Author Topic: Erilainen suhtautumistapa  (Read 3880 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #30 on: 20.03.20 - klo:09:53 »
Vielä. Nykykeskustelussa ollaan varsin herkkiä "patriarkaalisille" asenteille ja käytännöille.

Mutta mitä on tämä koronaviruksen vuoksi tapahtuva yli 70-vuotiaiden holhoaminen muuta kuin muunnelma siitä.

Aviovaimo oli vielä v. 1927 avioliittolakiin asti aviomiehensä alamainen, holhottava. Vihkikaavassakin morsian/vaimo lupasi olla "kuuliainen". Mutta senkin puolustajat näkivät tapahtuvan tämän "heikomman astian" omaksi parhaaksi. Niin nytkin, muutettavat muuttaen.

Ohjeet mediassa koskevat pääosin  nyt sitä, miten järjestää vanhuksien ruokahuolto. Miten heitä auttaa. Vanhusten oma tahto mainitaan vain harvoin. Todella mielenkiintoista nähdä millaiset ovat joka kotiin jaettavat kirjalliset hallituksen ohjeet tässä suhteessa. *)

***

Ei, en ole nostamassa asiassa kapinalippua. Mutta jupinalipun kyllä nostan!  8)

Ja todella toivon, että joku lääke löytyy, pian. Näillä näkymin olen suljettuna kotiini vuodeksi tai kahdeksi. Tai pidemmäksi ajaksi, kukaan ei osaa sanoa aikaa. Jotain lyhyitä kauppa- tai lääkärireissuja lukuunottamatta. Ja minun mukanani kaikki ikäiseni ja vanhemmat. Jopa jokin (terveiden) vanhusten eristäminen omiin keskitysleireihinsä tuntuisi miellyttävämmältä! Ja ihmisarvoisemmalta. (Veteraaninäyttelijät organisoisivat sinne tuossa tuokiossa oman teatterin.  ;D)

Ja ellei sitä lääkettä tai rokotetta alle tuon ajan löydy tai ole kaikille  saatavissa — niinkuin on valitettavasti mahdollista – löytököön sitten joku sosiaalinen innovaatio, jolla tuo dystopia vältetään.

________

*) ihan erillinen jupina: jos ne ovat jo valmiit, miksi ihmeessä meidät pistetään odottamaan hidasta paperipostia? Voisihan ne jo julkaista, vaikka ne tulisivatkin postiluukusta jälkeenpäin. Tätä ei ole muuten medialle tullut mieleen kysyä. Vaikka se yleensä on hyvin kärkäs arvostelemaan valtiovaltaa hidastelusta!
« Last Edit: 20.03.20 - klo:12:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #31 on: 21.03.20 - klo:05:04 »
YLE kertoi tästä myös (ks. edellä 20.03.20):

Malarialääkkeestä toivotaan apua taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan

Quote
Osa tutkijoista on toiveikkaita siitä, että malarianestolääkkeet saattavat toimia lääkkeenä koronavirukseen sairastuneille.

Kiinassa ja Ranskassa saatujen alustavien tutkimustulosten perusteella hydroksiklorokiini ja klorokiini saattavat sopia hoidoksi koronavirukseen.

Tätä en täysin ymmärrä (lihav. HJ):

Quote
Sveitsiläinen lääkevalmistaja Novartis ilmoitti perjantaina lahjoittavansa hydroksiklorokiinia miljoonien ihmisten hoitamiseen, jos lääke hyväksytään hoitomuodoksi.
[...]
Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat, että säännöksiä lääkkeen käyttämisen laajentamiseen voidaan nopeuttaa.

Kuvittelin, että enää ei hyväksyntää tarvita:

Jos se osoittautuisi todeksi, pitkää testausvaihetta ei tarvittaisi. Lääke on ollut maailmalla hyväksyttynä käytössä vuodesta 1945. Sillä on tiedetty sivuvaikutus: pahoinvointi, oksetus. Mutta ei kuolema. Itse malariaa vastaan siitä ei enää kaikkialla ole apua, teho on heikentynyt.

Vaikka vuosiluku voi olla tuossa hiukan väärin. Mutta toisaalta löytämäni vuosiluku 1954 ei tuota ajatusta muuta.

Näin varmasti on:

Quote
Osa tiedeyhteisöstä on varoittanut, että tutkimusta malarialääkkeiden tehosta koronavirusta vastaan tarvitaan vielä paljon lisää.

Eikä muita projekteja asiassa tuon lupaavan löydön takia kannata missään tapauksessa lopettaa. Mutta ei tuonkaan langanpään seuraamista:

Quote
Malarialääkkeen tehoa tutkitaan myös Kiinassa, jossa on tai on ollut käynnissä 25 tutkimushanketta asiasta. Reilu viikko sitten julkaistu Pekingin yliopiston tutkimus antoi viitteitä lääkkeen mahdollisesta tehosta. Tuossa tutkimuksessa mukana oli sata potilasta

***

Monet poliittiset tarkkailijat ovat jo ehtineet arvioida, että Trump kompastuu koronaepidemiaan, eikä tule uudelleen valituksi. Jos tässä ideassa on voimaa, saattaa siinäkin käydä toisin:

Quote
Hydroksiklorokiini sai paljon huomiota, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi torstaina puheessaan, että lääkettä pidetään mahdollisena hoitona koronavirustartuntaan.

Kuulemani huhun mukaan Trump olisi jopa antanut luvan ostaa massiivisia määriä tuota lääkettä:

Hydroxychloroquine Now Being Advocated to Fight Coronavirus; Trump Supporting?

Quote
The Stanford researcher said that Trump has authorized mass buys (I think that’s what he said) of the drug.
« Last Edit: 21.03.20 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #32 on: 21.03.20 - klo:06:48 »
Ja ellei sitä lääkettä tai rokotetta alle tuon ajan löydy tai ole kaikille  saatavissa — niinkuin on valitettavasti mahdollista – löytököön sitten joku sosiaalinen innovaatio, jolla tuo dystopia vältetään.


Minulla onkin heti ehdotus tällaisesta innovaatiosta.

Nyt kehitetään kuumeisesti myös testimenetelmä, jolla havaittaisiin ko. viruksen vasta-aineet veressä. Eli onko sairastanut taudin. Vaikka huomaamattaan. Siinä on tiettävästi vähän edistytty.

Tällä on tietysti iso merkitys sen arvioimisessa, miten tauti tosiasiallisesti leviää. Mutta siitä voisi kehittää myös seuraavan.

Jos vasta-aineita on, mutta ei sairasta, saisi "vapaakävelyoikeuden". Jos emme varmasti tiedä, kauanko vastustuskyky kestää, tällainen sanokaamme vihreä kortti voisi olla voimassa esim. 2 vuotta kerrallaan.

Jos keksitään rokote esimerkiksi tuon venäläisen mosaiikkivirus-idean pohjalta, vihreän kortin saisi rokotuksella käynnin yhteydessä. Kaikkia kun ei siinäkään tapauksessa pystytä rokottamaan kerralla.

***

Niin, mihin pystytään ja missä? Islanti on päättänyt testata kaikki kansalaisensa koronan osalta. Siis nyt, kun tuollaista vasta-ainetestiä ei vielä ole. Suomi ei niin tee. Jo on noussut ääniä, että Suomenkin pitäisi. Mutta lasketaanpa.

Jos Islannin kaikki 364 260 asukasta testataan sitä vauhtia kuin Suomessa nyt testataan, eli n. 1 500 testiä päivässä, siihen kuluu 242 päivää. Eli urakka olisi valmis tämän vuoden aikana. Jos Suomessa jatketaan samaa tahtia, kaikki Suomen asukkaat on testattu 3 666 päivässä. Eli noin 10 vuodessa.

Luonnollisesti kummassakin tapauksessa tilanne ei lopetettaessa ole enää sama kuin aloitettaessa.

***

Terveisiä täältä kotoa nimimerkiltä "Kaikkea se piru joutilaalla teettää".  ;D
« Last Edit: 21.03.20 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #33 on: 21.03.20 - klo:09:00 »
Yksi mahdollinen (osa)selitys tähän mysteeriin on juuri tuo malarialaake (jota siis olisi alueella muusta syystä paljon käytetty):

Asiantuntijat ovat ymmällään, miksi koronavirus ei ole juuri levinnyt Afrikassa

Roy Spencer löysi tällaisen vahvan korrelaation:

Some COVID-19 Vs. Malaria Numbers: Countries With Malaria Have Virtually No Coronavirus Cases Reported

Mutta sen, että korrelaatio ei ole kausaatio, myöntää Spencer itsekin tuon palstan keskustelussa. Monien syiden takia tuo korrelaatiokin voi olla näennäinen.


PS. Taitaisi covid19-virus ansaita jo oman triidin. Perustan kohta sellaisen ja linkkaan sinne täällä muualla siihen liittyvät keskustelut.
« Last Edit: 21.03.20 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #34 on: 26.03.20 - klo:04:31 »
Ei, ei pojat. Nyt olette ymmärtäneet väärin. Ei sitä mieltä noin osoiteta.

Noin käydään sotaa.

Koronaviruksesta on jo oma triidi, mutta laitan silti tämän tänne:

Ensimmäinen virallinen koronatapaus Syyriassa – pakolaisleirejä uhkaa katastrofi

Quote
Alueella on käyty edelleen taisteluja, erityisesti Idlibin maakunnassa. Kahdentoista viime kuukauden aikana 85 terveydenhoidon yksikköä on joutunut iskun kohteeksi, ja suurin osa niistä on pois toiminnasta.

Vuosia jatkunut sota ja aliravitsemus ovat heikentäneet ihmisten immuunipuolustusta. Väestöstä suuri osa asuu maansisäisten pakolaisten leireillä, usein monia perheitä samassa asumuksessa. Koronatartuntojen pelätäänkin nousevan Luoteis-Syyriassa dramaattisesti suuremmiksi kuin maailmalla keskimäärin.

Eli tekisikö koronavirus nyt sen, mikä muilta ei ole onnistunut: pakottaisi osapuolet rauhaan? Vaikka pitkin hampain, mutta pakottaisi?
« Last Edit: 26.03.20 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 13541
  • View Profile
  • Email
Vs: Erilainen suhtautumistapa
« Reply #35 on: 27.03.20 - klo:06:41 »
Jemenissä näin on käymässä:

Epidemiapelko on tuomassa tulitauon Jemeniin – samalla koronan torjuntatoimet uhkaavat avun toimittamista miljoonille

Saisi vaikuttaa samoin Idlibissäkin. Itse asiassa näin saisi käydä koko maailmassa:

Quote
YK:n pääsihteeri António Guterres vaati tällä viikolla “maailmanlaajuista tulitaukoa”, jotta sodan jaloissa olevia siviilejä pystytään suojelemaan koronavirukselta.
« Last Edit: 27.03.20 - klo:06:47 by Heikki Jokipii »