Ei siinä kiertotietä anneta.
Punaista lihaa ei suositella korvattavan terveellisemmällä siipikarjanlihalla – asiantuntijat kertovat syynVanhoissa ravitsemussuosituksissa kerrottiin, että siipikarjanliha on punaista lihaa parempi vaihtoehto. Uusien suositusten mukaan punaista lihaa ei pidä korvata siipikarjanlihalla. Mitä tapahtui?
Ja se syy on tämä:
Meinilä on ollut mukana uusia suosituksia laatineessa työryhmässä. Hänen mukaansa siipikarjanlihan lisäämistä ruokavalioon ei suositella pääasiassa ympäristösyistä, jotka uusissa ravitsemussuosituksissa huomioidaan.
[..]
Ruuantuotannon ympäristövaikutuksia voi tarkastella muun muassa ilmastovaikutusten ja maankäytön aiheuttaman luontokadon näkökulmasta.
Ilmastovaikutusten osalta nautatalouden vaikutus korostuu, mutta maankäytön aiheuttaman luontokadon suhteen broileri on ykkössijalla suomalaisessa ruokavaliossa, kertoo vuonna 2023 julkaistu Luonnonvarakeskuksen eli Luken tutkimus.
Tämä johtuu siitä, että broilerit syövät rehusoijaa, jonka viljelymaaksi raivataan esimerkiksi Etelä-Amerikan sademetsiä.
Vaikka Siipikarjaliitto yrittää nikotella:
Suomen Siipikarjaliiton mukaan suomalaisten broilerien päärehu on kuitenkin kotimainen vilja. Valkuaislähteenä käytetään kotimaista rypsiä, hernettä ja härkäpapua. Lisäksi valkuaistarvetta täydennetään vastuullisesti tuotetulla soijalla, jota tuodaan yleensä Yhdysvalloista, Kanadasta tai Ukrainasta.
Koska sieltä putkahtaa esiin luomusoija?
Hupaisasti tuossa punainen liha vähän menettää asemaansa absoluuttisena pahiksena:
Jos kaiken lihan määrä ruokavaliossa jää enintään 350 grammaan viikossa, sillä ei Meinilän mukaan ole terveyden kannalta suurta merkitystä, onko liha punaista vai siipikarjan lihaa.
– Ei ole sellaista näyttöä, jonka perusteella voisi sanoa, että vähäinen punaisen lihan saanti olisi huono asia, vaan pieni määrä sopii ihan hyvin terveelliseen ruokavalioon.
[..]
Jos kuitenkin haluaa syystä tai toisesta syödä punaista tai siipikarjanlihaa, kumpi niistä on pienempi paha ympäristön kannalta?
Katajajuuren mukaan tähän kysymykseen ei voi vastata täysin tyhjentävästi nykyisen tutkimustiedon valossa.
– Eri ympäristövaikutukset voivat mennä ristiin vertailussa. On mahdotonta mennä sanomaan, että juuri joku tietty lihavaihtoehto olisi enemmän tai vähemmän kuormittava. Tällöin olisi kyse myös siitä, miten erilaisia ympäristövaikutuksia painotetaan suhteessa toisiinsa.