Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomuviljelyä ajetaan kehitysmaihin takaoven kautta

FAO eli YK:n maa- ja metsätalousjärjestö ei käytännössä kannata luomuviljelyä kuin ainoastaan siltä osin, että siitä voisi kehitysmaa ehkä saada vientituloja, jos luomu menee rikkaassa lännessä kaupaksi. Muutoin FAO:ssa - jossa kuitenkin YK:n maatalousasiantuntemus on - ollaan hyvin realistisia ja nähdään sekä keinolannoitteiden tärkeys että geenitekniikan mahdollisuudet maailman ruokaturvan parantamisessa. Myös FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf ilmaisi tämän erittäin selvästi v. 2007.

Kun tätä tietä ei siis ole voitu käyttää, on nyt etsitty kiertoteitä luomuviljelyn edistämiseksi kehitysmaissa, tavalla, joka tuo mieleen sanan: väkisin. Ensin vallattiin IAASTD-projekti, joka sitten tuottikin raportin, jonka aivan oikein tulkittiin sanovan, että luomuviljely olisi kehitysmaille hyväksi. IAASTD-asiasta, katso keskustelumme (jossa tästä asiasta voidaan yleisemminkin jatkaa).

Nyt näyttää siltä, että myös YK:n ympäristönsuojelujärjestö UNEP on onnistuttu valtaamaan, ja se tuottaa nyt "solkenaan" raportteja - itse asiassa oman kompetenssialueensa ulkopuolelta, asiahan kuuluisi selvästi FAO:lle - joissa suositellaan luomuviljelyn lisäämistä.

UNEP:n viimeisessä lehdistötiedotteessa puhutaan tosin myös ruokatarvikkeiden pilaantumisesta ongelmana, jota se todella onkin, ja tämä näyttää tulleen pääasiaksi tiedotteen suomenkielisessä uutisoinnissa:

Puolet maailman ruoasta heitetään roskapönttöön (YLE)

Unep: "Vihreä uusjako" taltuttaa taantuman ja ruokakriisin (KEPA)

Mutta alkuperäisessä tiedotteessa (linkki) löytyy pitkä jakso, jossa luomua esitetään kehitysmaille parhaana vaihtoehtona. Perusteluna tälle sitten esitetään toinen UNPD:n oma raportti, joka on löyhä kooste luomulle myönteisistä tapausselostuksista, mutta ei suinkaan mikään tieteellinen tutkimus.

Tällainen pätkä löytyy YLEnkin uutisoinnista (lihav. HJ):

"UNEP julistaa ohjelmassaan ruoantuotannon vihreää vallankumousta, jossa otettaisiin huomioon ilmastonmuutoksen, kuivuuskausien ja eroosion vaikutus, ja jossa lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen kielteiset vaikutukset saataisiin kuriin."

Lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen myönteisistä vaikutuksista ei sitten tietysti sanaakaan, vahingossakaan. Eikä kasvinjalostuksesta ja geenitekniikasta.

Häpeällistä on, että UNEP kehtaa puhua "vihreästä vallankumouksesta", kun se itse asiassa suosittelee linjaa, joka on täysin vastakkainen oikealle ja menestyneelle vihreälle vallankumoukselle.

Tämä on vaarallinen kehityskulku. Luomuviljely on varma köyhyysloukku kehitysmaiden väestölle. Länsimaisen vihreän liikkeen ja sen bulvaanien tällainen toiminta ei tuo mukanaan kehitysmaille mitääm hyvää.

UNEP: Green Revolution with a Capital G is Needed to Feed the World

Heikki Jokipii, 20. 02. 2009.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry