Nyt USA:ssa on hyväksytty "toisen sukupolven" versio muuntogeenisesta Simplot Innate -perunasta:
FDA approves GMO potato that resists blight that caused Irish potato famineSen hyödyllisiä ominaisuuksia ovat:
- paistettaessa muodostuu vähemmän akryliamidia, joka katsotaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi
- ei muutu ruskeaksi, eli näytä pilaantuneelta (ks. kuva, eli samantapainen ominaisuus, joka on toteutettu myös omenalajikkeessa)
- kestää kylmävarastointia (n. 3 C-asteessa kuusi kuukautta)
- on tuon lisäksi vastustuskykyinen perunarutolle
Tuon akryliamidin vaarallisuus on kiistelty asia USA:ssakin, mutta nuo toiset ominaisuudet vähentävät ruoan hukkaan menemistä.
Perunaruton kestävyydellä voisi olla erityistä merkitystä kehitysmaissa, joissa monella tavalla hyvän perunan käyttöönotto on pitkälle estynyt juuri tuon ruton takia. Tosin siinä suhteessa ei luvata täyttä turvaa, vaan ainoastaan, että torjunta-aineruiskutuksia voidaan vähentää.