Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 80265 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #30 on: 20.03.20 - klo:09:53 »
Vielä. Nykykeskustelussa ollaan varsin herkkiä "patriarkaalisille" asenteille ja käytännöille.

Mutta mitä on tämä koronaviruksen vuoksi tapahtuva yli 70-vuotiaiden holhoaminen muuta kuin muunnelma siitä.

Aviovaimo oli vielä v. 1927 avioliittolakiin asti aviomiehensä alamainen, holhottava. Vihkikaavassakin morsian/vaimo lupasi olla "kuuliainen". Mutta senkin puolustajat näkivät tapahtuvan tämän "heikomman astian" omaksi parhaaksi. Niin nytkin, muutettavat muuttaen.

Ohjeet mediassa koskevat pääosin  nyt sitä, miten järjestää vanhuksien ruokahuolto. Miten heitä auttaa. Vanhusten oma tahto mainitaan vain harvoin. Todella mielenkiintoista nähdä millaiset ovat joka kotiin jaettavat kirjalliset hallituksen ohjeet tässä suhteessa. *)

***

Ei, en ole nostamassa asiassa kapinalippua. Mutta jupinalipun kyllä nostan!  8)

Ja todella toivon, että joku lääke löytyy, pian. Näillä näkymin olen suljettuna kotiini vuodeksi tai kahdeksi. Tai pidemmäksi ajaksi, kukaan ei osaa sanoa aikaa. Jotain lyhyitä kauppa- tai lääkärireissuja lukuunottamatta. Ja minun mukanani kaikki ikäiseni ja vanhemmat. Jopa jokin (terveiden) vanhusten eristäminen omiin keskitysleireihinsä tuntuisi miellyttävämmältä! Ja ihmisarvoisemmalta. (Veteraaninäyttelijät organisoisivat sinne tuossa tuokiossa oman teatterin.  ;D)

Ja ellei sitä lääkettä tai rokotetta alle tuon ajan löydy tai ole kaikille  saatavissa — niinkuin on valitettavasti mahdollista – löytököön sitten joku sosiaalinen innovaatio, jolla tuo dystopia vältetään.

________

*) ihan erillinen jupina: jos ne ovat jo valmiit, miksi ihmeessä meidät pistetään odottamaan hidasta paperipostia? Voisihan ne jo julkaista, vaikka ne tulisivatkin postiluukusta jälkeenpäin. Tätä ei ole muuten medialle tullut mieleen kysyä. Vaikka se yleensä on hyvin kärkäs arvostelemaan valtiovaltaa hidastelusta!
« Last Edit: 20.03.20 - klo:12:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #31 on: 21.03.20 - klo:05:04 »
YLE kertoi tästä myös (ks. edellä 20.03.20):

Malarialääkkeestä toivotaan apua taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan

Quote
Osa tutkijoista on toiveikkaita siitä, että malarianestolääkkeet saattavat toimia lääkkeenä koronavirukseen sairastuneille.

Kiinassa ja Ranskassa saatujen alustavien tutkimustulosten perusteella hydroksiklorokiini ja klorokiini saattavat sopia hoidoksi koronavirukseen.

Tätä en täysin ymmärrä (lihav. HJ):

Quote
Sveitsiläinen lääkevalmistaja Novartis ilmoitti perjantaina lahjoittavansa hydroksiklorokiinia miljoonien ihmisten hoitamiseen, jos lääke hyväksytään hoitomuodoksi.
[...]
Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat, että säännöksiä lääkkeen käyttämisen laajentamiseen voidaan nopeuttaa.

Kuvittelin, että enää ei hyväksyntää tarvita:

Jos se osoittautuisi todeksi, pitkää testausvaihetta ei tarvittaisi. Lääke on ollut maailmalla hyväksyttynä käytössä vuodesta 1945. Sillä on tiedetty sivuvaikutus: pahoinvointi, oksetus. Mutta ei kuolema. Itse malariaa vastaan siitä ei enää kaikkialla ole apua, teho on heikentynyt.

Vaikka vuosiluku voi olla tuossa hiukan väärin. Mutta toisaalta löytämäni vuosiluku 1954 ei tuota ajatusta muuta.

Näin varmasti on:

Quote
Osa tiedeyhteisöstä on varoittanut, että tutkimusta malarialääkkeiden tehosta koronavirusta vastaan tarvitaan vielä paljon lisää.

Eikä muita projekteja asiassa tuon lupaavan löydön takia kannata missään tapauksessa lopettaa. Mutta ei tuonkaan langanpään seuraamista:

Quote
Malarialääkkeen tehoa tutkitaan myös Kiinassa, jossa on tai on ollut käynnissä 25 tutkimushanketta asiasta. Reilu viikko sitten julkaistu Pekingin yliopiston tutkimus antoi viitteitä lääkkeen mahdollisesta tehosta. Tuossa tutkimuksessa mukana oli sata potilasta

***

Monet poliittiset tarkkailijat ovat jo ehtineet arvioida, että Trump kompastuu koronaepidemiaan, eikä tule uudelleen valituksi. Jos tässä ideassa on voimaa, saattaa siinäkin käydä toisin:

Quote
Hydroksiklorokiini sai paljon huomiota, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina puheessaan, että lääkettä pidetään mahdollisena hoitona koronavirustartuntaan.

Kuulemani huhun mukaan Trump olisi jopa antanut luvan ostaa massiivisia määriä tuota lääkettä:

Hydroxychloroquine Now Being Advocated to Fight Coronavirus; Trump Supporting?

Quote
The Stanford researcher said that Trump has authorized mass buys (I think that’s what he said) of the drug.
« Last Edit: 21.03.20 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #32 on: 21.03.20 - klo:06:48 »
Ja ellei sitä lääkettä tai rokotetta alle tuon ajan löydy tai ole kaikille  saatavissa — niinkuin on valitettavasti mahdollista – löytököön sitten joku sosiaalinen innovaatio, jolla tuo dystopia vältetään.


Minulla onkin heti ehdotus tällaisesta innovaatiosta.

Nyt kehitetään kuumeisesti myös testimenetelmä, jolla havaittaisiin ko. viruksen vasta-aineet veressä. Eli onko sairastanut taudin. Vaikka huomaamattaan. Siinä on tiettävästi vähän edistytty.

Tällä on tietysti iso merkitys sen arvioimisessa, miten tauti tosiasiallisesti leviää. Mutta siitä voisi kehittää myös seuraavan.

Jos vasta-aineita on, mutta ei sairasta, saisi "vapaakävelyoikeuden". Jos emme varmasti tiedä, kauanko vastustuskyky kestää, tällainen sanokaamme vihreä kortti voisi olla voimassa esim. 2 vuotta kerrallaan.

Jos keksitään rokote esimerkiksi tuon venäläisen mosaiikkivirus-idean pohjalta, vihreän kortin saisi rokotuksella käynnin yhteydessä. Kaikkia kun ei siinäkään tapauksessa pystytä rokottamaan kerralla.

***

Niin, mihin pystytään ja missä? Islanti on päättänyt testata kaikki kansalaisensa koronan osalta. Siis nyt, kun tuollaista vasta-ainetestiä ei vielä ole. Suomi ei niin tee. Jo on noussut ääniä, että Suomenkin pitäisi. Mutta lasketaanpa.

Jos Islannin kaikki 364 260 asukasta testataan sitä vauhtia kuin Suomessa nyt testataan, eli n. 1 500 testiä päivässä, siihen kuluu 242 päivää. Eli urakka olisi valmis tämän vuoden aikana. Jos Suomessa jatketaan samaa tahtia, kaikki Suomen asukkaat on testattu 3 666 päivässä. Eli noin 10 vuodessa.

Luonnollisesti kummassakin tapauksessa tilanne ei lopetettaessa ole enää sama kuin aloitettaessa.

***

Terveisiä täältä kotoa nimimerkiltä "Kaikkea se piru joutilaalla teettää".  ;D
« Last Edit: 21.03.20 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #33 on: 21.03.20 - klo:09:00 »
Yksi mahdollinen (osa)selitys tähän mysteeriin on juuri tuo malarialaake (jota siis olisi alueella muusta syystä paljon käytetty):

Asiantuntijat ovat ymmällään, miksi koronavirus ei ole juuri levinnyt Afrikassa

Roy Spencer löysi tällaisen vahvan korrelaation:

Some COVID-19 Vs. Malaria Numbers: Countries With Malaria Have Virtually No Coronavirus Cases Reported

Mutta sen, että korrelaatio ei ole kausaatio, myöntää Spencer itsekin tuon palstan keskustelussa. Monien syiden takia tuo korrelaatiokin voi olla näennäinen.


PS. Taitaisi covid19-virus ansaita jo oman triidin. Perustan kohta sellaisen ja linkkaan sinne täällä muualla siihen liittyvät keskustelut.
« Last Edit: 21.03.20 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #34 on: 26.03.20 - klo:04:31 »
Ei, ei pojat. Nyt olette ymmärtäneet väärin. Ei sitä mieltä noin osoiteta.

Noin käydään sotaa.

Koronaviruksesta on jo oma triidi, mutta laitan silti tämän tänne:

Ensimmäinen virallinen koronatapaus Syyriassa – pakolaisleirejä uhkaa katastrofi

Quote
Alueella on käyty edelleen taisteluja, erityisesti Idlibin maakunnassa. Kahdentoista viime kuukauden aikana 85 terveydenhoidon yksikköä on joutunut iskun kohteeksi, ja suurin osa niistä on pois toiminnasta.

Vuosia jatkunut sota ja aliravitsemus ovat heikentäneet ihmisten immuunipuolustusta. Väestöstä suuri osa asuu maansisäisten pakolaisten leireillä, usein monia perheitä samassa asumuksessa. Koronatartuntojen pelätäänkin nousevan Luoteis-Syyriassa dramaattisesti suuremmiksi kuin maailmalla keskimäärin.

Eli tekisikö koronavirus nyt sen, mikä muilta ei ole onnistunut: pakottaisi osapuolet rauhaan? Vaikka pitkin hampain, mutta pakottaisi?
« Last Edit: 26.03.20 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #35 on: 27.03.20 - klo:06:41 »
Jemenissä näin on käymässä:

Epidemiapelko on tuomassa tulitauon Jemeniin – samalla koronan torjuntatoimet uhkaavat avun toimittamista miljoonille

Saisi vaikuttaa samoin Idlibissäkin. Itse asiassa näin saisi käydä koko maailmassa:

Quote
YK:n pääsihteeri António Guterres vaati tällä viikolla “maailmanlaajuista tulitaukoa”, jotta sodan jaloissa olevia siviilejä pystytään suojelemaan koronavirukselta.
« Last Edit: 27.03.20 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #36 on: 29.03.20 - klo:11:07 »
Vaan ei. Näin siellä vaan jatketaan:

Battle for Idlib to continue as Syrian Army, militants trade heavy attacks

Ja tuo uutinen oli päivätty eilen. Sillä ei nyt ole isoa väliä, kumpi aloitti, mutta tällä kertaa se kävi näin:

Quote
According to reports from this front, the militant forces began the day by firing several artillery shells towards the Syrian Arab Army’s positions around the Kafr Nabl area.

This prompted the Syrian Arab Army to respond with a heavy barrage of artillery and machine gun fire, culminating in a fierce exchange between the opposing parties in Idlib.

Antavat tuon ranskalaisjärjestön (edellä 26.03.20) hoitaa huolissaan olon koronaviruksesta.
« Last Edit: 29.03.20 - klo:11:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #37 on: 29.03.20 - klo:16:13 »
Tuskinpa tämäkään auttaa:

Paavin ja YK:n pääsihteerin vetoomus: Maailmanlaajuinen tulitauko koronapandemian vuoksi

Samat ovat perustelut paavilla kuin pääsihteerilläkin. Ja Idlibiä asia koskee myös:

Quote
Jemenin ohella tulitaukoa kaivattaisiin esimerkiksi Syyrian Idlibissä, missä noin miljoona ihmistä pakenee taisteluita. Terveysasiantuntijat ovat pelänneet, että koronaepidemian leviäminen Idlibin heikosti varusteltuihin pakolaisleireihin aiheuttaisi valtavasti kuolonuhreja.


Mutta olisiko niin, että mitään ei tapahdu tuossa sittenkään, jos tauti iskee "kaikkein uhanalaisimmassa asemassa oleviin"? Vaan vasta sitten, jos se iskee vahvoilla oleviin! Eli hyvinvarustettuhin sotajoukkoihin!?

Mieleen tulee raaka (ja hyökkääjällekin riskaabeli) sodan keino keskiajalta: heitettiin piiritetyyn kaupunkiin ruttoon kuolleen ruumis.

***

Nyt näyttää muuten sellaiselta, että pakenemisesta muualle tulee lähes mahdotonta. Saksakin on ilmoittanut, että sen rajat on nyt suljettu myös pakolaisilta.
« Last Edit: 29.03.20 - klo:16:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #38 on: 01.04.20 - klo:15:28 »
Tässä maailma.netin sympatisoiva kirjoitus tapauksesta, jossa osataan mielenosoittaa:

Kansanliike vaatii epäkohtiin puuttumista Algeriassa – Rauhanomaisen protestoinnin kautta halutaan muuttaa rakenteita

Ja kas kummaa, osan tavoitteistaan se on jo saanut läpi, noin vuodessa. Kun taas Syyrian "mielenosoituksilla" 9 vuoden aikana... no, olkoon sanomatta.

Kansainvälistä huomiota on Syyriassa tietysti saatu moni verroin Algeriaan verrattuna.

Koronavirus iskee näin:

Quote
Mielenosoituksia on järjestetty yli vuoden ajan – tosin maaliskuussa alkanut koronavirusepidemia on hiljentänyt ne ainakin tilapäisesti.

Mutta mitään katastrofia ei odoteta. Väkiluvultaan meitä monta kertaa suuremmassa massa on tapauksia suurinpiirtein yhtä paljon kuin Suomessa. Ei kun n. puolet siitä. Kuolleita on enemmän eli 44.
« Last Edit: 06.04.20 - klo:06:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #39 on: 06.04.20 - klo:06:15 »
Surkeaa on ja vielä surkeampaa on tulossa:

Syyrian Idlib valmistautuu koronavirukseen: "Olemme nyt hälytystilassa", sanoo syyrialainen lääkäri Ylelle

Mutta yhtä vaihtoehtoa ei tuossa mietitä. Vaikka sen on sanonut YK:n pääsihteeri ja paavi ihan ääneen. Ei, vaikka tämä ulospääsytie on nyt varmasti tukossa:

Quote
Melkein miljoona ihmistä jätti kotinsa Idlibin kaupunkissa ja maakunnan kylissä ja saapui Turkin rajan tuntumaan, toiveenaan päästä pois maasta jos Assad valtaisi Idlibin ja kostaisi siviileille. Nyt he ovat taivasalla.

Mistään maasta ei pääse nyt ulos. Pitkään aikaan. Kun ei uskalleta antautua, ajaudutaan katastrofiin.
« Last Edit: 06.04.20 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #40 on: 06.04.20 - klo:07:06 »
Jos palattaisiin välillä tähän teemaan. Tästä artikkelista:

Pekka Juntin kolumni: Korona halkaisi kaupunkini

Quote
[..] En voi sille mitään, että se loukkaa minua.

Ei, en ole pöljä, tiedän toimien hyvän tarkoituksen. Ymmärrän, että rajan sulkeminen voi auttaa minua ja läheisiäni vielä. Se vähentää liikennettä. Suomen asettama kielto saattoi jopa estää Lappiin ryntäävien suomalaisturistien piipahduksen Ruotsin nuuskakaupoissa ja taudin nopeamman leviämisen Haaparanta-Tornioon.

Niin, miksi tässä tilanteessa edellytetään, että käy itse fyysisesti Ruotsin puolella, jotta voisi laillisesti ostaa nuuskaa?

Toinen huomio 70 täyttäneeltä Hesarin mielipidepalstalla tänään: vanhuksille suositellaan kauppaan menoon aikoja ennen klo 9:ää. Mutta silloin ei kenellekään myydä keskiolutta tai muita laillisia alkoholijuomia. Nykyisin oluesta tai lonkerosta pitävä 70 täyttänyt — voitteko kuvitella, että sellaisiakin on? — joutuu tulemaan toisen kerran kauppaan yhdeksän jälkeen. Jolloin ruuhka on usein jo alkanut.
« Last Edit: 06.04.20 - klo:11:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #41 on: 11.04.20 - klo:04:01 »
Ohimennen tämä huomataan:

Ruotsi uskoo selviävänsä koronasta muita paremmin ”hyvän kansanterveyden” ansiosta – Suomessa on yli miljoona riskiryhmiin kuuluvaa ihmistä

Quote
Silti epidemian edetessä ja riskejä arvioitaessa voi olla hyödyllistä ottaa huomioon eri maiden kansanterveydellisiä eroja. Italian kohdalla on mainittu väestön korkea ikä ja tupakoinnin yleisyys.
[...]
Tupakoinnissa erot ovat hieman selvempiä. Italiassa poltetaan yhä enemmän kuin Suomessa. Nuuskaa suosivassa Ruotsissa päivittäin tupakkaa polttavien osuus on Euroopan alhaisin.


Paperilehdessä käytettiin ilmaisua "nuuskamaassa Ruotsissa". Mutta jos/kun koronakriisi on ohi, luultavasti Hesarikin taas jatkaa nuuskan salakuljetuksen kauhistelua.
« Last Edit: 11.04.20 - klo:04:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #42 on: 14.04.20 - klo:04:55 »
Guardian kertoo:

Hamas arrests Gaza peace activists for Zoom chat with Israelis

Tämä salanimi, palstanpitäjä sanoo sen, mitä minäkin olen asiasta ajatellut:

Yle älyllisesti epärehellisenä

Eikä oikein älyllisesti rehellisinä voi siten pitää myöskään Anna Kontulan ja Syksy Räsäsen toimintaa ja lausuntoja tässä kysymyksessä.

"Professorin" vertaus Suomen tilanteeseen, tuossa ja siihen liittyvissä artikkeleissa, II maailmansodan jälkeen on osuva. Ei tarvitse hyväksyä status quota, ja silti siihen alistuminen voi olla rationaalista. Ja isänmaallista. Tie parempaan. Ja lopulta oikein hyvään. Vaikka tietyt vääryydet jätetään korjaamatta.

PS. Yhteinen kansa on jo vuosikymmeniä Suomessa ottanut Karjalaa takaisin — kurkun kautta.  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #43 on: 17.04.20 - klo:04:05 »
Paperilehdessä käytettiin ilmaisua "nuuskamaassa Ruotsissa". Mutta jos/kun koronakriisi on ohi, luultavasti Hesarikin taas jatkaa nuuskan salakuljetuksen kauhistelua.

Tulihan se sieltä, jo nyt:

"Myytävää ei enää ole” – nuuska on loppumassa Suomen pimeiltä markkinoilta, ja nyt sen korvaajaksi on nousemassa viranomaisia huolestuttava tuote

Quote
Tulli, päihdejärjestöt ja nuuskan käyttäjät kertovat, että nuuska on käymässä katukaupassa vähiin. Terveyden kannalta se on hyvä asia, sillä esimerkiksi emeritusprofessori Anssi Sovijärven mukaan nuuskan käyttö voi lisätä riskiä saada koronavirustartunta.


Tuo Sovijärven väite oli spekulaatio, josta todettiin jo artikkelissa: "vaikka siitä ei olekaan tutkimustietoa" (paperilehdestä).

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25169
    • View Profile
    • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #44 on: 24.04.20 - klo:05:21 »
Tuskinpa tämäkään auttaa:

Paavin ja YK:n pääsihteerin vetoomus: Maailmanlaajuinen tulitauko koronapandemian vuoksi

Samat ovat perustelut paavilla kuin pääsihteerilläkin. Ja Idlibiä asia koskee myös:

Quote
Jemenin ohella tulitaukoa kaivattaisiin esimerkiksi Syyrian Idlibissä, missä noin miljoona ihmistä pakenee taisteluita. Terveysasiantuntijat ovat pelänneet, että koronaepidemian leviäminen Idlibin heikosti varusteltuihin pakolaisleireihin aiheuttaisi valtavasti kuolonuhreja.


Ei auttanut:

Jemenin tulitauko ei pitänyt edes kahta viikkoa

Vasta tämä voisi auttaa:

Quote
Mutta olisiko niin, että mitään ei tapahdu tuossa sittenkään, jos tauti iskee "kaikkein uhanalaisimmassa asemassa oleviin"? Vaan vasta sitten, jos se iskee vahvoilla oleviin! Eli hyvinvarustettuhin sotajoukkoihin!?