Author Topic: Luomun monet nimet  (Read 28649 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #60 on: 26.03.22 - klo:13:36 »
Ludger Wessillä oli tämä twiitti (lihav. HJ):

***

https://mobile.twitter.com/LudgerWess/status/1507232561201827840

These are all anthroposophists. Interpretation of the patterns is highly subjective- similar to Emoto‘s water crystals - but they call it science anyway. In Europe, agroecology has been hijacked completely by anthroposophists.

***

Plus monta muuta twiittiä samasta asiasta. Steinerilaisuuden vaikutusvalta Keski-Euroopassa on yhä merkittävä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #61 on: 30.03.22 - klo:05:02 »
Mitä tämä tarkoittaa?

Kiertotaloudesta leivotaan ratkaisua Venäjän raaka-aineista irtautumiseen, ympäristöministeri Emma Kari: on mahdollista vähentää luonnonvarojen käyttöä

Quote
Hän mainitsee esimerkkeinä mahdollisuuksista sellutehtaiden hiilipäästöjen talteenoton ja hiilen tuotteistamisen, kasviproteiinien valmistustuksen ja uudistavan viljelyn maataloudessa.

Uudistava viljely on menetelmä, jossa käytetään lannoitteita ja muokataan maata tavallista vähemmän.
(lihav. HJ)

Tuo voisi olla uusi ehdotus. Mutta valitettavasti se voi olla myös tämä ehdotus uudella nimellä.

Se, miten nuo kaksi asiaa ovat yhdistettävissä, on jo edellä problematisoitu.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #62 on: 13.05.22 - klo:04:10 »
Tavallaan tämä on nyt sitä, ettei muotikäsitettä annetakaan suosiolla luomuväelle, sen kesken riideltäväksi:

‘Third way’ regenerative farming: Syngenta CEO calls for cooperation between organics and crop biotechnology to address food crises, sparking ‘grotesque’ rebuke from organic activist

Eikä luomuväki tuosta lainkaan tykkää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #63 on: 29.05.22 - klo:04:23 »
"Slow Food" on myös luomun eräs nimi. Kun hiukan raaputtaa:

Viewpoint: Germany’s anti-GMO ‘Slow Food’ activist group invokes ‘precautionary principle’, demands labeling to block crop gene editing deregulation

Voi olla, ettei ihan täysin. Mutta mm. prinssi Charles on innokkaana liikkeessä mukana.

Tuohon kampanjaan oli. Kiinnitetty huomiota täälläkin:

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Hendrik Haase 🇺🇦☮️✌️
@HendrikHse
Der böse Wissenschaftler im Labor steht in den Augen von @Slowfood_de
 gegen den liebevoll Pflanzen tätschelnden Bauern auf dem Acker.🤔

Wissenschaftsfeindlichkeit & die Darstellung von Forschung als Feind der #Landwirtschaft wird uns in keine gute Zukunft führen. #Biotechnologie

SlowFoodDeutschland
@Slowfood_de
Agrar- und Lebensmittellobby drängen die @EU_Commission
 neue Gentechnikverfahren zu deregulieren. Das würde die #Wahlfreiheit uns gentechnikfrei zu ernähren aushebeln. Nicht hinter unserem Rücken! Nicht hinter eurem?
🔽Zur Petition #ICHOOSEGMOFREE
https://bit.ly/3wx7L5S

https://twitter.com/Slowfood_de/status/1527651754019627009/photo/1

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #64 on: 26.06.22 - klo:06:04 »
MT antoi tilaa tämän idean esittelyyn (maksumuuri):

Permaviljelijää ei lannoitteiden ja energian hinnannousu hetkauta ‒ Coelho uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi tuottaa ruokaa pienimuotoisesti

Quote
Guilherme Coelho on vakuuttunut, että pitämällä maaperästä huolta ja lannoittamalla luonnonmukaisesti kasveista tulee ravinteikkaampia ja kestävämpiä tuholaisia vastaan.

Mutta joutui (viljelijän nimestä päätellen) etsimään esimerkkinsä ulkomailta. Suomessa kun innostus asiaan on pysähtynyt 15 tilaan:

https://www.permakulttuuri.fi/jasenten-projektit

Enemmän se kyllä on kuin biodynaamisten tilojen lukumäärä Suomessa. Mutta kuitenkin vain tuo luku.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #65 on: 04.07.22 - klo:14:33 »
Ei pitänyt tätä enää ottaa esille. Mutta otetaan kuitenkin. Tämän tilaisuuden paikka on nimittäin nyt — entisen tietomme pohjalta — hiukan hätkähdyttävä:

Parannetaan maata jalkojemme alla!
Pohjoismainen permakulttuurifestivaali 2022 pidetään 4.–7. elokuuta 2022 Vesilahdella, Pirkanmaalla. Kokoonnumme Kurjen ekokylässä ja läheisen Rautialan juhlatalon tiloissa.


Se nimittäin pidetään paikassa, joka oli 6 vuotta sitten tapahtumapaikkana Pohjoismaiselle biodynaamiselle kokoukselle. Tuossa toisessa triidissä on hiukan kerrottu, mikä nyt johti tähän. Tai ainakin mitä sitten tapahtui.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #66 on: 07.07.22 - klo:05:58 »
Vähän systemaattisempi juttu siitä, miten näillä keinoin ei tavoitteita edistetä:

Climate Action Farming: What farmers need to do to adapt as our planet heats up—and why organic and ‘regenerative agriculture’ cannot meet the challenge

Vaikuttavista uusista nimityksistä huolimatta. Mutta amerikoista tulevat uudet nimitykset nauttivat yhä Suomessa tietystä sädekehästä. Näin esimerkiksi Carbon Action -hankkeessa. Tuntuivat uudet nimitykset muuten tehneen vaikutuksen myös näihin keskustelijoihin. Siellähän YLE esitti heti tämän tulkinnan:

Quote
Mitä ovat regeneratiivinen viljely, hiiliviljely ja soluviljely kasvatustankeissa, ja löytyykö niistä ratkaisu? Esimerkiksi apilanurmi imuroi typpeä ja hiilidioksidia ilmasta, ja tuottaa bioenergiaa sekä syötäviä proteiineja ja sokereita.

Siinä oikeastaan esitetään regeneratiivisen viljelyn tarkoittavan luomuviljelyä!
« Last Edit: 07.07.22 - klo:06:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #67 on: 09.07.22 - klo:11:12 »
Google-haulla näkyy näin (lihav. HJ):

Quote
Biodynaamisesti tuotettuja marjoja ja kasviksia - Hannaksen tila
4 päivää sitten — Alla olevasta tuoreiden tuotteiden listasta löydät juuri tänään ostettavissa olevat herkut! Permakulttuurinen tilamme elää säiden ja sesonkien mukana ja ...


Mutta itse sivustolla ei puhuta enää permakulttuuristakaan:

https://hannaksentila.fi/suoramyynti/

Eikä tilaa löydy kummankaan poppoon listoilta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #68 on: 28.07.22 - klo:05:08 »
Tämä keskustelu on saatu vietyä YK:n käytäville:

Viewpoint: ‘Agroecology has better marks for biodiversity and soil health’ – UN panel urges communities to consider adoption

Kuvateksti löytää yrtimen:

Quote
Rather than focusing on productivity, measures of agroecological success include raising farmers from poverty and increasing biodiversity.


Alkuperäinen artikkeli:

Scaling Agroecology: “Why Is Something So Compelling Also So Contentious?”

Quote
Yet as a pathway to more sustainable food systems and transformational change, agroecology remains contested. Ferrand says that some funders, researchers, and policymakers are skeptical of agroecology’s viability, profitability, and scalability.

Meillä siihen edellä esitetyt epäluulomme. Plus epäilyksemme, että taas on kyse tästä:

Luomuviljelyä ajetaan kehitysmaihin takaoven kautta (2009)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #69 on: 09.08.22 - klo:06:17 »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #70 on: 19.08.22 - klo:04:03 »
Tällainen on

About Regeneration International.

Ainakin tuo poppoo antaa hyvät perusteet käsitellä asiaa tässä triidissä, tämän otsikon alla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #71 on: 19.08.22 - klo:05:24 »
Eräänlainen akanvirta, täällä olisi toisin:

Agroecology promoters in Ghana say they embrace modern technologies

Quote
Though many agroecology promoters take a strict stance against the use of modern farming tools and technology, advocates in Ghana have signaled they’re open to a more inclusive approach.

“There are some misconceptions about agroecology that I would want to correct,” said Dr. Charles Nyaaba, head of advocacy and programs at the Peasant Farmers Association of Ghana, one of the organizations promoting agroecology in the country. “Usually, when we talk of agroecology, what comes to the mind of many people is that it does not involve the use of machinery, it doesn’t involve the use of external inputs, it is necessarily mixed cropping [rather than monoculture] and it cannot be scaled. That is not the case.

Ja näin selvään se sanotaan:

Quote
Nyaaba, who made his comments during an Alliance for Science (AfS) Live webinar, said that modern technological inventions, including synthetic fertilizers and pesticides, can be applied even in agroecological production, as long as the fundamental principle of protecting the environment is not violated.

Mutta siinä alkaa sitten tulla se vaikeus, että vaikka tuo olisi se "kansallinen" määritelmä, lähes koko muu maailma jatkaa tarkoittamalla sillä luomuviljelyä! Niin puolustajat kuin vastustajatkin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #72 on: 26.09.22 - klo:04:17 »
Koko maailmassa yritään yhä selventää, mitä ihmettä se on:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·50min
Australiassa keskusteltiin pitäisikö keksiä helpommin lähestyttävä nimitys termille #regeneratiivinenmaatalous. Suomessa sitä kutsuttiin 90-luvulla "hyviksi viljelymenetelmiksi", nyt käytössä on mm #uudistavaviljely

Renaming regenerative agriculture could open doors

Artikkelista poimitun vihjeen pohjalta se ei kyllä luomua olisi:

Quote
“The practices like minimum till, keeping cover crop, incorporating livestock, it is part of the system, it is part of what they do anyway.”

Mutta kuten olemme huomanneet, itse nimityksestäkin käydään sotaa, Suomessakin. Vaikkapa Biodynaaminen Yhdistys kertoo kurssinsa olevan:

Regeneratiivisen eli uudistavan maatalouden ammatillinen opintokokonaisuus (Biodynaamisen viljelyn johdantokurssi)

Ja Pro Luomun Luomuelintarvikepäivässä 5.10.22 pidetään tällainen esitelmä:

Quote
Towards regenerative organic farming,
Regional manager Johan Hedberg, Arla Sweden
« Last Edit: 27.09.22 - klo:02:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #73 on: 29.09.22 - klo:07:47 »
Nyt Ylhäinen otti kovemmin kantaa:

Quote
Annaleena Ylhäinen 🇫🇮🇺🇦
@AYlhainen·59min
On kiinnostavaa seurata millä kaikilla tavoilla tätä regeneratiivista maataloutta keksitään kuluttajille markkinoida. Täyttä huttuahan tästä suurin osa on, mutta eivät kuluttajat sitä tiedä 😂#regeneratiivinenmaatalous
https://wildfarmed.co.uk/
(lihav. HJ)

Nyt en ole ihan varma, ovatko hänen perustelunsa samat kuin minun.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #74 on: 30.09.22 - klo:06:21 »
Tällä nimellä luomua myydään nyt. Tai pikemminkin taas:

Climate Activists Attacking Fertiliser Use, Mass Produced Food

Quote
Industrial Farming Causes Climate Change. The ‘Slow Food’ Movement Wants to Stop It

BY ARYN BAKER
SEPTEMBER 28, 2022 1:10 PM EDT

Abiennial celebration of international small-scale farmers, breeders, fishers, and food producers just wrapped up in Turin, Italy. Convened by the Slow Food movement, one phrase in particular dominated the Terra Madre Salone del Gusto festival’s long roster of panel discussions and workshops: “Food is the cause of the environmental crisis, but it can also be the solution.”



Food production contributes approximately 37% of global greenhouse gas emissions, making farmers both contributors to, and victims of, climate change. But it doesn’t have to be that way, say proponents of Slow Food, a movement started in Italy 36 years ago that promotes “good, clean and fair food” along with a stronger connection between people and the food they eat. Adopting climate-smart farming practices, and taking a more flexible approach to what is farmed where, will make food production more resilient in the face of climate change. But even then, it may not be enough—absent severe reductions in fossil fuel emissions, some places will likely have to give up farming entirely in the near future.


Tuosta liikkeestä jo edellä moneen otteeseen, mm. juuri äskettäin täällä. Ko. liikkeen herraskainen lähtökohta tulee esiin tuossa artikkelissakin:

Quote
I have no problem with boutique farms producing delicious food using palaeolithic agricultural techniques for wealthy customers. I’m happy to buy the occasional slice of delicious artisan cheese, or tomatoes or olives grown with love, but it would devastate my finances to have to live off such produce full time. A lot of people simply wouldn’t be able to afford to eat at all.

To feed the world of today we need agricultural mass production, fossil fuel and chemicals, not ignorant theories and disastrous policy choices.