Author Topic: Luomun monet nimet  (Read 1457 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 14807
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun monet nimet
« Reply #15 on: 22.09.20 - klo:04:05 »
Tuolla toisaalla kiinnitimme huomiota tähän tapahtumaan, jonka Kurjen Tila Oy tai sen ekokyläyhdistys oli järjestänyt:

https://www.permakulttuuri.fi/tapahtumat/permaculture-day-kurjen-tila

Kuin itsestään tuli vähän kiinnostuttua tuosta Suomen Permakulttuuriyhdistyksestäkin, ja sen kannattamasta viljelyideologiasta:

Mitä on permakulttuuri

Quote
Permakulttuuri on ekologiaan perustuva suunnittelumenetelmä, jonka avulla pyritään luonnon prosesseja jäljittelemällä ja niitä hyödyntämällä kehittämään kestäviä järjestelmiä, jotka täyttävät yhtä lailla yksittäisen ihmisen, ihmisyhteisöjen kuin maapallonkin tarpeita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Nämä järjestelmät voivat olla esimerkiksi ruoan ja energian tuotantoon, asumiseen tai taloudellisen toiminnan organisointiin liittyviä järjestelmiä.
 
Permakulttuurin ytimessä on kolme eettistä periaatetta, joita permakulttuurisuunnittelussa aina noudatetaan:

● huolenpito maapallosta – pidetään huolta maasta, metsästä, vedestä, ilmasta ja elollisista olennoista
● huolenpito ihmisistä – pidetään huolta itsestä, läheisistä ja yhteisöistä paikallisesti ja globaalisti
● reilu jako – kulutuksen järkevä tasapainottaminen suhteessa tuotantoon ja resursseihin sekä ylijäämän palauttaminen kiertoon.
 
Näiden lisäksi permakulttuurisuunnittelu perustuu vaihtelevaan joukkoon yleisiä suunnitteluperiaatteita, jotka on muodostettu havainnoimalla luonnollisten ekosysteemien toimintaa ja tunnistamalla niissä ilmeneviä säännönmukaisuuksia. Näitä periaatteita noudattamalla kyetään luomaan järjestelmiä, jotka ovat tuottoisia ja itse itsensä uusintavia, ja jotka kykenevät paremmin sopeutumaan ympäristössä tapahtuviin muutoksiin.

Luomuviljelyn alalajista selvästi on kyse. Lisäksi se muistuttaa koko maailmaa syleillessään selvästi steinerilaisuutta. Tuo teksti vaikka Osuuskunta Uusruukin tekstejä.

Siinäkin yhtymäkohtaa löytyy, että asiassa mukana olevia tiloja, "projekteja", on hyvin vähän, yhteensä siis nyt kahdeksan:

https://www.permakulttuuri.fi/jasenten-projektit

Juuri tällä hetkellä he taitavat olla aika tasoissa biodynaamisten "projektien" kanssa.  8)

Asiaahan on yritetty vuosia lanseerata eri tavoin Suomeenkin. Tuolla yhdistyksellä saattaisi olla kytköksiä täälläkin mainittuun Turun projektiin.*) Tuo olisi tavallaan Turun vastaus Tampereen hegemonialle biodynaamisessa viljelyssä ja harrastuksessa!  ;D


PS. Myös tämän idean permakulttuuri ja steinerilaisuus tuntuvat jakavan:

https://pohjoinenpermakulttuuri.wordpress.com/2010/11/18/jaettu-sato-on-moninkertainen-ilo-kurkistus-csa-viljelymalliin/

______

*) pienen nettisurfailun jälkeen: kyllä sillä on, samaa projektia se on.
« Last Edit: 22.09.20 - klo:15:33 by Heikki Jokipii »