Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 127109 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #90 on: 13.09.14 - klo:22:07 »

Kannattaa lukea Rehnin blogin lopussa olevaa kommenttiosastoa:
http://www.suomenmaa.fi/edoris?tem=sm_blogi2&blogentryid=1503

Siellä entinen luomuviljelijä kertoo mitä luomutila todella tuottaa:
Quote
... viljelyala lisääntyy, mutta tuotteet kaupassa eivät. Samalla luomutuotantotilat nettoavat isoja tukia verrattuna tavanomaisiin. Eikö tiloille pitäisi saattaa velvollisuus tuottaa tuotteita kuluttajille siirryttyään luomuun? Rumasti sanottuna, nyt siellä pelloilla kasvaa roskaa!

****

Rehnillä on selvästi hyvin puutteelliset tiedot luomusta. Jokipiin kannattaisi kerätä pieni tiivistelmä faktoista hänelle.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #91 on: 02.03.15 - klo:16:36 »
Tottakai Luomuliiton puheenjohtajan täytyy kirjoittaa näin:

Quote
− Tämän vaalikauden hallitusohjelmiin luomu tuli ensi kertaa maatalouspolitiikan strategiseksi valinnaksi. Ohjelmassa oli myös pyrkimys nostaa luomun osuutta asteittain julkisissa hankinnoissa aina 20 % asti. Vastaavat ajatukset tulee saada kirjattua myös tulevaan hallitusohjelmaan, toteaa Talvitie.

Me taas sanomme - no, meidän täytyy sanoa  ;D - uutiseemmekin viitaten, että päinvastoin, sekä puolueiden sisällä että kesken on nyt käytävä perusteellinen keskustelu luomusta ja sen asemasta. Olisi lähinnä viheliäistä, jos nyt henkisen laiskuuden, kiireen, kompromissihalun, neuvotteluväsymyksen tms. takia päädyttäisiin seuraavassakin halltuksessa siihen, että annetaan noiden (vailla kunnon perustetta olevien) luomutavoitteiden olla ennallaan.

Jos hallitusohjelma kuitenkin (vaikka toisin on suunniteltu) tehdään, kuten edellisen kerran, eräänlaisena suurena "sillisalaattina", ja joku puolueista ottaa asiakseen tämän luomulinjan, niin riski on, että se sinne silti tulee. Kun asia rahallisesti kuitenkin on niin pieni, moniin miljardikysymyksiin verratuna.
« Last Edit: 02.03.15 - klo:17:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #92 on: 03.03.15 - klo:08:48 »
Pauli Talvitie kirjoittaa myös:

Quote
Seuraavan hallitusohjelman yksi keskeisiä tavoitteita tulee olemaan biotalouden edistäminen. Luomu sopii hyvin osaksi tätä isoa linjausta.

Siinä mielessä ehkä kyllä, että molempia asioita yhdistää huolettomuus viljelyalan käytöstä. Tässä viittaan toiseen, jo aloitettuun keskusteluumme: Biopolttoaineiden itse aiheutettu "vaikea yhtälö". Viitata voisi myös tähän keskusteluumme, vaikka "uusiutuva energia" tarkoittaa muutakin kuin biopolttoaineita.
« Last Edit: 03.03.15 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #93 on: 04.03.15 - klo:07:46 »

Mistä syystä puolueet ovat tämän luomulle myönteisen linjansa omaksuneet? Se tietysti vaihtelee eri puolueissa, mutta luultavasti yhteinen piirre asialle on, että tätä perustetta ei ole vuosiin tarkistettu.

Vaikkapa sosialidemokraatit hyväksyivät vuosia sitten luomun suosimisen ohjelmaansa pitkälle sillä perusteella, että uskoivat suomalaisen luomun olevan jotain muuta kuin "bulkkituote" ja luomulla suomalaiselle ruoalle tulisi "kilpailukykyä" (ehkäpä ajatellen, että asian kustannukset ajan myötä näin vähenisivät?) Ja kun se sitten siellä ohjelmissa ja linjassa oli, ei ole enää muistettu tarkistaa, miten sen asian laita on ollut: vaikkapa viennissä se surkea 10 miljoonaa, joka sekin vielä koostuu pääosin jalostamattomasta viljasta, "bulkkitavarasta".

Monella puolueella on varmasti ollut erilaisia kuvitelmia luomun terveellisyydestä (mm. päiväkoti- ja kouluruokailulinjauksissaan), eikä tätäkään asiaa ole sittemmin välttämättä myöhemmin tarkistettu. Luomu lapsille on puolueen mielikuvissa yhä vain "hienoa" (ja ehkä puoleen ansioksikin laskettu) eikä ole sitten nähty ja kuultu tutkimuksia, jotka olisivat osoittaneet, miten ko. satsaus on yhtä tyhjän kanssa.

Oma lukunsa ovat ne "paikallispoliitikot", jotka ovat nähneet (jopa oikein!), että luomun suosimisesta on (suhteellista) hyötyä juuri heidän maakunnalleen (vaalipiirilleen) ja ovat olleet puolueessa sen verran aktivisia ja vaikutusvaltaisia, että ovat saaneet linjansa jyrättyä läpi puolueen linjaksi. Eikä tarkasteluun ole enää otettu, onko luomun suosimisesta valtakunnalllista hyötyä.

Asenteiden synnyllä voi olla vieläkin syvemmät juuret: kuinkahan monessa puolueessa luomu (huonotuottoisempana) on alunperin nähty maatalouden ylituotanto-ongelmien ratkaisuna? Ja asiaa vain jatkettu edelleen, vaikka tällaista ylituotanto-ongelmaa ei ole vuosikymmeniin ollut? (Eikä luomulla siten saavuteta mitään teoreettisiakaan säästöjä valtiontaloudelle.)

Jos nyt sitten luomu otetaan mukaan vaalikeskusteluihin (ja vaikkei otettaisikaan), jokaisen puolueen olisi hyvä palata näihin "alkuperäisiin" perusteluihinsa ja tarkistaa, voidaanko niitä yhä pitää pätevinä.
« Last Edit: 04.03.15 - klo:08:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #94 on: 07.03.15 - klo:14:55 »
Kun tuolla pari vuotta sitten etsin vastaavaa esimerkkiä kuin luomu, poliittisessa elämässä, löysin kieltolain, aikanaan ja hyvin kauan sitten, ja sitten myös tämän:

Pitkään mietin toista vastavaa esimerkkiä, ja nyt olen sen keksinyt: se on koko kansalle määrätty pakkoruotsi. Se on kyllä yhä olemassa, mutta se on luomua vanhempi ilmiö Suomessa. [...]

(Argumenttini pakkoruotsia vastaan löytyvät sieltä. Toivottavasti valistunut lukija ymmärtää, miten paljon rakastan ruotsin kieltä ja siihen liittyvää kulttuuria. - Luomun osalta kohdallani ei ole näin.  ;D)

Kun tämän pakkoruotsin osalta tehdyn kansalaisaloitteen kävi nyt siten kuin kävi, luultavaa on ihan vastaavasti, valitettavasti, että kyllä se luomu myös - tässä poliittisessa ilmastossa - vaan jotenkin luikertelee uuteenkin hallitusohjelmaan. Sitä ei kertakaikkiaan taida olla poliittisesti korrektia kenenkään vastustaa. Riittävän kokoisen uskaliaan vähemmistön saati sitten enemmistön muodostuminen asiassa saattaa olla epätodennäköistä, nyt, näillä näkymin.


PS. Tottakai tämä keksimäni paralleeli luomun ja pakkoruotsin välillä on hyvin henkilökohtainen mielipiteeni eikä yhdistyksellä ole mitään kantaa pakkoruotsiin!

Itse poliitikkojen osalta jopa (tavallaan) ihan päinvastoin, nyt yhdistyksemme - ja minun myös - linjana! Jokaiselle poliitikolle pitäisi mielestämme jopa määrätä pakolliseksi lukemiseksi tämä ruotsinkielinen kirja. Kiireisimmille sitten vaikka työmatkalukemiseksi netistä.
« Last Edit: 27.09.22 - klo:07:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #95 on: 19.03.15 - klo:15:02 »
Ensin katsoin, että tämä uutisessamme mainittu tilaisuus olisi sellainen, että vaikka minun pitäisi sinne mennä, jotta vähän kritiikkiäkin asiassa edes joku esittäisi.

Sitten katsoin uudestaan, osallistujalistaa, aiheita ym. ja mietin, että kuuluukohan tämä tilaisuus uskonnonvapauslain piiriin, eikä minun ole luvallista mennä toisten hartaudenharjoitusta häiritsemään ...  8)

Mutta sitten - henkilökohtaiseksi helpotukseni - ymmärsin kutsusta, että nyt kohteena on media, eikä varsinaista yleisökeskustelua ole edes odotettavissa: niinpä säästyin siitä, että 3 tuntia olisi joutunut kuulemaan liian tuttua "liturgiaa" (jossa ei ole edes laulua välissä)!  ;D

Vakavammin: jos kuitenkin tässä tilaisuudessa

a) puolueiden edustajat ovat kunnolla valmistautuneet ja
b) asiasta tehdään uutisessamme toivottu yksityiskohtainen yhteenveto

niin silloin meillä on sellainen yleiskatsaus puolueiden kantoihin asiassa, jota olemme toivoneetkin.

Tosin tästä MMM:n sivulla olevasta ohjelmaversiosta voisi ajatella, että tilaisuus olisi muillekin kuin medialle. Mutta siihenkään ei ole merkitty yleisökeskustelua, ja uskon, ettei sitä myös ole. Enkä mene paikalle. Mahdolliset muistiot luen tarkkaan.
« Last Edit: 19.03.15 - klo:15:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #96 on: 26.03.15 - klo:16:56 »
MMM:n tiedottaja Saara Pietilä vastasi kuitenkin kysymykseeni näin:

Quote

Hei Heikki,

kiitos viestistäsi. Tervetuloa Luomu- ja lähiruokaohjelmien seminaariin kuulemaan puheenvuorot paikanpäältä! Seminaarista ei ole aikeissa tehdä varsinaista muistiota, mutta tilaisuudesta kirjoitetaan juttuja todennäköisimmin ainakin maa- ja metsätalousministeriön ruokapolitiikan uutisblogiin Versoon (http://verso-blogi.blogspot.fi/) ja Lähiruokaohjelman blogiin (http://lahiruokaohjelma.blogspot.fi/). Lähiruokaohjelman blogista löydät jo nyt yhteenvedon siitä, miten ruoka näkyy eri puolueiden vaaliohjelmissa.

Tuo yhteenveto on tietysti jotain ... no, ei se ole sinne päinkään, mitä toivoimme:

Ruoka puolueiden vaaliohjelmissa

Eli se on lähinnä yhteen kirjoitettuna ne maininnat, jotka sattuivat puolueiden vaaliohjelmista löytymään.

Niinpä tuon tilaisuuden osalta olemme tiedottajien ja mahdollisesti paikan päälle eksyneiden lehtimiesten varassa. Tervetulotoivotuksista huolimatta en aio nyt kurittaa itseäni siten, että tuon 3 tuntia lähtisin kärsimään. Ja kun totunnaisen tapaan asiaan on kytketty myös tuo lähiruoka - jota vastaan kukaan ainakaan "maakunnissa" ei varmaan uskalla olla, ja ei varmaan uskalla myöskään olla sitä voimaperäisesti ja monisanaisesti tuolla puolustamatta - niin eipä taida niistä luomulinjauksista sen parempaa yhteenvetoa tuosta syntyä.
« Last Edit: 26.03.15 - klo:17:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #97 on: 28.03.15 - klo:15:20 »

Vähän enemmän saimme, mutta johonkin tähän meidän on ilmeisesti tyytyminen:

Vaalipaneelissa keskustelua luomusta ja lähiruoasta

Ko. artikkelista löytyy kyllä sitten linkki ko. seminaarin esityksiin, eli alustuksiin. Mutta puolueiden kannanotot jäävät kyllä juuri niin yleispiirteisiksi (ja "hymisteleviksi") kuin pelättävissä oli. Ja varsinkaan perusteluja asiaan ei mitenkään esitetä.

Jotain "herkkupaloja" noistakin kannanotoista on varmaan löydettävissä ... luetaanpa tarkemmin ja mahdollisesti tiedustellaan ko. kannanoton esittäjältä asiasta enemmän!
« Last Edit: 28.03.15 - klo:15:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #98 on: 29.03.15 - klo:07:53 »
Löytyihän sieltä:

Quote
Jern totesi, että lähiruokaa on vaikea viedä, mutta luomulla on sen sijaan suuria mahdollisuuksia; vientiohjelmalla tulee etsiä uusia kohdemaita.

Hänkin siis haluaa jatkaa poliitikkojen pitkää perinnettä.

Mutta ei sentään nähnyt lähiruokaa Suomen vientivalttina.

Quote
Karimäki totesi, että viennin edistämistä tärkeämpää olisi saada kotimaiden markkinoille kohtuuhintaista luomua, jota vähävaraisemmillakin kansalaisilla olisi mahdollisuus sitä ostaa. Hän nosti esiin myös sen, että jo toteutetulla kilpailulain muutoksella on haluttu säätää kaupan valtaa.

Kaupat määrätään myymään luomua halvemmalla? Vai miten hän on ajatellut tuon toteuttaa?

Saman kysymyksen voi kyllä esittää tästäkin tavoitteesta ...

[Vasemmistoliiton]
Quote
Ympäristöryhmässä on tehty oma tavoite: vuonna 2020 luomutuotteiden osuus oltava 25 %.

... koski se sitten myyntiä tai tuotantoa. Kummassakin tapauksessa nykyinen volyymi täytyisi 5 vuodessa yli kymmenkertaistaa. Miten? Miten ihmeessä? Oikeastaan ainoa tapa noita prosenttiosuuksia tuolla tavalla kasvattaa, olisi jonkinlainen tavanomaisen viljelyn (tai myynnin) - alasajo!

Eikä tässäkään asiassa muutosta luvattu:

Quote
Silvander lupasi, että mikäli perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa, lähiruoka- ja luomuohjelmat tulevat olemaan kirjattuna hallitusohjelmaan.

Ja mitähän tämäkin tarkoittaa:

Quote
Hän [Kivelä] peräsi myös ruoan terveys- ja ympäristövaikutusten politisointia.
« Last Edit: 01.04.15 - klo:04:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #99 on: 29.03.15 - klo:12:26 »
Jatkoa edelliseen.

Tällaisia latteuksia siellä kuultiin varmaan enemmänkin:

Quote
Eklund mainitsi, että kaikki lähiruoan ja luomun eteen tehtävät asiat ovat tärkeitä, mutta niiden hinta on usein kuluttajien kannalta liian korkea. Pakkausmerkintöjen pitää olla sellaisia, että kuluttaja voi niihin luottaa.

Tuossa sentään tuotiin esiin ihan oikea fakta luomun hinnasta, ja ilman utopistisia ideoita siitä, että asia olisi helposti muutettavissa. Sitä ei sitten perusteltu lainkaan, miksi " kaikki lähiruoan ja luomun eteen tehtävät asiat ovat tärkeitä". Kuten ei varmaankaan missään muussakaan puheenvuorossa siellä.

Mutta kuten tarjoamassamme kysymyssarjassa viittasimme, sen, että hinta on kuluttajien kannalta liian korkea (ja se on sitä aina, ei vain "usein"), ei ainakaan kuvittelisi juuri vasemmistopuolueita luomun taakse ajavan.

Vientivisioita oli muillakin (Silvander):

Quote
"GMO-vapaa ruoka voisi olla Suomen vientivaltti."

Tilanteessa, jossa valtaosa EU-maista nyt ilmeisesti pyrkii tähän "GMO-vapauteen"? Kun uusi kompromissi- eli suorempaan sanoen nahkapäätösdirektiivi sen sallii.

Tällainen varaus, tietysti, kaikkiin edellä: kun kysymys on yhteenvedosta, lainaukset eivät välttämättä aivan tarkasti kuvaa sitä, mitä panelistit todella sanoivat.
« Last Edit: 30.03.15 - klo:14:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #100 on: 29.03.15 - klo:12:33 »
Kun tuolla pari vuotta sitten etsin vastaavaa esimerkkiä kuin luomu, poliittisessa elämässä, löysin kieltolain, [...]

Yksi hyvä esimerkki vastaavasta ilmiöstä on myös kesäaika. Nyt alkaa ilmestyä analyysejä, mm. Hesarissa, joiden mukaan siitä ei nettona ole toivottua hyötyä, vaan pikemminkin vain haittaa. Mutta niin se vaan nyt systeeminä jököttää ja pysyy, kiusanamme, kun sen taakse aikanaan jotenkin poliittinen konsensus syntyi. Ja kaikilla sen läpi ajaneilla oli varmasti vain hyviä tarkoitusperiä.
« Last Edit: 30.03.15 - klo:14:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #101 on: 30.03.15 - klo:14:02 »

Mutta taisi tämä Reijo Käki vastata tuon em. luomuseminaarin varsinaisesta "herkkupalasta" (lihav. HJ):

Quote
Käki kehottaakin pohtimaan, mihin kasvavan luomuvilja-alan sato saadaan myytyä. Kaikki ei mahdu Suomeen, joten kotimainen luomuvilja tarvitsee toimivat vientimarkkinat.

(Maaseudun Tulevaisuus 28.3.15. Muita lehtiä ei ko. tilaisuus tainnut kiinnostaa.)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #102 on: 31.03.15 - klo:06:04 »

Yksi hyvä esimerkki vastaavasta ilmiöstä on myös kesäaika. Nyt alkaa ilmestyä analyysejä, mm. Hesarissa, joiden mukaan siitä ei nettona ole toivottua hyötyä, vaan pikemminkin vain haittaa. Mutta niin se vaan nyt systeeminä jököttää ja pysyy, kiusanamme, kun sen taakse aikanaan jotenkin poliittinen konsensus syntyi.

Nyt kuitenkin vihreä meppi ilmoittaa näin:

"Ei yhtään järkevää perustelua" - tämän direktiivin Hautala haluaa tappaa

Eli juuri sen kesäaikadirektiivin.

En nyt muista enkä löydä dokumenttia siitä, miten kesäaika aikanaan päätettiin, mutta aavistan, että sitä kyllä silloin kannatti myös vihreiden MEP-ryhmä. Mutta ehkä tässä ei kannata, vaikka niin olisikin, tuota takinkääntämistä pilkata, vaan päinvastoin, se voisi antaa toivoa, että vihreät (ja muutkin ryhmät) tekisivät vastaavan kurssintarkistuksen myös luomun suhteen!

Pohjamateriaalina tuolle takinkäännökselle voisi levittää MEP:ien keskuudessa paitsi jo siihen tarkoitukseen jo suosittelemaamme ruotsalaista kirjaa, myös (ja ennen kuin ko. kirja tulee englanniksi) vaikka tätä tiivistettyä amerikkalaista analyysiä (Steve Savage):

Why Organic Can't Fulfill Our Food Supply Ideals

Tuossa Savagen analyysissä on tavallaan hyvä puoli se, että se antaa mahdollisuuden "kasvojen säilyttämiseen": luomulla on joskus (ehkä n. 100 vuotta sitten) ollut vissejä ansioita, vaikkei niitä ole enää. (Tuo sama ajatus löytyy kyllä ruotsalaisiltakin, vaikkei ihan niin selvästi esiin tuotuna.)
« Last Edit: 31.03.15 - klo:06:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #103 on: 31.03.15 - klo:11:55 »

Em. luomuseminaarin kuvaus (joka luvattiin, ks. edellä) Verso-blogissa oli sitten näin vaatimaton:

Luomun ja lähiruuan puolesta puhuttiin luomu- ja lähiruokaohjelmien seminaarissa

Sieltä löytyi kuitenkin tämä "herkkupala" (lihav. HJ):

Quote
Maatalousylitarkastaja Leena Seppä kertasi luomuohjelman tärkeimpiä päämääriä.

– Eteenpäin on menty, sillä luomutuotanto ja sen kulutus ovat kasvaneet. Kysyntä joiltain osin jopa ylittää tuotannon, Seppä kertoi ohjelman tuloksista.

Ihan niin ei ole siis Reijo Käen mukaan kaikessa käynyt (ks. edellä) ...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #104 on: 01.04.15 - klo:04:59 »
Vielä em. tilaisuudesta. Sen avauksessa tuli esille tämä:

Quote
Valtiosihteeri Tiina Rytilä toi avauksessaan esiin ruokasektorin merkityksen niin nyt kuin tulevaisuudessa. On arvioitu, että vuonna 2030 tarvitaan 50 % enemmän ruokaa, 45 % enemmän energiaa ja 30 % enemmän vettä. Suomen on osattava ottaa oma osansa tästä kysynnästä, Rytilä korosti.

Luultavasti oikeammin olisi sanottu, että Suomi älköön omalta osaltakoon pahentako tätä tilannetta, älköön menkö "muiden riisikupeille ahmimaan". Tuo 50% kasvu ruoan globaalissa kysynnässä merkitsee kyllä sitä, että luomuviljelyä olisi vähennettävä, jopa sen globaali kieltäminen alkaa tulla yhä ajankohtaisemmaksi. Tai ainakin luomutuotteiden ylimääräinen verotus siltä pohjalta, kuinka paljon niiden viljely vie ylimääräistä viljelypinta-alaa.

Jos Rytilä sitten avaussanoissaan antoi ymmärtää, että Suomi voisi helpottaa tätä ruoan kasvavan kysynnän painetta viemällä ruokaa ulos, niin siinä pyrkimyksessä on kyllä hyvin epätarkoituksenmukaista tehdä se luomukauralla ... puhumattakaan tietysti siitä, miten nyt luomuviljeltyä ruokaa tuodaan Suomeen moninkertainen määrä (eikä se asia näytä olevan muuttumassa) eli siltäkin osin ollaan "muiden riisikupeilla".
« Last Edit: 17.03.21 - klo:03:24 by Heikki Jokipii »