Author Topic: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat  (Read 42070 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #15 on: 02.01.16 - klo:13:25 »
Vai olisivatko he Bhutanissa ovelampia kuin ymmärrämmekään: pelkkä aikomus riittää! Ja maabrändi on valmis, ja em. markkinat auki.

Varsinkin kun tuo (Kepan artikkelinkin) väärinkäsitys, että luomuun siirtyminen olisi jo tehty, on hyvin yleinen.

Ja mallia on varmasti saatu Kuubasta, jonka imagoa menestyksekkäänä luomumaana eivät ikävät tosiasiat näytä ("tietyissä" piireissä ainakaan, maailmalla) mitenkään häiritsevän.

Taisinpa olla jäljillä. Tässä The Hindu -lehden artikkelissa opposition edustaja kuvaa asiaa näin:

Bhutan set to become world’s first wholly organic country

Quote
"If we continue to have the same intensity of commitment and intention, then we should be able to do it in five or ten years,” says Gyamtsho, who estimates that around 70 per cent of produce is already grown without chemicals. “But on the other hand, if we just use it as a slogan, it might take 20 or 30 years or it may not take place at all. It really depends on how serious successive governments are in taking this forward.” Dorji says the new government is maintaining the previous administration’s strong commitment to organic agriculture but says any moves to eradicate chemicals needs to be done on a voluntary basis.
(lihav. HJ)

Eli hiukan pyöristettynä: tuo iskulause on ihan riittävä. Se ei välttämättä tapahdu nopeasti, jos sitten tapahtuu lainkaan. Kuuban mallista on selvästi opittu.

Viimeinen tieto Bhutanin ruokaomavaraissuudesta täältä (tiedot 28. lokakuuta 2015):

http://www.fao.org/giews/countrybrief/country.jsp?code=BTN

Eli perusviljasta lähes kolmannes (79 000 tonnia, oma tuotanto 183 000 tonnia) tuodaan tänäkin vuonna maahan ulkomailta. Siinäkin on opittu Kuubalta.
« Last Edit: 03.01.16 - klo:05:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #16 on: 02.02.17 - klo:07:53 »
Laitoin tuonne Maailman Kuvalehteen toimittajalle kysymyksen, että millaisia ne Sikkimin satotasot sitten olivat. Joihin siis luomun tuottoa verrattiin.

Kun vastausta ei tullut, etsin ja löysin dokumentin, jossa asiasta oli tietoa Sikkimin etelälsestä osasta.

Esittelin löytöni, ja vähän laskeskelin, mitä mahdollisuuksia Sikkimillä on näillä suunnitelmillaan vähentää köyhyyttä maassa. Ilmestynee siellä myöhemmin tänään, katsokaa sieltä.

Eikä se Sikkimin kokeilu ole niin kovin hyvin mennyt:

Sikkim's organic revolution at risk as local consumers fail to buy into project

Syykin on helposti arvattava: paikalliset tuossa köyhässä maassa ovat haluttomia maksamaan korkeampia hintoja.

Vaikka osavaltio on pystynyt jopa kriminalisoimaan tavanomaisen viljelyn, tätä kilpailua se ei ole pystynyt estämään:

Quote
Pradhan is one of 66,000 farmers from Sikkim who are part of a far-reaching experiment. Since last year, the state’s farmers have become 100% organic – their produce is free of chemical pesticides or genetic modification. It also means their fruit and vegetables are smaller, less colourful, and more expensive than the imported, non-organic produce from the city of Siliguri in the neighbouring state of West Bengal.

Jutussa mainitaan ...

Quote
John Reganald, professor of soil science and agroecology at Washington State University, [...]

... (po. Reganold) joka on tulossa Suomeen Luomuinstituutin kutsumana. Onkohan hän ollut jonkinlaisena takapiruna tuossa Sikkimin hallituksen hankkeessa?

Ne harvat, jotka ovat osanneet hyötyä tilanteesta, ovat tehneet sen hyvin perinteisellä tavalla, eli viennillä Amerikkaan:

Quote
Pradhan says the organic crop he produces does not sell well in Sikkim, though he does manage to sell kiwi fruit for export at a premium price to American buyers. Few locals visit the organic market, which Pradhan says is because people don’t yet understand the benefits of organic produce. “The government needs to do more to explain the benefits of organic fruit and vegetables,” he says.

***

Tässä toimiva linkki Maailman Kuvalehden artikkeliin:

Intiassa innostuttiin luomusta

Kuten näkyy, vastinettani siellä ei ole. Eivätkä he välttämättä ole kovin innostuneita kertomaan lukijoilleen sitäkään, kuinka siellä Sikkimissä sitten kävi. Vaikka tuosta Guardianin artikkelista kyllä saisi lyhennettyä sopivan pikku-uutisen.

***

PS. 4.2.17: Hiukan merkillistä muuten, ettei uutistoimisto IPS, joka yleensä ei jätä käyttämättä tilaisuutta puhua luomusta, tässä tuoreessa artikkelissaan Sikkimistä ..

How a Spring Revival Scheme in India’s Sikkim Is Defeating Droughts

... mainitse asiasta lainkaan vaan keskittyy täysin vesihuollon ongelmiin (otsikkonsa mukaan, kyllä). Jos nimittäin todella on näin, kuinka edellä viitattu artikkeli kertoo:

Quote
In 2016, Sikkim’s state government made the use of chemical pesticides a criminal offence, carrying a heavy penalty of 100,000 rupees (£1,170) and up to three months in jail.

Jos tuollaisen köyhässä maassa vallan huikean rangaistuksen saa torjunta-aineiden käytöstä, niin varmaan jotain saa keinolannoitteidenkin käytöstä?
« Last Edit: 04.02.17 - klo:08:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #17 on: 05.02.17 - klo:06:55 »
Jos saman tien tarkistaisi Bhutaninkin tilanteen, niin tässä WPF:n vuonna 2017 päivätyllä sivulla kerrotaan, että aliravitsemus ja köyhyys siellä yhä jatkuu. Kuten myös laajamittainen ruoan tuonti:

Quote
Agriculture provides the main livelihood for 55 percent of the population; however, Bhutan still depends on imports for more than one third of its cereal needs.

Saman kertoo myös FAO.

Pohjois-Korean tuloksista en löytänyt uutta (tilasto)tietoa, mutta kyllä tiedon, että sekin on löytänyt Kuuban ansaitsemiskeinon eli luomuturismin:

Welcome to Asia’s Latest Organic Retreat: North Korea

Tämän tiedon ennätysmäisen suuresta viljantuonnista viime vuonna tiesi kutenkin UPI:

North Korea imports record volume of grain products

Kuubastahan meillä on oma keskustelunsa. Sieltä voi kyllä siirtää tämän yhteenvetotiedon: juuri mikään ei ole siellä muuttunut.

Niinpä uskaltaa sanoa, että luomuväeltä yhä puuttuu esimerkki maasta, jossa luomuviljelyllä olisi tehty läpimurto, ja väestö saatu ruokittua, omavaraisesti (mikä luomuideologiaan tietysti keskeisesti kuuluisi).
« Last Edit: 05.02.17 - klo:08:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #18 on: 18.11.17 - klo:12:34 »
Tuo Pohjois-Korean innostus luomuun ei näytä olleen yhtäkkiä ja nyt syntynyttä, vaan jo pitempiaikaista:

Why North Korea places so much emphasis on organic farming

Syynä asiaan mainitaan, paitsi se, että luomuviljely on Kim Il Sungin kannattama (ellei peräti keksimä) asia, myös samantyyppiset perusteet kuin Kuuban kohdalla, lannoitteiden kalliit hinnat ja saatavuus jne. *)

Tietysti voisi happamasti todeta, että kyllä ne tuloksetkin sitten ovat hyvin samantapaisia kuin Kuubassa. Aina vähän väliähän saamme maailman tiedotusvälineistä kuulla nälänhädästä Pohjois-Koreassa (ja YK:n katastrofiavusta sinne).

Yhteistyötäkin on maailman muun luomuväen kanssa: saksalainen luomujärjestö tukee, IFOAM lähettää luomukonferensseihin Pohjois-Koreaan delegaationsa jne.

Mutta kaikki siellä ei ole mennyt tässä pyrkimyksessä ihan putkeen:

Ihmisulosteen käyttäminen lannoitteena on saattanut laukaista loisepidemian Pohjois-Koreassa

Quote
Eristäytyneen Pohjois-Korean johtajan kerrotaan antaneen maanviljelijöille vuonna 2014 ohjeistuksen ihmisulosteen, eläinjätteiden ja kompostijätteen käyttämisestä pelloilla lannoitteena. Eläinperäiset lannoitteet ovat Pohjois-Koreassa kortilla karjan vähyydestä johtuen.

Kim Jong-unin virallinen ohjeistus on jouduttanut käsitystä, jonka mukaan ihmisen jätteet ovat parasta lannoitetta sadolle huolimatta vaarallisista loiseläimistä, joita siitä on löydetty.

Tosin tuossa Kim oli jättänyt noudattamatta kansainvälisen liiton hyvät ohjeet ja säännöt, eihän noin saa luomussakaan menetellä. Toisaalta mekin olemme täällä pohtineet, miten ihmisen jätökset saataisiin kiertoon.

Liekö tuo ihan tottakaan? Kuten tiedämme, eräänlainen kylmä sota on tuolla nyt meneillään. Olisiko tässä tarinassa nylt vähän jotain xxx-lisää? Ihmisjätöksiäkin kun tiettävästi voi turvallisestikin käyttää? Jokin nyt tässä syvästi epäilyttää. Luomukriittisinäkin! Oikeataan juuri sellaisina: faktat, aina faktat!
« Last Edit: 18.11.17 - klo:21:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #19 on: 31.01.18 - klo:06:33 »
Tämä on inhimillisesti vallan kauheata ...

Pohjois-Korean pakotteet hidastavat ruoka-apua – 60 000 lasta vaarassa kuolla nälkään

... mutta silti muistuttaisin, että kyllä Pohjois-Korea pystyisi lapsensa ja muunkin väestönsä ruokkimaan. Kunhan se unohtaisi "Kim Il Sungin keksimän" (?) luomuviljelynsä. Vaan kuuntelisi mieluummin vaikka näiden suomalaisten neuvoja:

HS: Pitkäset Joensuusta muuttivat Pohjois-Koreaan ja opastavat paikallisia perunan viljelyssä

Eli Fidan linjalla, johon olemme täällä jo kiinnittäneet myönteistä huomiota. Myös me, siis.

Tietysti avuksi olisi, jos Pohjois-Korea antaisi hiukan pakoitteille periksi, ja sijoittaisi edes osan asevarustelumenoistaan ruokatuotannon kehittämiseen.

PS.  Esim. Kuuba saa melko paljon WFP:ltä ruoka-apua kuten Pohjois-Koreakin. Mutta se on sentään omaksunut kerjäläiselle soveliaan kohteliaan käytöksen, eikä uhittele.
« Last Edit: 31.01.18 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 746
    • View Profile
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #20 on: 24.02.18 - klo:19:48 »
Ruotsin vihreillä on varsinainen maksimiohjelma.

Ruotsin "miljöpartiet de gröna" haluaa, että koko EU:ssa saavutettaisiin 100-prosenttinen luomutuotanto ruoantuotannossa.

https://www.mp.se/politik/mat-och-jordbruk

Quote
Miljöpartiet vill

    - arbeta för att på sikt nå 100 procent ekologisk matproduktion i EU,

Samanaikaisesti Ruotsin vihreät haluavat lisätä ruuantuotantoa Ruotsissa:

Quote
-öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

Vuosi sitten (helmikuu 2017) Ruotsin hallitus esitti tavoitteeksi, että 30 %:n luomupinta-alan ja 60 % luomua julkisesta elintarvikekulutuksesta vuonna 2030:
http://www.regeringen.se/49192c/contentassets/13f0fe3575964442bc51816493165632/handlingsplan_lms_1702072.pdf

Quote
Inriktningsmål för ekologisk konsumtion
och produktion


Regeringens inriktningsmål är att 30 procent av den svenska jordbruksmarken
ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030
och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras
av certifierade ekologiska produkter år 2030.

« Last Edit: 24.02.18 - klo:19:54 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #21 on: 18.05.18 - klo:03:06 »
Esille on tullut ehdotus, että eräs Euroopan maa liittyisi tähän 100%:n luomuviljelyn kerhoon:

Switzerland's citizens to vote on complete ban of synthetic pesticides

Vaikkei tuossa keinolannoitteita mainitakaan eikä luomusta aivan suoraan puhutakaan, niin käytännössä sitä tarkoitetaan. Vertailukohtana artikkelissa onkin Bhutan (ks. edellä 2.1.2016). Ihan niinkuin Bhutanissakin, tavoitteen aikajänne on pitkä. Ja aivan samoin kuin Bhutanissa ja Kuubassa kyse on myös maasta, joka jo nyt tuo suuren osan elintarvikkeistaan ulkoa.

Kansanäänestyksessä tietysti voi käydä kummalla tavalla tahansa.

PS. Tai sitten syntyy vielä yksi luomun muoto: sellainen, jossa keinolannoitteet sallitaan, mutta ei torjunta-aineita. Ja sille oma merkki!
« Last Edit: 18.05.18 - klo:09:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #22 on: 16.08.18 - klo:06:09 »
Miten Intian Sikkimin luomukokeilu tai -ratkaisu on onnistunut? Yhteenveto:

How is India’s organic-only farming experiment in Sikkim going? Peering past the propaganda, not so sustainably

Kuten jo otsikko kertoo, jos kurkistamme propaganda taakse, se ei ole tapahtunut kovinkaan kestävällä tavalla.

Kielloista huolimatta mm. massiivinen tuonti muualta näyttää de facto jatkuvan. Kauppiaat pakotetaan harmaaseen tai mustaan talouteen.
« Last Edit: 16.08.18 - klo:06:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #23 on: 19.08.18 - klo:07:39 »
Entäpä Bhutan sitten? Siitä on viime keväänä tai alkukesästä ilmestynyt tutkimus:

Is Bhutan destined for 100% organic? Assessing the economy-wide effects of a large-scale conversion policy

Yhteenvedosta:

Quote
By analysing recent on-farm data in Bhutan, we found organic crop yields on average to be 24% lower than conventional yields. Based on these yield gaps, we assess the effects of the 100% organic conversion policy by employing an economy-wide computable general equilibrium (CGE) model with detailed representation of Bhutan’s agricultural sector incorporating agroecological zones, crop nutrients, and field operations. Despite a low dependency on agrochemicals from the onset of this initiative, we find a considerable reduction in Bhutan’s GDP, substantial welfare losses, particularly for non-agricultural households, and adverse impacts on food security. The yield gap is the main driver for a strong decline in domestic agricultural production, which is largely compensated by increased food imports, resulting in a weakening of the country’s cereal self-sufficiency.

Eli koko projektia voinee luonnehtia suomalaisella sanontatavalla: taidettiinpa lähteä soitellen sotahan. Eikä mitään asetetuista tavoitteista ole saavutettu. Eikä näytä siltä, että tultaisiin tulevaisuudessakaan saavuttamaan.

Kuuban viitoittamalla tiellä mennään: ruoan tuonti kasvaa. Ja lohdutus on sama laiha, ettei olla riippuvaisia ulkomaisista lannoitteista. Jotka, kuten Kuubassakin, maksaisivat vain murto-osan tuodun ruoan hinnasta.

Tuo tutkimus on linkistä kokonaan saatavissa, täytyypä katsoa, löytyisikö sieltä kiinnostavia yksityiskohtia. Kun joskus kerkiää.


PS. Tuossakin käytetään vertailussa "raakasatoja", jotka olivat siis 24% pienempiä. Ihmetellä täytyy jo sitä, että Pohjoismaissa suhteelliset luomusadot ovat tätä pienempiä. Mutta vielä olennaisempi kysymys, joka tutkimuksesta täytyy tarkistaa: miten on otettu huomioon luomun "piilohehtaarit"?

PS2. 21.8.18:

Hänen tahtiaan eivät tuollaiset tulokset mitenkään haittaa:

Quote
Interesting fact: Vandana Shiva is currently working with the Government of Bhutan to make Bhutan 100% organic country.

Eikä hän perinteisesti edes suostu vastaamaan, jos häneltä kysytään, kuinka siinä nyt tuolla lailla on käynyt.

(Tuo jälkimmäinen juttu oli tehty kokouksesta 10.-14.7.2018 Eestissä, eli periaatteessa noin kuukausi tuon PLOS-artikkelin ilmestymisen jälkeen.)
« Last Edit: 21.08.18 - klo:08:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #24 on: 22.08.18 - klo:06:15 »
Tässä em. yhteenvedon jatkossa on osavastaus tuohon piilohehtaarikysymykseen Bhutanissa:

Quote
Current organic by default farming practices in Bhutan are still underdeveloped and do not apply the systems approach of organic farming as defined in the IFOAM organic farming standards. This is reflected in the strong decline of nitrogen (N) availability to crops in our simulation and bears potential for increased yields in OA. Improvement of soil-fertility practices, e.g., the adoption of N-fixing crops, improved animal husbandry systems with increased provision of animal manure and access to markets with price premium for organic products could help to lower the economic cost of the large-scale conversion.

Eli niitä piilohehtaareja ei juurikaan ole. Ja siinä oikeastaan eräs syy ongelmiin. Ei osata tai kyetä edes normaaliin luomuviljelyyn ja typestä on huutava pula. Ei ole Vandana Shiva osannut heitä kunnolla neuvoa tai auttaa. Toinen kysymys on sitten, paljonko Bhutanilla on ylimääräisiä peltohehtaareja käytettäväksi tällaisina piilohehtaareina.

Kyllä tulee mieleen sekin, että kun tavoitellaan heti sitä 100 prosenttia, ravinteiden "lainaaminen" tavanomaisilta tiloilta jää myös keinovalikoimasta pois. (Vaikka ei sitä muuallakaan avoimesti keinona käytetä. Mutta kun ravinne on pellossa, se siellä on ja vaikuttaa, vaikka olisikin vähän kyseenalaisin keinoin sinne tullut.)

Viimeisessä lauseessa viitataan haaveeseen saada maan luomutuotteita myydyksi kalliilla hinnalla rikkaille maille tai rikkaille kuluttajille. Joka ei ilmeisesti sekään ole oikein onnistunut.

Tämän FAO:n raportin mukaan tilanne siellä ei olisi kuitenkaan yhtä paha kuin Kuubassa: Bhutan joutuu tuomaan vain noin kolmasosan viljastaan.
« Last Edit: 22.08.18 - klo:07:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #25 on: 28.12.18 - klo:06:21 »
Pohjois-Koreasta kuuluu taas ikäviä:

Nordkorea erkänner bakslag för jordbruket
NORDKOREA
Jordbruket i Nordkorea har sett vissa bakslag i år, medger landets premiärminister Pak Pong-Ju. Detta sedan FN rapporterat om minskade skördar i landet som är hårt beroende av livsmedelsimport och stöd utifrån.


Onko luomuviljelyssä nyt tuohon erityistä syytä, on vaikea sanoa. Mutta muissa uutisissa tuosta kerrotaan sen liittyvän yritykseen uudistaa maataloutta, josta taas kertoo tämä uutinen:

Quote
North Korean farmers are extolled to learn how to become better at their jobs, learning new, scientific farming methods as part of the general “making all the people into scientifically able people” policy. The country’s scientists are also supposed to look for potential technical breakthroughs in the area of seed development, machinery, and technical methods.

Among other things, this includes an active encouragement of organic farming.
« Last Edit: 28.12.18 - klo:06:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #26 on: 16.01.19 - klo:10:11 »
Kirgisia on liittynyt tähän luomumaaksi pyrkivien klubiin:

Kyrgyzstan Parliament Orders 100% Organic Agriculture within 10 Years

Mitenkä he aikovat pärjätä? No, tietenkin näin:

Kyrgyzstan wants to supply EEU countries with organic food

Siellä joku poliitikko on onnistunut vakuuttamaan muut siitä, että kaikki menee kaupaksi EU:ssa, vaikka koko maatalous siirtyisi luomukantaan.
« Last Edit: 16.01.19 - klo:12:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #27 on: 07.03.19 - klo:06:57 »
Hesarikin kertoi tämän ...

YK: Pohjois-Koreassa surkea sato, liki puolet asukkaista tarvitsisi humanitaarista apua
Luonnonkatastrofit ja tehoton maatalous heikentäneet entisestään surkeaa tilannetta.


... mutta ei maininnut mitään maan pyrkimyksestä siirtyä luomuviljelyyn. Mutta kuten olemme kertoneet, se pyrkimys on sekin varsin horjuva. Maatalouden tehottomuus on taidettu pääosin saada aikaan muuten.
« Last Edit: 07.03.19 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #28 on: 07.03.19 - klo:16:54 »
Meiltä on hetken aikaa unohtunut se pilkka ja toisaalta vaatimus luomuväelle:

osoittakaa joku maa, tai ainakin joku suuri alue, joka olisi pärjännyt hyvin pelkällä luomuviljelyllä!

Siinä ei käy se, että hoitaa ruokahuollon massiivisella tuonnilla. Siinä ei tietysti käy sekään, että jollain alueella hoitaa asian loisimisella.

Humanitaarinen ruoka-apu on tietysti myös laskettava tuontiin.

Oikeastaan sekään ei käy esimerkiksi, jos joku noista luomumaista onnistuu vientipyrkimyksissään, ja tienaa myymällä luomua rikkaaseen maailmaan. Tai onnistuu lisäämään "luomuturismia". Kummassakin on vaikkapa Kuuba jossain määrin onnistunut. Mutta ei pysty ruokkimaan omaa väestöään.
« Last Edit: 09.03.19 - klo:10:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26998
    • View Profile
    • Email
Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
« Reply #29 on: 06.05.19 - klo:10:06 »
Hesarikin kertoi tämän ...

YK: Pohjois-Koreassa surkea sato, liki puolet asukkaista tarvitsisi humanitaarista apua
Luonnonkatastrofit ja tehoton maatalous heikentäneet entisestään surkeaa tilannetta.


... mutta ei maininnut mitään maan pyrkimyksestä siirtyä luomuviljelyyn. Mutta kuten olemme kertoneet, se pyrkimys on sekin varsin horjuva. Maatalouden tehottomuus on taidettu pääosin saada aikaan muuten.

Nyt tilanne on muuttunut surkeasta katastrofaaliseksi:

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan

Kun hahmotellaan, mitä nyt tarvitaan, ei siinä maan mahdollisia luomupyrkimyksiä paljon mietitä:

Quote
Sääolosuhteiden lisäksi ruokapulan taustalla on pula esimerkiksi polttoaineesta, lannoitteista ja varaosista. WFP:n ja FAO:n arviossa suositellaankin ruoka-avun lisäämisen lisäksi lannoitteiden, vesipumppuja, kasvihuoneiden ja siementen maahantuontia. Maassa pitäisi myös päivittää viljankuivausvälineitä, puimakoneita ja varastotiloja, jotta viljaa ei tuhoutuisi enää sadonkorjuun jälkeen.

Tulee mieleen, että tässä on kyllä esimerkki siitä, että ennen oli paremmin. Joskus muinoin piti militaristisen hallituksen pitää ainakin koko sotaväkensä hyvässä ruoassa. Nyt ei Kimin tarvitse. No, ehkä se pieni porukka on pidettävä, joka ohjuskokeet suorittaa.

Mitään ylivoimaisen vaikeaa maatalouden nostamiseksi säälliselle tasolle ei pitäisi olla, se ei ole "rakettitiedettä" (!). Kuten edellä 28.12.18 kerroimme, yritystäkin siihen on ollut. Olisiko tämä vielä lokakuussa mukana ollut idea pilannut sen yrityksen:

Quote
Among other things, this includes an active encouragement of organic farming.

Vai onko se siinä, että onnistuneiden maatalouskokeiluiden jälkeen ei kehitysmaan johtaja pääse kameroiden kohteena neuvottelemaan suurvaltojen pomojen kanssa? Ja kyllä hyväntahtoinen väki FAO:ssa ja WFP:ssa kutenkin aina hoitaa mahdolliset ongelmat.
« Last Edit: 06.05.19 - klo:10:46 by Heikki Jokipii »