Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 135303 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #105 on: 05.04.15 - klo:07:02 »
SDP:n edustaja em. tilaisuudessa, Tarja Eklund, julkaisi sitten itse täällä puheenvuoronsa:

Luomu ja lähiruoka puhuttaa

Tähän hänen huomioonsa/vaatimukseensa ei tullut selvennystä, miten asia olisi muutettavissa:

Quote
Mainitsin myös, että kaikki lähiruoan ja luomun eteen tehtävät asiat ovat tärkeitä, mutta niiden hinta on usein kuluttajien kannalta liian korkea. Hintapolitiikkaan pitää saada muutosta, jotta myös pienituloisilla on mahdollisuus ostaa terveellistä kotimaista ruokaa ulkomailta tuodun sijaan.

Eklund oli huomannut:

Quote
RKP:llä on ainoana puolueena selkeä kirjaus vaaliohjelmassa lähiruoan ja luomun edistämisestä. Sosialidemokraattina olen itse pitänyt puutteena sitä, ettei SDP:n osalta selkeää erillistä kirjausta luomu- tai lähiruuasta vaaliohjelmista löydy. Tämän asian korjaamiseksi aion tehdä tulevaisuudessa töitä. Puolueen maaseutuohjelmassa on tosin linjauksia siitä, että puolueen on edistettävä lähi- ja luomutuotantoa.

No, sosialidemokraattina ajattelin kyllä itsekin tehdä jotain sen eteen, että luomuruoasta olisi jatkossa selkeä kirjaus puolueen ohjelmissa. Joka olisi se, että SDP ei kannata luomuruokaa.

(Ja sanoinpa saman asian myös kommenttina Eklundin artikkeliin, siellä. Huomautin siellä myös, miten luomu on vähemmän kotimaista kuin tavanomainen ruoka. Eikä erityisen terveellistä.)
« Last Edit: 05.04.15 - klo:10:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #106 on: 09.04.15 - klo:12:35 »
Kun tuolla toisaalla olin puolittain jo ilahtunut erään vihreän eduskuntavaaliehdokkaan tieteellisestä näkemyksestä - jossa asiassa viimeistään Matti palautti minut maankamaralle - niin tässä on kyllä taas toisen vihreän ehdokkaan kirjoitus, jossa puoluelinja jyrää:

Haluatko ruuasta syövän?

Otetaanpa siitä kuitenkin joitakin kohtia "syyniin", vaikka se ei paljon ehdi ko. vaalipiirin äänestyskäyttäytymiseen vaikuttamaankaan:

Quote
Mitä me syömme, määrittelee hyvin pitkälti sen, miten me voimme, mutta vanha viisaus ”puoli kiloa kasviksia päivässä” ei enää olekaan niin yksiselitteinen.

Hiljattain uutisoitiin WHO:n raportista, jonka mukaan rikkakasvimyrkyissä yleisesti käytetty glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle (KP 22.3.). Lisäksi kasvisten ja hedelmien torjunta-ainejäämien todettiin Harvardin yliopiston tutkimuksessa voivan aiheuttaa miesten siemennesteen laadun ja määrän heikentymistä (Yle Uutiset 31.3.).

Tuo WHO:n raportti vetosi yksiselitteisesti niihin tutkimuksiin, joissa oli kyse ammatillisesta altistumisesta, ei syömisestä. Harvardin tutkimuksen osalta asia on kovasti kesken. Niinkuin on kyllä tuossa WHO:n väitteessä / luokituksessakin, katso samasta keskustelustamme.

Quote
Terveellisen ruoan uhkana on myös geenimanipulaatio, jota ei pidä sallia Suomessa. Manipulointi vaikuttaa terveyden ohella myös ruuan tuottajien elinkeinoon ja sitä voidaan pitää uhkana luomuviljelylle.

Kumpaakaan väitettä ei voida pitää totena. Terveyshaittoja ei ole osoitettu, ja USA:ssa kyllä luomuviljellään. Mutta näin ko. ehdokas liittyi Lasse Lehtisen määrittelemään "kerhoon".

Quote
Kukaan ei pysty estämään vaikkapa geenimanipuloidun vehnän siementen leviämistä viereisille pelloille, jossa kasvatetaan tavallista tai luomuvehnää

Tässä on se "pieni" ongelma, että missään maailmassa ei viljellä GMO-vehnää. "Vastaan panin, vaikken mitään asiasta tiennytkään" (sanoi entinen mies).

Ja kyseiseltä ehdokkaaltakin (vrt. edellä) voisi kysyä, että millä ihmeen (valtion)taloudellisilla järjestelyillä hän toteuttaisi tämän:

Quote
Koska suurin osa suomalaisista ei voi kasvattaa ruokaansa itse, on valtion edistettävä kehitystä, jossa luomuruoan tuotanto on mahdollista ja kannattavaa. Luomua on myös saatava ostaa järkevään hintaan.

Eduskunnan tehtävä on varmistaa, että suomalaisilla on mahdollisuus halutessaan syödä puhdasta luomuruokaa.

PS. Vaikka asia tuskin siis vaaleihin vaikuttaa, niin kommentoinpa Ilkan palstallakin.
« Last Edit: 09.04.15 - klo:14:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #107 on: 14.04.15 - klo:07:58 »
Pro Luomu Marja-Riitta Kottilalla on valitettavasti varaa kirjoittaa näin voitonriemuisesti blogissaan:

Ääni ratkaisee

Quote
Tulevan hallituksen ohjelma lienee edeltäjäänsä lyhyempi sisältäen vain keskeiset strategiat. Sen vuoksi on erinomainen asia, että edellisen hallituskauden aikana tehdyn luomuohjelman tavoitteet ulottuvat aina vuoteen 2020. Ilahduttavaa oli myös kuulla, kun kahdeksan suurimman puoleen edustajat ilmaisivat sitoutumisensa näihin tavoitteisiin maa- ja metsätalousministeriön järjestämän lähi- ja luomuruokaseminaarin vaalipaneelissa.

Näin tapahtui, ja kun sen lisäksi ei ole muuallakaan poliittisessa kentässä näkynyt liikahduksia toiseen suuntaan, niin siltä näyttää, että p--u vieköön saamme tämän luomuohjelman riesaksemme vielä ensi hallituskaudellakin, ainakin jossain määrin toteutettuna.

Äänestämiseen kehotamme toki mekin, ja jos MTV3:n vaalikoneesta todellakin löytyy ehdokkaiden suhtautuminen luomuun, siitä voi ottaa osviittaa. Ja jättää luomua suosivat ehdokkaat ilman ääntä. Toki tietysti vain valintatilanteessa, olemme toki tietoisia siitä, että luomukysymys ei näissä vaaleissa ole se tärkein. Itsessään "suunnattomat" luomuun suunnatut rahatkin ovat valtion kokonaisbudjettiin nähden sittenkin pikkusumma.
« Last Edit: 14.04.15 - klo:10:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #108 on: 15.04.15 - klo:11:45 »
Hesarin nettipalstalla ilmestyi tänään tämä, ja varmaankin on huomenna - "ruokatorstaina" - myös paperilla:

Luomua, lähiruokaa ja vientiponnistuksia – puolueet kertovat ruokalupauksensa

Poimintoja:

Quote
Erityisesti painotettiin luomua ja lähiruokaa, joiden osuus luvattiin kääntää vahvan kasvuun.

Eli näillä nyt mennään. Valitettavasti. Kuten edellisessä puheenvuorossani jo totesin.

Quote
Kokoomus lupaa huolehtia ruuantuotannon kannattavuudesta ja siitä, että kuluttajat saavat haluamiaan tuotteita.

Tämä on jo käsitelty uutisessamme kolme vuotta sitten.

Keskusta ja SDP näyttävät uskovan lähiruokaan, luomu on taka-alalla (mutta ei varmaan siliti unohtunut, syrjäytetty). Mutta kummallinen usko niiläkin on Suomen maatalousviennin mahdollisuuksiin. Kuten Vihreilläkin:

Quote
"Etenkin saksankielisissä maissa ollaan valmiita ostamaan kaikki puhtaat elintarvikkeet, jotka Pohjoismaista sinne viedään. [...]"

Ja Vihreät varmaan tarkoittavat jopa tai erityisesti luomua. Eli Soininvaaran vanha idea on yhä voimissaan.

Ainakin Vihreät ja SDP näyttävät kannattavan luomun ja lähiruoan pakkosyöttöä kuntien kautta. (Varmaan myös muutkin, mutta se ei uutisessa tule esille.)

***

Ruokatieto-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi antoi uutisessa tällaisen lausunnon tai tiedon:

Quote
"Luomuruuan osuus tuotannosta on 1,8 prosenttia ja lähiruuan 8 prosenttia. Ne ovat marginaalisia lukuja. [...]

Tätä en uskalla nyt tässä kommentoida, ennen kuin olen saanut vastauksen häneltä sähköpostiini. Kysyin, onko tuo luomun 1,8% osuus todella tuotannosta (eikä esim. myynnistä?). Ja jos tuotannosta, niin mistä hän on ko. tiedon saanut. (Kun saan vastauksen, siltä osin keskustelua voisi täällä meillä varmaan jatkaa toisaalla.)

PS. 18.4.15: Lampijärvi oli puhunut myynnistä, tieto Pro Luomulta, toimittaja sotkenut, tekstiä ei tarkistettu. Eli siitä ei enempää.
« Last Edit: 18.04.15 - klo:05:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #109 on: 20.04.15 - klo:06:30 »
Mitä tämä vaalitulos luomun kannalta merkitsee? Tietysti vielä tänä aamuna on mahdotonta sanoa. Mutta Keskusta - joka nyt on todennäköisin hallituksen kokoaja - on käsittääkseni puolueista se, jossa on lopulta vähiten luomun vannoutuneita kannattajia (vaikka heissäkin kyllä niitä on). Keskustalla se on enemmän se "lähiruoka", kotimaisuus. Mutta ei silläkään välttämättä ole intressiä purkaa jo sovittuja luomun kehittämisohjelmia.

Jos Perussuomalaiset nyt sitten "jatkojytkynsä" pohjalta hallitukseen nousevat, niin tuolla em. luomupaneelissa heidän edustajansa kyllä kertoi, että luomu- ja lähiruokaohjelmia jatketaan. Mutta toisaalta viime kevään (2014) eduskunnan ryhmäpuheenvuorossa oli heillä tällainenkin näkemys (poimittu edeltä):

Quote
Toisaalta on kuitenkin pidettävä mielessä maapallon globaalisti niukkenevat ruokavarat ja siksi onkin erityistä huomiota kiinnitettävä luomutuotannon laatu- ja satotasojen kehittämiseen ja luomutuotantoon käytettävän pinta-alan lisäämisessä on edettävä harkiten.
(lihav. HJ)

(Tuo "harkiten eteneminen" voi muuten toteutua sitten ihan itsestään, jos itse viljelijöiden luomuun siirtymisen innostus hiipuu, johon "Jarrumiehen" analyysi nyt vahvasti viittaa.)
« Last Edit: 20.04.15 - klo:07:13 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 160
  • View Profile
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #110 on: 20.04.15 - klo:11:04 »
Kun tuolla toisaalla olin puolittain jo ilahtunut erään vihreän eduskuntavaaliehdokkaan tieteellisestä näkemyksestä - jossa asiassa viimeistään Matti palautti minut maankamaralle - niin tässä on kyllä taas toisen vihreän ehdokkaan kirjoitus, jossa puoluelinja jyrää:

Haluatko ruuasta syövän?


Jotenkin näyttää siltä, että maailma, eikä Suomi, ole vielä valmis Petri Lappalaisen maailmankuvalle ja hänen salaliitoilleen, sillä näytti saaneen kokonaista 133 ääntä, kertoi Ylen vaalikone.

Pikaisesti katsastin muut ehdokkaat, jotka olivat ratsastamassa poliittiseen auringonnousuun luomun, homeopatian, rokotekriittisyyden, hiilihydraattien välttelemisen, maidon myrkyllisyyden yms vaalimainoksilla, niin äänimäärät olivat noin 100-300 välissä kyseisillä kansalaisilla.

Kristallipuolueen 3 ehdokasta taisivat saada yhteensä noin 750 ääntä, vaikka  juuri heidän luulisi imeneen kaikkien vaihtoehtoihmisten, vaihtoehtomaanviljelyksen, vaihtoehtoruokavalioiden ja vaihtoehtolääkintään kääntyneiden äänet.

Yksikään esim. facebookin luomu-ryhmässä (melkein 8500 jäsentä/tykkäystä) itseään mainostanut ei päässyt eduskuntaan, eikä saanut edes lähelle läpimenoa oikeuttavaa äänimäärää. Joten muhkean 78 äänen potin saanut Susan Virkkala virittelee siellä jo salaliittoteoriaa oman vaalimenestyksensä surkeudesta, eli takana taitaakin olla virkailijat, jotka eivät halunneet häntä valtaan... ;) Tarkkaillaan tilannetta. Ehkäpä viisari osoittaa kohta Monsantoon, kunhan siellä hieman salaliittosoppaa kiehutellaan.

Joten taas tuli selväksi, että facebook-tykkäykset eivät korreloi mitenkään reaalitodellisuuden kanssa, vaikka juuri niistä aina väitetään voivan päätellä omien ajatusten suosiota suurten massojen keskellä.
« Last Edit: 20.04.15 - klo:16:49 by Tarkkailija »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #111 on: 29.04.15 - klo:05:55 »
Hallitustunnustelijan eli Juha Sipilän kysymyksissä puolueille on myös tämä:

Quote
11. Miten edistäisitte biotaloutta, kiertotaloutta, kestävää kehitystä ja suomalaisen ruuan tuotantoa?
(lihav. HJ)

Kun puhutaan edistämisestä, sen ymmärtää melkein itsestään niin, että asiaa lisätään. Niinkuin tuossa suomalaisen ruoan tuotantoa. Ainakaan sen ei osaa kuvitella tarkoittavan vähentämistä.

Kuten täällä useassa yhteydessä on tuotu esille, nyt voimassa oleva (MMM:n) luomusuunnitelma 20% pinta-alatavoitteineen vähentäisi Suomessa ruokatuotantoa noin 9% mykyisestä.

Silti on odotettavissa, että yksi ja toinen puolue vastauksessaan tuo esille, että luomuviljelyähän on nyt lisättävä! Tai: edistettävä.

(Asiaan ei taida ehtiä edes juuri vaikuttaa, jos vastaukset tuohonkin on annettava huomiseen klo 14. Toivottavasti nekin tulevat nettiin, jotta nähtäisiin, kuinka oikeaan tuossa osuin.)
« Last Edit: 29.04.15 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #112 on: 30.04.15 - klo:18:09 »
Sipilälle annettuihin vastauksiin löytyvät linkit tästä YLE:n uutisesta:

Eduskuntaryhmät vastasivat Sipilän kysymyksiin – Katso vastaukset täältä

Näin oikeassa edellä olin.

Keskusta:

Quote
Jatketaan lähi- ja luomuruokaohjelmia.

SDP:

Quote
Luomutuotannon pinta-alaa tulee lisätä, tukea tuottajien yhteistoimintahankkeita sekä vahvistaa luomutuotannon ja -jalostuksen yhteistyötä.

Vihreät:

Quote
Lisätään suomalaista luomutuotantoa suuntaamalla maataloustukia ympäristö- ja eläinystävälliseen suuntaan ja luomalle toimivia kotimarkkinoita lisäämällä luomun osuutta julkisissa hankinnoissa.

Muut eivät luomua maininneet.

Eli sain vain 3/7 pistettä! Oikeastaan vähemmän kuin odotin ...

(Korjattu 1.5.15)


PS. 1.5.15: Yritys kuitenkin vaikuttaa asiassa: Hesariin lähti äsken "tyrkylle" mielipidekirjoitukseni.
« Last Edit: 01.05.15 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #113 on: 01.05.15 - klo:17:11 »
En malttanut odottaa sitä, julkaistaanko mielipidekirjoitukseni Hesarissa, vaan lähetin tämän. Mielestäni olen asianmukaisen kohtelias asiassa:

Quote
Hallitustustunnustelija Juha SipiläOlisimme kunnioittavasti halunneet kysyä, onko luomuohjelman jatkaminen mahdollisesti muodostamellenne hallitukselle tärkeä asia, "kynnyskysymys" tms.?

Taustapuolueenne - jota tietysit johdatte - kyllä haluaa asiaa edistää, vastauksissaan kysymyksiinne. Lainaus sieltä:

"Jatketaan lähi- ja luomuruokaohjelmia."

Kuitenkin tämä luomuviljelyalan lisääminen väistämättä merkiitsee sitä, että Suomessa tuotetun ruoan osuus laskee, koska luomuviljelyn tuotto on niin peräti heikko. Viittaan yhdistyksemme nettiartikkeliin:

http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=376

"Saman ruokamäärän tuottamiseen luomuviljely vaatii nelinkertaisen pinta-alan"

Ymmärrämme toki, jos emme saa Teiltä tähän henkilökohtaista vastausta, nyt kun on kertaluokkia isommista ratkaisuista kyse, mutta varmaankin voitte delegoida vastaamisen tähän avustajilllenne.
« Last Edit: 08.05.15 - klo:08:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #114 on: 03.05.15 - klo:12:53 »

Ajatellen, että ehkä rauta on nyt kuumaa, laitoin tämän kiusallisen kysymykseni luomualasta ja suomalaisen ruoan tuotannosta myös Demokraatin nettiuutiseen (selaa sitä alaspäin):

”Kokonaisuus ratkaisee, voiko SDP osallistua hallitustyöhön” – tämä ja muut demarien vastaukset

***

Vihreille en nyt tätä kysymystä esittänyt. Tietysti myöskään se, ettei puolue luomua ko. vastauksessaan tuonut esille, ei merkitse sitä, etteikö se voisi sitä "sydämessään" kuitenkin kannattaa ...  :(
« Last Edit: 03.05.15 - klo:13:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #115 on: 08.05.15 - klo:07:09 »
Hesariin lähettämääni kirjoitusta ei julkaistu, ja tuskin julkaistaankaan, kun se oli vähän liiankin "ajankohtainen". Laitoin sen nyt kuitenkin uutisiimme esille:

8. 05. 2015: Ruokatuotantoa edistetään sitä vähentämällä?
Hallitusneuvotteluihin, sopivaan työryhmään, yhdistykseltämme, terveisinä - jopa evästyksenä!


Valitettavasti täytyy sanoa, että hyvältä ei siinä suhteessa näytä. Luomun edistämiseen on ohjattu budjetin "kehyksissä" se 300 miljoonaa seuraaviksi vuosiksi (50 miljoonaa per vuosi), ja tällaisilla määrärahoilla on siellä taipumus valtiolla pysyä, ellei synny aivan erityisen voimakasta protestia ja liikettä niiden poistamiseksi. Sellaista ei ole nyt näkyvissä: Keskusta on siis jo ilmoittanut kannattavansa luomuohjelman jatkamista, Kokoomuksesta voi uskoa saman edellisen hallituksen politiikan pohjalta, eikä Perussuomalaisillakaan ole mitään linjausta luomua vastaan, vaikka sillä ehkä selvimmin onkin se näkemys, että luomua olisi tuettava sen kysynnän mukaan. Tai ainakin sen näin olen tulkinnut, tuolla edellä:

Mutta kuitenkin seuraava lause kieltämättä on (lihav. HJ) [hieman kriittinen]:

Quote
Poliittinen ohjaus ei voi olla pysyvässä ristiriidassa kysyntävetoisuuden kanssa.


PS. 2.2.2011 illalla: Jonka - tuon yllä olevan ajatuksen - olisi muuten voinut kyllä sanoa paljon "populistisemmin", jos olisi haluttu: luomua ei loputtomiin tyrkytetä, ellei se kuitenkaan kansalle kelpaa!

Mutta mikä minä olen tässä PerSuja neuvomaan ...  ;D

So. ei oikeastaan edes "selvimmin" eli kovin selvästi! Jos kuitenkin neuvoisin ...
« Last Edit: 08.05.15 - klo:18:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #116 on: 09.05.15 - klo:07:14 »
Aivan poissuljettu ei muutos asiassa ole, jos Helsingin Sanomat kuvaa oikein hallitusneuvotteluja:

Quote
Sipilä, Soini ja Stubb lähtevät neuvotteluissa siitä, että taloutta pitää sopeuttaa kuudella miljardilla eurolla. Säästöjen kohteet ja ajoitus ovat auki.

Kun tuota 6 miljardia ei varmaankaan saa koottua kovin isoista palasista, kääntyvät katseet pienempiin kohteisiin, ja ehkäpä jollakulla tulee silloin mieleen sama kuin meille tuli 2014 "minihallitusneuvottelujen" yhteydessä:

Turhuuksien turhuuteen ei rahaa!

Vaikkei ehkä ihan samalla tavalla ilmaistuna.  ;D

Rahaa voisi tietysti myös vähentää, aikataulua venyttää tms.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #117 on: 19.05.15 - klo:04:02 »

Nyt alkaa kyllä näyttää selvältä, että noin ei käy. Näistä hallitusneuvottelujen säästölistoista alkaa nyt tihkua tietoja, ja niisssä kyllä luomu loistaa poissaolollaan.

Tai ylipäänsä maatalous. Ilta-Sanomat tulkitsikin asian (jokunen päivä sitten) niin, että neuvottelujen julkilausumattomana lähtökohtana eli sopimuksena on, että jokaiselle neuvottelussa mukana olevalle puolueelle on annettu joku alue, josta säästöjä ei lainkaan tehdä. Ja Keskustan osalta tämä olisi sitten maatalous. Sen mukana sitten luomuviljelykin on "rauhoitettu".

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #118 on: 27.05.15 - klo:14:23 »
Keskusta:

Quote
Jatketaan lähi- ja luomuruokaohjelmia.

Kepu ei petä aina. Tai ainakaan nyt, kun sitä olisi toivonut. Kyllä se siellä, eli hallitusohjelmassa, nyt on (lihav. HJ):

Quote
Lisätään kotimaisen ruoan verkkomarkkinointia ja jatketaan hallituksen lähiruoka- ja luomuohjelmia.

(Sinänsä outo ilmaisu, jos hallitus nyt vaihtuu, eikä uudella hallituksella vielä voi olla omia lähiruoka- ja luomuohjelmia.)

PS. klo 17:30: Vai tekeeko/teettääkö uusi hallitus uudet lähiruoka- ja luomuohjelmat? Mutta siinä tapauksessa se ei voi niitä (vielä) "jatkaa" ..


Klo 19:00 tuli mieleen, että se oli sitten siinä, kun vielä pystyi vetoamaan siihen, että luomua piti kehittää "kysyntää vastaavaksi". Ei enää, nyt tuo hallitus vain jatkaa (MMM:n laatimaa) luomuohjelmaa, eikä perustele sitä kysynnällä lainkaan!
« Last Edit: 28.05.15 - klo:07:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25669
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #119 on: 28.05.15 - klo:16:59 »
[...] että jokaiselle neuvottelussa mukana olevalle puolueelle on annettu joku alue, josta säästöjä ei lainkaan tehdä. Ja Keskustan osalta tämä olisi sitten maatalous. Sen mukana sitten luomuviljelykin on "rauhoitettu".

Ihan noin se ei sitten mennytkään, kertoi tänään Ilta-Sanomat, vaikka luomuviljelyn osalta menikin.

Nimittäin maatalousyrittäjien lomitusoikeudesta leikataan 20 miljoonaa.

Arvasittekin jo varmaan tämän, jos tässä nyt kerron olevani sitä mieltä, että tuon olisi voinut olla hyvin leikkaamatta, jos olisi leikattu se sama siitä luomuviljelyn rahasta, 50 miljoonasta.

***

Jos et, lukijamme, ole vielä huomannut, niin tätä uutta hallitusohjelmaa me "kunnioitimme" myös omalla uutisella.
« Last Edit: 28.05.15 - klo:17:06 by Heikki Jokipii »