Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 665316 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #15 on: 22.12.08 - klo:18:06 »
Perinteisesti luomua mainostetaan siten, että uskotellaan, sitähän ”kaikki muutkin” ostaa, erityisesti muualla maailmassa.

Ja luomun kysyntä on aina suurempi kuin tarjonta.

Näin  yritti meitä Finfoodikin vakuuttaa, että ei edes lama pure luomun kysyntään.

Britanniassa ollaan rehellisempiä, ja siellä nyt reilusti kerrotaan (alla olevassa uuitsessa), että luomun myynti on nyt 12 viikossa (marrastkuun loppuun) pudonnut 12 prosenttia – kun samaan aikaan ruoan myynti yleensä on lisääntynyt 6 prosenttia.

Osa luomuviljelijöistä siellä on  tulossa jo epätovoisiksi, tässä taloudessa paineessa.   

The Timesin artikkeli kertoo uudesta ehdotuksesta:

Let us bend the rules, say organic farmers

eli eikö niitä sääntöjä voisi vähän “taivuttaa”, löysätä. Esimerkkinä on mainittu luomurehu, joka maksaa 320 puntaa tonnilta, kun tavanomaisen rehun hinta on vain 160 puntaa eli puolet.

* * * 

Vihreitä järjestöjä tai ainakaan niiden julkilausumia rustaavaa johtoväkeä edelleenkään häiritse luomuruoan korkea hinta (ei Suomessa, tuskin kehitysmaissakaan) tai sen vaatima suurempi maa-alue. Yhä on heidän julkilausumaansa ensimmäiseksi kohdaksi laitettu, että luomu ”on saatava vallitsevaksi viljelytavaksi”. Sääli, osa muista teeseistä olisi jopa (hiukan muokaten, ehkä) ollut kannatettaviakin. Ei, eivät ne kyllä oikein mitkään taida kuitenkaan olla, niissä kaikissa ”haisee” tämä luomuaate. Eikä siis todellinen luonnon suojelemisen tavoite.
« Last Edit: 23.12.08 - klo:06:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #16 on: 17.01.09 - klo:13:00 »
Tuolla toisaalla esitin, että Finfoodin, joka nyt on ottanut nimekseen Ruokatieto, olisi ehkä pitänyt pikemminkin valita nimi ”Ruokatieto & Ruokaluulo”, ja suoraanhan tällä tarkoitettiin sivuston luomupalstaa. Joka on taas ”kunnostautunut”:

Luomun ostokiinnostus korkeammalla kuin koskaan

Siis lamasta tai taantumasta huolimatta.

Niin kuin oli silloinkin seitsemän vuotta sitten, kun Helsingin Hietalahden (hyvin toimineesta) kauppahallista – samanlaisten ostokiinnostusta mittaavien kyselyjen innoittamana  - päätettiin tehdä luomukauppahalli. Hanke toi jopa tunnustuspalkinnon ideoijalleen ja vetäjälleen – ja luhistui tyystin noin vuodessa, kysynnän puutteeseen. (Hallia ei ilmeisesti yksinkertaisesti kehdattu palauttaa normaaliksi kauppahalliksi tämän kaiken jälkeen, koska nyt siellä on Hietalahden Antiikki- ja Taidehalli)

Pitäisikö ehdottaa tälle Ruokatiedon luomuyksikön johtaja Sampsa Heinoselle jonkinlaista vedonlyöntiä?

Vaikka luomuporsaan sisäfileen kilohinnasta. (Olettaen, että se on kalleinta, mitä löytyy, tietysti.)

Jos ja kun lama tai ainakin notkahdus tulee yleiseen talouteen, niin minä ennustan, että luomun todellinen kysyntä, eli toteutunut myynti, vähenee. Heinonen tietysti – viran puolesta – sanoo ja lyö vetoa sen puolesta, että se kasvaa.
« Last Edit: 17.01.09 - klo:13:26 by Heikki Jokipii »

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #17 on: 19.01.09 - klo:17:34 »
Jos milloin niin laman aikana kannattaa tarkkaan valikoida syömisensä koska kutistuva markkina varsinkin saa vaikeuksissa painivia teollisuusyrityksiä (jos kohta pieniä ja yksityisiäkin) harkitsemaan jopa arveluttavia keinoja bisneksen ylläpitämiseksi. Lama on siinä mielessä tervetullut, että sen aikana soisi vain terveimmällä arvopohjalla toimivien jäävän markkinoille ja arveluttavien soisi kuihtuvan pois.

Luomun(kin) kannattavuus punnitaan nimenomaan laman aikana. Jos talouden lamautuma johtaa säästämiseen ruoassa, se nostanee laadukkaat raaka-aineet ja itsevalmistetun ruoan arvoonsa - voisi siis kuvitella laman suosivan luomua, mutta ainakin kotitarvetuotantoa ja elintarvikeomavaraisuuteen panostamista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #18 on: 19.01.09 - klo:19:26 »
Jos talouden lamautuma johtaa säästämiseen ruoassa, se nostanee laadukkaat raaka-aineet ja itsevalmistetun ruoan arvoonsa
(lihav. HJ)

Näin tuskin käy, jos säästämään joudutaan, mutta jos vaikka kävisikin, niin näin ei mitenkään käy

Quote
- voisi siis kuvitella laman suosivan luomua,

... jos luomu maksaa (saman "laadun" kohdalla) vielä huisisti enemmän.

Tälle vedonlyönnille näyttää olevan "sosiaalista tilausta"?

PS. Tuskin näinkään:

Quote
mutta ainakin kotitarvetuotantoa ja elintarvikeomavaraisuuteen panostamista.

Maatalousyhteiskunta oli, mutta myös meni.
« Last Edit: 19.01.09 - klo:21:00 by Heikki Jokipii »

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #19 on: 16.03.09 - klo:00:15 »
Varsin mainioita nuo Ruokatiedon luomutiedotukset. Niissä ei ole koskaan sellaista faktapohjaa, että luomun kysynnän mahdollinen kasvu kävisi ilmi luotettavasti.

Jos takapakkia tulee, syy on jossakin muualla: "Takapakkia luomumyynnistä tuli vähäisen tarjonnan takia tuoreissa leivissä ja pastatuotteissa", kertoo Ruokatieto. Tarjontaa syntyisi paljonkin jos olisi kysyntää. Siitähän kaikessa on kyse. Luomua ei nyt vain haluta monestakaan syystä.





Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #20 on: 16.03.09 - klo:19:05 »
Samaa älytöntä ideaa yrittää meille uskotella 15.3.2009 HS:n Anna Karismo ja taitelija-luomuviljelijä Osmo Rauhala tässä artikkelissa (artikkeleissa, mukana oli pieniä lisätekstejä):

"Suomesta voisi tulla luomuviljelyn mallimaa"

Kaikki on muka kiinni vain järjestelyistä, kaupan keskusliikkeistä tms. jotain muusta kuin luomusta itsestään. Luodaan kuvaa, että kun nämä järjestelyt vaan saadaan kuntoon, luomua menee kaupaksi kuin siimaa. Kysyntää olisi niin että, mutta … (luomuostajat eivät saa sanaa suustaan/lomapakkoa taskustaan kaupassa, mutta kynä/PC kyllä aina taipuu lehtikirjoitukseen? HJ)

Vanhin Finfood/Ruokatiedon sivustolta samasta asiasta löytämäni valitusvirsi on vuodelta 1996, 13 vuoden takaa!

Kyseiseen Karismon artikkelin on paljon muutakin ”nokan koputtamista”, se on … no, tuossa näette, mitä se on. Se olisi hyvin sopinut myös sarjaamme luomun piilomainonnasta: kokonainen sivu luomusta taas Hesarissa: kun asia on sen verran massiivisesti esillä, se mainostaa, riippumatta siitä, mitä sanotaan. - Eräs näkökohta artikkelista on minulla ”tyrkyllä” nyt HS:n yleisönosastoonkin (johon palaan myöhemmin). 

Tästä tämän jutun/juttujen kritiikki alkakoon nyt täällä. Ilokseni HS:n omassa nettikeskustelussa asiasta (johon löytää heti ko. artikkelin alaosasta) tulee huomattavasti ”lunta tupaan” luomuaatteelle, jos toki myös puoltavia näkemyksiä.

PS. "Mielipide", katso ohje ja siellä suositus jonkun oman nimimerkin käytöstä.
« Last Edit: 16.03.09 - klo:19:13 by Heikki Jokipii »

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #21 on: 16.03.09 - klo:21:05 »
Samaa älytöntä ideaa yrittää meille uskotella 15.3.2009 HS:n Anna Karismo ja taitelija-luomuviljelijä Osmo Rauhala tässä artikkelissa (artikkeleissa, mukana oli pieniä lisätekstejä):

Olettekos huomanneet Global Finland -sivustoa. Melkoista luomupuuroa ja asioiden hämärtämistä sekä niihin ikuisiin "eräisiin lähtisiin" vetoamista:

"Faon pääjohtaja Jacques Diouf on vaatinut koko kansainvälisen ruokajärjestelmän uudistamista. Vastaavat vaateet, joita on totuttu kuulemaan lähinnä kansalaisjärjestöiltä ja etelän köyhiltä valtioilta, ovat viime aikoina yleistyneet rikkaissa teollisuusmaissa. " (...)

"YK:n ympäristöohjelma Unep puolestaan peräänkuuluttaa “vihreää vallankumousta”, joka johtaisi tehokkaampaan ja kestävämpään ravintoketjuun. Mikäli mitään ei tehdä, ruuan kokonaistuotanto saattaa supistua jopa neljänneksellä vuoteen 2050 mennessä yksistään ympäristön kestokyvyn ylittymisen vuoksi."


Eikös FAO ainakin kaipaa tehokasta viljelyä, ei luomua? Siis toistamaan sen "Vihreää vallankumouksen", jonka Borlaugh teki ensimmäisenä?

FAO:n sivuilta löytyykin: "The Green Revolution of the 1960s and 1970s, with its package of improved seeds, farm technology, better irrigation and chemical fertilizers, was highly successful at meeting its primary objective of increasing crop yields and augmenting aggregate food supplies. "

Ja FAO:n kanta on esillä myös näillä sivuilla. Ei siis mitään epäselvää, mitä tuo Vihreä vallankumous tarkoittaa. Ja että joku GF:n henkilö kirjoittaa värittyneesti.

http://www.fao.org/focus/e/women/green-e.htm

Ja homma jatkuu:

"Unepin tutkimukset osoittavat, että tuottavuutta on mahdollista parantaa esimerkiksi luomupienviljelyllä, joka toisin kuin teollinen viljely ei pahenna ympäristötilannetta. Joidenkin selvitysten mukaan luomuviljely on kehitysmaissa jopa 80 prosenttia tavallista viljelyä tehokkaampaa."

Ymmärtääkseni nuo lihavoidut kohdat eivät ole Unepilta, vaikka ne on sellaisiksi kirjoitettu?

"De Schutterin keskeinen väite on, että Maailman kauppajärjestön WTO:n piirissä sovittu maatalouskaupan vapauttaminen vaarantaa ruokaturvan, joka on kansainvälisissä perussopimuksissa tunnustettu ihmisoikeus."

Ja luomua ja tehotonta tilalle, on vastaehdotus.

En tunne De Scutteria ja ajatuksiaan sen paremmin. Kaupan vapauttamisessa on kumminkin kyse varsinkin tukien ja tullimuurien purkamisesta. Suoralta kädeltä voi sanoa, että jo periaatteessa se on edullista myös kehittyville maille ja niiden omankin ruokahuollon kannalta. Vientimahdollisuudet erikseen. Nythän maat ovat tullimuurien takana ja kilpailu vääristynyttä.

http://global.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=160840&nodeid=39949&contentlan=1&culture=fi-FI

- Tapani A
« Last Edit: 16.03.09 - klo:21:35 by Mielipide »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #22 on: 17.03.09 - klo:04:52 »
Kiitos tästä vinkistä!

Kun meillä on jo tästä aiheesta aloitettu triidi, niin jatkan tästä aiheesta (tekstiäsi siellä yksityiskohtaisemmin kommentoiden)

täällä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #23 on: 18.03.09 - klo:18:12 »
[Tähän, koska se liittyi em. Karismon & Rauhalan kirjoitukseen]

Virkistävä poikkeus Hesarin tarjonnassa asiassa oli tänään 18.3.2009, että yleisönosastoon oli hyväksytty Kirsti Anttilan kirjoitus, josta tässä nyt lainaan tähän kommentoiden kaiken:

Quote
Vältän ostamasta luomutuotteita

Viittaan Helsingin Sanomien 15. 3. koko sivun kirjoitukseen Osmo Rauhalan näkemyksistä luomuviljelystä. Haluaisin esittää taiteilijana ja maanviljelijänä kollegalleni ja yleisemminkin luomukeskusteluun toisenlaisia näkökulmia.

Luomuviljelyä tuetaan Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, yhä voimakkaammin. Vuosi vuodelta vähenevistä maataloustuista menee yhä suurempi osa luomun tukemiseen. Miksi? Koska uskotaan, että luomulla tuotettu ruoka on eettisempää, terveellisempää ja ympäristön kannalta edullisempaa kuin "tehotuotanto".

Kuitenkin "tehotuotannossa", siis tavanomaisessa tuotannossa, on ylivoimaisesti suurin osa Suomen maataloutta, siitäkin huolimatta, että tuotteitten hinnat ovat alempia ja ympäristön ja eläinten hyvinvointiehdot yhä tiukempia.

Luomun terveellisyys ja ympäristöystävällisyys ovat pikemminkin tehokkaan ideologisen markkinoinnin tuotetta kuin tutkittuja tosiasioita. Kuluttajana vältän luomutuotteita, koska lähden siitä, että kaiken suomalaisen tuotannon pitää pyrkiä ympäristön kannalta kestävään, eettiseen sekä terveellisiä ja kohtuuhintaisia elintarvikkeita tuottavaan maatalouteen.

Minusta on vainoharhainen ajatus, että luomu on hyvää ja sitä pitäisi suosia, ja muu on pahaa – sillä "pahalla" ruoalla me täällä Suomessa ja ihmiskunta ympäri maapalloa porskutamme, lukuun ottamatta merkityksettömän pientä eliittiä.

Anttilalla on esittää toimiva vaihtoehto:

Quote
Olemme viljelleet tilallamme peltojamme muokkaamatta, suorakylväen, mutta muuten tavanomaisesti ja mahdollisimman tehokkaasti kahdeksan vuoden ajan. Sinä aikana ojissa virtaavat vedet ovat muuttuneet kirkkaiksi. Pelloilla pesivät linnut, kuten töyhtöhyyppä, kiuru ja ruisrääkkä. Pellon humuspitoisuus on noussut ja maan rakenne parantunut. Olemme korjanneet sadon mukana enemmän fosforia kuin mitä lannoitteena on maahan lisätty.

Uskomme, että muokkaamatta viljely on suurin ympäristöteko, jonka yksittäinen viljelijä voi tehdä.

Kuinka sitten maataloustuet kohdistuvat tällaiseen viljelytapaan? Eivät mitenkään ennen vuotta 2005, ja siitä eteenpäin muutaman kymmenen euroa hehtaaria kohti. Luomussa tukiin saa pistää nollan perään.

Ikävä kyllä muokkaamatta viljely ei oikein käy luomuun, koska luomussa ainoa tapa torjua rikkaruohoja on intensiivinen muokkaaminen. Intensiivisen muokkaamisen seuraukset tunnen hyvin äestettyäni ja kynnettyäni aikaisemmin meidän savisia peltojamme 30 vuoden ajan: ojien liettyminen umpeen, humuksen häviäminen, maan rakenteen huononeminen ja altistuminen märkyydelle ja kuivuudelle.

Samaa mieltä! Mielenkiintoista uutta tietoa minulle on, että tätä erittäin kannatettavaa viljelymuotoa, suorakylvöä, kuitenkin nyt tuetaan edes vähän Suomessa.

Yllättäen sitten kuitenkin Anttila lopuksi sanoo:

Quote
Mitä tulee Suomessa vahingolliseen ja epäoikeudenmukaiseen muutaman kauppaketjun ylivaltaan tuotteiden ostajana ja myyjänä, yhdyn täydestä sydämestäni Osmo Rauhalan näkemyksiin.

Tämän ajatuksen kärkeä en ymmärrä, koska en - kuten on edellä selvinnyt - usko, että kauppaketjut lopulta kysyntää määräävät. Toisin sanoen: jos mitään ketjuja ei olisi olemassakaan, huonosti kysyttyjä tuotteita olisi yhtä lailla hyvin vähän tiskillä tai hyllyillä, jopa vähemmän.

PS. Joskushan kyllä täällä esitettiin toive, että pitäisi olla ihan oma merkkinsä tuotteille, joiden raaka-aineet on (edes osittain) tuotettu suorakylvöllä! Se olisi, kuten Kirsti Anttila edellä hyvin perustelee, ehdottomasti paras tae elintarvikkeen luontoystävällisyydestä!
« Last Edit: 18.03.09 - klo:18:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #24 on: 21.03.09 - klo:08:48 »
Mielenkiintoista muuten, että tavanomaisen tai kaiken ruoan kysynnän kohdalla voidaan sanoa ihan samaa, mitä väitimme luomutuotteista.

Samainen Ruokatiedon/Nielsenin uutinen nimittäin kertoi, että:

"Samaan aikaan kaikki elintarvikeostot kasvoivat 7 prosenttia."

Nyt kuitenkin Eurostatin tilastojen mukaan ruoka kallistui helmikuussa euromaista eniten juuri Suomessa, vuoden takaisesta peräti 7,4 prosenttia.

Nämä luvut yhteen, niin Suomessa syötiin ihan yhtä paljon (tai jopa hitusen vähemmän) kuin edellisenä vuonna! Oikeata kasvua ei ollut lainkaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #25 on: 19.05.09 - klo:18:34 »
Tämä Ruokatiedon uutinen osaltaan tukee – vaikkei suoranaisesti todista – näkemystäni, että luomun kysynnän kasvu v. 2008 saattoi olla jopa harhaa:

Luomumarkkinoiden kasvu on seurausta aktiivisten lisääntyneistä ostoista

Kirjoitinhan uutisessamme:

Quote
Miten tämä voisi olla totta? Sen on ymmärrettävissä, kun muistaa, miten luomun kuluttajien perusjoukko koostuu kahdesta ryhmästä:

niistä, joilla ON ideologia ja niistä, joilla EI OLE puutetta rahasta.

Molemmilla ryhmillä nk. hintajousto on suuri, kysyntä pysyy lähes samana hinnannousuista huolimatta. Ideologinen ostaja vilpittömästi uskoo luomun ylivoimaisiin etuihin, koskivat uskomukset sitten terveellisyyttä tai luontoystävällisyyttä. Toinen ryhmä taas on lähes iloinen siitä, että voi ostaa jotakin "yksinkertaista", mutta samalla niin kallista, ettei ”rahvaalla” ole siihen varaa, ja siten voi erottua joukosta.[/size

Tämä teoria ”stemmaa” nyt aika hyvin.

* * *

Joka tapauksessa Ruokatiedon uutisessa tuli selväksi, että luomun todellinen kuluttajajoukko on melko pieni, ja joukossa ovat ne ”tavanomaiset epäillyt”:

Quote
Yhteensä aktiiviset ja säännölliset taloudet kerryttävät 82 % luomuun käytetyistä euroista. Aktiivikäyttäjissä on paljon nuoria, vielä sinkkuja tai aivan pienten lasten vanhempia. Säännöllisissä käyttäjissä painottuvat iäkkäämmät sinkut.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #26 on: 26.06.09 - klo:19:30 »
Myös uutisemme (ja sen linkkien) tiedot tukevat näkemystä, että Suomen luomumarkkinoilla ei mitään kovin järisyttävää kysyntäbuumia ole.

Nämä "luomustrategian" visiot kolmen vuoden takaa ...

Quote
Luomumarkkinoiden kehittämisen strategisia tavoitteita 2007 - 2015 ovat:
- Kotimaan vähittäiskaupan myynnissä luomuruuan osuus on 6 %.
- Kaikissa julkisen sektorin ammattikeittiöissä käytetään luomutuotteita.
- Yksityisellä sektorilla luomua käyttävien keittiöiden määrä kasvaa 15 % vuosittain.
- Suomen elintarvikeviennistä 10 % on luomua.

... eivät ole juuri edenneet. Ja näyttävät tuossa, tuollaisina, vähän surkuhupaisilta, ylioptimismissaan, heidän kannaltaan.

Viljelyssä luomupinta-alan huippu saavutettiin v. 2003, sen jälkeen on ollut vain laskua.

***

Vuosi 2003? Mitä muuta silloin tapahtui? Ai, juu ,,, :)



Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #27 on: 29.06.09 - klo:17:34 »
Olisiko asiassa - hiljaisesti mutta tosiasiallisesti - päätetty valtion taholta luovuttaa?

Kun kovasta yrityksestä, ja joltisistakin satsauksista huolimatta mitään ei vuosiin Suomessa ole tapahtunut? Vaan pikemminkin päinvastoin.

Ja kun tuo taantumakin on, ja budjetin tiukkuus? Joku (ehkä) miljoona euroa, joka tähän asti on kulunut vuodessa käytännössä ei mihinkään, tuntuisi jo hyvältä säästökohteelta?
« Last Edit: 29.06.09 - klo:17:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #28 on: 15.07.09 - klo:15:44 »
YLEn mukaan taas (lihav. HJ):

Luomuviljelyn suosio kasvaa huimasti

Tähän on mielenkiitoista palata, kun v. 2009 tilastot TIKE:ltä tulevat ulos.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26942
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #29 on: 20.07.09 - klo:06:26 »
Nyt myös Hesarissa Jenni Frilander kertoo meille, että …

Luomumansikkaa kysytään enemmän kuin ehditään viljellä

Jutussa heti alussa yleistetään …

Quote
Suomalaiset luomuviljelijät eivät pysty tuottamaan niin paljon luomutuotteita kuin kuluttajat haluaisivat ostaa.
(miksi ihmeessä sitten osa luomutuotannosta kuitenkin myydään tavanomaisena?!!!)

… mutta sitten pudotaan "alaspäin" …

Quote
Erityisesti luomumansikasta ja muista puutarhakasveista on alituotantoa.

... ja lopulta pelkkään mansikkaan.

Taaskin nettiverso poikkeaa paperiversiosta, jossa kerrotaan, miksi mansikoiden luomutuotanto on niin vaikeaa:

Quote
”Useimmiten ongelma on mansikan pilaava home, koska luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia homeentorjunta-aineita. Sateisuus pilaa sadon tällöin herkemmin.”

Sitten jutussa kerrotaan eräästä uudesta luomuniksistä – joka kuitenkin on vain ”lupaava, mutta ei yksiselitteinen” (so. sen käyttö epäonnistui täysin tänä vuonna haastatellun viljelijän pellolla).

Niinpä taas 1 + 1 = 2? Kesäkuun alku oli tänä vuonna sateinen. Taas on mahdollista, että luomun kysyntä – myös mansikoiden suhteen – on pysynyt samana. Mutta home vei mansikat? (Vähän vastaavasti kuin tässä luomumaidon tapauksessa v. 2008?)

* * *   

Paperiversion ”tietokulmassa”  kerrotaan, että

- luomupeltoa on Suomessa noin 7 prosenttia
- luomutiloja n. 5000
- tänä vuonna peltoala on kasvanut n. 10 prosenttia ja tilojen määrä n. 5 prosenttia

ja siitä, mitä luomu on. Mutta tietokulmaan ei ole katsottu tarpeelliseksi laittaa tietoa siitä, että

- kaikesta ruoan kulutuksesta Suomessa luomun osuus on noin 1 prosentti.
« Last Edit: 20.07.09 - klo:13:28 by Heikki Jokipii »