Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 222543 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #210 on: 24.05.14 - klo:07:35 »
Tässä on linkki MT:n mainitsemaan Ruotsin TV:n juttuun asiasta:

Danska bönder kan sprida antibiotikaresistens

Ja tässä vielä sen oheisjuttuun:

Dålig djurhållning kräver antibiotika

Myös Wikipedian MRSA-artikkeli kertoo, että ilmiö ei ole ihan uusi, mutta kuitenkin vasta noin 10 vuotta vanha;

Quote

Esiintyvyys elintarviketuotannossa

MRSA:n esiintyvyys ei nykyisin rajoitu pelkästään sairaaloihin, vaan sitä on löydetty myös elintarvikeiden raaka-aineista, kuten tehotuotetuista sioista. Ensimmäiset tiedot Hollannissa tuotetuista sioista, joilla oli MRSA-bakteeria, esitettiin 2003. Tuolloin todettiin, että Hollannissa bakteerin kantajia oli neljä sikaa kymmenestä, mutta lisäksi puolet maan sianhoitajista oli bakteerinkantajia. Vuonna 2009 ilmeni, että 17 EU-maassa 24 maasta on bakteeri löydetty sioista. Sikojen lisäksi sitä on todettu kanoissa ja lehmissä. Hollantilaisen tutkimuksen mukaan MRSA:ta todettiin 1 300 näytteessä seuraavasti: 31 prosentissa kalkkunoista, 27 prosentissa kanoista, 17 prosentista sioista, 10 prosentissa naudanlihasta ja 6 prosenissa lampaanlihasta. Toistaiseksi ei ole varmuutta, siirtyykö bakteeri ihmiseen ruoasta.[3]


Kaikissa noissa jutuissa sitten viitataan antibioottien antamiseen jotekin MRSA:n syynä. Tietysti näin voi alunperin ollakin - eli kyseiset kannat ovat syntyneet jollakin sikatilalla - mutta minusta se ei oikein selitä leviämistä. Eli ajatus, että tämä (liiallinen) antibioottihoito automaattisesti synnyttäisi MRSA:n, on vähän samantapainen kuin ennen Pasteuria uskottu alkusyntyteoria, jossa bakteerit syntyivät itsestään liasta.  Eläinten antibioottihoito ei tietysti auta, jos kyseessä on MRSA, mutta ei se kyllä sitä tautia aiheutakaan (ellei hoitoa anneta puhdistamattomilla neuloilla tms.).

Jopa Wikipedia vihjaten viittaa tähän teoriaan, puhumalla siitä, miten bakteeria on löydetty "tehohotuotetuista sioista".

Jos Suomessa ja Ruotsissa vältetään vastaavaa antibioottikäsitelyä, ja ko. MRSA-tautia ei sioissa (jne.) näissä maissa esiinny, kyse on kyllä vielä korrelaatiosta, ei osoitetusta kausaatiosta. (Vai mikä on tilanne: onko tautia esiintynyt?)

Minusta vielä voisi olla mahdollista sekin, että ihminen on alunperin tuonut bakteerin, vaikkapa sairaalasta. Vai onko? Ovatko nuo MRSA:n variantit sikatiloilla aivan erilaisia kuin sairaalabakteerit? Siihen tietysti viittaa se, että nuo Tanskan kuolemantapaukset on voitu yhdistää sikoihin siitä huolimatta, ettei todistettavaa lähikontaktia ole ollut.

Wikipediakin tuossa toteaa: "Toistaiseksi ei ole varmuutta, siirtyykö bakteeri ihmiseen ruoasta." Arkijärjellä on kyllä vaikea keksiä mitään muuta mekanismia, kulkutietä noiden Tanskan tapausten kohdalla.
« Last Edit: 24.05.14 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #211 on: 24.05.14 - klo:07:53 »
Toiseen asiaan, tässä välillä, kuitenkin yleisotsikon alla:

jos helsinkiläisessä huippuravintolassa, jossa kaikki varotoimenpiteet on varmasti pyritty tekemään, ja jossa henkilökunnalla on varmasti kaikilla asianmukainen hygieniakoulutus, läpikäydyt terveystarkastukset jne. voi syntyä ruokamyrkytysepidemia, niin kyllä tällä "ravintolapäivällä" pelataan venäläistä rulettia (vaikkei ehkä ihan samalla riskilllä).

Vaikka idea muutoin kuulostaa ja tuntuu ihan hyvältä.



PS. klo 16: Ainakin on kylmää faktaa, että jos joku noilla "ravintolapäivillä" valitsee luomuruokaa tarjoavan tiskin, välttääkseen torjunta-aineita, hän kyllä vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan "menee sutta pakoon, ja .. "
« Last Edit: 24.05.14 - klo:15:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #212 on: 25.05.14 - klo:12:02 »

Ei ollut vielä paperilehdessä, mutta nyt tämä "mylly" on ruvennut pyörimään:

Tanskalaislihan boikotti leviää Ruotsissa tautipelkojen takia

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #213 on: 25.05.14 - klo:18:03 »
Tässä on nyt liikkeellä niin monenlaista tietoa, että ei tiedä enää mitä uskoa, mm. tämä: Tanska olisi päinvastoin ensimmäinen maa (v. 2000), joka olisi kieltänyt sikojen ennaltaehkäisevän antibioottihoidon!

www.ahi.org/issues-advocacy/animal-antibiotics/the-antibiotic-ban-in-denmark-a-case-study-on-politically-driven-bans/

Voisikohan Naturen artikkeliin asiassa luottaa:

www.nature.com/news/mrsa-farming-up-trouble-1.13427

Siinä on tieto, että tämä variantti ST398 olisi alunperin syntynyt ihmisessä / sairaalassa, mutta lääkeresistenssi siihen sitten siassa / sikalassa.
« Last Edit: 25.05.14 - klo:19:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #214 on: 26.05.14 - klo:11:56 »
Yritän nyt yhä hahmottaa, missä tässä Tanskan tapauksessa on se varsinainen ongelma.

EVIRA nimittäin kertoo, että eläimissä esiintyvä MRSA ei ole Suomessakaan tuntematon:

Usein kysyttyä MRSAsta

Samoin Ruotsista lennätetään, että ongelma tunnetaan siellläkin:

MRSA hos djur i Sverige

Onko se ongelma siis vielä joku erikoistyyppi, ja vielä erikoistyypin alatyyppi ko. viruksesta?  Ruotsin sivulla on mainittu "CC398 och spa-typen t011", jossain muissa lähteissä on siis mainittu "ST398". Kun numerot ovat noissa samat, onko kyse samasta asiasta?

***

Noin yksi kuolema vuodessa - vaikka voi tietysti sanoa, että sekin on liikaa - ei tietysti tee asiasta vielä salamaniskua suurempaa riskiä. Puhumattakaan vertailusta siihen, miten paljon MRSA on samana aikana tappanut sairaalapotilaita!

Paljonko asiaan tai ainakin sen julkisuuteen vaikuttaa tämä oikeudenkäynti ja lehtimiesten reagointi siihen (tämä HS:sta):

Quote
Kolme aiempaa MRSA-kuolemaa tapahtui vuosina 2012 ja 2013. SSI tiedotti viimeisestä tapauksesta joitakin viikkoja sitten. Tapaukset olivat tätä ennen tulleet ilmi oikeudenkäynnissä, jossa käistellään tapausta, jossa toimittajat olivat julkaisseet tautitartuntoja kantavien sikatilojen nimiä.

Nämä toimittajathan olivat saaneet sakkoja tietojen vuotamisesta (asia menee ylempään oikeusasteeseen).

Tietysti myös tämä (HS):

Quote
Ruotsalainen lihantuotanto on ollut jo pidempään vaikeuksissa heikon kilpailukykynsä takia. Nyt erityisesti paikallinen keskustapuolue pitää tanskalaislihan boikottia näkyvästi esillä vaalien alla.
« Last Edit: 26.05.14 - klo:12:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #215 on: 29.05.14 - klo:06:31 »
Tätä villiyrttiharrastusta, jota näin yritetään oikein edistää ...

Villiyrttiviikko vapauttaa kokit lähiluontoon

... koskee valitettavasti vähän sama kuin tuota ravintolapäivää: se on kivaa, mutta siinä on riskinsä.

Evira kertoo asiasta näillä dioillaan:

Villikasvit ja tuoteturvallisuus

Vielä selkeämmin kertoo tämä, asiaa kyllä suositteleva sivu:

Tutki tarkkaan pihasi: Ilmaista ruokaa juhannuspöytään

Quote

Varo myrkyllisiä kasveja

Yksi seikka on erityisen tärkeä villiyrttejä käytettäessä: selvitä aina etukäteen mitä olet poimimassa ja mistä.

– Villiyrttien kanssa täytyy aina muistaa, että pitää tietää mitä poimii. Muuten voi poimia kieloja ja luulla niitä karhunlaukaksi eli villivalkosipuliksi. Siihen kuolee. Ei kannata ottaa riskejä, Laukkonen muistuttaa.

Eipä hätää, kyllä varmasti 99% kerääjistä ottaa nämä varoitukset varteen, ja toimii ohjeiden mukaan ...  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #216 on: 31.05.14 - klo:15:55 »
Tätä salmonellaa sisältänyttä luomutuotetta on samanmerkkisenä myyty netin mukaan Suomessakin, mutta nyt kyseessä lienee vain yksi erä USA:ssa. Evira ei ainakaan varoittele.

(Voi nyt ehkä olla turhankin pahantahtoista poimia tällainen esimerkki pienehköstä epidemiasta valtameren takaa, mutta vahingonilo, kun näin käy itseään niin "puhtaaksi" mainostavalle ruoalle, on tässä vilpitöntä ja vastustamatonta.)
« Last Edit: 31.05.14 - klo:16:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #217 on: 02.06.14 - klo:09:04 »

GMO Pundit kertoo:

French mycotoxin levels in corn rise even as GM corn that lessens toxin levels is banned

Eli Ranskassa homemyrkkyjen tasot ovat lähestyneet maississa riskiarvoja - samaan aikaan kun GM-maissilajike, jolla ongelma vältettäisiin, on maassa kielletty.

Ranska on siis pyytänyt EFSA:lta jopa väliaikaista poikkeusta näissä myrkkyjen raja-arvoissa ... tällä hetkellä maissi yksin ei siellä ole vielä suuri riski, mutta kokonaisaltistuksen arvioidaan olevan lähellä riskirajaa.

Evira kertoo:

Homemyrkyt eli mykotoksiinit

Ja Jussi Tammisola kertoo:

Quote
Luomumaissi ei ole suojassa tuholaisiltaan. Jauhoja on täytynyt vetää markkinoilta tuhatkertaisesti ylittyneiden toksiinipitoisuuksien vuoksi. Tavallisessa maississa (Italia) homemyrkkyä on satakertaisesti enemmän kuin koisankestävässä, muuntogeenisessä maississa. Home iskeytyy tähkiin koisan toukkien syömäkäytävistä.

Homemyrkky aiheuttaa syöpää, munuais- ja maksavikoja sekä kehitys- ja hermostovaurioita. ”Tortillavyöhykkeen” kehitysmaissa, joissa saastunutta luomumaissia syödään usein, ovat lasten selkäydinhalkiot kymmeniä kertoja yleisempiä kuin muualla.

Koisankestävä maissi on luomussa kielletty.
« Last Edit: 02.06.14 - klo:10:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #218 on: 19.06.14 - klo:13:18 »
Tässä on Eviran kiitettävä yritys edes rajoittaa tästä uudesta hullutuksesta tulevia potentiaalisia vahinkoja:

Evira listasi syötävät luonnonvaraiset kasvit
« Last Edit: 03.07.14 - klo:09:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #219 on: 03.07.14 - klo:08:16 »
Evira alkaa silti löytää Amesin viisaudet, hissukseen. Raportista löytyi jopa lause:

Quote
Kasvit voivat itse tuottaa tai kerätä ympäristöstä ihmiselle haitallisia aineita

Mutta ko. lauseen jatko on sitten taas kaatamassa vastuuta ihmiselle.

Mutta mitä ilmeisimmin tieto Amesin ym. tutkimuksista ei ole vielä ehtinyt Tukesiin asti, jos Esa Nikunen, kemikaalituotevalvontayksikön johtaja siellä, kirjoittaa näin ...

Vieraskynä: Kemikaalit ja herkuttelu

... ja yhä tuo esille tämän intuitiivisesti uskottavan mutta Amesin ym. nimenomaisesti (ruoan osalta) kumoaman teorian:

Quote
Suurimpaan osaan luonnosta peräisin olevista kemikaaleista olemme sopeutuneet, ne ovat elämän välttämättömiä rakennuspalikoita.  Niiden lisäksi meidät ympäröi monimutkainen sekoitus ihmisen kehittämiä kemikaaleja, joihin emme ole ehtineet sopeutua.

Edelleen, Amesin ja muunkin tutkimuksen unohtaen, Nikunen tuo esille tällaisen suosituksen, kokonaan ainemäärät ja sen merkityksen (so. vanha kahvikuppi tai puolikas olutpullo -vertauksemme!) ohittaen:

Quote
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teetti vastikään tutkimuksen, jossa ensimmäisen kerran selvitettiin suomalaisten asenteita kemikaaliasioihin. Yli viidennes kertoo välttelevänsä kemikaaleja valitsemalla ympäristöystävällisiä tuotteita. Luomutuotteita sanoi tästä syystä valitsevansa joka kymmenes. Hyvä alku, mutta parantamisen varaa on!
(lihav.  HJ)

Tuosta voi kysyä, että ...

1. onko hyväksyttävää, että virkamies *) tuolla harhaanjohtavalla tavalla osallistuu luomun myynninedistämiskampanjaan? (No, se saattaa tämänkin hallituksen aikana olla paitsi hyväksyttyä, niin jopa lähes pakollista!  8))

Mutta myös, että:

2. noinko vähän ko. virkamies luottaa Tukesiin ym. Suomen ja EU:n virastoihin ja virkamiehiin? Ne/he eivät siis pysty valvomaan, että viljelyssä käytetyt kemikaalit ovat turvallisia, ja mahdolliset jäämät turvallisella tasolla? 

Missä määrin meidän muidenkaan pitäisi tämän jälkeen Tukesiin luottaa .. (eli luottakaa vaan itseenne ja "mutuun"?).

___________

*) kyllä, tuossa asiaa ei voi tulkita niin, että hän kirjoittaisi vain yksityishenkilönä, vaikkei kirjoitus Tukesin virallinen kannanotto olekaan
« Last Edit: 03.07.14 - klo:14:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #220 on: 05.07.14 - klo:06:55 »
Tarkemmin ajatellen täytyy vetää väitteensä takaisin. Ames ei oikeastaan kumonnut tuota sopeutumishypoteesia, osoittipahan vain, että elintarvikkeet sisältävät tuhatkertaisesti potentiaalisesti vaarallisia luonnollisia "kemikaaleja" torjunta-ainejäämiin verrattuna. Mutta valtaosan vaarallisuus oli osoitettu eläinkokein. Mutta näin on tietysti laita myös ihmisen tekemien aineiden kohdalla.

Mutta heitänpä todistamisen taakan omilta harteiltani ja kysyn, mitä evidenssiä on tämän hypoteesin puolesta, että ihminen olisi jotenkin sopeutunut luonnollisiin (haitallisiin) kemikaaleihin?

Ja millaista se evidenssi oikeastaan voisi olla? Biologinen evoluutio, jopa luonnollinen jalostaminen, on hidasta, ja muinaisihmisiä ei enää saada koehenkilöiksi. Voitaisiinko verrata esim. jotain luonnonkansoja, joiden dieettiin ei ole maatalous vaikuttanut ja meitä?

Vaan onko tuota hypoteesiä ylipäänsä jotenkin - tähän mennessä - testattu, etsitty / löydetty sille empiiristä tukea?

Tukea hypoteesille ei vielä anna se, että ruoasta johtuvat terveysongelmat ovat vähentyneet, koska se on voinut johtua ko. pahojen aineiden välttämisestä siinä kuin sietokyvyn kasvusta. Vrt. vaikka nuo luonnonkasvit, joista osa on meille yhä myrkyllisiä, vaikka Suomessakin olemme yhdessä eläneet tuhansia vuosia. Mutta valtaosa meistä ei vieläkään edes yritä niitä syödä, vaikka Ruokatieto kuinka yrittäisi sanoa sen olevan trendi, vaan poimii vihanneksensa marketin hyllyltä. (Ja sieltä sitten nykyisin myös sellaisia eksoottisia vihanneksia ja hedelmiä, joihin suomalaisilla geeneillä ei varmasti ole voinut "sopeutua"!)

PS. klo 11:15: Kaikki tietysti riippuu tuon sopeutumishypoteesin täsmällisestä formulaatiosta. Äärimmillään, koko kemiallista ympäristöä koskien, siitä tulee sillä tavalla triviaalisesti tosi, että ellemme siihen olisi sopeutuneet, emme olisi täällä.
« Last Edit: 05.07.14 - klo:10:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #221 on: 06.07.14 - klo:08:15 »
Eräs suosittu tapa valmistaa kanasta joulun ja uuden vuoden ruokaa on Sveitsissä aiheuttanut jopa epidemian kampylobakteerin aiheuttamissa infektioissa (Eurekalert):

Fondue chinoise with chicken can lead to campylobacter infections

Jutussa sitten kerrotaan kampylobakteerista muutenkin, ja tämä riskin torjunnasta:

Quote
The contamination of chicken meat with campylobacter bacteria is a worldwide problem in the poultry industry with consequences for public health. In some European countries and in the USA, poultry meat from infected flocks is therefore only sold frozen or after being treated, e.g. with peroxyacetic acid.
(lihav. HJ)

Ja toinen tapa USA:ssa on kanojen kloorikäsittely. Jonka nyt eräät "aktivistit" ja poliitikot julistavat - jos se mahdollisesti kauppasopimuksen yhteydessä hyväksytään myös EU:ssa - Euroopan ruokaturvallisuuden heikennykseksi!

Jutussa muuten mainitaan kampylobakteeritapausten olevan kasvussa kautta Euroopan. Miksiköhän?
« Last Edit: 06.07.14 - klo:13:19 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #222 on: 08.08.14 - klo:15:01 »
Evira tiedottaa:

Inkiväärijauheen takaisinveto salmonellan vuoksi
08.08.2014 14:25

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/takaisinvedot/?bid=4000

Quote
Espanjalaisen Soria Natural -tuotemerkin jauhetusta inkivääristä, eränumero 0117, on löydetty salmonellaa. Pakkauskoko on 75 grammaa. Soria Naturalin maahantuoja Suomessa on Natura Media Oy.

Tuotetta on myyty maaliskuun lopun jälkeen luontaistuotekaupoissa eri puolilla Suomea yhteensä hieman alle sata pussia.


Evira ei kuitenkaan onnistunut kertomaan sitä, että kyseisen firman "tuotanto perustuu orgaaniseen viljelyyn, jossa ei käytetä torjunta yms. aineita":
http://www.naturanetti.fi/sumuSHOP/sivu/soria
Quote
Soria Natural, Espanja
Naturanetin valikoimissa on kaikki Suomessa olevat Espanjalaisen Soria Natural-yhtiön luontaistuotteet. Tuotanto perustuu orgaaniseen viljelyyn, jossa ei käytetä torjunta yms. aineita. Maahantuojana on Natura Media Oy.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #223 on: 12.08.14 - klo:05:48 »
Uusin Yhteishyvä kirjoittaa artikkelissaan ...

Turvallisesti pellolta pöytään

... että (lihav. HJ):

Quote
Ahon mukaan hankaluuksia aiheutuu myös siitä, että kuluttajat haluavat kauppoihin nykyään yhä enemmän tuotteita, joiden riskitaso on lähtökohtaisesti korkea. Sellaisia ovat esimerkiksi raakamaito ja raa'at vihannekset, joista jälkimmäiset voivat päätyä ostoskoriin pitkän ja monimutkaisen ketjun kautta.

Pahustako kauppa alistuu tällaisille haluille? Eikö se juuri olisi kaupan vastuullisuutta, että sanoittaisiin jyrkästi ei näille vaarallisille haihatteluille? Tai sitten, pahustako viranomaiset alistuvat? Kaupan olisi helppoa sanoa ei, jos se voisi viitata viranomaisten kieltoon.

(Noissa vihanneksissa voivat asian edut painaa vaa'assa toisella puolen. Raakamaidossa ei ole näin.)

[Tämä kommentti lähetetty myös Yhteishyvän palstalle.]
« Last Edit: 12.08.14 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26993
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #224 on: 13.08.14 - klo:07:51 »
Tanskassa on ilmennyt taas vakavia ongelmia:

Listerioosiepidemia Tanskassa: Kylkirullat ovat tappaneet ainakin kaksitoista ihmistä

Ko. uutiseen linkitetyssä Aftonbladetin uutisessa kerrotaan asiasta jotensakin merkillinen lisätieto (lihav. HJ)

Quote
15 av de 20 som insjuknat och avlidit har smittats av listeriabakterien nu i sommar. Det handlar om elva kvinnor och en man som har dött. De kommer från olika platser i Danmark och är mellan 43 och 89 år gamla.

Tuo jyrkkä suhde 11:1 kyllä jotenkin vaatisi selitystä. Jos ko. valmistetta esim. olisi tarjottu jossakin yhdessä vanhainkodissa, se selittäisi. Mutta näin siis ei ole tapahtunut, vaan kuolemat ovat tuon uutisen mukaan jakautuneet ympäri maata.

Vrt. Saksan EHEC-epidemia v. 2011 (ks. edellä), jossa oli heti havaittavissa sairastuneiden ja kuolleiden outo jakauma, myös sukupuolen suhteen ...

Tuosta Jörn A. Rullepölser -firmasta ei tunnu saavan mitään lisätietoa netistä, tämän listeriatapauksen ulkopuolelta. Onko se ollut niin pieni, ettei sillä ole kotisivuakaan? Joka tapauksessa tämä tapaus ei nyt lisää luottamusta siihen (lähiruoka-aatteen ja -liikkeen) ajatukseen, että pienet firmat olisivat jotenkin jäljitettävämpiä ja sitä kautta suuria turvallisempia.


PS. klo 9:20: tästä uutisesta, jonka mukaan ko. firma on aiemminkin kärähtänyt listeriasta, löytyi selitys sille, miksei kotisivua löytynyt, so. nimen tanskalainen kirjoitustapa:

Jørn A. Rullepølser har flere listeria-sager på samvittigheden

Jatketaanpa nyt tällä uudella tiedolla tutkimuksia.
« Last Edit: 13.08.14 - klo:09:21 by Heikki Jokipii »