Nyt on tällainen ilmiö, näin lähellä rajojamme:
Fyra danskar döda av grissmittaEi liity (luultavasti) luomuun, mutta tämä voi nyt olla lopun alkua idylliselle maatilamatkailun idealle ...
Ja varmasti sillä on vaikutuksensa myös tanskalaisen (ja muunkin) sianlihan tuontiin - "lähiruokaväki" varmasti käyttää tietoa täysmääräisesti hyväksi, jos osoittautuu, että ko. tauti voi levitä myös elintarvikkeiden välityksellä.
Kun tuo tieto tulee kunnolla Suomeen saakka. Vielä en sitä onnistunut googlaamaan. Evirakaan ei sitä vielä tätä kirjoittaessa ollut sivuillaan kertonut. *)
Mutta hyvin kummallinen - ja kauhea - juttu tämä on (lihav. HJ):
Antalet danska grisar som bär på MRSA har ökat explosionsartat, från 13 procent 2009 till 88 procent 2013. I dansk vård klassas grisbönder och andra som handskas med djuren som en riskgrupp och får specialbehandling.
Grisbakterien har inte ansetts ha lätt att smitta till människor och inte heller smitta från människa till människa.
Att ingen av de nu kända danska dödsfallen har haft direkt kontakt med grisar är anmärkningsvärt.
– Det vi ser är toppen av ett isberg. Fyra döda utan påvisbar kontakt med grisar säger mig att bakterien har börjat smitta på annat vis, säger Hans Jørn Kolmos.
Eli tuossa on kaksi aika hurjaa mysteeriä:
- miten tauti leviää sikojen välillä, ja erityisesti siis
sikalasta toiseen, ja noinkin nopeasti? Koska eiväthän Tanskan kaikki siat, tai edes 88% niistä, suinkaan ole samassa sikalassa.
- miten sen taudin voi saada - ja siihen siis kuolla - sikaa edes näkemättä?
_____________
*)
PS. klo 12: Vaikka asia on vakava, sallittaneen meidän tämän verran "irrotella": taidettiin nyt, hitto, keritä ennen iltapäivälehtiä!
PS2. klo 16: Matkallani sain vihjeen, että asiasta olisi ollut jotain ja enemmänkin, jo muutamia päiviä sitten, Hufvudstadbladetissa. En pysty varmentamaan. HBL, informanttini mukaan, olisi kertonut, että tauti olisi levinnyt myös
Saksaan. Jos totta ..