Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.03.19 - klo:03:42 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 18 19 [20]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Miksi GM on hyvä asia?  (Luettu 52172 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #285 : 01.02.19 - klo:04:16 »

IPS-uutinen Argentiinasta, joka puffaa luomuviljelyä, ja josta meilla on jo ollut puhetta toisen otsikon alla, kertoo huomaamattaan tämän otsikkomme teemaan sopivia tietoja:

Lainaus
Argentiinan tärkeimmät viljelykasvit, soijapapu ja maissi, ovat lähes sataprosenttisesti muuntogeenisiä, samoin valtaosa puuvillasta. Ne kattavat kolme neljännestä 25 miljoonan hehtaarin pelloista.

Teollinen maatalous jatkaa vahvistumistaan Argentiinassa ja vuonna 2018 kaupalliseen tuotantoon hyväksyttiin uusi kotimaassa kehitetty geenimuunneltu tuote, PVY-virukselle vastustuskykyinen peruna.

Sillä eiväthän nuo lajikkeet olisi saavuttaneet tuollaisia osuuksia, elleivät ne olisi hyviä. Mikään pakko ei Argentiinassa ole ollut niitä ottaa käyttöön.

Niin tyytyväisiä siellä ollaan asiaan, että on pantu pystyyn omaakin tutkimus- ja kehitystyötä!
« Viimeksi muokattu: 01.02.19 - klo:06:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #286 : 06.02.19 - klo:05:31 »

Tällaistakin ehkä saadaan aikaan geenieditoinnilla:

Using CRISPR to fight antibiotic-resistant ‘superbugs’

Lainaus
Recent research from the University of Manchester’s school of chemistry has introduced the possibility of a new form of antibiotic production which could help in the war against antibiotic-resistant superbugs. Researchers discovered the biosynthetic pathway of an antibiotic called malonomycin using CRISPR/Cas9, the revolutionary and sometimes controversial gene-editing tool.
« Viimeksi muokattu: 06.02.19 - klo:05:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #287 : 19.02.19 - klo:05:37 »

Onko tässä kyse kokonaan uudentyyppisestä geenitekniikasta:

Harvesting wild genes gives crops renewed resistance to disease

Lainaus
A global alliance of researchers has pioneered a new method to rapidly recruit disease-resistance genes from wild plants for transfer into domestic crops. The technique promises to revolutionise the development of disease-resistant varieties for the global food supply.

The technique called AgRenSeq was developed by scientists at the John Innes Centre in Britain working with colleagues in Australia and the US. It was published today in Nature Biotechnology.

Joka tapauksessa siis villeistä kasveista saadaan siirrettyä geeneinä (geenin klooneina?) vastustuskykyä taudeille, ja suhteellisen nopealla aikataululla. Ja myös suhteellisen (tai oikeastaan hyvin) halpaan hintaan:

Lainaus
Dr Brande Wulff, a crop genetics project leader at the John Innes Centre and a lead author of the study, said: "We have found a way to scan the genome of a wild relative of a crop plant and pick out the resistance genes we need: and we can do it in record time. This used to be a process that took 10 or 15 years and was like searching for a needle in a haystack.

"We have perfected the method so that we can clone these genes in a matter of months and for just thousands of dollars instead of millions."

Olisiko tässä kyseessä se vehnän ruostetauti, josta Norman Borlaug elämänsä viimeisinä vuosina oli huolestunut:

Lainaus
The research reveals that AgRenSeq has been successfully trialled in a wild relative of wheat -- with researchers identifying and cloning four resistance genes for the devastating stem rust pathogen in the space of months. This process would easily take a decade using conventional means.

Painetaan nyt tuo nimi "AgRenSeq" mieleen ainakin siksi ajaksi, kun sille menetelmälle ei keksitä virallista yleisnimeä.
« Viimeksi muokattu: 19.02.19 - klo:08:47 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #288 : 20.02.19 - klo:07:10 »

IPS-uutinen Argentiinasta, joka puffaa luomuviljelyä, ja josta meilla on jo ollut puhetta toisen otsikon alla, kertoo huomaamattaan tämän otsikkomme teemaan sopivia tietoja:

Lainaus
Argentiinan tärkeimmät viljelykasvit, soijapapu ja maissi, ovat lähes sataprosenttisesti muuntogeenisiä, samoin valtaosa puuvillasta. Ne kattavat kolme neljännestä 25 miljoonan hehtaarin pelloista.

Teollinen maatalous jatkaa vahvistumistaan Argentiinassa ja vuonna 2018 kaupalliseen tuotantoon hyväksyttiin uusi kotimaassa kehitetty geenimuunneltu tuote, PVY-virukselle vastustuskykyinen peruna.

Sillä eiväthän nuo lajikkeet olisi saavuttaneet tuollaisia osuuksia, elleivät ne olisi hyviä. Mikään pakko ei Argentiinassa ole ollut niitä ottaa käyttöön.

Niin tyytyväisiä siellä ollaan asiaan, että on pantu pystyyn omaakin tutkimus- ja kehitystyötä!

Tuohon listaan on lisättävä vehnä:

Following trade negotiations, Argentina moves closer to exporting world’s first GMO wheat

Ja Argentiinan omaa kehitystyötä tuokin on:

Lainaus
The agreement has just been finalized and moves Argentina closer to approving and planting the new wheat. The seed variety contains the HB4 gene that makes the crop resistant to drought and saline soils, discovered by Raquel Chan, from Universidad del Litoral.



The GMO wheat has existed for several years, but the Secretary of Agribusiness, Luis Miguel Etchevehere, refused to approve it fearing trade disruptions, since many countries refuse to import transgenic crops. Etchevehere’s position was shared by exporters and millers.

Niinpä sen torjumisessa ei GMO-vastaisten aktivistien ei nyt auta käyttää klassista keinoaan eli kiihottaa kansaa ylikansallista Monsantoa/Bayeria vastaan. Niinkuin ennen tehtiin.
« Viimeksi muokattu: 20.02.19 - klo:07:37 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #289 : 23.02.19 - klo:11:16 »

Aika nopea muutos:

Drought-tolerant corn adoption jumps 20% in four years as US farmers strive to protect crop yields

Neljässä vuodessa siis viidennes USA:n maissista on jo kuivuutta kestävää varianttia.

Tuollaista maissia on saatavana sekä geenimuunneltuna että tavanomaisilla tavoilla jalostettuna.
« Viimeksi muokattu: 23.02.19 - klo:17:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #290 : 26.02.19 - klo:07:44 »

Tässä taas tutkimustulos/keksintö, jonka selittäminen menee minulla yli hilseen ...

New biochemical pathway that may develop more resilient crop varieties

... mutta sen tuosta ymmärtää, että taas on avautunut uusi mahdollisuus entistä kestävämpien lajikkeiden kehittämiseen.
« Viimeksi muokattu: 26.02.19 - klo:07:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #291 : 27.02.19 - klo:05:47 »

GLP on julkaissut pitkähkön tarinan tästä lohesta. Jossa artikkelissa käsitellään myös tätä raskasta lupabyrokratiaa:

GMOs’ innovation crisis: AquaBounty salmon’s 20-year odyssey through nets of regulations

Mutta myös muuta, tämän keksinnön tai innovaation hyötyjä ja mahdollisuuksia.

Kun Hesari julkaisi juuri jouluaattona tämän tarinan kasvatuslohista ...

Kalanviljely voi tehdä lohista puolikuuroja – kalat kasvavat altaissa liian nopeasti

... niin minulle tuli kyllä heti mieleen, että tällaista kohua ja epäluuloa halutaan nyt lietsoa jo ennakkoon tätä Aquaboynty-lohta vastaan, joka todellakin kasvaa tavanomaista lohta nopeammin. Ei niin, että Hesari tai Niko Kettunen sitä erityisesti haluaisivat, mutta ovat siinä nyt "ottaneet kopin" kansainvälisestä mediasta. (Mikä Hesarin motiivi sitten oli? Siinä kai riittää seltykseksi suomalaisen median yleinen tapa ja taipumus ilonpilaamiseen aina kunkin juhlan yhteydessä.  Virnistää)

Ihmettely GLP:stä:

From a sustainability perspective, GMO AquaBounty salmon should be a ‘dream come true’. Why do environmentalists oppose it?

Eli kestävyysnäkökulmasta tämän lohilajikkeen pitäisi olla toteutunut unelma. Mikis [ihmeessä] ympäristöväki sitä kuiten vastustaa?
« Viimeksi muokattu: 27.02.19 - klo:05:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #292 : 11.03.19 - klo:05:42 »

Kenttäkokeessa Irlannissa torjunta-aineita saatiin vähennettyä 80%, kun käytettiin perunarutolle vastustuskykyistä GMO-lajiketta:

Blight-resistant GMO potatoes reduce pesticide use 80% in Ireland field trial

Edelleenkin valitellen, että juuri tässä perunaruttokysymyksessä tulee hiukan ristiriitaista tietoa. Miksi tuossa vain vähennystä, vaikkakin reipasta, kun on esitetty väitteitä sellaisistakin GMO-lajikkeista, joiden kanssa torjunta-aineita ei tarvittaisi lainkaan?

Oli sen kanssa miten oli, nyt tutkijat myös UK:ssa ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, että tälle perunarutolle vastustuskykyiselle lajikkeelle annettaisiin siellä lupa kenttäkokeisiin:

Researchers petition UK officials to launch disease-resistant potato field trials
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11218



Profiili Sähköposti
« Vastaus #293 : 17.03.19 - klo:07:46 »

Tämä näyttää yhä vielä olevan unelma ...

Using genetic engineering to turn annual crops into perennials could bolster global food production

... mutta ei siis lainkaan epärealistinen unelma.

Eli siis yksivuotisten viljelykasvien muuntaminen geenitekniikalla monivuotisiksi.

Tuossa mainitaan hyötynä satojen parantuminen, mutta toinenkin on: eri sortin päästöt maataloudesta käsittääkseni myöskin vähenisivät. Ei, mainitaanhan nämäkin hyödyt tuossa artikkelissa.
« Viimeksi muokattu: 17.03.19 - klo:07:55 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 18 19 [20]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!