Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

"Ruuan omavaraisuus joka valtion velvollisuus"

Professori Juha Helenius antoi Maaseudun Tulevaisuudessa hyvin iskevän haastattelun Suomen ruokaomavaraisuuden tarpeesta. Otsikkona oli: "Ruuan omavaraisuus joka valtion velvollisuus". Näkökulmana oli paitsi Suomen oma etu, myös kehitysmaiden etu: ”Ei pidä mennä muiden riisikupeille ahmimaan.”

Vastaavalla tavalla eri puolueiden kansanedustajat ovat viime aikaisissa puheenvuoroissaan korostaneet tätä omavaraisuuden tarvetta.

Mikä ihmetyttää, että asiasta huolta kantaneet ovat jopa samassa puheenvuorossaan ylistäneet valtioneuvoston periaatepäätöstä luomualan lisäämisestä 20 prosenttiin, eli sen lisäämistä nykyisestä noin kolminkertaiseksi.

MMM:n TIKE- tai Matildan tilastojen mukaan luomuviljelyn tuottavuus on vain noin 60% tavanomaisesta. Jos otetaan luomuviljelyn vaatimat välivuodet mukaan, ollaan noin yhdessä kolmasosassa. Kolmasosa tuntuu realistisemmalta siihen nähden, mikä on luomun osuus viljelystä verrattuna siihen, mikä on sen osuus kokonaissadoista, myös eläintuotteissa.

Meidän näkemyksemme mukaan ruokaomavaraisuudesta huolestuneiden olisi päinvastoin pitänyt tuomita tuo periaatepäätös. Merkitseehän se sitä, että - jos se toteutuu - Suomessa tuotetun ruoan osuus väistämättä putoaa noin 5-7 prosentilla.

Heikki Jokipii

puheenjohtaja
Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

***

Tämä kirjoitus lähetettiin - tuolla allekirjoituksella - Maaseudun Tulevaisuuteen, lukijapalstalle. Se ei ole ilmestynyt ainakaan vielä 10.6.2013 mennessä.

***

Suora linkki

Heikki Jokipii, 10. 06. 2013.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry