Tiedustelin asiaa Eviralta:
Olemme lukeneet (internetistä), että USA:ssa olisi tehty tutkimus, jonka mukaan luomutuotteita vedetään takaisin 4-8 kertaa tavanomaisia useammin, juuri turvallisuuteen liitttyvistä syistä.
Olisimme tiedustellleet, onko Evirasssa tehty vastaavaa tarkastelua eli tutkimusta? Onko Eviran tietokantaan tallennettu tieto siitä, onko tuote luomua, eli onko se helposti tehtävissä, ellei sellaista ole jo tehty?
Sain vastauksen:
Meillä ei vastaavaa tarkastelua ole tehty, eikä tietokantoihin merkitä erikseen, onko kyseessä luomutuote vai ei.
Takaisinvetoja vuodesta 2008 hoitaneen virkamiehen mukaan luomutuotteiden takaisinvetoja on ollut muutama vuosittain. Mutta onko siis kaikki aina
todettu luomutuotteiksi (vrt. vaikka Jarrumiehen puheenvuoro 08.08.14 edellä) ellei sitä tietoa laiteta tietokantohinkaan, ja mikä on siis takaisinvetojen
suhde, markkinoilla olevien tuotteiden määrään nähden? Eli paljonko tuo "muutama" on?
Loppuosa vastauksesta oli sitten vastausta siihen, mitä tapahtuu, jos luomusääntöjä on rikottu, mutta sitähän en varsinaisesti kysynyt.
Eviralla ei ollut tietoa, olisiko EFSA tehnyt mainitunlaisen tutkimuksen EU-laajuisesti (ja luultavasti ei siis ole, koska se tarvitsisi perustiedot kansallisilta toimijoilta, eli meillä Eviralta).
**
USA:n osalta tuo kertomamme tieto löytyy tällaisesta
yhteenvedosta sivulta 17. Tekijänä sille on tällainen "pulju":
Academics Review. Lähetin tuon yhteenvetolinkin myös vastauksen minulle lähettäneelle em. virkamiehelle.
Aikasarja tuossa on kyllä aika lyhyt (2010-2014) mutta asian seuraamista luvataan jatkaa. Selitystäkään yhteenvedolla ei ole varsinaisesti tarjota, tällainen kommentti vain (lihav. HJ):
Is organic less safe? Our on-going research shows that organic foods are recalled 4 to 8 times more frequently than their conventional counter-parts. We are currently trying to understand why we observe this striking disparity in recall frequency. We are curious why CDC and FDA have not commented on this topic.
Onkohan muuten asiaa edes organisoitu samalla tavalla USA:ssa ja Suomessa (EU:ssa)? Kenelle kuuluu esim. ruokamyrkytysepidemia ja sen tilastoiminen? Se on varmaan eri paikassa silloin, kun asiaa ei voida (vielä) yhdistää johonkin tiettyyn
tuotteeseen?