Author Topic: WWF:n ruokaopas  (Read 66934 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #150 on: 01.08.24 - klo:05:01 »
Jos suostuu katkarapuihin, mutta haluaa vähän rapujuhliin kuuluvaa askartelua, tänään oli Hesarissa K-kaupan tarjous kuorellisisista katkaravuista 9,95 €/kg.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #151 on: 20.08.24 - klo:04:00 »
Vesilintujen metsästys alkaa tänään.

Näihinkin mitättömiin kilomääriin verrattuna linturiistasta saadaan hyvin vähän syötävää kansalaista kohden. (Ehkä enemmän kuin ravuista.)

Taustatietona tämä:

Kesän 2024 laskennat osoittavat vesilintukantojen taantuvan edelleen

Ehkä kuitenkin WWF:n riistasuosituksessa tarkoitetaan ennenkaikkea hirvieläimiä?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #152 on: 10.09.24 - klo:04:37 »
YLE, lyhyet:

Quote
Metsäkanalintujen metsästys alkaa
STT

Metsäkanalintujen eli metson, teeren, pyyn, riekon ja kiirunan metsästys alkaa tänään, kertoo Suomen riistakeskus.

Metsästysajan kesto vaihtelee Suomen eri osissa, sillä kantojen koko vaihtelee vuosittain ja maan eri puolilla sykli on erilaisessa vaiheessa. Huippu- ja aallonpohjavuodet toistuvat Suomen riistakeskuksen mukaan keskimäärin noin 6–7 vuoden välein.

Riistakeskuksen mukaan metsäkanalintujen metsästäminen on yksi perinteikkäimmistä metsästysmuodoista Suomessa.

Me taas taas muistamme muistuttaa tästä:

Näihinkin mitättömiin kilomääriin verrattuna linturiistasta saadaan hyvin vähän syötävää kansalaista kohden. (Ehkä enemmän kuin ravuista.)
« Last Edit: 10.09.24 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #153 on: 10.10.24 - klo:04:31 »
WWF ei lue omia tekstejään:

WWF vaatii: ”Edes prosentti bkt:stä käytettävä suojeluun” – luontokadon merkit näkyvät myös Suomessa

Quote
Suurin syy villieläinpopulaatioiden kutistumiseen on luontaisia elinympäristöjä tuhoava maankäyttö erityisesti ruoantuotannon tarpeisiin. Neljännes Amazonin metsäpinta-alasta on jo jyrätty. Myös ylikalastus ja muu lajien kestämätön hyödyntäminen, haitalliset vieraslajit ja taudit, saasteet sekä ilmastonmuutos ajavat luontoa ja ihmisiä sen osana ahtaalle.
(lihav. HJ)

Silti se ei pääse irti sitoutumisestaan maata tuhlaavaan luomuviljelyyn.

HS selosti tuota raporttia yhden sivun verran ja ingressissään näin (lihav. HJ):

Luonto katoaa vauhdilla, joka on vertaansa vailla, sanoo tuore raportti

Quote
Eläimet | Luontoa ajavat ahtaalle elinympäristöjä tuhoava maankäyttö, ylikalastus, haitalliset vieraslajit, saasteet ja ilmastonmuutos.

Mutta vaikka kuinka samainen WWF järjestää vuosittain valojensammutusjuhliaan, luontokato ja ilmastonmuutos ovat eri asioita.

Joiden suhde toisiinsakin on vähintäänkin monimutkainen.
« Last Edit: 10.10.24 - klo:07:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #154 on: 12.10.24 - klo:04:08 »
YLE, uutisia lyhyesti:

Quote
Hirven metsästysaika laajenee tänään koko maahan

Riistakeskus on myöntänyt metsästyskaudelle hieman yli 34 000 pyyntilupaa.

Aikuisesta hirvestä saa lihaa n. 180 kiloa. Yhteensä siis noin 6 miljoonaa kiloa.

Teoreettisesti jokaista suomalaista kohti tulee vähän yli kilo hirvenlihaa. YLE:n tuoreen tiedon mukaan suomalauset syövät vuodessa n. 75 kiloa lihaa. Kaupasta myydyn kasvisproteiinin määrä on suht. sama kuin hirvenlihan.

Tämän syksyn hirvikolarien määrää emme voi kertoa, koska niihin ei tarvitse lupaa.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #155 on: 24.10.24 - klo:05:08 »
Jokin askel eteenpäin:

Lammasteurastamo laajentaa riistan käsittelyyn ensimmäisenä Satakunnassa – ”Lampaat edelleen liiketoiminnan ydin”

Mutta ei tuo muuta riistan vähäpätöistä asemaa. Ei Satakunnassa eikä muuallakaan Suomessa.

Hesarissa tarjottiin K-kaupan mainoksessa eilen hirveä. Eestistä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #156 on: 23.12.24 - klo:09:45 »
Näin...

Muovinkierrätyksen yllättävä seuraus: Jätteenpolttolaitokset ongelmissa huonolaatuisen jätteen vuoksi

Quote
Pakkausmuovi on ollut hyvä polttoaine jätteenpolttolaitoksille. Jätelain muutos siirsi ison osan muovista polttojätteestä kierrätysastioihin.

Suomalaisten roskapusseista on viimeisen parin vuoden aikana poistunut iso määrä muovia.

Tämä on tuonut ongelmia jätteenpolttolaitoksille, sillä pakkausmuovi on ollut hyvä polttoaine: se palaa hyvin ja tuottaa helposti lämpöä.

Jätteenpolttolaitosten näkökulmasta muovin poistuminen sekajätteen seasta on huonontanut jätteen laatua. Samalla kostean ja huonosti palavan biojätteen määrä on korostunut.

Biojätettä on polttoon päätyvästä sekajätteestä noin kolmannes.

... ja WWF on ihmeissään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #157 on: 24.12.24 - klo:06:11 »
Jatkan tähän triidiin, koska WWF on tehnyt osansa asiaa vastaan. Ellei muuten, niin vuosittaisilla Earth Hour -tempauksillaan.  8)

Kartta paljastaa, miten valosaaste lisääntyy Suomessa

Quote
Keinovaloa on Suomessa vuosi vuodelta enemmän. Monella paikkakunnalla valosaaste on tuplaantunut kymmenessä vuodessa.

Valosaasteeksi eli häiriövaloksi kutsutaan keinovaloa, joka on häiritsevää, haitallista tai liian voimakasta. Sen määrä on ollut kasvussa siitä lähtien, kun sähkövaloja ryhdyttiin käyttämään laajamittaisesti ulkona 1900-luvun jälkipuoliskolla.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijan Antti Petteri Hiltusen mukaan ilmiö on kiihtynyt, kun lampuista on tullut tehokkaampia ja halvempia.
[..]
Suurin osa valosaasteesta syntyy julkisesta valaistuksesta. Hyvänä esimerkkinä käy katuvalaistus, jonka osuus ongelmasta on ollut kasvussa.

Sitä mukaa kun katuvaloja on vaihdettu energiatehokkaisiin led-lamppuihin, yhä suurempi osa niiden valosta on levinnyt ympäristöön. Uusien lamppujen valo on useimmiten väriltään valkoista, mikä voimistaa leviämistä.

Osin tuo on makuasiakin. Jouluna se tietysti kärjistyy.

Sikäli kyllä sukua edellisen puheenvuoron asialle, että sekä muovin lajittelun että led-lamppuihin siirtymisen uskottiin auttavan paljon.


PS. Hesari osaltaan oli tänään huolestunut siitä, ettei vanhoja (hehkulamppuja käyttäviä) jouluvaloja kannata käyttää. Koska ne kuluttavat valtavasti sähköä, led-lammpppuihin verrattuna.
« Last Edit: 24.12.24 - klo:08:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #158 on: 02.01.25 - klo:06:29 »
Taalas haastattelussaan kertoi:

Quote
Jääkaapissa ainut liha on riistaa.

Hyi olkoon moista elitismiä.
« Last Edit: 02.01.25 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27374
    • View Profile
    • Email
Vs: WWF:n ruokaopas
« Reply #159 on: 09.01.25 - klo:06:28 »
Vaikka laskelmat tehtäisiin kuinka tarkkaan ja vaikka moneen kertaan...

Riistanisäkkäiden lumijälkilaskennat käynnistyvät alkuvuodesta

... ei sitä vähäistä lihamäärää sillä suuremmaksi saada. Riista kuuluu Suomessa vain rikkaille. Joita on riittävän vähän.
« Last Edit: 09.01.25 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »