Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 132909 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #435 on: 28.03.20 - klo:07:38 »
Pro Luomu ry uudelleentwiittasi
Aura Lamminparras twiittasi 26. maalisk.

Quote
#Luomufoorumi päivä 2!

Tuoreen datan mukaan ammattikeittiöistä

 23% käyttää luomua päivittäin
 46% käyttää luomua viikottain


Mutta jotenkin tuo ei ole oikein yhteensopivaa tietoa tämän muualta saamamme tiedon ja käsityksen kanssa:

Mutta kun tuohon Horeca-sektorin luomumyynnin yhteisarvoon ei ole vieläkään vuosien jälkeen tullut päivitystä, tarkoittanee se se sitä, että se on yhä noin tai alle 1% myynnistä.

Joten uskaltanemme tehdä johtopäätöksen, että missään muualla kuin julkisella sektorilla luomu ei menesty. Kokonaiskuvaa eivät jotkut esillä olleet huippukalliit ravintolat ole muuttaneet.

Joten kunnallisella/valtiollisella tasolla tehdyt poliittiset päätökset ovat tällä alueella yhä luomuväen ainoa toivo. Eli se pakkosyöttö.

Tai sitten noin usein käytetyt määrät ovat hyvin, hyvin pieniä. Pelkkää luomua käyttäen tuo tarkoittaisi 23% + 46/7 eli n. 6,6%, yhteensä n. 30% osuutta. Jossa luvussa on iso ero n. 1 prosenttiin.

Sen nyt tässä vielä mainiten, että tuo tuore data on varmaan kuitenkin kerätty ennen koronakriisiä. Joka ei voi olla vaikuttamatta julkisyhteisöjenkään keittiöihin.
« Last Edit: 28.03.20 - klo:09:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #436 on: 01.05.20 - klo:10:26 »
Kyllä se täällä vielä on mukana (MMM:n blogista, lihav. HJ):

Kohti kestävämpiä elintarvike- ja ruokapalveluhankintoja

Quote
Lisäksi lihan, kananmunien ja maidon osalta ohjataan kuntia suosimaan suomalaista lähi- ja luomutuotantoa. Arvokkaita tavoitteita hankintojen vaikuttavuuden ja ekologisen kestävyyden lisäämiseksi.

Palataan asiaan, kun tuossa mainitun oppaan päivitys ilmestyy. Ei, jo sitä ennen: tuon mukaan sen sisältöön pystyy vaikuttamaan 10.5.20 asti. Tätä kautta:

https://www.motiva.fi/ajankohtaista/uutiset/uutiset_2020/elintarvikehankintojen_vastuullisuuskriteerit_paivitetaan.15021.news

Vaikka yhdellä vilkaisulla kysely näytti olevan suunnattu pääosin yrityksille.
« Last Edit: 01.05.20 - klo:10:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #437 on: 10.05.20 - klo:06:59 »
Tällaisin argumentein asiaa sitten kylmän rauhallisesti myydään:

http://www.luomuravintola.fi/ajankohtaista

Quote
06.05.2020
Luomusta tulee maukkaampaa ruokaa!
Luomuraaka-aineista laitettu kouluruoka maistuu hyvältä, ja siksi Helsingin steinerkoulun oppilaat syövät sitä mielellään. Näin päättelee keittiömestari Tuija Ruuska, jonka yritys KK Kruska Oy on ruokkinut Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaat vuodesta 2013 lähtien.

Kehuja on kerännyt esimerkiksi koulukeittiön perustuote kuten mehukas luomuporkkanaraaste, jonka makua koululaiset arvostavat niin paljon, että osaavat pyytää sitä ruokalistalle. Luomujuuresten makua kiitetään myös keitoissa ja kastikkeissa.


Vaikka meillä täällä tulee välittömästi mieleen, että oliko siinä vieressä varmasti tarjolla myös tavanomaista porkkanaraastetta. Josta ei olisi pidetty yhtä paljon? Ja sama keittojuuresten kanssa, oliko?

Liittäen tuohon vielä kiusoittelumme siitä, että oikeastaan Steiner-koulussa pitäisi olla tarjolla biodynaamista ruokaa. Luomu ei riitä... se on oikeastaan ihan revisionistista tai luopioruokaa, tuossa miljöössä!
« Last Edit: 10.05.20 - klo:07:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #438 on: 05.06.20 - klo:04:15 »
Nämä linjaukset on saatu sen kummemmitta fanfaareitta uusittua:

EU:n hedelmätuki laajenee toisen asteen oppilaitoksiin (MMM)

Quote
Luonnonmukaisesti tuotetuilla tuotteilla säilyy korotettu tuki.
[...]
Maidon ja piimän tuki on 18 senttiä litralta. Jos tuote on luonnonmukaisesti tuotettu, on tuki kaksinkertainen.
[...]
Hedelmien ja vihannesten tuki on 65 prosenttia tuotteiden hankintahinnasta ja luonnonmukaisesti tuotetuilla tuotteilla 10 prosenttiyksikköä korkeampi.

Enää ei edes yritetä keksiä perusteluja sille, miten tuo tukee EU:n tuolle määrärahalle asettamia tavoitteita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #439 on: 13.06.20 - klo:06:28 »
Tässä MMM:n tiedotteessa tulee enemmän esille kotimaisen suosiminen:

Ammattikeittiöt arvostavat kotimaisia raaka-aineita, luomu- ja lähiruokatuotteiden käyttö kasvaa

Mutta tuleehan se luomukin mukana, niinkuin jo otsikkokin lupaa:

Quote
Luomutuotteet vahvasti ammattikeittiöiden raaka-aineena

Luomutuotteiden käyttö ammattikeittiöissä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2014 lähtien.

Tutkimuksen mukaan luomutuotteita käyttää viikoittain ammattikeittiöistä 46 prosenttia. Päivittäin luomutuotteita käytetään 23 prosentissa ammattikeittiöistä. Eniten luomua käytetään päiväkodeissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Suuralueista luomua käytetään eniten Uudellamaalla, jossa viikoittain luomua käyttää 64 prosenttia ammattikeittiöistä.

Suosituimmat luomutuotteet ovat: viljatuotteet, vihannekset, maito ja maitovalmisteet sekä juurekset. Kotimaisista luomutuotteista eniten käytetään maitoa, kananmunia ja perunaa. Tulevaisuudessa julkisella sektorilla todennäköisimmät luomuun vaihdettavat tuotteet ovat viljatuotteet ja maito, yksityisellä sektorilla taas juurekset, vihannekset, kananmunat/kananmunavalmisteet ja peruna. Tärkeimmät syyt luomun käytölle ovat ympäristöasioiden huomiointi, hyvä maku ja eettisyys.

Kehotus suosia sitäkin oli tavanomaiseen tapaan naamioitu kyselytutkimuksen tuloksiksi, tiedotteen sanomana: muut tekevät näin, tehkää tekin.

Tietty tarkoituksenmukaisuus on tuossa havaittavissa. On kysytty käytön useutta, mutta ei määrää (kiloina tai euroina). Kuten edellä olemme jo usein tuoneet esille, tuollaiseen useuteen pääsee helposti yhdellä tai harvalla tuotteella, vähäisillä määrillä. Tyypillinen esimerkki: luomupuuro. Kuitenkin Pro Luomun koosteissa viimeinen saatavissa oleva tieto on se, että luomun käyttö ammattikeittiöissä on vähäisempää kuin kotitalouksissa: osuus 1% kieppeillä.  Jostain syystä sitä tietoa ei haluta enää päivittää. Jos käyttö on kasvanut vuodesta 2014, siitä ei haluta kertoa selvää lukua, kuinka paljon.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #440 on: 19.08.20 - klo:08:04 »
Sillä voi olla luomumaidon tuotannolle iso merkitys. Luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokouksesta 13.01.20:

https://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/11/2020/08/kokouspoytakirja-13.1.2020.pdf

Quote
Markkina- ja tuotantokatsaus
• Kaupan näkökulmasta luomumaidon kulutus pysynyt joko samana tai
hieman laskenut
.
• Mahdollisesti kasvipohjaiset juomat osittain korvaavat luomumaidon
käyttöä.
• Muissa luomumaitotuotteissa, kuten juustoissa, rasvoissa ja
välipalatuotteissa positiivista kehitystä.
• Ammattikeittiöissä positiivista kehitystä, mm. koulujen luomumaidon
käytössä.
• Esimerkiksi Ruotsissa ammattikeittiöpuolen kasvu on heijastunut myös
kasvuksi kuluttajapuolella.
[...]
Markkinakatsaus/Luomumaidon käyttö
kouluissa ja päiväkodeissa kasvaa
• Luomumaitoa juotiin Suomen kouluissa ja päiväkodeissa 2,97
miljoonaa litraa lukuvuonna 2018–19.
• Se oli noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä lukuvuonna.
• Päiväkodeissa ja kouluissa lukuvuonna 2018–19 tarjotusta
rasvattomasta maidosta 19,3 % oli luomua.
• Merkittävä kannustin on koulujakelutuki, joka on luomulle
korkeampi kuin tavanomaiselle maidolle
(lihav. HJ)

Vaikkei siitä sellaista kultakaivosta tullutkaan kuin varmaankin kuviteltiin. 19,3% on kuitenkin alle viidennes.

Pöytäkirjan yhden dian lehtileikkeissä on muuten mukana myös Iltalehden kriittinen artikkeli.

***

Vaan olisiko sittenkään? Luomumaitoa tuotettiin v. 2019 yhteensä 74 miljoonaa litraa. Siinä tuo n. 3 miljoonaa litraa ei vaikuta suurelta määrältä. Noin 4 prosenttia, noin 3,2 prosentista (luomumaidon osuus kaikesta). No, on ja ei.
« Last Edit: 20.08.20 - klo:05:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #441 on: 21.08.20 - klo:05:04 »
Tämä on realiteetti (MT):

Lahden tiukka kouluruokabudjetti sitoo keittiöiden kädet: "Näistä asioista ei ole keskusteltu riittävän korkealla tasolla"

Quote
Hinta ratkaisee Lahden tarjoaman kouluruuan raaka-aineiden valinnan. Yksi ateria pitää valmistua alle euron kustannuksilla.

Mutta silti vaan tässäkin ...

Lahden kestävän energian ja ilmastonmuutoksen toimenpidesuunnitelma vuoteen 2030 (pdf)

... on toimenpide n:o 88:

Quote
Kasvispainotteinen julkinen ruoka ja luomuruoan käyttö

Luomuruoan edistäminen liittyy luomuviljelyn ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut; kaikki ruokahankintoja tekevät

Käynnissä H & S

[vaikuttavuus:] Vaikea arvioida
(lihav. HJ)

Meillä on oma käsityksemme siitä, edistääkö luomuruoan suosiminen mitään noista tavoitteista*). Mutta joka tapauksessa luomuraaka-aineet ovat (yleensä paljon) tavanomaisia kalliimpia, ja aika epätoivoinen tehtävä Lahden (tai muun kunnan) koulukeittiöille annetaan, jos muutoinkin äärimmäisen tiukan budjetin puitteissa vielä luomuakin pitäisi suosia.

____________

*) tietysti poislukien "luomuviljelyn ... tukemiseen", sitä tuolla epäilemättä hiukan edistetään. Mutta omissa keskusteluissaan (tavallisesti tieteellisiin lähteisiin tukeutuen) täällä on perusteltu, että ilmastomuutoksen vastustamiseen tai luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen luomu on erittäin kehno keino.
« Last Edit: 21.08.20 - klo:05:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #442 on: 11.09.20 - klo:07:35 »
Tänne se taas lipsahti joukkoon (lihav. HJ) :

Periaatepäätös vastuullisista ruokahankinnoista hyväksytty

Quote
Strategian tavoitteena on lisätä vastuullisesti ja kestävästi tuotettujen raaka-aineiden ja palvelujen käyttöä julkisissa ruokahankinnoissa. Hankinnoissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti kotimaisten raaka-aineiden käyttöön ruokapalveluissa. Linjauksessa kannustetaan lisäämään lähi- ja luomuruuan sekä kalan osuutta julkisissa elintarvikehankinnoissa.

« Last Edit: 11.09.20 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15931
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #443 on: 04.11.20 - klo:07:36 »
Näin Helsingin kaupunki taas osallistui kilpailuun meidän veromarkoillamne:

Helsingin päiväkodit jälleen voitokkaita Luomu SM -kilpailussa – luomua nautittiin vuonna 2019 yli miljoona kiloa

Tämän verran tietoa tuli siitä, mihin kaikkeen tuhlattiin luomumaidon lisäksi:

Quote
Yhteensä luomua tarjottiin päiväkotien ruokapalveluissa viime vuoden aikana noin 1 066 800 kiloa, mikä on lähes noin 382 000 kiloa enemmän kuin vuonna 2018. Helsingin päiväkotien luomutarjontaan sisältyvät muun muassa luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, maustamaton luomujogurtti, luomupiimä, luomutofu ja kahdesti kuuden viikon ruokalistalla tarjottavat luomuhedelmät sekä viimeisimpänä valikoimaan tullut rasvaton luomumaito. Kuusiaskelmaisilla luomuportailla Palvelukeskus Helsinki on tasolla neljä.

Voimme kuitenkin huomata, että tälle tasolle jäätiin:

Quote
Palvelukeskus Helsinki vastaa ruokapalveluista noin 320 Helsingin päiväkodissa, joihin hankituista raaka-aineista luomun kilomääräinen osuus oli vuonna 2019 noin 25 %.


Tietystikään tuohon kaupungin tiedotteeseen ei sisälly mitään arviota siitä, mitä tuolla satsauksella katsottiin saavutetun lasten hyvinvoinnin edistämisessä. Operaation hinta varmasti löytyy jostain vaikkei sitä tuossa ollutkaan.

Lasten mielen manipulointia ei yhtään hävetä:

Quote
Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa luomun lippu on korkealla myös jatkossa.

– On tärkeää, että lapset saavat tutustua luonnon monimuotoisuuteen jo varhaislapsuudesta alkaen ja omaksua ympäristöystävällisiä arvoja luonnollisena osana arkipäivää, sillä heistä kasvaa tulevaisuutemme päättäjiä, Jalovaara ajattelee.

« Last Edit: 04.11.20 - klo:07:41 by Heikki Jokipii »