Tällaista kautta yritetään vielä tuoda vielä lisää painetta asiaan:
Suomalaiset äänestäjät vaativat kuntia vaikuttamaan hankinnoillaPro Luomu, Reilu Kauppa, EkoCentria ja Ympäristömerkintä Suomi muistuttavat, että kolmannen osapuolen valvomat vastuullisuusmerkit ovat myös kunnille helppo ja luotettava tapa lisätä hankintojen vastuullisuutta.
Kuntien merkitys hankintojen vastuullisuudessa on suuri, sillä kaikista julkisista hankinnoista noin 75 % tehdään kunnissa. Hankintojen arvo on vuosittain kymmeniä miljardeja euroja.
“Kunnilla on paljon taloudellista valtaa. Kunnanvaltuutettujen vastuulla on paaluttaa, että kuntien käyttämät palvelut ja tuotteet on hankittu luonnon ja ihmisten hyvinvointia kunnioittaen”, toteaa Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.
Vaaleihin asti käynnissä olevan Vaikuta hankinnoilla -kampanjan tarkoituksena on saada kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan edistämään vastuullisia hankintoja omassa kunnassaan.
Vaikka ne eivät kyllä ole niinkään äänestäjät. Vaan nuo tuossa mainitut organisaatiot, jotka haluaisivat noin kunnissa käyvän. Kyselyssä on helppo saada tällainen tulos:
Yhä suurempi osa suomalaisista on sitä mieltä, että kuntien pitää hankkia tuotteita ja palveluja, jotka eivät polje ihmisoikeuksia eivätkä heikennä ympäristön tilaa. Yli 80 % mielestä kuntien pitää näyttää esimerkkiä tekemällä vastuullisia hankintoja.
Kantar TNS:n kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista äänestää kuntavaaleissa mieluiten ehdokasta, joka tukee vastuullisia hankintoja. Vastuullisuutta vaaditaan yli puoluerajojen.
Mutta kääntyykö tuo kuntien luomuraaka-ainehankinnoiksi? "Yli 80%" äänestäjistä katsoo, että heidän itsensä ei kuitenkaan syytä tai pakko kalliimpaa luomuruokaa ostaa. Ei edes Reilun kaupan luomukahvia. Juuri edellä (11.05.21) tuli esille, miten luomu hyvin rajoitetusti innnostaa kunnan hankinnoistakin päättäviä. Suosiessaan hankinnoissa tavanomaista he eivät "polje ihmisoikeuksia eivätkä heikennä ympäristön tilaa", ja eivät oikeutusti pode asiasta mitään huonoa omaatuntoa.
Kertaamatta tässä sitä, kuinka huonoja menetelmiä luomutuotteet tai Reilun kaupan järjestelmä muutoinkin ovat ko. yleistavoitteisiin pyrkimisessä. Sekä kunnille että yksityisille kansalaisille.