Author Topic: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa  (Read 50871 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Nyt asiasta on tehty ilmeisen tuhti tieto- ja tiedotuspaketti:

https://www.helsinki.fi/fi/ruralia-instituutti/koulutus/luomutietoverkon-materiaalit/asiantuntijatietoiskut

Tuota on mahdotonta välittömästi kommentoida kokonaisuutena. Mutta käymme tuon aineiston läpi, ja lupaamme tehdä siitä kohta kohdalta mahdollisimman tarkan analyysin, ajan kansssa.
« Last Edit: 31.12.20 - klo:10:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Voi tietysti olla, että joidenkin elämänlaatu noin paranee. Itse en kyllä ole erityisesti kärsinyt siitä, vaikka olenkin varmasti riippuvainen isoista toimijoista. Tai tuontiruoasta. Miksen minä kyllä voisi olla vuorovaikutuksessa ruoan tuottajiin. Mutta mieleen kyllä tulee, eikö vastaava järjestely pitäisi olla vaatteidenkin ym. tuottajiin? Kumppanuusvaateteollisuus? — Myönnän kyllä: sitä minä pidän elämässä laatuna, että työni rehellisesti hoidettuani voin ostaa tarvitsemani hyödykkeet kaupasta, mieluimmin läheltä. Ja ilman omaa autoa, kun tuli jätettyä ajokorttikin uusimatta. Kumppanuusmaatalouden myyntipaikka on tyypillisesti itse tila tai jokin parkkipaikka.

No, joillekin tuollainen yhteisöllisyys ehkä sopii. Mutta mitään polttavaa ja isoa yhteiskunnallista epäkohtaa ei tuossa kyllä ratkaista.

Eikö jo sekin, että noita projekteja on syntynyt hyvin harvoja, vuodesta 2011, kerro samasta?

Asiaa halutaan kuitenkin tutkia. Sitä tehdään nyt näin:

Entä jos kuluttaja olisi tuottajan kumppanina riskiä jakamassa? Tuottaja, vastaa yliopiston kyselyyn ja kerro, kiinnostaako!

Tuo siis tuottajille. Varmaan meidän kuluttajien vuoro myöhemmin jollakin tavalla tulee.

Entä jos tuollaista kiinnostusta ei tule kyselyssä esiin? Kun siihen jo viittaa tähänastisten projektien hyvin pieni lukumäärä? Mutta varmaankin tuo hanke silti jatkuu, kun se kerran on aloitettu.

Kuvituskuvana oli Kaupunkilaisten Oman Pellon, pääkaupunkiseudulla sijaitsevan biodynaamisen tilan tervetulleeksi toivottava kyltti. Hyvin kuvaten sitä ryhmää tiloja, jotka varmasti ovat asiasta jotenkin kiinnostuneita. Mutta siltä lienee kysytty jo?  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Em. Ruralia-instituutin propagandahyökkäys — tosin vanhoilla aineistoilla — tuntuu jatkuvan kiivaana. Ainakin viikoittain ellei jopa päivittäin tulee uusia artikkeleita nettiin.

Nyt on annettava vastaava neuvo piskuiselle joukollemme kuin annettiin pojille talvisodassa: jokaisen laukauksen pitää osua.

Ehkä myös se, että otetaan nyt rauhallisesti, ei mennä paniikkiin. Rauhallisesti vain tähdätään.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Ohjelmallisesti ja strategian turvin edetään:

Luomuinstituutti sai uuden tutkimusstrategian vuosille 2021-2024

Näinhän tietysti on...

Quote
Tulevalla strategiakaudella 2021–2024 luomualan toimijat kohtaavat suuria muutoksia, joihin niiden on toiminnoissaan sopeuduttava.

Luomutuotantotavan periaatteita määrittävää EU:n uutta luomuasetusta aletaan soveltaa, ja maataloustukijärjestelmää ohjaavaa Euroopan yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) uudistetaan tällä strategiakaudella. Näin ollen alan toimintaympäristöön tulee merkittäviä muutoksia lähivuosina, ja siksi on perusteltua suunnata luomualan tutkimus- ja kehittämistoimintaakin tulevaisuuteen entistä vahvemmin.

.. kun luomu-EU:ta nyt yritetään rakentaa. Tällaisia aiotaan tutkia:

Quote
Luomu yhteiskunnassa ja markkinoilla -tutkimusteema tarkastelee luomualan toimintaedellytyksiä ja asemaa yhteiskunnassamme, kehittää liiketoimintamalleja sekä pureutuu kuluttajien luomutietoisuuteen, arvostukseen ja ostokäyttäytymiseen liittyviin kysymyksiin.


Mutta mitään kunnianhimoista tavoitetta luomusatojen parantamiseksi ei tule esiin.
« Last Edit: 27.01.21 - klo:08:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Entä jos tuollaista kiinnostusta ei tule kyselyssä esiin? Kun siihen jo viittaa tähänastisten projektien hyvin pieni lukumäärä? Mutta varmaankin tuo hanke silti jatkuu, kun se kerran on aloitettu.

Kuvituskuvana oli Kaupunkilaisten Oman Pellon, pääkaupunkiseudulla sijaitsevan biodynaamisen tilan tervetulleeksi toivottava kyltti. Hyvin kuvaten sitä ryhmää tiloja, jotka varmasti ovat asiasta jotenkin kiinnostuneita. Mutta siltä lienee kysytty jo?  ;D

Olisiko tässä tuore, päivitetty luettelo? Tuli Google-haulla tuoreena (20 tuntia sitten) esiin:

https://blogs.helsinki.fi/kumppanuusmaatalous/lahde-mukaan/loyda/

Jos on, niin ei ole lista olennaisesti pidentynyt. Ja kolme noista 13 tilasta harrastaa biodynaamista viljelyä, plus muutama muu... tavanomaista luomuviljelyä.
« Last Edit: 28.01.21 - klo:09:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Em. Ruralia-instituutin propagandahyökkäys — tosin vanhoilla aineistoilla — tuntuu jatkuvan kiivaana. Ainakin viikoittain ellei jopa päivittäin tulee uusia artikkeleita nettiin.

Nyt on annettava vastaava neuvo piskuiselle joukollemme kuin annettiin pojille talvisodassa: jokaisen laukauksen pitää osua.

Ehkä myös se, että otetaan nyt rauhallisesti, ei mennä paniikkiin. Rauhallisesti vain tähdätään.  8)

Tuo hyökkäys tuntuu päivästä päivään ja viikosta viikkoon edelleen jatkuvan kiivaana. Pojat, entiset ohjeet!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17031
    • View Profile
    • Email
Uutta (2020) tiedettä, nyt Turun ammattikorkeakoulusta:

Kumppanuusmaatalouden kehittäminen muotoilun keinoin : case Kaupunkilaisten oma pelto

Quote
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Kaupunkilaisten oman pellon toimintaa asiakaslähtöisemmäksi. Toimeksiantajana toimi Kaupunkilaisten oma pelto, joka on biodynaaminen kumppanuusmaatalousmalli. Työssä tutkittiin, miten osallistaa jäseniä enemmän toimintaan ja luoda asiakaslähtöisempää sisältöä, viestintää ja grafiikkaa. Tavoitteen saavuttamiseksi tarkasteltiin kumppanuusmaataloutta, toimeksiantajaa, jäseniä, grafiikkaa ja viestintää.

Varmasti ihan pätevä opinnäyte. Mutta sallittaneen minun lainata puheenvuoroani toisesta triidistä:

Olisi periaatteessa kuviteltavissa myös sellainen kumppanuusmaatalousjärjestely, jossa peltoa viljeltäisiin modernin maatalouden parhailla ja uusimmilla keinoilla. Monta uutta asiaa kokeillen! Geenitekniikkakin mukaan lukien, jos EU vain sen suinkin sallisi! Mutta kumppanuusmaatalouden idea tuntuu nyt olevan kytketty hyvin tiukasti kiinni joko luomuun tai biodynaamisuuteen. Sääli.

Ja nimenomaan biodynaamisuuteen. Horst von Scheissesprecherin edellä mainitsemasta Suomen 13 biodynaamisesta tilasta 3 (tai 4) on mukana kumppanuusmaatalousliikkeessä.
« Last Edit: 18.05.21 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »