Tämä on tavallaan vain normaali pikku-uutinen ulkomailta. Mutta minulla on tutina, että kuvaa Fukushima tapauksesta ydinvoimalaonnettomuutena pyritään tälläkin säilyttämään. Kun Tshernobylin muisto alkaa jo haalistua, ja Saksan päätös ydinvoimansa alasajoon sai kimmokkeensa tästä jälkimmäisestä tapauksesta
Tshernobyl, niin. Lahjoitin vanhan hyväkuntoisen puvuntakkini noin samankokoiselle pojalleni eilen. Sen taskusta löytyi silloin joskus leikkaamani lehtileike Demarista (27.4.2004) "Ukraina muisteli Tshernobylia" (Kiova, STT, AFP). Siinä luki mm. näin:
Vuoden 1986 jälkeen 25 000 ihmisen on arvioitu kuolleen suoraan onnettomuuden johdosta.
Tuohan ei ollut edes hurjimpia asiasta esitettyjä lukuja siihen aikaan: rutiininomaisesti puhuttiin miljoonistakin. Mutta jo tuokin YK:n myöhempien selvitysten pohjalta lähes 500-kertainen oikeaan uhrilukuun verrattuna. Ja huomaa tuossa myös määre 'suoraan'!
Tässä miettimään, että putsattiinko tuolloin tai tuon jälkeen lopulta koskaan yleisön "muistilokeroiden taskuja"? Vai jäivätkö sinne yhä nuo suunnattomasti liioitellut luvut? Politikoilla ja äänestäjillä? Poliittiseksi käyttövoimaksi ydinvoimaratkaisua vastaan?
Niitä muisti- ja mielikuvia voi sitten jatkaa ja vahventaa
tarinoilla Fukushimasta.