Bhutanin pitäisi virallisen suunnitelman mukaan olla 100% luomumaa ensi vuonna. Se ei taida onnistua:
Bhutan Moves Closer To Becoming 100% Organic With National Organic Flagship Programme Lähempänä mutta kuitenkin niin kaukana, sanoisin. Tällaistakin on pakko yrittää, kun tuo päätös on virallinen, ylhäältä annettu:
Some of the key deliverables for the fiscal year include:
1. conducting feasibility studies for establishing bio-inputs production plants[...]
Eli suunnitellaan viljelyn luomutuotantopanoksia valmistavia
tehtaita. Millaisia ne sitten ovatkaan. Ongelma on paikallisten asiantuntijoiden mukaan tällainen:
According to Kesang Tshomo, sometimes not having enough resources in the input side such as organic fertilisers, pesticides, seeds, animal feeds, among others was a challenge for the industry to grow.
“If you need to go organic, we need these organic inputs. When it is not available in the country, farmers cannot go organic.”
Eli taidettiin edellä (22.08.18) onnistua aika hyvin analysoimaan tuokin tekijä. Eniten lienee syynä se, ettei maan hyvin pieni käytettävissä oleva viljelyala riitä typensidontaan.
Siinä puheenvuorossa mainittiin myös, että Bhutan tuo n. 1/3 viljastaan. Se ei ole vuodessa mihinkään muuttunut, maa tekee yhä saman. Ja hyvin luultavasti tekee niin ensi vuonnakin.
Jotain ongelmaa tuosta aavistaa olevan siinäkin, että köyhässä maassa ei ihmisiä saada innostumaan maksamaan luomusta tarpeeksi ts. sitä ostamaan. Kun ilmeisesti halvempaa tuontiruokaa on tarjolla.