvua

... Evira tuo selvästi esiin että luomutuotteesta on kyse. Ei tietysti oikein muuta voinutkaan, jos se halusi mukaan kuvan: sen verran selvästi asia ko. pakkauksen kyljessäkin lukee.

Kiitettävästi näyttää lehdistö kertoneen tästä tapauksesta, myös luomun mainiten.  Mm. Iltalehden mukaan säikähdyksellä nyt selvitään, niitä papuja syötyäänkin saa vain vatsavaivoja, ei sen pahempaa. (Miksei muuten Eviran sivulla kerrottu tätä?)

Luomuisuudella ei tuossa tarvitse sinänsä olla osuutta asiaan, lienee kyse sählingistä pakkaamisen yhteydessä?
« Last Edit: 13.09.14 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #229 on: 02.10.14 - klo:08:29 »
Tällä kertaa tästä luomuisuudesta mainitsee kyllä Evira ...

Luomupasta sisältää pieniä määriä soijaa

... mutta monet muut, mm. IKEA itse, häivyttävät ko. tiedon;

IKEA Oy: Tärkeä tiedote PASTAÄLGAR FULLKORN ja PASTAÄLGAR–pastoista

Tietysti tuotteet ovat sen verran erikoisen nimisiä, että ne ovat noilla tiedoilla identifioitavissa, eikä ko. tuotteista IKEA:lla ollutkaan myynnissä tavanomaisia versioita.

Miten soija onkaan löytänyt tiensä luomupastaan? Ja yhtaikaa molempiin tuotteisiin? No, vahinkoja sattuu.
« Last Edit: 02.10.14 - klo:08:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #230 on: 04.10.14 - klo:07:00 »
Heti perään kävi toiselle luomutuotteelle myös näin:

Kuivatuissa merilevätuotteissa liian korkea jodipitoisuus ja puutteelliset pakkausmerkinnät

Quote
Aduki Oy on ilmoittanut poistaneensa markkinoilta kuivattuja luonnonmukaisia merilevätuotteita niiden korkean jodipitoisuuden vuoksi.
(lihav. HJ)

Tuntuuko se vain minusta, vai joutuvatko - markkinoiden pienuuteen nähden - juuri luomutuotteet tavanomaista useammin takaisinvedon kohteeksi? No, ehkä se tuntuu vain minusta.  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #231 on: 08.10.14 - klo:06:32 »
Tämä on vähän paha tulos:

Manure fertilizer increases antibiotic resistance

Ja tuloshan oli juuri se, että lannoitteena käytetty lehmänlanta luo oivallisen kasvualustan antibioottiresistenteille bakteereille - ja nimenomaan myös silloin, kun lanta tulee lehmistä, joille ei ole annettu antibiootteja.

Tuossa oli kyse havainnosta, asian selitys on vielä epävarmalla pohjalla. Hiukan sitten viitattiin luomuunkin (lihav. HJ):

Quote
The study also suggests taking a closer look at organic agriculture techniques that use manure instead of nitrogen-based fertilizer. “Perhaps we've been enriching inadvertently for bugs that could eventually jump across agriculture to hospitals,” says Dantas. “Before we say anything about ‘nitrogen treatment is terrible and organic is wonderful’, we need to see what the downsides are.”

Myöskään mukana ei ole ehdotusta siitä, mitä pitäisi asiassa tehdä. Onko lantaa mahdollista säteilyttää tms.?
« Last Edit: 08.10.14 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #232 on: 09.10.14 - klo:12:20 »
Tämä on kyllä aika rankka lainaus Eviran sivuilta suhteessa tuohon Luomu-merilevään:

Quote
Tullin tekemissä tutkimuksissa selvisi, että Algamar Kombu Laminaria -merilevän (erä 3439-34, parasta ennen 06/2016) jodipitoisuus ylitti moninkertaisesti turvalliseksi katsotun ylärajan jodin saannille, kun tuotetta nautitaan pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti.

Tuntuuko se vain minusta, vai joutuvatko - markkinoiden pienuuteen nähden - juuri luomutuotteet tavanomaista useammin takaisinvedon kohteeksi? No, ehkä se tuntuu vain minusta.  ;D

Tuohan on aika olennainen tieto tämänkin sivuston aihepiirin kannalta, kannattaa tiedustella Eviralta, luulisi heidän pitävän tarkkaa lukua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #233 on: 19.10.14 - klo:09:13 »
Yhdysvalloissa oli tämän tiedon mukaan havaittu, että luomutuotteet joutuvat 4-8 kertaa tavanomaista todennäköisemmin takaisinvedon kohteeksi, juuri turvallisuusriskien takia.

Ellei tätä asiaa Eviralla rutiininomaisesti tilastoida, olisi varmaan tässä tällaisen erityistutkimuksen paikka. Onkohan EFSA:lla asiasta EU:n laajuista tilastotietoa?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #234 on: 23.10.14 - klo:03:25 »
Tiedustelin asiaa Eviralta:

Quote
Olemme lukeneet (internetistä), että USA:ssa olisi tehty tutkimus, jonka mukaan luomutuotteita vedetään takaisin 4-8 kertaa tavanomaisia useammin, juuri turvallisuuteen liitttyvistä syistä.

Olisimme tiedustellleet, onko Evirasssa tehty vastaavaa tarkastelua eli tutkimusta? Onko Eviran tietokantaan tallennettu tieto siitä, onko tuote luomua, eli onko se helposti tehtävissä, ellei sellaista ole jo tehty?

Sain vastauksen:

Quote
Meillä ei vastaavaa tarkastelua ole tehty, eikä tietokantoihin merkitä erikseen, onko kyseessä luomutuote vai ei.

Takaisinvetoja vuodesta 2008 hoitaneen virkamiehen mukaan luomutuotteiden takaisinvetoja on ollut muutama vuosittain. Mutta onko siis kaikki aina todettu luomutuotteiksi (vrt. vaikka Jarrumiehen puheenvuoro 08.08.14 edellä) ellei sitä tietoa laiteta tietokantohinkaan, ja mikä on siis takaisinvetojen suhde, markkinoilla olevien tuotteiden määrään nähden? Eli paljonko tuo "muutama" on?

Loppuosa vastauksesta oli sitten vastausta siihen, mitä tapahtuu, jos luomusääntöjä on rikottu, mutta sitähän en varsinaisesti kysynyt.

Eviralla ei ollut tietoa, olisiko EFSA tehnyt mainitunlaisen tutkimuksen EU-laajuisesti (ja luultavasti ei siis ole, koska se tarvitsisi perustiedot kansallisilta toimijoilta, eli meillä Eviralta).

**

USA:n osalta tuo kertomamme tieto löytyy tällaisesta yhteenvedosta sivulta 17. Tekijänä sille on tällainen "pulju": Academics Review. Lähetin tuon yhteenvetolinkin myös vastauksen minulle lähettäneelle em. virkamiehelle.

Aikasarja tuossa on kyllä aika lyhyt (2010-2014) mutta asian seuraamista luvataan jatkaa. Selitystäkään yhteenvedolla ei ole varsinaisesti tarjota, tällainen kommentti vain (lihav. HJ):

Quote
Is organic less safe? Our on-going research shows that organic foods are recalled 4 to 8 times more frequently than their conventional counter-parts. We are currently trying to understand why we observe this striking disparity in recall frequency. We are curious why CDC and FDA have not commented on this topic.

Onkohan muuten asiaa edes organisoitu samalla tavalla USA:ssa ja Suomessa (EU:ssa)? Kenelle kuuluu esim. ruokamyrkytysepidemia ja sen tilastoiminen? Se on varmaan eri paikassa silloin, kun asiaa ei voida (vielä) yhdistää johonkin tiettyyn tuotteeseen?
« Last Edit: 23.10.14 - klo:18:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #235 on: 07.11.14 - klo:15:21 »

Hirveä, kuten muutakin riistaa, haikaillaan aina välillä luokiteltavaksi luomuksi, kun se kerrran on niin luonnollista. Ja ehkä sitä kautta se olisi myös tavanomaista turvallisempaa, miettivät jotkut. Näin ei kuitenkaan ole, kuten osoittautui tässä tapauksessa ...

Mediat: Peijaiset menivät plörinäksi - kymmenet sairastuivat hirvenlihasta

... koska nuo pirun bakteerit eivät ole lukeneet kylliksi internetiä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #236 on: 13.11.14 - klo:09:22 »
Yhdysvalloissa on potentiaalinen ruokakatastrofi muhimassa, kun raaoissa luomumanteleissa on havaittu korkeita syanidipitoisuuksia:

Organic At Your Own Risk: Whole Foods Almonds Contain Hydrogen Cyanide

Tähän mennessä ei tuon artikkelin eikä muidenkaan lähteiden mukaan kuolemantapauksia ole ollut.

Vaikka ei tuota erää, niin näitä raakoja luomumanteleita on kyllä kaupan Suomessakin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #237 on: 14.11.14 - klo:18:18 »

Tähän USA:n manteliasiaan Luomulakko sitten kommentoi ihan hyvin (lihav. HJ - harmitellen, ettei itse tajunnut tätä näkökohtaa):

Euroopassa tuotetuissa luomumanteleissa syanidia

Quote
Koskapa kyseiset mantelit on tuotettu Euroopassa, eli Italiassa ja Espanjassa luomumenetelmin, niin varovaisuusperiaatteen nimissä mantelien ystävien kannattanee syödä tavanomaisesti tuotettuja manteleita, jos ei välttämättä halua itseltään henkeä riistää, tosin luonnonmukaisesti ja puhtaasti, ilman keinolannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.



Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #238 on: 20.11.14 - klo:17:29 »
Näin Helsingin uutiset:

19.11.2014
Tinkimaidon tilamyynti loppui kokonaan Vantaalla

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/250745-tinkimaidon-tilamyynti-loppui-kokonaan-vantaalla

Quote
Ainoa pääkaupunkiseudulla täysin käsittelemätöntä maitoa myynyt Bisan tila lopettaa raakamaidon myynnin. Syynä ovat kiristyneet maa- ja metsätalousviraston määräykset raakamaidon myynnistä ja säilyttämisestä.

Lopullinen niitti lopettamiselle oli tällä viikolla maitonäytteestä löytynyt listeria monocytogenes -bakteeri, jota tilan Facebook-sivujen mukaan on löytynyt maidosta vain pieniä pitoisuuksia.

Duodecimin Terveyskirjastopalvelun mukaan erittäin suurina pitoisuuksina bakteeri voi aiheuttaa listerioosin, joka ilmenee ruokamyrkytyksenä ja harvemmin aivokalvontulehduksena. Terveyskirjaston mukaan jokainen saanee bakteereja elimistöönsä silloin tällöin kaikenlaisen ruoan mukana.



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #239 on: 15.12.14 - klo:06:21 »
MOT-ohjelma kertoo tänään mrsa-bakteerista sioissa ja ihmisissä:

Superbakteerit löysivät tiensä sikatiloille

HS ei kertonut tuon enempää (eikä edes tuonkaan vertaa) ohjelman sisällöstä, mutta oli otsikoinut asian:

"Toiko tehotuotanto superbakteerit sikalaan?"

Täytyy katsoa ohjelma ja/tai sen käsikirjoitus, ja nähdä, mitä siinä väitetään, mutta näin äkkiä tulee mieleen, että miten tällainen leviäminen ...

Quote
"Sika-MRSA on levinnyt Tanskassa kulovalkean tavoin. Vuonna 2012 tanskalaisista sioista 44 prosenttia kantoi MRSA-bakteeria, vuotta myöhemmin luku oli jo 88 prosenttia."

... olisi yhteydessä "tehotuotantoon" - jota sitten toisaalla syytetään siitä, etteivät siat pääse edes ulkoilemaan ...

Vrt. keskustelumme "Tehoviljelyn iso piikki"
« Last Edit: 15.12.14 - klo:13:46 by Heikki Jokipii »