Author Topic: Monsanton käyttäytyminen?  (Read 161340 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #60 on: 14.10.13 - klo:19:06 »

Los Angelesissakin oli osallistujamäärä vähentynyt 2000:sta keväällä n. 200-300:aan nyt - vaikka ainakin tämän saitin mukaan siellä marssittiin sekä geenimuuntelua että kemikaalivanoja vastaan!

Nämä kemikaalivanat ovat nyt heidän kielessään "geoengineering". Samasta tilaisuudesta löytyy videonpätkäkin, tässä "GMO Punditin" kautta linkki siihen.


« Last Edit: 14.10.13 - klo:19:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #61 on: 15.10.13 - klo:05:38 »
Tietysti kaikkien liikkeiden liepeille voi liimaantua hörhöjä, joita sinne ei haluttaisi, ja joista on vaikea irtisanoutua. Mutta kuten sanottu, raja rationaalisen Monsanto-vastaisuuden ja hörhöilyn välillä näyttää olevan vaikea piirtää. Koska asiasta on tullut tällainen:

Monsanto on hyvä vihollinen

Quote
Yhtiön vastainen kampanjointi ja mielikuvamarkkinointi on jatkunut jo vuosia ja on se tuottanut jonkinlaisia tuloksiakin. Moni pitää Monsantoa ihan yleisesti paskana firmana, tiesi sen toiminnasta mitään tai ei.

Jos em. marssille osallistuminen 12.10. oli muuallakin vastaavanlaista kuin Los Angelesissa, joutuivat järjestäjät kuitenkin kyllä ennakko-odotuksissaan, että maailmanlaajuisesti "miljoonat marssivat Monsantoa vastaan", pahasti pettymään: 400 (kaupunkia) kertaa 300 (osallistujaa) olisi vasta 120 000.

Hyvin vaatimattomia joukkoja oli asia keränyt Ranskassakin, ks. ko. blogin linkit ja niiden kuvat. Ilmankos: "Monsanton vastaiset marssit huomioitiin lähinnä paikallisuutisissa."

___________________

Tiesitkö muuten, että sinun ja läheistesi ruokapöydässä voi olla maitoa lehmistä, jotka on ruokittu ruoalla, joka on tuotettu niiden omilla ulosteilla, ilman, että tätä olisi merkittävä pakkaukseen? Suuret suomalaiset maidontuottajat ovat ottaneet tämän ulosterehun käyttöön.
« Last Edit: 15.10.13 - klo:08:24 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #62 on: 15.10.13 - klo:08:35 »
Tietysti kaikkien liikkeiden liepeille voi liimaantua hörhöjä, joita sinne ei haluttaisi, ja joista on vaikea irtisanoutua. Mutta kuten sanottu, raja rationaalisen Monsanto-vastaisuuden ja hörhöilyn välillä näyttää olevan vaikea piirtää.

Kannattaa lukaista Gmo-vapaan Suomen facebook-sivua, jolla on tiukkaa vääntöä aiheesta. Eero Tillanen ja Jaane Helin -nimiset facebook-profiilit ovat täysin vastakkaista mieltä kemikaalivanojen todellisuudesta. Onpa mukaan pujahtanut Monsanton alumiinia kestävä siemenkin ja muuta mielenkiintoista.

Tillanen on kovin tuohtunut siitä, että kemikaalivanaväki tulee sotkemaan geenimuuntelun vastustajien uskottavuutta, mutta kyseinen profiili itse selittää hyvin monet asiat sionistien salaliitolla, joten hieman sekavaa argumentointia oman toiminnan uskottavuuden säilyttämisessä.

GMO-vapaa Suomi Facebookryhmä

Jaana tiivisti mainiosti sen, mihin tämä kaikki huuhaa perustuu:

Quote
Jaana Helin: Salltiko Eero minun olla uskossani autuas kun minäkin kerta kunnioitan sinun uskomustasi  Mutta mikäli tästä asiasta joskus enemmän kiinnostut niin netistä löydät hetkessä kymmeniä patentteja koskien ilmästonmuokkaamista vuosikymmenten ajalta (kyllä, sitä tehtiin jo 70-luvulla), maiden tunnustuksia asiasta (kuka valtio tunnustaa salaliittoteorioita?) ja selityksen esittämmillesi "faktoille". Toki edelleen valitsemme sen mikä itsekullekin on totta

Tuohon viimeiseen tokaisuun tämä tällainen perustuu ja senpä takia ne tulevat myös jossain muodossa aina säilymäänkin, tiedon ja koulutuksen määrän lisääntyessäkin.
« Last Edit: 15.10.13 - klo:10:36 by Tarkkailija »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #63 on: 15.10.13 - klo:17:48 »
Tarkkailijan Facebook-havainnosta tuli siis vahvistusta sille, että nämä asiat Suomessakin ovat kytköksissä. Josta kerroin edellä saaneeni vihiä muutakin kautta.
_________________

Yksi virhe - jonka senkin takia osallistujamäärät jäivät pieniksi - oli tietysti lähteä Monsanto-marssille uudestaan aivan vanhoin teemoin. Miksei etsitty jotain uutta "skandaalia"? Eikö tämä viime keväänä "karannut vehnä" olisi siinä suhteessa ollut vallan herkullinen? Vai eikö … uskallettu?  Jos siinä kumminkin kohta jää joku sabotööri asiasta kiinni?
______________

Tuo käsitys Monsantosta "paskana firmana" on muuten saatu niin hyvin läpi, että se on tarttunut GMO:n puolustajiinkin. Hyvinkin tyypillisesti puolustaja voi kirjoittaa siihen tapaan, että "en halua mitenkään puolustaa Monsantoa, mutta …" - ja hänkin oikeastaan tietämättä Monsantosta varsinaisesti mitään.
« Last Edit: 15.10.13 - klo:19:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #64 on: 21.10.13 - klo:04:23 »

Lainaus tuolta toisaalta, Potrykusin haastattelusta:

Quote
"One of the cleverest tricks of the anti-GMO movement is to link GMOs so closely to Monsanto and other multinational corporations, because Monsanto has no friends. That strategy guarantees millions of supporters because people are emotionally against multinationals and in favour of organic farming because of the perception that it's run by idealists who protect nature and don't make money from it."

Eli kääntäen: "Yksi GMO-vastaisen liikkeen älykkäimmistä tempuista on linkata GMO:t läheisesti Monsantoon ja muihin monikansallisiin yrityksiin, koska Monsantolla ei ole ystäviä. Tuo strategia takaa miljooniia kannattajia, koska ihmiset ovat emotinoaalisesti monikansallisia vastaan ja luomuviljelyn puolesta, koska heillä on se käsitys, että sitä harjoittavat idealistit, jotka suojelevat luontoa eivätkä tee sillä rahaa."
« Last Edit: 21.10.13 - klo:06:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #65 on: 22.10.13 - klo:17:36 »

Kansan Uutiset kirjoittaa / antaa haastatellun lehden artikkelissa kertoa - kritisoimatta -  täyttä roskaa:

Maailman vihatuin yhtiö – Monsanto

Quote
– Jo vuosia maatyöläisten tulot ovat olleet täysin nollassa, ja heidät pakotetaan ostamaan ja käyttämään Monsanton geenimuunneltuja siemeniä. Kolumbiassa on laitonta pitää hallussaan luonnollisia siemeniä, saati käyttää niitä, jatkaa Hassidoff.

Kyse on Kolumbiassakin pelkästään siitä, että he yrittävät ottaa käyttöön saman systeemin kuin Suomessa:

(Evira:) Siemenet

Quote
Kaiken Suomessa markkinoitavan siemenen tulee olla sertifioitua.

Kysykööt Eviralta, miksi näin tehdään!

Monsanton kanssa asialla ei ole mitään tekemistä.

***

Kansainväliselle mielenosoitukselle Monsanton puolesta alkaa olla yhä enemmän "sosiaalista tilausta"! Kyllä nyt tätä "koulukiusattua" täytyy jonkun myös puolustaa ... (ja siinä ohella tuoda tosiasioita vähän muutenkin kansan tietoon).


PS. 24.10.13: Lähetin mielipiteeni myös KU:lle, sen nettipalstalle. Asiasta syntyi siellä pieni keskustelu.
« Last Edit: 24.10.13 - klo:11:58 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #66 on: 24.11.13 - klo:18:22 »
YLE:n verkkosivuilta poimittua:

Talous 22.11.2013 klo 15:33

http://yle.fi/uutiset/vapaakauppasopimusten_sisalloissa_kiistanalaisia_kohtia_-_korporaatiovalta_kasvaa_patenttioikeuksilla/6948616

Quote
Yhtenä esimerkkinä toimii Yhdysvaltojen ja Kolumbian välinen elokuussa voimaan astunut vapaakauppasopimus, jonka yhteydessä yhdysvaltalaiselle monikansalliselle Monsanto-korporaatiolle annettiin laaja patentointisuoja geenimuunneltuihin viljelyssiemeniin. Samalla Kolumbian maatalouslakia muutettiin niin, että kaikki muut siemenkannat luokiteltiin epähygieenisiksi ja vaarallisiksi. Tämän seurauksena Kolumbian paikalliset siemenviljat julistettiin laittomiksi ja määrättiin tuhottaviksi. Elokuussa voimaan astuneen vapaakauppasopimuksen mukaan määriteltiin, että ainoastaan Monsanton patentoimia geenimuunneltuja siemenlajikkeita sai enää myydä ja kasvattaa.

–Elokuussa poliisit laitettiin kolumbialaisten pienviljelijöiden tiloille ja kymmeniä tuhansia tonneja siemenviljaa poltettiin. Syntyi mielenosoituksia ja viimein presidentin oli kumottava uusi säädös ja sallittava jälleen kotimaisten siementen käyttö, kertoo Suomen Akatemian tutkijatohtori Kröger.



1) Muunnettiinko Kolumbian maatalouslakia tosiaan semmoiseksi, että kaikki muut paitsi Monsanton siemenet luokiteltiin epähygieenisiksi ja vaarallisiksi?

2) Tuhottiinko Kolumbiassa kaikki muut siemenviljat, ja mitä tällä tarkkaan ottaen tarkoitetaan?

3) Onko näin, että elokuussa voimaan tulleen sopimuksen mukaan Kolumbiassa sai myydä ja kasvattaa vain Monsanton patentoimia siemenlajikkeita? Mitkä kaikki lajikkeet tähän tarkalleen ottaen kuului?

4) Siis poltettiinko kolumbialaisten pienviljelijöiden siemenet (muut kuin Monsanton) tämän Monsanto-pakon seurauksena? Kuinka suuri osa kaikista siemenistä tämä kymmeniä tuhansia tonneja on?

5) Mikä tilanne nyt on?


Haiskahtaa kyllä pahasti vähintäänkin todellisuuden valikoidulta värittämiseltä ja yksiulotteiselta kauhistelulta, faktoja ja kontekstia pöytään kiitos.
« Last Edit: 24.11.13 - klo:19:21 by Ville Aarnikko »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #67 on: 24.11.13 - klo:20:48 »
Ville, pane Krögerille (markus.kroger@helsinki.fi) itselleen kysely tästä.

Hänellä on todistustaakka noiden rajujen väitteidensä suhteen. Vaadi linkit ja lainaukset sopimuksiksista, toteutuksesta, vertalusta seimenten käyttöoikeuksiin muuten jne asiaan kuuluvista seikoista.

Sen jälkeen on helpompi tarkastella niiden totuusarvoa.
« Last Edit: 24.11.13 - klo:20:51 by Jarrumies »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #68 on: 24.11.13 - klo:20:49 »
Laitoin jo toimittajalle, ehkäpä vielä Krögerille, ilmoittelen.

EDIT: Nyt lähti kysely myös Krögerille.
« Last Edit: 24.11.13 - klo:21:41 by Ville Aarnikko »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #69 on: 24.11.13 - klo:20:52 »
Krögerin mailiosoite tuossa ed. viestissäni.

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #70 on: 25.11.13 - klo:01:01 »
Kröger vastasi esimerkillisen nopeasti, sisältö olisi voinut olla tarkempi, mutta laitetaan vaikka kiireiden piikkiin.

YLE sai luvan vastata omista teksteistään, hänen sitaattiinsa löytyy kuulemma runsaasti espanjankielistä uutisointia hakusanoilla: monsanto, colombia, resolucion 970.

Muihin kysymyksiini vastauksia löytyy kuulemma näistä linkeistä:

Espanjaksi:

http://www.veoverde.com/2013/09/campesinos-colombianos-vencen-ley-monsanto

Ja englanniksi:

http://colombiareports.co/colombia-agrees-freeze-decree-banning-non-certified-seeds/
« Last Edit: 25.11.13 - klo:01:07 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #71 on: 25.11.13 - klo:06:57 »

Ainakaan tuo englanninkielinen linkki *) ei mitenkään dokumentoi Krögerin huimia väitteitä. Enin, mitä siinä sanottiin, oli se, että joku oli ollut sitä mieltä, että Monsanto hyötyy asiasta eniten. Monsanto ei muuten ole muissa asiasta kertovissa nk. edistyksellisissäkään uutisissa mitenkään keskeisessä asemassa. Krögerin asian esittely näyttää olevan - ystävällisesti ilmaisten - hyvin luova ja persoonallinen.

Tuolla Kansan Uutisten keskustelun puolella olin jo löytänyt Kolumbian viranomaisten tulkinnan asiasta:

Quote
Löysin netistä aika nopeasti tämän lähteen, ICA:n, Instituto Colombiano Agropecuario, joka on Kolumbian maatalousministeriön alainen "Kolumbian maatalousinstituutti" (jotain meidän maatilahallituksen ja MTT:n väliltä).

Sen tältä sivulta …

http://www.ica.gov.co/Noticias/Corporativas/2013/Comunicado-a-la-opinion-publica-%281%29.aspx

… saamme heti selville asiasta tämän (käytin apuna Googlen kääntäjää):

"The ICA reiterates and clarifies that the resolution 970 of 2010 regulates the production and marketing of improved seeds. It also states that this regulation does not regulate the use of native seeds , native , local and regional by small farmers , nor prevent harvest reserves to which they are entitled ."

… eli jos tuosta jatkan kääntämistä itse:

"ICA toistaa ja selventää, että päätös 970 vuodelta 2010 säätelee parannettujen siementen tuotantoa ja markkinointia. Se myös toteaa, että tämä säädös ei säätele pienviljelijöiden kotoperäisten, paikallisten tai alueellisten, siementen käyttöä, eikä estä myöskään satoylijäämän varastointia, johon he ovat oikeutettuja."

Kaikein kaikkiaan näyttää minusta siltä, että Kolumbian pienviljelijät ovat (tuossa liikehdinnässään) nyt lähinnä huolissaan siitä, että vapaakaupan takia heidän kilpailuasemansa heikkenee, kun USA:sta virtaa halpoja elintarvikkeita. Tuo siemenlaki on pelkkä sivujuonne, ja luulavasti koko ajatus on tuotu "ulkoa", kun tämä "meemi" Monsantosta pakottamassa viljelijöitä siemenensä käyttöön on niin laajalle kansainvälisesti leviinnyt (tai takemmin: levitetty!).

Saman em. uutislähteen toisessa uutisessa muuten kerrotaankin:

Quote
Although the Instituto Colombiano de Agricultura claims that similar regulations have been in place since 1976, renewing this type of agreement through Resolution 970 was a requirement for U.S. approbation of the FTA.

Eli tämän maatalousviraston mukaan mikään olennainen ei tuon uuden lain myötä olisi edes muuttunut …

Mitä viljaa esim. eksaktisti on tuhottu, missä ja milloin? Minulla on vahva luulo, että kyse on ollut sellaisesta laittomasta siemenestä, jota joku on esim. Monsanton siemenistä kehittänyt, ja yrittänyt sitten myydä omanaan.
___________

*) eikä espanjankielinenkään. Ellei jotain sitten ollut videonpätkässä, mutta videoon linkkaaminen on minusta typerää
« Last Edit: 25.11.13 - klo:10:08 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #72 on: 25.11.13 - klo:13:36 »
YLE:n toimittajalta tuli vielä vähemmän taustatietoa. Lähteinä oli haastattelut Krögerin ja Koskenniemen kanssa, ja googlettamalla löytää kuulemma suuren määrän uutisia aiheesta, esim. hakusanoilla Columbia Monsanto free trade.

Tältä pohjalta eteenpäin...
« Last Edit: 26.11.13 - klo:02:30 by Ville Aarnikko »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 25.11.13 - klo:16:43 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Monsanton käyttäytyminen?
« Reply #74 on: 25.11.13 - klo:19:28 »
Oliko näissä linkeissä sitten lähteet Ville Aarnikon listaamille ja numeroimille neljälle väitteelle (jotka Ville esitti kysymyksinä, ks. edellä)? Kävin läpi kaikki linkit. Ei ollut.

Kaikenlaisia, sinänsä lisäkeskustelua vaativia väitteitä ja kertomuksia oli, mutta ei mitään tukea juuri noille neljälle väitteelle.

Noista lähteistä ei minusta myöskään löytynyt tietoa, että "kymmeniä tuhansia tonneja siemenviljaa poltettiin" vaan ainoastaan kymmenien tonnien polttamisesta.

Niinpä tässä olisi paikka vaatia YLE:ltä julkista oikaisua uutiselleen, hyvän lehtimiestavan mukaan.

***

Minusta ei tuokaan Krögerin "KVG"-viite ole oikein hyväksyttävissä, jos ja kun sitä ohjetta noudattamalla en - sen enempää englannin- kuin espanjankielisiltä saiteilta, useita läpikäyden - löytänyt tukea noille väitteille.

Kun, Ville, olet jo kirjoitusyhteydessä, niin voisitko pyytää Krögeriltä ihan täsmällistä saittiosoitetta (tai muuta täsmällistä lähdettä)?

***

Jälkikäteen tuli mieleen, että onkohan IPS asiasta kirjoittanut. Ja olihan se, vaikka kesällä ei osunut silmään (vaikka sitä saittia aktiivisesti seuraan):

Nationwide Protests Rage against Colombia’s Economic Policies

Uutinenahan tukee yleisesti käsitystäni, että kyseessä olevalla prostestilikkeellä on laajemmat ja sekalaisemmat tavoitteet.

Mutta tämä lause siellä on mielenkiintoinen:

Quote
Another target of the farmers’ protests is “Resolution 970”, passage of which was required by the U.S.-Colombia FTA, which protects genetically modified seeds under intellectual property rights, making the replanting of them a crime.

Ellei se ole ko. toimittajan virhe, niin siinähän sanotaan, että ko. viljelijät protestoivat sitä vastaan, etteivät saa vapaasti, kustannuksitta ja vailla rangaistuksen pelkoa kylvää uudelleen Monsanton siemeniä!
« Last Edit: 25.11.13 - klo:19:58 by Heikki Jokipii »