Author Topic: Luomun monet nimet  (Read 33563 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #90 on: 18.04.23 - klo:06:07 »
Jatkoa edelliseen.

Surffailin vähän netissä. Ja tulin tulokseen, että 'uudistava maatalous' on kyllä Suomessa niin pahasti sotkettu luomuun  — sanoisinko jopa ryvetetty siinä — ja jopa biodynaamisuuteen, että alkaa olla varsin toivotonta löytää siitä järjellistä ydintä. Se käsite vaikuttaa yhtä menetetyltä kuin 'agroekologia'.

Vaikka USA:ssa tai Kanadassa olisikin toisin. Sekään ei ole ihan selvää, miten asia siellä on. Ks. vaikka triidin alku.
« Last Edit: 18.04.23 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #91 on: 02.05.23 - klo:04:05 »
Näkemys tai kysymyssetti asiasta:

Viewpoint: Decarbonizing farming — Comparing regenerative agriculture with ‘sustainable intensification’

Tuossa yli sen, että kyse "uudistavassa viljelyssä" olisi kyse vain luomusta, luomun  uudesta nimestä. Mutta vähän kyllä sitäkin sivutaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #92 on: 21.05.23 - klo:08:29 »
Erkki Pöytäniemi kertoo itsestään ja käsityksistään eri aikoina:

https://iso-orvokkiniitty.fi/me/

Tämä on hänen/heidän tavoitteensa:

Quote
Samalla tavoitteenamme on kehittää permakulttuurin menetelmiä näihin pohjoisiin olosuhteisiin ja luoda esimerkkejä ja malleja myös muille toteutettaviksi.

Vaikkei ehkä täysin selviä, mitä se permakulttuuri on, niin aika selväksi tulee, että se on hänen mielestään luomun korkein aste. Ja siltä pohjalta sen voisi jopa uskoa, että hän on käynyt läpi monia muitakin luomun variaatioita. Mutta lopulta se etsinnän jälkeen löytänyt:

Quote
Muistaa kuulleensa permakulttuurista jo agronomiopiskeluaikanaan Viikissä 1980-luvulla, mutta vakavammin kiinnostunut siitä vasta 2013 Marjan yllyttämänä.
« Last Edit: 21.05.23 - klo:10:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #93 on: 26.05.23 - klo:05:46 »
Asia esitetään ongelmattomana, selkeänä asiana:

Anora ostaa 3,5 miljoonaa kiloa uudistavasti viljeltyä ohraa

Quote
Uudistava eli regeneratiivinen viljely on joukko viljelymenetelmiä, jotka parantavat maan kasvukuntoa ja biodiversiteettiä ja sen myötä tehostavat hiilidioksidin sitoutumista maaperään. Uudistavan viljelyn avulla tavoitellaan peltoalan vähittäistä muutosta päästölähteestä hiilinieluksi.
[..]
”Tämä on pioneerityötä, jota teemme yhteisvoimin. Uskomme, että uudistava viljely on tulevaisuudessa uusi normaali. Parempi maan kasvukunto luo resilienssiä ilmastonmuutoksen edessä, vakaampia satoja ja hiilen sidonta tehostuu.”

Mutta edellä lienee tullut selväksi, että sitä se ei suinkaan ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #94 on: 13.06.23 - klo:04:42 »
Tuleeko se virallinen määrittely USA:sta?

Defining regenerative agriculture

Ja mikä on oleva sen suhde luomuun?

Mutta tällä kirjoittajalla onkin sitten tällainen (radikaali) agenda:

Viewpoint: Do you really want a sustainable food system revolution? Let’s expand the definition of regenerative ag to include all the tools in the farmer’s toolbox

Quote
A shift to regenerative agricultural practices is being driven by some farming communities and industries to help meet the challenges. These are holistic approaches to farming that seek to improve soil health, increase biodiversity, and enhance ecosystem services. The use of cover crops, crop rotations, reduced tillage, and other techniques restore and regenerate natural resources while producing healthy and nutritious food. It is a win win win for the grower, the consumer, and the environment. So why isn’t everyone doing this, especially when the need is so urgent? How can we encourage faster adoption of these practices?

We must all work together to ‘agcelerate’ innovation. Policy makers in the EU can accelerate innovation in and take up of more sustainable agricultural practices that enable farmers to be more profitable, productive, and sustainable by implementing policies that incentivize sustainable practices, supporting research and development, providing education and training, and collaborating with stakeholders to develop innovative solutions.

Kirjoittaja näyttää olevan tällainen:

Quote
Alexandra Brand is the Regional Director of Syngenta Crop Protection.

Alkuperäinen kirjoitus oli Euractivissa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #95 on: 23.06.23 - klo:04:52 »
Amerikassakin jo kysytään:

Can regenerative agriculture live up to its hype and help feed a globally growing population?

Yksityiskohta. Sielläkin siihen liittyy tämä luomunsukuinen idea:

Quote
Regenerative agriculture is proposed as a more sustainable alternative to industrial agriculture. It can include practices such as:
[..]
    * using less synthetic chemicals in farming.
(lihav. HJ)

Artikkeli varoittaa jo aika alussa:

Quote
But as our new research shows, regenerative agriculture may not be the transformation our global food system needs.
« Last Edit: 23.06.23 - klo:04:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #96 on: 27.06.23 - klo:04:22 »
Yritys analysoida tätä mediasotaa:

Viewpoint: The ongoing battle between technology and ‘buzzword’ farming approaches, from agroecology to biodynamics to regenerative to organic

Hyvin tuossa tulevat esille kaikki vaihtoehtoiset luomun nimet:

Quote
The question for boosting needed future food production is, can our planet really forego the best technologies in favor of biodynamic, regenerative, organic, or other “buzzword approaches” that incur increased costs, lower yields, and even greater risks to human health and the environment?  Apparently, some consumers in developed countries have drunk the activists’ Kool-Aid and think so.  Richer countries can absorb the impacts of unwise decisions, but when misguided, regressive views are adopted by developing nations where food production is a larger, more critical part of the economy, the result can be debilitating or even catastrophic.  Two recent examples are Sri Lanka and Mexico, discussed below.

Suomessa monet noista nimistä taitavat yhä mennä, niinkuin suomenkielellä sanotaan, täydestä kuin väärä raha.
« Last Edit: 27.06.23 - klo:04:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #97 on: 01.08.23 - klo:05:01 »
Hän pääsee meidän ajatteluamme näin lähelle:

Juuso Joonan kolumni: Ei riitä että maatalous on kestävää, sen täytyy olla uudistavaa

Quote
Aina kun muokkaamme koskematonta luontoa, kolhimme ympäristöä. Enää ei riitä, että lopetamme sen – nyt ympäristöä pitää uudistaa.
[..]
Nyt regeneratiivisesta on tullut suorastaan muotitermi. Lähes jokainen liiketoiminnan ala kuvailee itseään niin.[..]


Mutta ei oikeastaan tarvitse edes rapsuttaa, kun sieltä tulee esiin hyvin tuttu luomuviljely. Vaikka naftaliinista kaivetaan tämäkin:

Quote
Toimittaisiin itse asiassa aivan kuten Artturi Ilmari Virtasen kehittämässä viljelyjärjestelmässä 1950-luvulla, kun Suomi oli vielä ravinne- ja energiaomavarainen hiilineutraali yhteiskunta.

Luomusta oli siinäkin kyse. Vaikka sanaa ei oltu vielä keksitty. — Itse asiassa mitä syvemmälle historiaan sukellamme, sitä hiilineutraalimmalta näyttää. Kivikaudella hyvin pienen asukasmäärämme hiilijalanjälki oli olematon. Ellei joku vahingossa polttanut metsää.  8)
« Last Edit: 01.08.23 - klo:05:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #98 on: 18.09.23 - klo:04:23 »
MT:

Asiantuntija: Regeneratiivinen eli uudistava viljely hyödyttää viljelijää

Quote
Niin kauan kuin uudistava viljely on lähestymistapa viljelyyn, voidaan termiin ja sen määritelmiin suhtautua joustavasti.
TILAAJALLE

Emme suhtaudu. Emme suostu suhtautumaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #99 on: 09.01.24 - klo:05:20 »
Tätä se on:

Viewpoint: ‘Regenerative agriculture’ is a mishmash of trendy organic practices lacking measurable metrics. Here’s how to make it more science based

Mutta yhä siis kirjoittaja uskoo, että siitä olisi löydettävissä jotain järkevää (?).

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #100 on: 31.01.24 - klo:05:45 »
Vähän sympatisoivakin yritys analysoida asiaa:

Viewpoint: What’s the science (if any) behind the regenerative agriculture movement?

Tämä siinä kyllä tulee esiin:

Quote
There has been much debate of late about what regenerative agriculture really means. The lack of clear definitions has led some to suggest that it is simply greenwash, and others to claim that organic farming is its proper designation (see for example “Organic: the benchmark for truly regenerative farming”).

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #101 on: 02.02.24 - klo:05:12 »
Sotketaan käsitteitä lisää. Nyt sen väitetäänkin olevan tällaista (lihav. HJ):

200 vuotta vanha sukutila Ilmajoella kokeilee uudenlaista kauran viljelyä

Quote
Uudistavan viljelyn menetelmät löysivät tiensä Ilmajoen pelloille, kun Mäki-Latvalan tila otti käyttöön Helsingin Myllyn Kaura 2.0 -viljelyohjelman. Kauraa viljellään satelliittiteknologiaa ja täsmälannoitusta hyödyntäen.

Tämä on kyllä projektissa mukana:

Quote
Niin sanotussa 2.0-viljelyssä viljelijä seuraa kauran sielunelämää muun muassa satelliittikuvien, maaperäskannauksen, erilaisten mittarien ja analyysien avulla saadakseen tietoa pellon ominaisuuksista ja kasvin kasvumahdollisuuksista. Yhden tilan kaura 2.0 on viljelty ilman tuholaistorjunta-aineita.

Mutta tämä ei ole yhtään luomua:

Quote
Teknologian mahdollistaman täsmälannoituksen avulla kasvi saa tarvitsemansa määrän lannoitetta. Myös viljelijä hyötyy, koska arvokas lannoite tulee hyödynnettyä tehokkaasti.

”Sen sijaan, että kylvön yhteydessä lannoitetaan kasvia ”sokkona” tietämättä tulevan kasvukauden olosuhteita, meillä se tehdään täsmättynä pitkin kasvukautta satelliittikuvia hyödyntämällä. Satelliitti kuvaa pellot muutaman päivän välein. Kuvasta analysoidaan kasvuston biomassa, ja tämän täsmälannoituskartan avulla työkone levittää GPS-ohjatusti juuri oikean määrän lannoitetta joka paikkaan. Pienemmällä lannoitemäärällä saadaan siis aikaan isompi sato”, Mäki-Latvala kuvailee.

Johonkin tällaiseen firma tähtääkin:

Quote
Helsingin Mylly on suomalainen perheyritys. Se täyttää tänä vuonna 90 vuotta, ja kaurahiutale 2.0 lanseerattiin sen kunniaksi.

”Yhden tilan kaura 2.0 on ainutlaatuinen tuote. Se on tehokkaasti, mutta ympäristöä kunnioittaen tuotettu. Olen ylpeä siitä, että pystymme täysin aukottomasti kertomaan, mistä jalostamamme tuotteen raaka-aine on lähtöisin”, kertoo Helsingin Myllyn viljan ostopäällikkö Pekka Kultti kertoo yhtiön tiedotteessa.

Myllärin Kaurahiutale 2.0 ja Myllärin Pikakaurahiutale 2.0 ovat saatavilla vähittäiskaupoista 1.2.2024 alkaen.

Eikä se tuote ole sitten luomukauraa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #102 on: 10.04.24 - klo:04:35 »
Pöytäniemi lisää tästä:

Kohti permakulttuurista maataloutta

Quote
Kirjoitus on julkaistu Luomulehdessä 2/2024

Quote
Maatilan on kuitenkin tuotettava viljelijälleen elanto nykyisen ruokajärjestelmän puitteissa. Permakulttuurinen ajattelu antaa suunnan kestävämpään elämäntapaan, tilanpitoon ja ruoantuotantoon ja permakulttuurisuunnittelulla päästään niitä kohti. Visio, jota kohti mennään voi olla hyvinkin kaukana, joiltakin osin tavoitteet ovat jopa ylisukupolvisia. Mutta permakulttuurisuunnittelu antaa paljon työkaluja myös nykytilanteen kehittämiseen lyhyelläkin tähtäimellä. 

***

Tämä piilevä jännite ei tule kirjoituksessa esille.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #103 on: 13.04.24 - klo:06:52 »
Toisessa jutussa Pöytäniemi sai sitten selventää uransa ja asiaansa:

Käytännöllinen maailmanparantaja

Quote
Viikissä Pöytäniemi hakeutui Elävä maa -opintopiiriin. Silloin puhuttiin vaihtoehtoisesta tai luonnollisesta viljelystä, sana luonnonmukainen tuli käyttöön 1980-luvun lopussa.

– Luomu muuttui vähitellen maailmanparantamisliikkeestä jäykäksi järjestelmäksi. Serti­fioinnin myötä sen määrittely luovutettiin EU:lle ja valtiovallalle. Permakulttuuri on nyt elävä ruohonjuuritason liike, kuten luomu oli 1980-luvun lopussa.

Luomu ja ruoka on aina liittynyt Pöytäniemen työhön.

– Olin kolme vuotta biodynaamisen viljelyn neuvojana. Sitten minulla oli 1990-luvun taitteessa silloisen vaimoni kanssa yksi   Suomen ensimmäisiä luomuleipomoita, Kuusian Leipä Oy. Valitettavasti se meni nurin ison ostajan ­polkiessa hintaa mahdottomaksi, mutta sitä seurasi yhdistyminen Samsaran leipomoon.

Ja väittää nyt näin:

Quote
Puheenjohtajaksi Suomen Permakulttuuriyhdistykseen Pöytäniemi valittiin viime vuonna.

– On hyvä ymmärtää, että ei ole mitään määriteltyä permakulttuurin viljelytapaa. Se on suunnittelumenetelmä, joka ohjaa on ympäristön ja ihmisten kannalta kestäviin ratkaisuihin.

Permakulttuuri tulee sanaparista ”permanent culture” eli pysyvä kulttuuri, kestävä elämäntapa. Permakulttuurin perusteet ovat huolenpito maapallosta ja ihmisistä sekä reilu jako.

Mutta uskaltaisin sanoa, ettei se ihan noin ole. Vaan samoista sieluista kamppaillaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25709
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #104 on: 21.04.24 - klo:06:16 »
Kestävätkö nämä periaatteet tarkastelun?

Viewpoint: Regenerative agriculture has many different definitions. Here are 5 main principles — and whether they stand up to scrutiny

Taulukko 1 tarjoaa tämän systematiikan:

Quote
In my past explorations of regenerative ag, I had found that there are multiple versions of these principles, each with a different flavor. Rodale [Institute] and partners offer their strictly organic version with a new certification program attached. Project Drawdown includes regenerative ag in its plan to reverse global warming, and California State University at Chico has their regenerative ag initiative. Table 1 shows [regenerative agriculture farmer and spokesperson Gabe] Brown’s principles/practices compared to these other versions, and to conservation agriculture.

Jos hyppäämme suotaan artikkelin johtopäätökseen:

Quote
However, there is another principle here: extraordinary claims require extraordinary evidence. What counts as evidence are peer-reviewed publications in scientific journals – I have looked for the evidence to support the claims of regenerative agriculture. What I have found are lots of YouTube videos, testimonials, articles and interviews. None of these sources are extraordinary evidence.