• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Ei ole mitätön tuoteryhmä:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuotehaku/sailykkeet-keitot-ja-ateria-ainekset/sailykkeet/kala--ja-ayriaissailykkeet

138 tuotetta.

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/hillot-ja-sailykkeet/kala-ja-ayriaissailykkeet

100 tuotetta.

Ja kaikista niistä vain tämän yhden yhteydessä voidaan mainita luomu (molemmissa kaupoissa kyllä saatavissa):

Järki Särki 275/180g luomutomaatti & yrtit
Kaikki Järki Särki -tuotteet
5,55 â,¬
20,18 â,¬/kg


Sekään ei tuon pääainesosan ansiota. Kyllä se luovuttamiselta näyttää:

Quote from: Heikki Jokipii on 08.05.24 - klo:17:19
Tästäkin on 11 vuotta:

Miksi luomukala ei polski Suomessa?

Nyt tuo tapaus on vähän erilainen. Mutta ei ole tullut siitäkään mitään.

Ja kaikkea niitä yhdistää â€" kysynnän puute.

Heikki Jokipii

#1306
Tästá tieto:

Suomalainen syö leipää 40 kiloa vuodessa â€" siitä huolimatta kuidunsaannissa on vielä paljon tekemistä

QuoteKahvileipä ja konditoriatuotteet maistuvat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti. Kahvileipää suomalainen syö vuodessa vajaa kahdeksan kiloa eli yhden pullan tai muun leipomoherkun joka kolmas päivä.

Niinpä siinäkin on jonkinasteinen kalorien lähde.

Täältä tiedämme, että äärimmäisen pieni osa on siitä luomua. Vaikka sellaistakaan syytä siihen ei ole kuin em. kalatuotteillla.

Eipä silti, eipä taida tuosta 40 kilostakaan kovin suuri osa luomua olla.

Heikki Jokipii

#1307
Hitaasti asia huomataan Hämeessäkin:

Luomun viljelyala pysyy ennallaan Hämeen maakunnissa

QuoteHintojen laskuun on isona syynä luomun kysynnän voimakas lasku kuluttajahintojen nousun vuoksi. Kysyntään vaikuttaa kuluttajien käyttäytyminen ruokakaupassa.

Viljelijät toivovat tilanteen palautumista, jotta luomutuotannon jatkamisen edellytykset säilyvät ja kuluttajille voidaan tarjota laadukkaita luomutuotteita myös tulevaisuudessa.

â€" Luomu on nyt alamaissa, ja pitäisi keksiä jokin keino, millä luomu saataisiin nousuun, sanoo asiantuntija Kaija Hinkkanen ProAgria Etelä-Suomesta.

Vaan pitäisikö sellaista keinoa keksiä? Eikö hyvin luontevaa olisi toimia kuluttajien mukaan? Jos/kun luomu ei mene kaupaksi, tarjotaan jotain muuta?

Ihan tarkkaan ottaen uutinen, otsikko ei pidä paikkaansa:

QuoteRuokaviraston keräämien tilastotietojen mukaan vuonna 2023 luomutoimijoita oli Hämeessä yhteensä 250, kun edellisenä vuonna heitä oli 280. Luomutuotannon pinta-ala oli viime vuonna lähes 16 700 hehtaaria, kun edellisvuonna pinta-ala oli noin 17 900 hehtaaria.

Sen lisäksi siirtymävaiheen ala oli vähentynyt reippaasti. Ihan Ruokaviraston tietojen mukaan. Mistä he tämän tietävät:

QuoteTänä vuonna luomun viljelyala pysynee samana kuin viime vuonna

Heikki Jokipii

#1308
Quote from: Heikki Jokipii on 04.05.24 - klo:04:05
Pro Luomu oli innoissaan luomumunien tuotannon ja myynnin elpymisestä.

Mutta jos katsomme Luken juuri ilmestynyttä tilastoa...

https://www.luke.fi/fi/tilastot/kananmunien-tuotanto/kananmunien-tuotanto-1vuosineljannes-2024-tietokantajulkistus

... ja siellä valitsemme linkin...

"Kananmunien tuotanto kuukausittain"

... huomaamme (hankala taulukko katsoa, viimeinen sarake oikealla), että luomumunien määrä alkuvuodesta Suomessa oli kyllä palannut  v. 2023 tasolle. Mutta ei ollut palannut v. 2022 tasolle.

Itse asiassa olisimme voineet löytää tuon tiedon helposti Ruokaviraston tilastosta. Munintakanojen määrä laski 32 % vuodesta 2022 vuoteen 2023. Vilkaisemalla  vanhempaa versiota saamme myös absoluuttiset luvut: 347 518 kpl v. 2022, 236 992 kpl vuonna 2023.  Ja luomukanallekin se muna on päivän urakka. Enempään ei kana pysty.

Luomumunatilojenkin määrä väheni 30 %. Se ei ollutkaan satavarmaa bisnestä. Pro Luomu myönsi, mitä oli pakko:

QuoteVaikka haastava taloustilanne on vaikuttanut laskevasti myös luomukananmunien myyntiin, nyt niiden myynti on kääntynyt positiiviseen suuntaan.

Heikki Jokipii

YLE kertoi (tänä aamuna, tässä "Lyhyesti" -versio) Luken kertoneen luomun myynnistä:

QuoteRuoan hinta laskee vuoden loppuun mennessä, ennustaa Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ruoan hinnat laskevat vuoden loppua kohden. Arvio löytyy Luken tämän vuoden maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.

Luken mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen ennustetaan laskevan kuluvana vuonna keskimäärin noin 2-3 prosenttia.

Kotitalouksien taloustilanteen vuoksi luomu- ja kasviproteiinituotteiden kulutus vähentyi viime vuonna. Erilaisten lohturuokien, kuten sipsien, makeisten ja jäätelön myynti taas kasvoi, Luke kertoo.

Alkuperäisessä tähän tapaan:

Maatalous- ja elintarvikemarkkinat ovat vakiintumassa vähitellen

QuoteKuluttajat hakivat lohturuokaa ja vähensivät luomuostoja

Kotitalouksien heikentynyt ostovoima ja kysynnän hiipuminen ovat haastaneet koko ruokaketjua sekä Suomessa että myös muualla EU:ssa. Ruoan kulutuksessa näkyy kaksi ominaispiirrettä, lohturuokien kuten perunalastujen, makeisten, jäätelön ym. myynnin kasvu ja puolestaan kasviproteiinituotteiden myynnin merkittävä lasku. Kuluttajien muuttunut ostokäyttäytyminen näkyy myös luomutuotteiden myynnin laskuna.

Heikki Jokipii

#1310
Jos vielä vähän veistä haavassa, niin mitään ei tarjota luomuna:

https://www.s-kaupat.fi/sivu/valmistujaisjuhliin

Vaikka on suolaista ja makeaa, syötävää ja juotavaa, isompaa ja naposteltavaa.

Niin, ja luomuna ei saada uusia perunoitakaan. (Lisäys 31.05.24: Ja sillikään niiden kera ei ole luomua.)

Heikki Jokipii

#1311
Hank Campbell päivittelee/taivastelee:

Viewpoint: Organic food certification is nothing more than a ‘belief system’ â€" Here’s how it went from a ‘weird cult to a $135 billion business’

Hän olisi tuota voinut kehitellä vähän pidemmällekin. Siis kuinka hölmöstä ideasta kasvoi miljardibisnes.

***

Eilen on ollut tämä tilaisuus ja siellä tämä esitelmä:

QuoteLuomun ostokäyttäytyminen hevissä ja myynnin kehittämisen mahdollisuudet,
myyntipäällikkö Katarina Vikman, SOK

Nyt ei ole kuitenkaan luvattu, että me saisimme sen nähdä.

Ei malta olla haljuilematta, että ei niissä kyllä paljon myytävää ole.

Heikki Jokipii

Tällainenkin ainesosien sotkeminen on luomulle ilmeisesti liikaa:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/valmisruoka-1/lisakesalaatit-ja-tuorepasta (86 tuotetta)

Niinpä vain yksi tuotteista on luomua. Tämä:

Rasilaisen Hapankaali Luomu 300g
Kaikki Rasilainen-tuotteet
3,29 â,¬
10,97 â,¬/kg


QuoteLuomuhapankaalimme on valmistettu luonnonmukaisesti viljellystä valkokaalista sekä porkkanasta ja maustettu merisuolalla. Hapankaalimme on hapatettu perinteisellä maitohappokäymisellä.
Valmistusmaa
Alankomaat
Ainesosat
Luomuvalkokaali, porkkana, merisuola
Valmistaja
Rasilaisen Hapankaali Oy

Siinä oli ehkä riittävän harvoja ainesosia? Tässä ( 8)) se määrä jo ylittyi (?):

Rasilaisen Valkosipulihapankaali 400g
Kaikki Rasilainen-tuotteet
2,39 â,¬
5,98 â,¬/kg


Kun lisättiin valkosipuli.

Heikki Jokipii

Kiertoartikkeli maakunta- ja paikallislehdissä:

Ruoan hinta laskee vuoden loppuun mennessä, ennustaa Luonnonvarakeskus

QuoteLuomu- ja kasviproteiinituotteiden kulutus väheni viime vuonna. Lohturuokien myynti taas kasvoi.

Luonnonvarakeskus (Luke) ennustaa, että ruoan hinnat laskevat vuoden loppua kohden. Arvio löytyy Luken tämän vuoden maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsauksesta.

Jos luomutuotteiden kysyntä laski yleisen hintojen nousun myötä (johdosta?) pitäisikö nyt niiden kysynnän kasvaa, vuoden loppua kohti?

Heikki Jokipii

#1314
Tämä MT-lehteen kirjoittanut oli myös huomannut tosiseikan:

Lukijalta: Missä ovat luomupitkot ja -piirakat? Suomesta puuttuu luomuun panostava leipomo

Hän haluaa asian korjattavaksi. Tyypilliseen luomuväen tapaan tarjontaa näin (väkisin) lisäämällä:

QuoteVoisivatko Kesko, S-ryhmä ja Lidl vaatia leipomoilta luomuvoihin, luomukananmuniin, luomutäysmaitoon ja luomukermaan leivottuja lisäaineettomia suolaisia ja makeita luomuleivonnaisia asiakkaiden palvelemiseksi laadukkaasti?

Me taas täällä olemme esittäneet näkemyksemme, että kyseessä on kysynnän puute. Ja myös sen, että kaikkien näiden täytyisi olla luomua...

Quoteluomuvoihin,
luomukananmuniin,
luomutäysmaitoon ja
luomukermaan

... ennenkuin luomuleivonnainen kaupan tai kahvilan myyntitiskille ilmestyisi.

Heikki Jokipii

#1315
Edelliseen vielä pari huomausta:

Suomesta ei puutu luomuun panostavia leipomoita. Sellaisia olemme itseasiassa edellä maininneet nimeltä useampia.

Mutta ne eivät jossain tapauksissa pysy pystyssä. Usein ne kyllä kitkuttelvat, eivätkä saa tuotteitaan laajempaan myyntiin. Vaan jäävät paikallisiksi ilmiöiksi. Mutta niitä on.

Eikä tuo rajoitu pullaan. Vaan ulottuu leipään.

Eli hyvinkin saattaa olla siten kuin ingessissä retorisesti kysytään:

QuoteOnko puhtaisiin ja lisäaineettomiin luomuraaka-aineisiin leipominen liian kallista ja haastavaa suomalaisille leipomoille, kysyy Kim Väisänen.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

#1316
Olemme jo käsitelleet luomuleikkeleitä, niiden kysyntää ja tarjontaa. Viittasimme myös tähän:

Quote from: Heikki Jokipii on 11.02.23 - klo:14:12
Vertailuun tämä tieto: Ruotsissa (ss. 12-13) lihajalosteiden, leikkeleiden (chark) osuus luomuna on 1,1%. Tai oli vuonna 2021.

Ja Jarrumieheltä tämä huomio:

Quote from: Jarrumies on 10.02.23 - klo:17:35
Pro Luomu kertoo tiedotteissaan vain kaikkein parhaimpien tuoteryhmien myynnin osuudet.

Niin. Tässä taisi tulla se, mitä minä halusin tästä kysymyksestä sanoa.  8)

Mutta yritetään vielä kerran estimaattia Suomesta. Tehdään se tästä listasta:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/liha-ja-kasviproteiinit-1/kinkut-ja-leikkeleet

Kinkut ja leikkeleet (329 tuotetta)

Noin pitkä lista on työläs selata. Mutta olen sen jo tehnyt ja voin kertoa. Mukana kolme (3) luomutuotetta. Niinpä emme luultavasti paljon erehdy, jos arvioimme, että leikkeleissä luomun osuus on kutakuinkin sama n. 1 % kuin Ruotsissakin. (Ruotsissakin osuus oli säilynyt siinä v. 2023.)

Joten kyllä se tuossakin huonolta näyttäá se luomun haaveiltu jalostusasteen nostaminen.

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

Sekin taas mainiten, että nämákin grilliherkut ovat luomukokilta (vaikka siellä mökllä) ulottumattomissa:

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/grillaus/kala-kypsyy-grillissa

Näin se on niissäkin. Eikä muutosta ole näköpiirissä.

Heikki Jokipii

#1319
Tämä tieto kertoo ehkä enemmän luomun oikeasta kysynnästä kuin Pro Luomu edes haluaisi (kooste s. 17):

QuoteVuonna 2023 suosituimmat
luomutuotteet olivat banaani,
kananmunat, maito,
appelsiinimehu ja kahvi.

Nimittäin sem, että luomun kysyntä kohdistuu lopulta hyvin harvoihin tuotteisiin tai tuoteryhmiin. Siinä ovat nuo, mutta edellä on kartoitettu katvealueita, tuoteryhmiä, joita ei osata pyytää luomuna. Vaikka muuten osataan ko. tuotteita pyytää (ostaa). Katvelueet ovat laajat.

Tuosta voidaan kuvitella luomuihmisen aamiainen. Banaani, kananmunat, maito, appelsiinimehu ja kahvi ovat luomua. Mutta leipä, juusto ja vihannekset, tai jokin makea pulla, eivät sitten olekaan. Aamiaispekoni tms. ei luultavasti ole myöskään. (Puuro varmaankin on, myös kotona.) Jo lounaalla luomu sitten lähes kokonaan unohtuu.

Näin muodostuu kuva, jossa luomun käyttö on vähän rituaalinomaista, liittyy tiettyhin tilanteisiin ja tuotteisiin. Mutta ei muihin. Näin juuri kotimaisen luomutuotannon merkitys jää lopulta hyvin vähäiseksi. Itse asiassa voisimme olla kokonaan ilman sitä. Ja kukaan ei huomaisi mitään. Luomua olisi täysin riittävästi halullisille kaupassa. Mutta kaikki olisi ulkomailta tuotua. Ehkä kananmunat poikkeuksena?

***t

Ja eikó se ole lopulta ihmeellistä, että luomutuotteita ei käytännössä lainkaan mainosteta sanomalehdissä? Voisi kuvitella, että kallistakin luomutuotetta yritettäisiin myös sitä kautta myydä? Kyllä kallistakin tavaraa muutoin mainostetaan. Mutta luomua potentiaalisesti ostavien määrä lienee kauppiaan näkökulmasta liian pieni tms.?