Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208259 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #120 on: 27.06.12 - klo:17:30 »
Myös Evira kertoo nyt etusivullaan tästä raakamaitotapauksesta.
 
Mutta samalla sivulla on sitten mainos sen uudesta esitteestä:
 
Quote
Tiesitkö tämän kasvinsuojeluainejäämistä? (20.6.2012)
Evira on julkaissut uuden esitteen: ”Tiesitkö tämän kasvinsuojelu-ainejäämistä?”. Esite on tiivis tietopaketti kasvinsuojeluaineista, niiden käytön aiheuttamista jäämistä, turvallisuusarvioinneista ja valvonnasta. Esitteessä annetaan myös ohjeita ja suosituksia siitä, miten altistumista kasvinsuojeluaineiden jäämille voi halutessaan vähentää.


Itse asiassa ko. lehdykkä sanoo ihan selvästi, että minkäänlaista syytä ei Suomessa ole huolestua näistä jäämistä eikä mitään syytä myöskään niitä erityisesti yritää välttää, mutta siitä huolimatta siellä on tällainen sivu ja teksti:
 
Quote
Miten kasvinsuojeluainejäämien saantia voi välttää?
 
Kasvinsuojeluainejäämiä valvotaan ja niiden saanti on turvallisella tasolla, mutta kuluttaja voi halutessaan vähentää jäämien saantia edelleen omilla valinnoillaan ja toimenpiteillään.
 
Kasvinsuojeluaineiden käyttö on pääsääntöisesti kokonaan kielletty luonnonmukaisessa tuotannossa. Sallittuja ovat vain eräät luonnosta eristetyt kasvinsuojeluaineet, kuten kasvien tuottama pyretriini sekä eräät biologiset valmisteet. Näin ollen luomutuotteissa esiintyy jäämiä vain harvoin.
 
Hedelmien ja vihannesten kasvinsuojeluainejäämiä voi jossain määrin vähentää pesemällä ja kuorimalla. Pesun vaikutusta jäämiin on vaikea arvioida, sillä sen teho riippuu tuotteessa esiintyvien jäämien vesiliukoisuudesta. [...]

Jne.
 
Eli tässä Evira todella tuhlaa paukkujaan - ja ehkä tarkoittamattaankin ylläpitää kuitenkin sitä myyttiä, että näistä jäämistä pitäisi ehkä kuitenkin, joidenkin, joskus olla huolissaan.
 
Kun huolissaan kannattaisi paljon mieluummin olla tällaisesta raakamaidosta (ja vastaavista oikeista riskeistä).
 
No, hoitaa Evira kyllä siinä "leiviskänsä", MTV3:n uutinen tänään:
 
Evira: Ei raakamaitoa pikkulapsille
 
PS. Tämä tuntuisi ehkä järkevältä …
 
Ministeriö: Raakamaitoon ehkä varoitustekstit

… vaikka yleisesti olemme täällä naureskelleet sitä, miten näitä tekstejä tulee ja ehdotetaan elintarvikkeisiin sitä vauhtia, että kohta on kiinnitettävä CD-levy joka porkkanaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #121 on: 28.06.12 - klo:17:25 »
Helsingin Sanomat johdatteli 28.6.12 tähän EHEC-uutiseen alkusivullaan (”etusivulla”) oudon rauhoittelevalla otsikolla: ”Raakamaidon tuottaja on tarkka tuotteensa puhtaudesta”.

Eli olkaa huoleti ja ostakaa vaan raakamaitoa, nostettuna ikään kuin tärkeimpänä sanomana esille, tästä tapauksesta?

Uutinen itse oli kyllä otsikoitu, niin kuin asia oli: ”Lapsia tehohoitoon tilamaidosta”, ja faktat kerrotaan ja varoitukset annetaan.

Mutta ihan vailla kritiikkiä on sitten esitetty nämä väitteet asiasta:

Quote
"­Toi­saal­ta voi­daan myös ky­syä, mi­kä on vi­ka­na teol­li­ses­ti pas­tö­roi­dus­sa mai­dos­sa, kos­ka se ei mo­nil­le ih­mi­sil­le so­vi. Kä­sit­te­le­mä­tön ti­la­mai­to sen si­jaan so­pii esi­mer­kik­si lak­too­si-in­to­le­rans­sis­ta tai ihot­tu­mis­ta kär­si­vil­le," Sjö­blom [tämä raakamaidon tuottaja] sa­noo.

Quote
Raakamaitoa Vantaan Sotungissa ostanut Petri Kiviniemi ei pelkää eheciä. Nelilapsisessa perheessä juodaan raakamaitoa, sillä Kiviniemen lukeman tutkimustiedon mukaan se suojaa lapsia allergioilta. [kuvateksti].

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #122 on: 21.07.12 - klo:06:43 »

Raakamaidon biologisia riskejä koskeva selvitys on valmistunut

Quote
Valmistuneen raakamaitoriskiselvityksen tulosten pohjalta maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut neuvottelut asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa valmistellakseen säädösmuutoksia, joilla raakamaitoon liittyvät riskit saataisiin hallintaan ja raakamaidon saatavuutta voitaisiin mahdollisesti laajentaa.
(Lihav. HJ)

Mutta miksi? Miksi pitäisi laajentaa? Niilläkö perusteilla, jotka mainittiin tuossa em. HS:n artikkelissa?

Jotenkin tulee mieleen, miten myös Fugu-kalan valmistus Japanissa on ihan lainsäädännöllä tiukasti kontrolloitu.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #123 on: 22.08.12 - klo:17:46 »
Mikä on tämä DDAC? Se liittyy luomuun(kin). Onko jollain parempaa ja valmiimpaa tietoa?

Lisää asiasta saksaksi:
 
DDAC - Pestizide durch die Hintertür

Ja englanniksi (luomusivuilta):

DDAC in organic and conventional fruit and vegetables


Win for Chemical Industry as Regulators Forced to Raise Safety Threshold for DDAC

« Last Edit: 23.08.12 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #124 on: 09.09.12 - klo:07:17 »
Vinkkinä turistille Ilta-Sanomat kertoi viikonloppunumerossaan Ljubljanassa olevasta raakamaitoautomaatista, johon paikalliset viljelijät tuovat suoraan tiloiltaan lisää maitoa joka aamu.

En suosittelisi. Eikä suosittele Evirakaan, vaan päinvastoin kehottaa välttämään raakamaitoa juuri ulkomailla. Olisi kyllä ollut lehdenkin velvollisuus liittää uutiseensa vähintään pieni varoituksen sana.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #125 on: 25.09.12 - klo:17:36 »

Nyt sitten varmistui, että:

Raakamaito aiheutti Turun ehec-tartunnat

Harmillinen yksittäistapaus? Yleensä raakamaito on Suomessa täysin turvallista? Ja soplmushan tuon maidontuottajan kanssa on nyt irtisanottu?

Ja (luomu)raakamaidollahan on nämä osoitetut etunsa, kuten että ... kuten ... siis  kuluttajat .. siis osa heistä  ... siis ...?
« Last Edit: 26.09.12 - klo:05:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #126 on: 27.09.12 - klo:06:09 »
Mitä sitten tekee MMM:

Suurenkin määrän raakamaitoa saa jatkossa luovuttaa ilman lupamenettelyä

Näin uutisoi asiasta Etelä-Suomen Sanomat:

Riskeistä viis, raakamaidon myyntiä helpotetaan

Ja siinä esitetään ne asian oikeat perustelutkin (lihav. HJ):

Quote
- Raakamaidon myynnin helpottaminen vastaa kuluttajien toiveisiin ja on osa hallituksen luomu- ja lähiruuan osuuden kasvattamiseen tähtäävää politiikkaa, kertoo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok).

Ja:

Quote
Koskinen otti keskiviikkona vastaan uudistusta puoltavan kansalaisadressin.


PS. 27.9.12:

Ja ESS eli Esa Arvekari lisäsi vielä "löylyä":

Evira: Seitsemän mahdollista raakamaitoepidemiaa

PS.2: Ruotsissa ei tähän muuten ole menty, vaikka luomua muutoin ajetaankin.
« Last Edit: 27.09.12 - klo:17:18 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #127 on: 27.09.12 - klo:08:01 »
Ruotsin kuluttajajärjestö tutki luomuoliiviöljyt ja tässä tulos:

DDT och andra gifter i ekologisk olivolja

Tuo klorpyrifossi hieman ihmetyttää, kun se on kielletty EU:ssa vuonna 2007 (EU:n komission päätös  (2007/565/EC)), eikä sitä saa käyttää eikä myydä ollenkaan, joten mistä luomuviljelijät sitä oikein saa?

Olipa myös ihmeellinen kommentti siitä, että jos olisimme testanneet tavalliset oliiviöljyt, olisi niistä luultavasti löytynyt korkeampia pitoisuuksia.

Vähän omituista spekulointia, sillä he eivät tutkineet niitä, eikä tuollaisille spekulaatioille ole siis mitään totuuspohjaa. He olisivat voineet spekuloida myös sillä, että tavanomaiset viljelijät voisivat olla lainkuuliaisempia ja ainakaan kiellettyä klorpyrifossia ei olisi löytynyt, jos kerran halutaan jossitella.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #128 on: 30.09.12 - klo:11:33 »

Täytyy tässä antaa myös luomulle "synninpäästö", silloin kun se on aiheellista.

Näissä luomumunissa Saksassa ollut PCB oli tullut kanalan rakennelmiin käytetystä puutavarasta, viljelymenetelmällä ei ollut asian kanssa tekemistä:

PCB-belastetes Holz verunreinigte Bio-Eier in Nordrhein-Westfalen

Saksaksi, mutta uskokaa minua, kyllä siinä niin lukee.  :)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #129 on: 30.09.12 - klo:12:25 »
Olipa myös ihmeellinen kommentti siitä, että jos olisimme testanneet tavalliset oliiviöljyt, olisi niistä luultavasti löytynyt korkeampia pitoisuuksia.

Lähetinpä sinne asiasta kysymyksen:

***

I ert artikel "DDT och andra gifter i ekologisk olivolja" (ovan) skriver ni ...

"Klorpyrifos heter ett insektsgift som påverkar nervsystemet och som hittas i tre av oljorna. Och i en av oljorna fanns också spår av DDT. Om vi hade testat olivolja av konventionellt odlade oliver är det troligt att vi även där hade hittat rester av bekämpningsmedel och i högre halter."

I högre halter?

Hur vågar ni säga så? Om ni har inga testresultat om saken? Särskilt om DDT (i rubriken och texten)?

Har ni något belägg för det här påståendet?

Mvh

Heikki Jokipii

ordförande

Naturskyddsförening Produktiv Land - Skyddad Natur rf
Finland


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #130 on: 30.09.12 - klo:12:58 »
Turun tapauksen navetan pitäjä on nyt, kertoi HS,  uhan alla, että joutuu lopettemaan koko karjansa. Ja tässä tilanteessa ei varmaan löydä edes helposti ostajaa jne. Ja on syystäkin katkera, jouduttaan tällaiseksi silmätikuksi.

Hän vakuuttaa myyneensä 20 vuotta raakamaitoa, ilman mitään haittoja.

Niin varmasti on laita. Uskon häntä.

Mutta jos otetaan 20 vuotta, niin

- mitä haittoja on Suomessa samana aikana ihmisile tullut torjunta-aineista?

tai (USA:ssa, kun EU:ssa niitä ei myydä)

- lähes samana aikana muuntogeenisistä lajikkeista, ihmisten terveydelle?
« Last Edit: 30.09.12 - klo:13:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #131 on: 04.10.12 - klo:18:02 »
HS:n mielipidepalstalla tänään artikkeli:

Liika suola tappaa, eivät turvalliset lisäaineet

Kirjoittajina Timo Strandberg (professori, Helsingin ja Oulun yliopistot varapuheenjohtaja Suomen verenpaineyhdistys) ja  Antti Jula (tutkimusprofessori, THL hallituksen jäsen Suomen verenpaineyhdistys)

Jotka siis uumoilivat heti kirjoituksensta alussa tätä (lihav. HJ):

Quote
Kes­kus­te­lu ruuan niin sa­no­tuis­ta li­sä­ai­neis­ta on käy­nyt kuu­ma­na, ja ku­lut­ta­jat ovat yhä enem­män vaa­ti­neet li­sä­ai­neis­ta va­paa­ta, "luon­nol­lis­ta" ruo­kaa. Huo­les­tut­ta­vaa on se, et­tä elin­tar­vi­ke­teol­li­suus li­sä­ai­nei­ta vä­hen­täes­sään kor­vaa­kin nii­tä suo­lal­la.

Tässä vielä lainaus kirjoituksen loppupuolelta:

Quote
En­tä­pä sit­ten li­sä­ai­neet ja nii­den vaa­ral­li­suus? Ky­sees­sä on mo­ni­nai­nen jouk­ko yh­dis­tei­tä, joi­ta käy­te­tään elin­tar­vik­keis­sa useis­ta syis­tä, usein jot­ta tuo­te säi­lyi­si ja ruo­ka­myr­ky­tys­vaa­ra vä­he­ni­si.

Vaik­ka li­säai­ne-ni­mi­tys mer­kit­see mo­nil­le poik­kea­vaa tai "luon­no­ton­ta", mo­net li­sä­ai­neet ovat myös luon­nos­sa esiin­ty­viä ke­mial­li­sia yh­dis­tei­tä. Esi­mer­kik­si he­del­mät si­säl­tä­vät luon­nos­taan usei­ta e-koo­diai­nei­ta.

Vi­ran­omai­set val­vo­vat tar­koin elin­tar­vik­kei­den li­sä­ai­nei­ta Suo­mes­sa. Sel­vä nä­ke­mys on, et­tä toi­sin kuin liias­ta suo­las­ta, elin­tar­vik­kei­den li­sä­ai­neis­ta ei ole kan­san­ter­vey­del­lis­tä hait­taa.

Mah­dol­lis­ta al­ler­giaa lu­kuun ot­ta­mat­ta hait­taa ei ole yk­si­löil­le­kään. Niin sa­not­tu­ja luo­mu­tuot­tei­ta voi tie­tys­ti käyt­tää, jos ha­luaa mak­saa enem­män, mut­ta eri­tyis­tä ter­veys­hyö­tyä nii­den käy­tös­tä ei ole voi­tu osoit­taa.

Mi­tä on teh­tä­vä? Pe­lot­te­lui­hin li­sä­ai­nei­den hai­tois­ta ei yleen­sä pi­dä us­koa. Sen si­jaan liial­li­sen suo­lan­saan­nin hait­toi­hin pi­tää suh­tau­tua va­ka­vas­ti. Pe­rus­teet ei­vät ole pel­käs­tään ter­vey­del­li­siä.

On las­ket­tu, et­tä Suo­mes­sa kol­men gram­man päi­vit­täi­nen suo­lan vä­hen­nys pie­nen­täi­si ter­vey­den­huol­lon ku­lu­ja 150–250 mil­joo­naa eu­roa vuo­des­sa. Ter­veet elin­vuo­det li­sään­tyi­si­vät 4 000–6 000:l­la.

Ve­toam­me­kin elin­tar­vi­ke­teol­li­suu­teen pait­si kan­san­ter­vey­den ja kan­san­ta­lou­den myös oman etun­ne ni­mis­sä: pi­dät­te asiak­kaan­ne pa­rem­min hen­gis­sä ja toi­min­ta­ky­kyi­si­nä, kun et­te vaih­da tur­val­li­sia li­sä­ai­nei­ta hen­gen­vaa­ral­li­seen suo­laan.

Mitäpä tuohon sanoisi muuta kuin koulussa opitun latinankielisen sanonnan: sat sapienti.
« Last Edit: 04.10.12 - klo:18:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #132 on: 05.10.12 - klo:17:37 »

Tarkkana ollaan:
 
Säteilytettyjä ja pakkausmerkintävirheellisiä ravintolisiä vedetty pois markkinoilta

Quote
Active Nutrition International Oy on vetänyt markkinoilta maahantuomiaan ravintolisiä, jotka on todettu määräystenvastaisiksi Tullilaboratorion tutkimuksissa. Yritys on myynyt tuotteita verkkokaupassaan yksityisille kuluttajille.

Tuotteet ja niissä olleet määräystenvastaisuudet olivat

WNT Sport, Ripped Caps, koodi: 104583, parasta ennen päiväys: 12/2012
Tuote sisältää säteilytettyä ainesta. Ravintolisän säteilyttäminen ei ole sallittua.
(Lihav. HJ)

Ja samalta sivustoltahan löytyy tieto, että:  "Säteilytetyt elintarvikkeet ovat turvallisia"

Kuten myös tieto: "Suomessa säteilytys on sallittua vain mausteille"

Mutta ei kyllä tietoa, tai kunnon perustelua sille, miksi näin on.

****

No, ko. tuotteessa oli tällainenkin puute:

Quote
Elintarvikkeen joukossa olleista kuivauspusseista puuttuu varoitusmerkinnät
.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #133 on: 07.10.12 - klo:07:42 »

On se kumma, kun Evira ei tässä takaisinvetouutisessaan käytä tuotteesta sen suomenkielistä nimeä, vaan kerttoo, että ”Holle Bio-Babybrei 3-Korn” -niminen tuote on nyt vedetty pois markkinoilta. Viranomaiset siis vaativat, että pakkauksessa on suomenkielinen nimi ja seloste - eivätkä käytä sitten sitä itse. Kuvasta näemme, vaikka vähän huonosti. että kyseessä on "Luomu Lastenpuuro".

Moniko ostaja tietää ostaneensa "Holle Bio-Babybrei 3-Korn" -tuotetta? Varmaan eivät kaikki ...

Netti-HS kertoo aiasta muuternkin selvemmin:

Erä lasten luomupuuroa vedettiin kaupoista homeen takia

Quote
Maahantuojan mukaan puuro ei ole hengenvaarallista eikä aiheuta sairastumista, vaikka homeen määrä ylittää sallitun raja-arvon.

No, uskotaan. Mutta kyllä varmaan joku huolestunut äiti - ja sellainenhan luomupuuroaineksia ostava äiti usein on - katsoo Wikipediaakin okratoksiinin kohdalta:

Quote
Okratoksiinin tiedetään tappaneen muutamassa päivässä sikoja, joita on ruokittu saastuneella rehulla.

Hauska olisi tietää, joutuuko joku kunta, joka on päiväkotilapsilleen tarjonnut luomupuuroa, nyt palauttamaan jpukon pakkauksia ...

« Last Edit: 07.10.12 - klo:10:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #134 on: 20.10.12 - klo:14:04 »


Nyt tämä samainen Semper joutuu vetämään tuotteita takaisin taas homemyrkyn takia:

Semper vetää pois markkinoilta erän gluteenittomia kaurahiutaleita

Näissä pakkauksissa ei ollut KRAV- eli luomumerkkiä.

Mutta taas voi viitata siihen, mitä Semper itse sanoo tarkkuudesta (lasten) ruoan suhteen.