Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 07.10.13 - klo:07:43

Title: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.10.13 - klo:07:43
Suomesta luomumaana on oma keskustelunsa, täällä seuraamme sitten niitä muita maailman valtioita, jotka haluavat sellaisiksi tulla. Aloittaa voidaan tällä tuoreella uutisella:

Haluamme julistautua luomuvaltioksi, sanoo Intian Sikkim (http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/Intia%20luomu-9430)

Ja niinhän tuo Sikkimissä on alkanut, kuin odottaa sopii: sadot eivät ole lainkaan pienentyneet! (Hm. onkohan Matin kaavaa hiukan hiottava, eikö sen mukaan - kun Suomen ja Sikkimin maantieteellinen etäisyys on niinkin suuri - satojen olisi pitänyt tässä tapauksessa kasvaa?] ... ei, koska Matin etäisyyslaki *) on aina ennen toiminut eksaktisti, niin tässäkin tapauksessa lienee kyseessä se, että juttu on tehty vähän lähempänä, esim. ko. lehden toimituksessa New Delhissä.)

Bhutanista olemme jo kertoneet Vandana Shiva -keskustelussamme, mutta jatketaan Bhutanistakin täällä.

_________


*) esitetty aikanaan Skepsis-palstalla: mitä kauempana paikka on kertojasta, sitä suurempia luomusadot ...
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Jarrumies on 07.10.13 - klo:09:22
Sikkim on pieni Intian osavaltio (7000 neliökilometriä, 600 000 asukasta) Himalajalla, jossa liikenneyhteydet ovat surkeat.

Tuosta luomuohjelmasta on niukasti konkreettista tietoa. Tässä yksi valaisevimmista:
http://www.thehindubusinessline.in/2010/08/07/stories/2010080753371900.htm

Quote
“Around 82 percent of land in Sikkim is under forests where no chemical pesticides or fertilizers have ever been used. So, 82 per cent of land is already organic. Out of the remaining 18 per cent, at least 8 per cent is human settlements with concrete buildings,” Mr Thakarpa said.

“The State has a maximum of 10-11 per cent of cultivatable land and we have already stopped use of chemical pesticides and fertilizers in these lands since 2003. So, in the past six years, at least 5 per cent of these lands have regained their organic nutrients and hence, we have only 5 perc ent of land to cover under organic farming”.

Ohjelma toteutunee ainakin paperilla, koska ministeri uhkailee asiasta vastaavia virkamiehiä heidän "tehokkuutensa kyseenalaistamisella" (= eufemismi potkuille), jos luomutavoite ei täyty:
Quote
The agriculture and horticulture departments have 140 employees in the rank of officials with many more junior employees under them. The efficiency of these employees will be questioned if we cannot cover this 5-6 percent of land under organic farming by 2015”, said the minister.

Suomessakin hallituksella on viralliset luomutavoitteet ja siitä vastaavat virkamiehet, joten jos...

Tai ei tietenkään meillä noin voi uhkailla. Suomessahan tavoitteet pohjautuvat tieteelliseen tietoon ja valistuneet virkamiehet valistavat heti tietoa saatuaan hallitusta, että sen luomutavoitteet eivät perustu ollenkaan parhaaseen tieteeliseen tietoon ja niitä kannattaisi muuttaa. Eikä tietenkään virkamiehen ura tyssää, jos oikeaa tietoa ylöspäin välittää.


Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana lähettiin ylioppilasnuoriso maaseudulle pakkotyöhön. Sikkimissä on nyt käynnissä pieni agrikulttuurivallankumous. Lainaus samasta artikkelista:
Quote
To achieve this target by 2015, we need trained manpower to assist the farmers in organic farming at village levels and we will be training 1000 to 1100 local educated unemployed youth. These trained youth will go villages and help the farmers to produce organic manure and they will be maintaining a dairy recording the practices of the farmers which will help during the organic certification process”, said State horticulture principle director KK Singh while addressing the inaugural function.
Twenty science graduates and post graduates from Sikkim will also be soon sent for a two months training at Jaipur on organic farming. These youth will then come back and monitoring the field work of the supervisors trained by the three livelihood schools.


Aivan taydestä lähiruaasta ei sittenkään ole kyse, sillä ohjelmassa käytettävää lantaa pitää tuoda toisesta osavaltiosta aivan toiselta puolelta Intiaa, noin tuhannen kilometrin päästä Hyderabadista ja Punesta:
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2010-05-07/global-warming/28288790_1_organic-farming-organic-agriculture-organic-manure
Quote
There are a few stumbling blocks, too. The organic manure produced in the state is insufficient and it has to make do with imports from Hyderabad and Pune.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 30.10.13 - klo:18:59

Bhutanilaiset ovat edelleen tavoitteensa takana …

 Bhutan looks to become world’s first 100% organic country (http://www.dailymirror.lk/business/features/37546-bhutan-looks-to-become-worlds-first-100-organic-country.html)

…. ja kertovat, että "saatamme saavuttaa sen v. 2020".

(Voi, voi. Jos noin käy, 50% vuonna 2030 ei enää ylitä uutiskynnystä ...)

Ja bhutanilaiset opettavat nyt lapsilleenkin, kuinka luomuviljellään:

Children in Bhutan Learn How To Organic Farm (http://www.openequalfree.org/ed-news/children-bhutan-learn-skills-organic-farming)

(No, kyllä tämän suuntaista Helsingin kaupunkikin tekee, "ruokakasvatus" ...)
 
Ja WFP, World Food Program, on vielä tässä jotenkin mukana … (!)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.13 - klo:19:02
Kepa, ja sen Maailman Kuvalehti, tietysti innostui kertomaan tästä Sikkimin tapauksesta:

Intiassa innostuttiin luomusta (http://www.kepa.fi/maailman-kuvalehti/arkisto/2013/10/10219)

Tuossa uutisessa kyllä logiikka ja matematiikka, numerotaito pettävät monin tavoin:

1) "Intiassa" tuskin voi sanoa innostutun, jos yli miljardin asukkaan Intian pienin osavaltio (http://fi.wikipedia.org/wiki/Sikkim), puoli miljoonaa, siihen inostui (ja kuka siitä todella innostui, siitä Jarrumies edellä ...) *)

2) Vaikka tuossa Kepan uutisessa sitä ei ole, niin Agriculture Today -lehdessä se oli, että Sikkim ei olllut kunnolla siirtynykään tehotuotantoon. Jolloin tätä vertailua ei edes voi kunnolla tehdä (tämä Kepan uutisesta):

Quote
Vastoin oletuksia luomutuotanto ei ole vähentänyt satoja.

2b) Tämä on sitten toiseen asiaan, eli neonikotinoideihin, liittyvää luomupropagandaa:

Quote
Sen sijaan luonnonlannoitteilla **), sopivilla kasviyhdistelmillä ja vuoroviljelyllä on vältytty esimerkiksi hyödyllisten hyönteisten joukkotuhoilta.

Toisessa keskustelussamme on kerrottu, miten tehoviljelyä soveltavat, ja jopa neonikotinoideja käyttävät suuremmat maat ovat myös välttäneet hyödyllisten hyönteisten joukkotuhon.

3) Mutta pahiten minusta numerotaito pettää tässä asiassa. Kepan uutinen kertoo, että Sikkimillä on 100 000 hehtaaria viljelyalaa, josta puolet on nyt päätetty v. 2015 mennessä siirtää luomutuotantoon. Ja tällä hetkellä Sikkimissä on siis 50 000 perhettä luomuviljelemässä - ja sitä ryhmää vielä halutaan kasvattaa 60 000:een.

Yksinkertaisellla jakolaskulla tulee siis perhettä kohti alle yksi hehtaari. Yhtä perhettä!

Koko tuota juttua ei kyllä voi "tervehtiä" kehityksenä! Tämä on kertomus siitä, että kurjuus siellä tulee jatkumaan. Jopa oli luomua tai sitten ei - mutta luomulla varmemmin (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=306).

 
***

Tällaisen ohjelman tai selvityksen (http://www.sikkimagrisnet.org/General/en/ann_plan9_10.pdf) löysin Sikkimin valtion pyrkimyksistä.

____________

*) toinenkin mainittu valtio Himachal Pradesh on intialaisittaiin pieni, seitsemisen miljoonaa.

**) lisähuomio 15.11.13: lannoitteilla ei muuten kukaan - tätä ennen - ole väittänyt olevan mitään vaikutusta hyönteisten joukkotuhoihin!
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.13 - klo:06:31
Laitoin tuonne Maailman Kuvalehteen toimittajalle kysymyksen, että millaisia ne Sikkimin satotasot sitten olivat. Joihin siis luomun tuottoa verrattiin.

Kun vastausta ei tullut, etsin ja löysin dokumentin, jossa asiasta oli tietoa Sikkimin etelälsestä osasta.

Esittelin löytöni, ja vähän laskeskelin, mitä mahdollisuuksia Sikkimillä on näillä suunnitelmillaan vähentää köyhyyttä maassa. Ilmestynee siellä myöhemmin tänään, katsokaa sieltä (http://www.kepa.fi/maailman-kuvalehti/arkisto/2013/10/10219#kommentit).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 17.03.14 - klo:17:28
Ainakin tässä Bhutan näyttää seuraavan Kuuban esimerkkiä:

 Nu 4.2B deficit balance in food trade (http://www.kuenselonline.com/nu-4-2b-deficit-balance-in-food-trade/)

Quote
When it came to food self- sufficiency, an official with the agriculture department requesting anonymity, said Bhutan could barely meet even half the total food requirement in the country.

“Our overall food self-sufficiency could be somewhere below 50 percent of total requirement,” he said.

Eli anonyyminä pysyttelevän maatalousministeriön virkamiehen mukaan ruokaomavaraisuus olisi jossain vähän alle 50%. Loput tietysti tuodaan. Kuten Kuubassakin.

(Asiaan voi olla vaikuttanut toki monikin asia, mutta minusta viime vuonna omavaraisuuden arvioitiin siellä olevan hiukan paremmalla tolalla, kuitenkin selvästi yli 50 prosentin ...)

Tuo asia olisi ehkä vielä siedettävissä, niinkuin se vaikka Ruotsissa on, ellei olisi näin:

Quote
This, he added, was a serious issue, given over 65 percent of the labour force engaged in farming.  “It will have varied socio-economic implications, including poverty”, he said.

Eli tuohon asiaan menee kuitenkin 65% työvoimasta. Ja hän lisää hyvin virkamiesmäisesti: "Tällä on vaihtelevia sosiaalis-ekonomisia seurauksia, mukaanlukien köyhyys."

PS. klo 18:45. Nyt huomaan, että uutinen puhuu vuodesta 2012, vaikka se oli päivätty "FEB 15. 2014". Ovatko ne viimeiset viralliset luvut, vai onko sivuston softassa jotain vikaa?
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 17.03.14 - klo:19:35
Kyllä se niin näyttää olevan, että luvut asiassa laahaavat Bhutanissa vähän jäljessä. Tämä 1.3.2014 uutinen tässä lehdessä (hallituksen äänenkannattaja?) on jo selvästi myönteisempi ja toiveekkaampi ....

www.thebhutanese.bt/moa-working-full-steam-in-achieving-agriculture-and-livestock-self-sufficiency/

("Maatalousministeriö tekee täydellä höyryllä töitä maa- ja karjatalouden omavaraisuuden saavuttamiseksi")

... mutta kyllä siinäkin puhutaan v. 2012 tilastoluvuilla.

Eikä sekään oikeastaan kiellä tuonnin merkittävää osuutta.

Kummassakaan uutisessa ei muuten puhuttu mitään luomuviljelyn roolista tässä omavaraisuuspyrkimyksessä. Panin vain merkille, en tiedä miksi näin. (Jotenkin sitä olisi odottanut.)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 06.05.14 - klo:07:33

Tämä on mielenkiintoinen tarina. Oli järjestetty (10.3.2014) luomuviljelyä koskeva paikallinen konferenssi Bhutanissa, paikallisessa yliopistossa. Siitä kerrotaan tässä uutisessa ...

Post Conference on Organic Agriculture (http://www.cnr.edu.bt/index.php/98-organic-workshop)

... hieman yllättävästi näin:

Quote
As always, however may the speakers be eloquent and articulated in their discourses, there were a few skeptics or critics, who think it is mere philosophy than real, in that the organic farming being input intensive and output inadequate cannot fit into the equation of current economic paradigm whereby organic farming is not an agriculture for people from all walks of life. For instance, in Bhutan, only a handful of people are able to purchase domestic products, when the rest rely on imported products from India, the people of lower income in particular.

Eli kuitenkin, tässä mitä ilmeisemmin puolitotalitaristisessa, "yhden totuuden" maassa, joukkoon oli mahtunut muutama skeptikko, joka oli uskaltanut sanoa, että koko asia on "enemmän filosofiaa" kuin todellisuutta, ja miten luomun tuotto on kehno, ja sitten vielä, ettei luomu ole kaikille, kaikkia varten: nytkin vain kourallisella ihmistä on varaa kotimaisiin tuoteisiin, ja muut, erityisesti köyhät, turvautuvat [halpoihin] tuontituotteisiin Intiasta. Jossa rivien välissä kerrottiin, että näin tapahtuisi vielä selvemmin jatkossa, jos/kun Bhutan siirtyy kokonaan luomuviljelyyn.

 
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 03.10.14 - klo:04:16
Kepa on järjestänyt tilaisuuden ja julkaissut tämän artikkelin Bhutanista:

Bhutanin kehitysfilosofia haastaa länsimaat (http://www.kepa.fi/uutiset/10927)

Quote
Onnellisuusfilosofia kaiken politiikan pohjana

Bhutanissa onnellisuusfilosofiaa sovelletaan käytäntöön myös kaikilla muilla politiikan aloilla.

"Perustuslaissa on määritelty esimerkiksi, että 60 prosenttia maan pinta-alasta tulee aina olla metsien peitossa. Lisäksi maanviljelyssä on siirrytty sataprosenttisesti orgaanisiiin menetelmiin. Nämä ovat kiinnostavia aloitteita maassa, jossa ruoantuotannolla on kasvavia tarpeita", Ahonen sanoo.

Kiinnostavia todellakin, erityisesti tämä jälkimmäinen aloite, josta täällä on edellä laajemminkin kerrottu. Aloitteesta, suunnitelmastahan edelleen on kyse, vielä ei ole asiaan 100% siirrytty (ja "organiset menetelmät" ovat suomeksi luomumenetelmiä, ilmaisukin tuossa on virheellinen).

Kiinnostavaa olisi myös tietää, miten ko. päätös johdetaan tai edes selitetään johdettavan tuosta onnellisuusfilosofiasta. Tuosta se ei kyllä selviä.

Meistä täällä kyllä tuntuu, että ko. päätös on syntynyt vääränlaisista laskelmista, höperöstä uskosta luomuviljelyn tulevaan tuottavuuteen. On yksinkertaisesti menty halpaan, uskottu (konsulttina asiassa olleen) Vandana Shivan puheita. *)

(Tai sitten mukana on ihan kylmää spekulointia siitä, että luomutuotteita voisi myydä ulkomaiden rikkaille kalliilla - ja kotimaan köyhät voisi edelleen ruokkkia halvalla tuontiviljalla? Kun tällainen "maabrändi" saadaan rakennettua?)

Länsimailla ja Suomella tuskin on opittavaa tai haastetta Bhutanista: kyllä täällä sanahelinä osataan ihan omasta takaa.

________

*) ja tottakai sitä tulisi onnelliseksikin, jos saisi pienemmillä panostuksilla suuremmat tuotot. Sitähän Shiva lupaa. Joskus Raumalla nuoruudessani tapa luonnehtia henkilöitä, joiden mielenterveydessä ja/tai älyssä oli selvästi toivomisen varaa, oli että "se taita oll vähä onnelline".
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 09.10.14 - klo:05:59
Ihmettelin em. asiaa Kepan palstallakin, siellä on lyhyt keskustelu.

Mutta taitaapa olla niin, tämän lähteen mukaan ...

Bhutan going 100-percent organic (http://www.pccnaturalmarkets.com/sc/1409/Bhutan_going_100_percent_organic.html)

... että ei siinä tämän kummempaa "onnellisuusfilosofiaa" tarvita, Bhutankin - monen muun köyhän maan tavoin - tähtää luomutuotteiden vientiin:

Quote
He [Pema Gyamtsho, Bhutanese Minister of Agriculture and Forests] also says a prohibition against synthetic chemicals and pesticides would open up markets in China and India, Bhutan’s neighbors to the north and south. Only about 1 percent of China’s arable acres now are farmed organically, but demand for organic is growing, fueled by a rising upper class with disposable income and frequent food-poisoning scandals.

Eli onnellisiksi tullaan, kun saadaan näiltä toisilta nämä (irtaimet) rahat pois.

Tämän Guardianin uutisen mukaan (http://www.theguardian.com/sustainable-business/bhutan-organic-nation-gross-national-happiness-programme) epäilyksiäkin asiassa on, mutta ongelmat aiotaan ratkaista mm. hakemalla tietoa, asiantuntijoita maailmalta:

Quote
[...] In order to speed up the search for these answers, Bhutan recently brought together experts on organic agriculture from across the world.
[...]
"We are looking for alternative solutions such as bio-pesticide," he says. "The whole idea of having an international conference on organic ecology here is to tap into international expertise and resources available. So maybe we don't have the solution for cabbages but somebody in Brazil may have."

Oli siellä varmaan asiantuntijoita Kuubastakin (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=507.0) ...  8)

("in Brazil" ... siellä Bhutanissakin taitaa toimia Matin rautainen laki, että mitä kauempana paikka on kertojasta ...  ;D)

Eräs yksityiskohta muuten tuossa oli, että hallituksella selvästi on vaikeuksia vakuuttaa asiassa niitä maanviljelijöitä, jotka jo ovat päässeet keinolannoitteiden jne. "makuun", nähneet niiden vaikutuksen. Heidät yritetään vakuuttaa sillä, että väitetään näiden lannoitteiden (jne.) hyvän vaikutuksen olevan vain väliaikainen. (Kuinka väliaikainen? (http://www.indexmundi.com/facts/india/cereal-production)) Sellainen vaikutelma tulee, että nämä vastahankaiset viljelijät aiotaan kyllä laittaa ruotuun, kun on tämä "korkeampi" maabränditavoite, vaikka varmaankin "pehmeillä" keinoilla.

Eräässä mielessä tällainen kokeilu on hyvä järjestää näin pienessä maassa (n. 700 000 asukasta). Jos (ja kun, kuten uskomme) asiat eivät parane, ja voivat mennä pahastikin pieleen, maassa jo toimiva (ks. edellä 30.10.13) WFP (http://fi.wfp.org/) saa varmasti sitten paikalle järjestettyä riittävästi ruokaa, ettei nälänhätää tule. Ja jos Bhutan tässä nyt todella tämän lupaamansa tekee, niin sittenhän meillä on esimerkki, vertailukohta jatkossa, kun näistä asioista keskustellaan. (Tosin sen kerrotaan vievän aikaa, vuosia, tai jopa vuosikymmeniä.)
 

Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 10.10.14 - klo:10:10
Vai olisivatko he Bhutanissa ovelampia kuin ymmärrämmekään: pelkkä aikomus riittää! Ja maabrändi on valmis, ja em. markkinat auki.

Varsinkin kun tuo (Kepan artikkelinkin) väärinkäsitys, että luomuun siirtyminen olisi jo tehty, on hyvin yleinen.

Ja mallia on varmasti saatu Kuubasta, jonka imagoa menestyksekkäänä luomumaana eivät ikävät tosiasiat (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=161) näytä ("tietyissä" piireissä ainakaan, maailmalla) mitenkään häiritsevän.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 18.10.14 - klo:08:02
Kun luin Kepan uutisista tästä ...

EU kolminkertaistaa apunsa Nepalille ja Bhutanille (http://www.kepa.fi/uutiset/10959)

... ja siellä vielä Bhutanin kohdalla tästä ...

Quote
Bhutanille apua on luvassa 42 miljoonaa, ja se menee muun muassa kansalaisyhteiskunnan ja paikallishallinnon tukemiseen, maatalouden kestävien elinkeinojen kehittämiseen sekä työllisyyden lisäämiseen.
(lihav. HJ)

... niin mietiskelin, että onko tässä nyt kyse siitä, että myös EU tukee tätä Bhutanin luomuun siirtymisen pyrkimystä. Kyllä siinä varmaankin on, koska jo aiemmin siellä oli tällainen luomuprojekti osin EU:n rahoilla:

Quote
Agricultural Sector Support Project (EU contribution €5.0 million, 2006-2011)

The project aimed to increase agricultural output and contribute to poverty alleviation by providing support for agricultural production through enhanced sustainable/organic crop production methods by farmers of the most important cash crops (potatoes, maize citrus (Mandarins) and rice) at minimal economic and environmental cost.
(kursiv. HJ)

Lähde: EU development cooperation with Bhutan (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-596_en.htm)

"Minimaaliset kustannukset" tuossa viittaavat myös siihen, että ostopanoksia projektissa pyrittiin välttämään - 5 miljoonaa euroa käytettiin muuten ...

Ellei Bhutan nyt sitten kuitenkaan onnistu luomuvientinsä lisäämispyrkimyksissä - joka onnistuminen on kyllä hyvin epävarmaa - tuo EU:n tuki on helposti täysin hukkaan menevää rahaa.


PS. klo 22:
tässä olisi sekä myönteisesti että kielteisesti asiaan suhtautuvan MEP:in nyt mahdolisuus asiassa kysyä: tukeeko EU, näin, Bhutanin luomuviljelyä? Ja tietysti myös; miksi, milla perusteilla?
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 13.02.15 - klo:07:49
Luomulakon bongaus, Pohjois-Korea:

Luomuviljelyä laajassa mitassa! (http://luomulakko.blogspot.fi/2015/02/luomuviljelya-laajassa-mitassa.html)

Quote
Joten luomuun roponsa lyöneet Suomi, Bhutan, Kuuba ja Pohjois-Korea voisinevat pitää vaikka Mikkelissä yhteisen luomukehittämisviikonlopun, jossa luomun vahvuudet ja erityisyydet otettaisiin kaikkien näiden maiden luomuspesialistien kautta koko suuren maailman tietoisuuteen.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.15 - klo:07:35
Tuo Pohjois-Korean innostus luomuun ei näytä olleen yhtäkkiä ja nyt syntynyttä, vaan jo pitempiaikaista:

Why North Korea places so much emphasis on organic farming (http://www.nknews.org/2013/05/why-north-korea-places-so-much-emphasis-on-organic-farming/)

Syynä asiaan mainitaan, paitsi se, että luomuviljely on Kim Il Sungin kannattama (ellei peräti keksimä) asia, myös samantyyppiset perusteet kuin Kuuban kohdalla, lannoitteiden kalliit hinnat ja saatavuus jne. *)

Tietysti voisi happamasti todeta, että kyllä ne tuloksetkin sitten ovat hyvin samantapaisia kuin Kuubassa. Aina vähän väliähän saamme maailman tiedotusvälineistä kuulla nälänhädästä Pohjois-Koreassa (ja YK:n katastrofiavusta sinne).

Yhteistyötäkin on maailman muun luomuväen kanssa: saksalainen luomujärjestö tukee, IFOAM lähettää luomukonferensseihin Pohjois-Koreaan delegaationsa jne.

______________

*) myös siinä, että sitten siinä ohella harrastetaan "joustavasti" myös tätä, Pohjois-Korea muistuttaa Kuubaa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=507.msg2408#msg2408):

Quote
Recent data, however, suggests that baseline might be somewhat flexible. Per a report by analyst Kwon Tae-jin of the Korea Rural Economic Institute, North Korean imports of fertilizer from China rose nearly five-fold in April compared to a year earlier (91,318 tons versus compared with 15,218 tons in 2012). Other sources suggest the actual amount of fertilizer brought into North Korea last month could be even higher.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Jarrumies on 09.06.15 - klo:06:29
Ruotsissa luomuviljelyn pinta-alan kasvu on pysähtynyt viime vuonna 2014.

Quote
Den ekologiska arealen ökar inte längre
http://www.jordbruksverket.se/pressochmedia/nyheter/nyheter2015/denekologiskaarealenokarintelangre.5.7d6c029014db48f524aa99bf.html
Quote
2014 brukades knappt 17 procent av Sveriges jordbruksmark, eller 502 200 hektar, med ekologiska produktionsmetoder. Det var ungefär lika stor areal som 2013. Fram till och med 2011 ökade den ekologiska arealen kraftigt, därefter har ökningstakten varit betydligt lägre.

Den ekologiskt brukade marken bestod 2014 av 391 100 hektar åkermark och 111 100 hektar betesmark som antingen var omställd eller under omställning till ekologisk produktion.
Fortsatt minskning av omställning till ekologisk produktion

Mark som brukats med konventionella brukningsmetoder måste, under en övergångsperiod, brukas enligt regelverket för ekologisk produktion innan den kan godkännas som omställd. Arealen under omställning till ekologisk produktion minskade 2014 för fjärde året i följd. Sedan 2010 har arealen under omställning till ekologisk produktion minskat med 66 procent och uppgick 2014 till 36 900 hektar.

Koko raportti:
http://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik,%20fakta/Arealer/JO13SM1501/JO13SM1501.pdf

Siirtymävaiheessa oleva ala on pienentynyt joka vuosi vuoden 2010 jälkeen, mikä merkitsee sitä että vuonna 2015 luomun viljelyala saattaa jopa laskea nykyisestä.

Myös koska Ruotsissa luomuviljelyn ala on kasvanut viime vuosien ajan hyvin vähän ja samanaikaisesti luomun myynti on noussut, niin myynnin kasvu on ollut lähes kokonaan ulkomaisen tuontiluomun varassa.

Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 02.01.16 - klo:13:25
Vai olisivatko he Bhutanissa ovelampia kuin ymmärrämmekään: pelkkä aikomus riittää! Ja maabrändi on valmis, ja em. markkinat auki.

Varsinkin kun tuo (Kepan artikkelinkin) väärinkäsitys, että luomuun siirtyminen olisi jo tehty, on hyvin yleinen.

Ja mallia on varmasti saatu Kuubasta, jonka imagoa menestyksekkäänä luomumaana eivät ikävät tosiasiat (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=161) näytä ("tietyissä" piireissä ainakaan, maailmalla) mitenkään häiritsevän.

Taisinpa olla jäljillä. Tässä The Hindu -lehden artikkelissa opposition edustaja kuvaa asiaa näin:

Bhutan set to become world’s first wholly organic country (http://www.thehindu.com/opinion/op-ed/bhutan-set-to-become-worlds-first-wholly-organic-country/article6009339.ece)

Quote
"If we continue to have the same intensity of commitment and intention, then we should be able to do it in five or ten years,” says Gyamtsho, who estimates that around 70 per cent of produce is already grown without chemicals. “But on the other hand, if we just use it as a slogan, it might take 20 or 30 years or it may not take place at all. It really depends on how serious successive governments are in taking this forward.” Dorji says the new government is maintaining the previous administration’s strong commitment to organic agriculture but says any moves to eradicate chemicals needs to be done on a voluntary basis.
(lihav. HJ)

Eli hiukan pyöristettynä: tuo iskulause on ihan riittävä. Se ei välttämättä tapahdu nopeasti, jos sitten tapahtuu lainkaan. Kuuban mallista on selvästi opittu.

Viimeinen tieto Bhutanin ruokaomavaraissuudesta täältä (tiedot 28. lokakuuta 2015):

http://www.fao.org/giews/countrybrief/country.jsp?code=BTN

Eli perusviljasta lähes kolmannes (79 000 tonnia, oma tuotanto 183 000 tonnia) tuodaan tänäkin vuonna maahan ulkomailta. Siinäkin on opittu Kuubalta.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.17 - klo:07:53
Laitoin tuonne Maailman Kuvalehteen toimittajalle kysymyksen, että millaisia ne Sikkimin satotasot sitten olivat. Joihin siis luomun tuottoa verrattiin.

Kun vastausta ei tullut, etsin ja löysin dokumentin, jossa asiasta oli tietoa Sikkimin etelälsestä osasta.

Esittelin löytöni, ja vähän laskeskelin, mitä mahdollisuuksia Sikkimillä on näillä suunnitelmillaan vähentää köyhyyttä maassa. Ilmestynee siellä myöhemmin tänään, katsokaa sieltä (http://www.kepa.fi/maailman-kuvalehti/arkisto/2013/10/10219#kommentit).

Eikä se Sikkimin kokeilu ole niin kovin hyvin mennyt:

Sikkim's organic revolution at risk as local consumers fail to buy into project (https://www.theguardian.com/global-development/2017/jan/31/sikkim-india-organic-revolution-at-risk-as-local-consumers-fail-to-buy-into-project?CMP=share_btn_tw)

Syykin on helposti arvattava: paikalliset tuossa köyhässä maassa ovat haluttomia maksamaan korkeampia hintoja.

Vaikka osavaltio on pystynyt jopa kriminalisoimaan tavanomaisen viljelyn, tätä kilpailua se ei ole pystynyt estämään:

Quote
Pradhan is one of 66,000 farmers from Sikkim who are part of a far-reaching experiment. Since last year, the state’s farmers have become 100% organic – their produce is free of chemical pesticides or genetic modification. It also means their fruit and vegetables are smaller, less colourful, and more expensive than the imported, non-organic produce from the city of Siliguri in the neighbouring state of West Bengal.

Jutussa mainitaan ...

Quote
John Reganald, professor of soil science and agroecology at Washington State University, [...]

... (po. Reganold) joka on tulossa Suomeen (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=674.msg9496#msg9496) Luomuinstituutin kutsumana. Onkohan hän ollut jonkinlaisena takapiruna tuossa Sikkimin hallituksen hankkeessa?

Ne harvat, jotka ovat osanneet hyötyä tilanteesta, ovat tehneet sen hyvin perinteisellä tavalla, eli viennillä Amerikkaan:

Quote
Pradhan says the organic crop he produces does not sell well in Sikkim, though he does manage to sell kiwi fruit for export at a premium price to American buyers. Few locals visit the organic market, which Pradhan says is because people don’t yet understand the benefits of organic produce. “The government needs to do more to explain the benefits of organic fruit and vegetables,” he says.

***

Tässä toimiva linkki Maailman Kuvalehden artikkeliin:

Intiassa innostuttiin luomusta (https://www.maailmankuvalehti.fi/2013/10/lyhyet/intiassa-innostuttiin-luomusta)

Kuten näkyy, vastinettani siellä ei ole. Eivätkä he välttämättä ole kovin innostuneita kertomaan lukijoilleen sitäkään, kuinka siellä Sikkimissä sitten kävi. Vaikka tuosta Guardianin artikkelista kyllä saisi lyhennettyä sopivan pikku-uutisen.

***

PS. 4.2.17: Hiukan merkillistä muuten, ettei uutistoimisto IPS, joka yleensä ei jätä käyttämättä tilaisuutta puhua luomusta, tässä tuoreessa artikkelissaan Sikkimistä ..

How a Spring Revival Scheme in India’s Sikkim Is Defeating Droughts (http://www.ipsnews.net/2017/02/how-a-spring-revival-scheme-in-indias-sikkim-is-defeating-droughts/)

... mainitse asiasta lainkaan vaan keskittyy täysin vesihuollon ongelmiin (otsikkonsa mukaan, kyllä). Jos nimittäin todella on näin, kuinka edellä viitattu artikkeli kertoo:

Quote
In 2016, Sikkim’s state government made the use of chemical pesticides a criminal offence, carrying a heavy penalty of 100,000 rupees (£1,170) and up to three months in jail.

Jos tuollaisen köyhässä maassa vallan huikean rangaistuksen saa torjunta-aineiden käytöstä, niin varmaan jotain saa keinolannoitteidenkin käytöstä?
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 05.02.17 - klo:06:55
Jos saman tien tarkistaisi Bhutaninkin tilanteen, niin tässä WPF:n vuonna 2017 päivätyllä sivulla (http://m.wfp.org/countries/bhutan) kerrotaan, että aliravitsemus ja köyhyys siellä yhä jatkuu. Kuten myös laajamittainen ruoan tuonti:

Quote
Agriculture provides the main livelihood for 55 percent of the population; however, Bhutan still depends on imports for more than one third of its cereal needs.

Saman kertoo myös FAO (http://www.fao.org/giews/countrybrief/country.jsp?code=BTN).

Pohjois-Korean tuloksista en löytänyt uutta (tilasto)tietoa, mutta kyllä tiedon, että sekin on löytänyt Kuuban ansaitsemiskeinon eli luomuturismin:

Welcome to Asia’s Latest Organic Retreat: North Korea (http://time.com/4427908/north-korea-tourism-travel-china-asia-organic-retreat/)

Tämän tiedon ennätysmäisen suuresta viljantuonnista viime vuonna tiesi kutenkin UPI:

North Korea imports record volume of grain products (http://www.upi.com/Top_News/World-News/2016/11/03/North-Korea-imports-record-volume-of-grain-products/3511478179671/)

Kuubastahan meillä on oma keskustelunsa (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=507.msg8891#msg8891). Sieltä voi kyllä siirtää tämän yhteenvetotiedon: juuri mikään ei ole siellä muuttunut.

Niinpä uskaltaa sanoa, että luomuväeltä yhä puuttuu esimerkki maasta, jossa luomuviljelyllä olisi tehty läpimurto, ja väestö saatu ruokittua, omavaraisesti (mikä luomuideologiaan tietysti keskeisesti kuuluisi).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 18.11.17 - klo:12:34
Tuo Pohjois-Korean innostus luomuun ei näytä olleen yhtäkkiä ja nyt syntynyttä, vaan jo pitempiaikaista:

Why North Korea places so much emphasis on organic farming (http://www.nknews.org/2013/05/why-north-korea-places-so-much-emphasis-on-organic-farming/)

Syynä asiaan mainitaan, paitsi se, että luomuviljely on Kim Il Sungin kannattama (ellei peräti keksimä) asia, myös samantyyppiset perusteet kuin Kuuban kohdalla, lannoitteiden kalliit hinnat ja saatavuus jne. *)

Tietysti voisi happamasti todeta, että kyllä ne tuloksetkin sitten ovat hyvin samantapaisia kuin Kuubassa. Aina vähän väliähän saamme maailman tiedotusvälineistä kuulla nälänhädästä Pohjois-Koreassa (ja YK:n katastrofiavusta sinne).

Yhteistyötäkin on maailman muun luomuväen kanssa: saksalainen luomujärjestö tukee, IFOAM lähettää luomukonferensseihin Pohjois-Koreaan delegaationsa jne.

Mutta kaikki siellä ei ole mennyt tässä pyrkimyksessä ihan putkeen:

Ihmisulosteen käyttäminen lannoitteena on saattanut laukaista loisepidemian Pohjois-Koreassa (https://yle.fi/uutiset/3-9937580)

Quote
Eristäytyneen Pohjois-Korean johtajan kerrotaan antaneen maanviljelijöille vuonna 2014 ohjeistuksen ihmisulosteen, eläinjätteiden ja kompostijätteen käyttämisestä pelloilla lannoitteena. Eläinperäiset lannoitteet ovat Pohjois-Koreassa kortilla karjan vähyydestä johtuen.

Kim Jong-unin virallinen ohjeistus on jouduttanut käsitystä, jonka mukaan ihmisen jätteet ovat parasta lannoitetta sadolle huolimatta vaarallisista loiseläimistä, joita siitä on löydetty.

Tosin tuossa Kim oli jättänyt noudattamatta kansainvälisen liiton hyvät ohjeet ja säännöt, eihän noin saa luomussakaan menetellä. Toisaalta mekin olemme täällä pohtineet, miten ihmisen jätökset saataisiin kiertoon.

Liekö tuo ihan tottakaan? Kuten tiedämme, eräänlainen kylmä sota on tuolla nyt meneillään. Olisiko tässä tarinassa nylt vähän jotain xxx-lisää? Ihmisjätöksiäkin kun tiettävästi voi turvallisestikin käyttää? Jokin nyt tässä syvästi epäilyttää. Luomukriittisinäkin! Oikeataan juuri sellaisina: faktat, aina faktat!
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.18 - klo:06:33
Tämä on inhimillisesti vallan kauheata ...

Pohjois-Korean pakotteet hidastavat ruoka-apua – 60 000 lasta vaarassa kuolla nälkään (https://yle.fi/uutiset/3-10050347)

... mutta silti muistuttaisin, että kyllä Pohjois-Korea pystyisi lapsensa ja muunkin väestönsä ruokkimaan. Kunhan se unohtaisi "Kim Il Sungin keksimän" (?) luomuviljelynsä. Vaan kuuntelisi mieluummin vaikka näiden suomalaisten neuvoja:

HS: Pitkäset Joensuusta muuttivat Pohjois-Koreaan ja opastavat paikallisia perunan viljelyssä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/hs-pitk%C3%A4set-joensuusta-muuttivat-pohjois-koreaan-ja-opastavat-paikallisia-perunan-viljelyss%C3%A4-1.187458)

Eli Fidan linjalla, johon olemme täällä jo kiinnittäneet myönteistä huomiota (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=8.msg10527#msg10527). Myös me, siis.

Tietysti avuksi olisi, jos Pohjois-Korea antaisi hiukan pakoitteille periksi, ja sijoittaisi edes osan asevarustelumenoistaan ruokatuotannon kehittämiseen.

PS.  Esim. Kuuba saa melko paljon WFP:ltä ruoka-apua kuten Pohjois-Koreakin. Mutta se on sentään omaksunut kerjäläiselle soveliaan kohteliaan käytöksen, eikä uhittele.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Jarrumies on 24.02.18 - klo:19:48
Ruotsin vihreillä on varsinainen maksimiohjelma.

Ruotsin "miljöpartiet de gröna" haluaa, että koko EU:ssa saavutettaisiin 100-prosenttinen luomutuotanto ruoantuotannossa.

https://www.mp.se/politik/mat-och-jordbruk

Quote
Miljöpartiet vill

    - arbeta för att på sikt nå 100 procent ekologisk matproduktion i EU,

Samanaikaisesti Ruotsin vihreät haluavat lisätä ruuantuotantoa Ruotsissa:

Quote
-öka livsmedelsproduktionen i Sverige.

Vuosi sitten (helmikuu 2017) Ruotsin hallitus esitti tavoitteeksi, että 30 %:n luomupinta-alan ja 60 % luomua julkisesta elintarvikekulutuksesta vuonna 2030:
http://www.regeringen.se/49192c/contentassets/13f0fe3575964442bc51816493165632/handlingsplan_lms_1702072.pdf

Quote
Inriktningsmål för ekologisk konsumtion
och produktion


Regeringens inriktningsmål är att 30 procent av den svenska jordbruksmarken
ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030
och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras
av certifierade ekologiska produkter år 2030.

Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 18.05.18 - klo:03:06
Esille on tullut ehdotus, että eräs Euroopan maa liittyisi tähän 100%:n luomuviljelyn kerhoon:

Switzerland's citizens to vote on complete ban of synthetic pesticides (https://geneticliteracyproject.org/2018/05/17/switzerlands-citizens-to-vote-on-complete-ban-of-synthetic-pesticides/)

Vaikkei tuossa keinolannoitteita mainitakaan eikä luomusta aivan suoraan puhutakaan, niin käytännössä sitä tarkoitetaan. Vertailukohtana artikkelissa onkin Bhutan (ks. edellä 2.1.2016). Ihan niinkuin Bhutanissakin, tavoitteen aikajänne on pitkä. Ja aivan samoin kuin Bhutanissa ja Kuubassa kyse on myös maasta, joka jo nyt tuo suuren osan elintarvikkeistaan ulkoa.

Kansanäänestyksessä tietysti voi käydä kummalla tavalla tahansa.

PS. Tai sitten syntyy vielä yksi luomun muoto: sellainen, jossa keinolannoitteet sallitaan, mutta ei torjunta-aineita. Ja sille oma merkki!
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 16.08.18 - klo:06:09
Miten Intian Sikkimin luomukokeilu tai -ratkaisu on onnistunut? Yhteenveto:

How is India’s organic-only farming experiment in Sikkim going? Peering past the propaganda, not so sustainably (https://geneticliteracyproject.org/2018/08/15/how-is-indias-organic-only-farming-experiment-in-sikkim-going-peering-past-the-propaganda-not-so-sustainably/)

Kuten jo otsikko kertoo, jos kurkistamme propaganda taakse, se ei ole tapahtunut kovinkaan kestävällä tavalla.

Kielloista huolimatta mm. massiivinen tuonti muualta näyttää de facto jatkuvan. Kauppiaat pakotetaan harmaaseen tai mustaan talouteen.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 19.08.18 - klo:07:39
Entäpä Bhutan sitten? Siitä on viime keväänä tai alkukesästä ilmestynyt tutkimus:

Is Bhutan destined for 100% organic? Assessing the economy-wide effects of a large-scale conversion policy (http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199025)

Yhteenvedosta:

Quote
By analysing recent on-farm data in Bhutan, we found organic crop yields on average to be 24% lower than conventional yields. Based on these yield gaps, we assess the effects of the 100% organic conversion policy by employing an economy-wide computable general equilibrium (CGE) model with detailed representation of Bhutan’s agricultural sector incorporating agroecological zones, crop nutrients, and field operations. Despite a low dependency on agrochemicals from the onset of this initiative, we find a considerable reduction in Bhutan’s GDP, substantial welfare losses, particularly for non-agricultural households, and adverse impacts on food security. The yield gap is the main driver for a strong decline in domestic agricultural production, which is largely compensated by increased food imports, resulting in a weakening of the country’s cereal self-sufficiency.

Eli koko projektia voinee luonnehtia suomalaisella sanontatavalla: taidettiinpa lähteä soitellen sotahan. Eikä mitään asetetuista tavoitteista ole saavutettu. Eikä näytä siltä, että tultaisiin tulevaisuudessakaan saavuttamaan.

Kuuban viitoittamalla tiellä mennään: ruoan tuonti kasvaa. Ja lohdutus on sama laiha, ettei olla riippuvaisia ulkomaisista lannoitteista. Jotka, kuten Kuubassakin, maksaisivat vain murto-osan tuodun ruoan hinnasta.

Tuo tutkimus on linkistä kokonaan saatavissa, täytyypä katsoa, löytyisikö sieltä kiinnostavia yksityiskohtia. Kun joskus kerkiää.


PS. Tuossakin käytetään vertailussa "raakasatoja", jotka olivat siis 24% pienempiä. Ihmetellä täytyy jo sitä, että Pohjoismaissa suhteelliset luomusadot ovat tätä pienempiä. Mutta vielä olennaisempi kysymys, joka tutkimuksesta täytyy tarkistaa: miten on otettu huomioon luomun "piilohehtaarit"?

PS2. 21.8.18:

Hänen tahtiaan (http://gen2018.ee/speakers/vandana-shiva/) eivät tuollaiset tulokset mitenkään haittaa:

Quote
Interesting fact: Vandana Shiva is currently working with the Government of Bhutan to make Bhutan 100% organic country.

Eikä hän perinteisesti edes suostu vastaamaan, jos häneltä kysytään, kuinka siinä nyt tuolla lailla on käynyt.

(Tuo jälkimmäinen juttu oli tehty kokouksesta 10.-14.7.2018 Eestissä, eli periaatteessa noin kuukausi tuon PLOS-artikkelin ilmestymisen jälkeen.)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 22.08.18 - klo:06:15
Tässä em. yhteenvedon jatkossa on osavastaus tuohon piilohehtaarikysymykseen Bhutanissa:

Quote
Current organic by default farming practices in Bhutan are still underdeveloped and do not apply the systems approach of organic farming as defined in the IFOAM organic farming standards. This is reflected in the strong decline of nitrogen (N) availability to crops in our simulation and bears potential for increased yields in OA. Improvement of soil-fertility practices, e.g., the adoption of N-fixing crops, improved animal husbandry systems with increased provision of animal manure and access to markets with price premium for organic products could help to lower the economic cost of the large-scale conversion.

Eli niitä piilohehtaareja ei juurikaan ole. Ja siinä oikeastaan eräs syy ongelmiin. Ei osata tai kyetä edes normaaliin luomuviljelyyn ja typestä on huutava pula. Ei ole Vandana Shiva osannut heitä kunnolla neuvoa tai auttaa. Toinen kysymys on sitten, paljonko Bhutanilla on ylimääräisiä peltohehtaareja käytettäväksi tällaisina piilohehtaareina.

Kyllä tulee mieleen sekin, että kun tavoitellaan heti sitä 100 prosenttia, ravinteiden  "lainaaminen"  (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=740.msg4762#msg4762) tavanomaisilta tiloilta jää myös keinovalikoimasta pois. (Vaikka ei sitä muuallakaan avoimesti keinona käytetä. Mutta kun ravinne on pellossa, se siellä on ja vaikuttaa, vaikka olisikin vähän kyseenalaisin keinoin sinne tullut.)

Viimeisessä lauseessa viitataan haaveeseen saada maan luomutuotteita myydyksi kalliilla hinnalla rikkaille maille tai rikkaille kuluttajille. Joka ei ilmeisesti sekään ole oikein onnistunut.

Tämän FAO:n raportin (http://www.fao.org/giews/countrybrief/country.jsp?code=BTN) mukaan tilanne siellä ei olisi kuitenkaan yhtä paha kuin Kuubassa: Bhutan joutuu tuomaan vain noin kolmasosan viljastaan.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 28.12.18 - klo:06:21
Pohjois-Koreasta kuuluu taas ikäviä:

Nordkorea erkänner bakslag för jordbruket
NORDKOREA
Jordbruket i Nordkorea har sett vissa bakslag i år, medger landets premiärminister Pak Pong-Ju. Detta sedan FN rapporterat om minskade skördar i landet som är hårt beroende av livsmedelsimport och stöd utifrån. (https://www.atl.nu/lantbruk/nordkorea-erkanner-bakslag-for-jordbruket/)

Onko luomuviljelyssä nyt tuohon erityistä syytä, on vaikea sanoa. Mutta muissa uutisissa tuosta kerrotaan sen liittyvän yritykseen uudistaa maataloutta, josta taas kertoo tämä uutinen (https://www.nknews.org/2018/10/masters-of-the-farm-north-koreas-new-agricultural-entrepreneurs/):

Quote
North Korean farmers are extolled to learn how to become better at their jobs, learning new, scientific farming methods as part of the general “making all the people into scientifically able people” policy. The country’s scientists are also supposed to look for potential technical breakthroughs in the area of seed development, machinery, and technical methods.

Among other things, this includes an active encouragement of organic farming.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 16.01.19 - klo:10:11
Kirgisia on liittynyt tähän luomumaaksi pyrkivien klubiin:

Kyrgyzstan Parliament Orders 100% Organic Agriculture within 10 Years (https://sustainablepulse.com/2018/12/18/kyrgyzstan-parliament-orders-100-organic-agriculture-within-10-years/)

Mitenkä he aikovat pärjätä? No, tietenkin näin:

Kyrgyzstan wants to supply EEU countries with organic food (https://www.freshplaza.com/article/165149/Kyrgyzstan-wants-to-supply-EEU-countries-with-organic-food/)

Siellä joku poliitikko on onnistunut vakuuttamaan muut siitä, että kaikki menee kaupaksi EU:ssa, vaikka koko maatalous siirtyisi luomukantaan (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=591.msg2376#msg2376).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.19 - klo:06:57
Hesarikin kertoi tämän ...

YK: Pohjois-Koreassa surkea sato, liki puolet asukkaista tarvitsisi humanitaarista apua
Luonnonkatastrofit ja tehoton maatalous heikentäneet entisestään surkeaa tilannetta. (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006025484.html)

... mutta ei maininnut mitään maan pyrkimyksestä siirtyä luomuviljelyyn. Mutta kuten olemme kertoneet, se pyrkimys on sekin varsin horjuva. Maatalouden tehottomuus on taidettu pääosin saada aikaan muuten.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.03.19 - klo:16:54
Meiltä on hetken aikaa unohtunut se pilkka ja toisaalta vaatimus luomuväelle:

osoittakaa joku maa, tai ainakin joku suuri alue, joka olisi pärjännyt hyvin pelkällä luomuviljelyllä!

Siinä ei käy se, että hoitaa ruokahuollon massiivisella tuonnilla. Siinä ei tietysti käy sekään, että jollain alueella hoitaa asian loisimisella.

Humanitaarinen ruoka-apu on tietysti myös laskettava tuontiin.

Oikeastaan sekään ei käy esimerkiksi, jos joku noista luomumaista onnistuu vientipyrkimyksissään, ja tienaa myymällä luomua rikkaaseen maailmaan. Tai onnistuu lisäämään "luomuturismia". Kummassakin on vaikkapa Kuuba jossain määrin onnistunut. Mutta ei pysty ruokkimaan omaa väestöään.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 06.05.19 - klo:10:06
Hesarikin kertoi tämän ...

YK: Pohjois-Koreassa surkea sato, liki puolet asukkaista tarvitsisi humanitaarista apua
Luonnonkatastrofit ja tehoton maatalous heikentäneet entisestään surkeaa tilannetta. (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006025484.html)

... mutta ei maininnut mitään maan pyrkimyksestä siirtyä luomuviljelyyn. Mutta kuten olemme kertoneet, se pyrkimys on sekin varsin horjuva. Maatalouden tehottomuus on taidettu pääosin saada aikaan muuten.

Nyt tilanne on muuttunut surkeasta katastrofaaliseksi:

YK-järjestöt: Yli 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Pohjois-Koreassa – Päivittäiset ruoka-annokset kutistettu 300 grammaan (https://www.maailma.net/uutiset/yk-jarjestot-yli-10-miljoonaa-ihmista-tarvitsee-ruoka-apua-pohjois-koreassa-paivittaiset)

Kun hahmotellaan, mitä nyt tarvitaan, ei siinä maan mahdollisia luomupyrkimyksiä paljon mietitä:

Quote
Sääolosuhteiden lisäksi ruokapulan taustalla on pula esimerkiksi polttoaineesta, lannoitteista ja varaosista. WFP:n ja FAO:n arviossa suositellaankin ruoka-avun lisäämisen lisäksi lannoitteiden, vesipumppuja, kasvihuoneiden ja siementen maahantuontia. Maassa pitäisi myös päivittää viljankuivausvälineitä, puimakoneita ja varastotiloja, jotta viljaa ei tuhoutuisi enää sadonkorjuun jälkeen.

Tulee mieleen, että tässä on kyllä esimerkki siitä, että ennen oli paremmin. Joskus muinoin piti militaristisen hallituksen pitää ainakin koko sotaväkensä hyvässä ruoassa. Nyt ei Kimin tarvitse. No, ehkä se pieni porukka on pidettävä, joka ohjuskokeet suorittaa.

Mitään ylivoimaisen vaikeaa maatalouden nostamiseksi säälliselle tasolle ei pitäisi olla, se ei ole "rakettitiedettä" (!). Kuten edellä 28.12.18 kerroimme, yritystäkin siihen on ollut. Olisiko tämä vielä lokakuussa mukana ollut idea pilannut sen yrityksen:

Quote
Among other things, this includes an active encouragement of organic farming.

Vai onko se siinä, että onnistuneiden maatalouskokeiluiden jälkeen ei kehitysmaan johtaja pääse kameroiden kohteena neuvottelemaan suurvaltojen pomojen kanssa? Ja kyllä hyväntahtoinen väki FAO:ssa ja WFP:ssa kutenkin aina hoitaa mahdolliset ongelmat.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 12.06.19 - klo:04:05
Tämä on inhimillisesti vallan kauheata ...

Pohjois-Korean pakotteet hidastavat ruoka-apua – 60 000 lasta vaarassa kuolla nälkään (https://yle.fi/uutiset/3-10050347)

... mutta silti muistuttaisin, että kyllä Pohjois-Korea pystyisi lapsensa ja muunkin väestönsä ruokkimaan. Kunhan se unohtaisi "Kim Il Sungin keksimän" (?) luomuviljelynsä. Vaan kuuntelisi mieluummin vaikka näiden suomalaisten neuvoja:

HS: Pitkäset Joensuusta muuttivat Pohjois-Koreaan ja opastavat paikallisia perunan viljelyssä (http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/hs-pitk%C3%A4set-joensuusta-muuttivat-pohjois-koreaan-ja-opastavat-paikallisia-perunan-viljelyss%C3%A4-1.187458)

Eli Fidan linjalla, johon olemme täällä jo kiinnittäneet myönteistä huomiota (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=8.msg10527#msg10527). Myös me, siis.

Tietysti avuksi olisi, jos Pohjois-Korea antaisi hiukan pakoitteille periksi, ja sijoittaisi edes osan asevarustelumenoistaan ruokatuotannon kehittämiseen.

PS.  Esim. Kuuba saa melko paljon WFP:ltä ruoka-apua kuten Pohjois-Koreakin. Mutta se on sentään omaksunut kerjäläiselle soveliaan kohteliaan käytöksen, eikä uhittele.

Tämä on surullista. Näin kuitenkin laitettiin Fidan hyvälle työlle stoppi:

Fida päättää työnsä Pohjois-Koreassa kiristyneiden pakotteiden vuoksi (https://yle.fi/uutiset/3-10825095)

Quote
Fida lopettaa työnsä Pohjois-Koreassa, koska viime kuukauden aikana Yhdysvaltain asettamat pakotteet ovat tehneet työn mahdottomaksi. Pakotteet vaikuttavat kansainvälisen pankkiliikenteen toimintaan ja ne tekevät Pohjois-Korean hankkeisiin liittyvän rahaliikenteen Fidan osalta mahdottomaksi.

– Olemme pettyneitä siihen, että pakotteiden kiristyminen on yllättäen alkanut globaalisti estämään humanitaarista toimintaa. Pohjois-Koreasta luopuminen oli meille vaikea päätös, koska avuntarve maassa on suuri. Joudumme keskeyttämään pitkäjänteisen, toimivaksi rakennetun työmme, sanoo Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola.

On Fida toimittanut sinne ruoka-apuakin, mutta kyse on ollut myös tästä:

Quote
Fida on kehittänyt perunanviljelyä Pohjois-Koreassa vuodesta 2001 lähtien. Peruna on tuonut lisäravintoa maaseudun yhteisöille ja vähentänyt lasten aliravitsemusta.

Kuten olemme kertoneet, kyse ei ole ollut luomuprojekteista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=8.msg10527#msg10527).

Mutta näin maata suorastaan ajetaan Kuuban esimerkin*) mukaiseen epätoivoiseen (omavaraisuuteen fanaattisesti pyrkivään) luomumalliin, siltä vaikuttaa. On se tietysti "maan" eli sen johtavan kerroksen (= Kim Jong-un?) omakin syy. Enemmin tai myöhemmin kuulemme varmasti taas Pohjois-Korean jostain ohjuskokeesta meren yllä.

________________

*) jonka noudattamiseen Pohjois-Korealla on paremmat perusteet kuin Kuuballa itsellään! Nuo pakotteet todella vaikuttavat, mutta Kuuban "kauppasaarto" on jo pitkään ollut veruke, jolla selitellään omaa kyvyttömyyttä taloudenpidossa.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 19.07.19 - klo:05:34
Voitaneen uskoa, että Pohjois-Korea on hylännyt luomumaahaaveensa:

Aliravitsemus ja sairaudet lisääntyvät Pohjois-Koreassa - kuivuus, tulvat ja pakotteet heikentävät elinoloja (https://yle.fi/uutiset/3-10884953)

Quote
Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Korea lisäsi viime vuonna lannoitteiden ja ruokatuotteiden maahantuontia. Samaan aikaan maa kuitenkin jatkaa luksustuotteiden tuontia miljoonien dollareiden arvosta. Maahan tuotiin muun muassa ainakin kaksi panssaroitua limusiinia, joiden arvo on 500 000 dollaria kappale.
(lihav. HJ)

Vaan vaikeudet johtuvat muista syistä. Kuten uutisen otsikossa mainituista. Osin tietysti myös tuosta rahojen tuhlaamisesta epäolennaisiin asioihin. Miljoonallakin saisi jo melkoisen määrän lannoitteita. Ja melkoisen suuren peltoalan tuottamaan paremmin. Vaikka perunaa, ks. juuri edellinen puheenvuoro.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 03.11.19 - klo:10:47
Bhutanin pitäisi virallisen suunnitelman mukaan olla 100% luomumaa ensi vuonna. Se ei taida onnistua:

Bhutan Moves Closer To Becoming 100% Organic With National Organic Flagship Programme (https://dailybhutan.com/article/bhutan-moves-closer-to-becoming-100-organic-with-national-organic-flagship-programme)

Lähempänä mutta kuitenkin niin kaukana, sanoisin. Tällaistakin on pakko yrittää, kun tuo päätös on virallinen, ylhäältä annettu:

Quote
Some of the key deliverables for the fiscal year include:

1. conducting feasibility studies for establishing bio-inputs production plants[...]

Eli suunnitellaan viljelyn luomutuotantopanoksia valmistavia tehtaita. Millaisia ne sitten ovatkaan. Ongelma on paikallisten asiantuntijoiden mukaan tällainen:

Quote
According to Kesang Tshomo, sometimes not having enough resources in the input side such as organic fertilisers, pesticides, seeds, animal feeds, among others was a challenge for the industry to grow.

“If you need to go organic, we need these organic inputs. When it is not available in the country, farmers cannot go organic.”


Eli taidettiin edellä (22.08.18) onnistua aika hyvin analysoimaan tuokin tekijä. Eniten lienee syynä se, ettei maan hyvin pieni käytettävissä oleva viljelyala riitä typensidontaan.

Siinä puheenvuorossa mainittiin myös, että Bhutan tuo n. 1/3 viljastaan. Se ei ole vuodessa mihinkään muuttunut, maa tekee yhä saman. Ja hyvin luultavasti tekee niin ensi vuonnakin.

Jotain ongelmaa tuosta aavistaa olevan siinäkin, että köyhässä maassa ei ihmisiä saada innostumaan maksamaan luomusta tarpeeksi ts. sitä ostamaan. Kun ilmeisesti halvempaa tuontiruokaa on tarjolla.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.19 - klo:07:21
Ei se Sikkimissäkään lainkaan niin mennyt kuin suunniteltiin (tai yhä jossain päin väitetään menneen). Saksaksi:

DAS „100 PROZENT BIO“-MÄRCHEN (https://www.salonkolumnisten.com/das-100-prozent-bio-maerchen/)

Eli "100% luomua" -satu. Ludger Wessin artikkeli. Tässä asiasta englanniksi, jota nykyisin osataan paremmin:

Sikkim is 100% organic! Take a second look (https://www.downtoearth.org.in/news/agriculture/organic-trial-57517)

Noista voisi poimia useitakin faktoja, mutta poimitaan sieltä tämä noille luomumaaksi pyrkiville yhteinen, tuttu ilmiö: myös Sikkim toi ja tuo yhä erittäin suuren osan (70%) elintarvikkeistaan.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.20 - klo:12:11
Projektilla on aikatauluongelmia:

BHUTAN’S TARGET TO BECOME A 100% ORGANIC NATION BY 2020 DELAYED – PUSHED TO 2035 (https://www.dailybhutan.com/amp/bhutan-s-target-to-become-a-100-organic-nation-by-2020-delayed-pushed-to-2035)

Ei, on sillä ongelmia muutenkin, lukekaa tuosta. Tuliko tämä ihan yllätyksenä:

Quote
A study in 2017 found that Bhutan’s organic crop yields on average to be 24 percent lower than conventional yields.

Sekin on varmaan ollut ikävä maan johtajille kertoa, että kolmasosa luomupelloista oli koko ajan latautumassa eikä tuottanut mitään.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 24.02.20 - klo:05:16
Kahden päämäärän tavoittelu, "kahden jäniksen ajaminen", osoittautui liian haastavaksi:

Quote
However, on a pragmatic level, achieving the target proved impractical, especially given the significant challenges involved.

This includes the fact that the country currently imports 45 to 50 percent of its domestic rice requirement from India and other countries.

Given the compulsions of ensuring food self-sufficiency and security and a desire to attain import substitution in agriculture, there has been a slow transition of Bhutanese agriculture towards an organic sustainable farming system since the 1960s, according to agriculture officials.

For the Ministry of Agriculture and Forests (MoAF), the priority and challenge is for Bhutan to meet national food self-sufficiency while keeping the agriculture systems largely organic.
(lihav. HJ)

Dennis Averyn/Blake Hurstin sanoin: luomumaaksi pyrkivällä on hyvä olla naapurinaan tehoviljelevä valtio. Niinkuin Kuuballa on ollut USA ja nyt Bhutanilla Intia.

Cubans Starve on Diet of Lies (https://canadafreepress.com/article/cubans-starve-on-diet-of-lies) (2009)

Quote
As Blake Hurst concluded in his March, 23 Weekly Standard article, “Dirt Poor in the Workers’ Paradise:”  “If you are going to have a sustainable agricultural paradise, it helps to have a nearby neighbor with a million or so industrial farmers.”
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 02.05.20 - klo:09:06
Tämä asia itsessään ei minua niin kauheasti jännittänyt...

Pohjois-Korean uutistoimisto julkaisi kuvan: Kim Jong-un kävi vihkimässä lannoitetehtaan – yleisö räjähti hurraa-huutoihin (https://yle.fi/uutiset/3-11332659)

... mutta implisiittisesti tuossa tuli sivutieto: Pohjois-Korea on hylännyt luomuhaihattelun.

Eli Pitkästen, suomalaisten ja helluntailaisten (Fida), opeista ja esimerkistä perunanviljelyssä jäi heille kuitenkin jotain mieleen. Ks. edellä 31.01.18. Vaikka Fidan työ siellä oli viime vuonna pakko lopettaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=728.msg14331;topicseen#msg14331).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 28.01.21 - klo:07:58
Maan luomuhaaveista ei tässä puhuta:

Kestävään kehitykseen pyrkivän Bhutanin kouluissa adoptoidaan jokia ja lasketaan, miten sähkönkulutusta voisi vähentää – Suomellakin olisi opittavaa, sanoo tutkija Päivi Ahonen (https://www.maailma.net/uutiset/kestavan-kehityksen-mallimaan-bhutanin-kouluissa-adoptoidaan-jokia-ja-lasketaan-miten)

Tässä ei huomioida yhtä asiaa:

Quote
”Nepalissa ja Intiassa kerjäläisiä näkee kaikkialla, Bhutanissa ei ollenkaan. Ruoka on edullista, ja sitä ostetaan usein toreilta. Sähköt ja juokseva vesi on useimmilla. Nuoret käyttävät nettiä ja katsovat tv:tä”, Ahonen kuvailee.
(lihav. HJ)

Nimittäin sitä, että maa jo nyt tuo hyvin suuren osan ruoastaan ulkomailta. Ks. pari puheenvuoroa taaksepäin.

Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 17.05.21 - klo:16:07
Tähän kerhoon yrittää nyt uusi jäsen:

Viewpoint: Sri Lanka announces plans to ban agrochemical imports on path toward going 100% organic. It didn’t work in Cuba and here’s why it won’t work here (https://geneticliteracyproject.org/2021/05/17/viewpoint-sri-lanka-announces-plans-to-ban-agrochemical-imports-on-a-path-toward-going-100-organic-it-didnt-work-in-cuba-and-heres-why-it-wont-work-here/)

Sri Lankan kohdalla ihmettelimme sitä, miten maassa oli maailmassa toiseksi eniten (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg16301#msg16301) biodynaamisia tiloja, Saksan jälkeen. Mutta pinta-alana se oli kutenkin vähän. Tuo 100% luomutavoite on jo toista luokkaa.

Aiemmin kerroimme maan yrityksestä  kieltää glyfosaatti (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=922.msg16445#msg16445).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 24.05.21 - klo:10:39
Asiantuntija ennustaa erittäin pahoja seurauksia Sri Lankan päätöksestä:

‘Devastating repercussions’: Sri Lanka’s plan to ban agrochemicals and go 100% organic could result in famine, expert says (https://geneticliteracyproject.org/2021/05/24/devastating-repercussions-sri-lankas-plan-to-ban-agrochemicals-and-go-100-organic-could-result-in-famine-expert-says/)

No, tuo kohtalo on helppo välttää. Tekee vain niin kuin Kuuba ja Bhutan. Tuo massiivisesti ruokaa maahan, ulkomailta.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 05.07.21 - klo:05:58
Maan taannoinen pyrkimys lisätä luomutuotantoa ei tule esille:

”Merkki epätoivosta” – Pandemia sulki Pohjois-Korean rajat tiukemmin kuin koskaan, ja nyt nälkiintyvä kansa pyritään saamaan ruotuun (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008090467.html)

Vai tuleeko epäsuorasti (lihav. HJ):

Quote
YK:n pakotteet kurittavat ruuan­tuotantoa edelleen pahoin. Väestöä voi jopa uhata 1990-luvun nälänhätää vastaava kriisi.
[..]
PROFESSORI Smithin mukaan ruokahuollon romahtamisen takana ovat YK:n vuonna 2016 alkaneet pakotteet. Ne kohdistuivat aluksi sotilaalliseen toimintaan, mutta laajenivat vuonna 2017 öljyn maahantuontiin. Ne estävät myös maatalouskoneiden, varaosien ja lannoitteiden maahan pääsyä.

”Se on täysi fiasko. On hallinto, joka on kiinnostunut vain vallassa pysymisestä, mutta myös YK-sanktiot, jotka käytännössä kohdistuvat siviileihin”, Smith toteaa.


Oliko maan hetkellinen hurahtaminen luomuaatteeseen samanlainen paniikkireaktio pakotteisiin, saartoon kuin Kuubassakin?
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.07.21 - klo:05:11
Sri Lanka on ilmeisesti liittynyt tähän kyseenalaiseen kerhoon:

Feature The ban on agrochemicals and its implications (https://island.lk/the-ban-on-agrochemicals-and-its-implications/)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 16.07.21 - klo:10:12
Heti sitten tämä kritiikki Sri Lankan yritystä vastaan:

Viewpoint: ‘Well intentioned’ Sri Lankan plan to embrace organic farming tainted by lack of science, damaging its economy, health, and food security (https://geneticliteracyproject.org/2021/07/16/viewpoint-well-intentioned-sri-lankan-plan-to-embrace-organic-farming-tainted-by-lack-of-science-damaging-its-economy-health-and-food-security/)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 05.09.21 - klo:09:53
Tähän tapaan on sitten Sri Lankassa käymässä:

Organic food revolution in Sri Lanka threatens its tea industry (https://www.aljazeera.com/news/2021/9/1/organic-food-revolution-sri-lanka-tea-industry)

Quote
Island nation’s drive to become the world’s first 100 percent organic food producer threatens prized tea industry and triggers fears of crop disaster.

Strömsö ei selvästi sijaitse (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=s04hiAD9GWk) Sri Lankassakaan.

Maassa on samaan aikaan valuuttakriisi. Ja kun maa on jo valmiiksi hyvin riippuvainen ruoan tuonnista, seuraukset näkyvät jo käytännön ruokapulana. Jo odotellessa seuraavan sadon katastrofia...
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.09.21 - klo:06:24
Tuohon viitaten tämä twiitti:

***

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Leigh Phillips
@Leigh_Phillips
·10t

More details here. What Sri Lanka has enacted is what the eco-austerity and degrowth brigade, too many environmental NGOs, and Green parties (and even some ‘left’ parties like France Insoumise) recommend the world as a whole embrace.

***

Viittasi siis saman sisältöiseen ranskalaiseen uutiseen. — Maailman hallituksista (tai liikkeistä ja puolueista, kuten tuossa tuli esille) näyttää yhä löytyvän sellaisia "optimisteja", jotka uskovat, että jos me yritämme ihan samaa kuin nuo muut maat, niin meidän maamme kohdalla käy toisin kuin niissä.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.09.21 - klo:16:34
Twiittien välitystä em. asiassa:

Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld
·
20t
“Confusing. In Sri Lanka, it was decided to become a 100% organic producer under the leadership of a dictator. In other words, synthetic fertilizers or pesticides have not been used. Consequence? Agricultural production collapsed by 50%.” - Translation
Twiitin lainaus
Leigh Phillips
@Leigh_Phillips
 · 20t
It appears that Queen of the Woo Merchants, Vandana Shiva, advised the Sri Lankan government on its organic revolution that led to crop failures and economic collapse. twitter.com/agbioworld/sta…
Näytä tämä ketju
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 08.09.21 - klo:13:11
Vielä mielipidekirjoitus Sri Lankan tapauksesta:

Perspective: Sri Lanka’s organic push threatens to backpedal agricultural progress (https://www.agdaily.com/insights/perspective-sri-lankas-organic-push-threatens-to-backpedal-ag/amp/?__twitter_impression=true)

Kriittinen. Mutta seuraavaksi saamme varmasti uutistoimisto IPS:n ihailevan kuvauksen...

***

Tavallaaan yllätys, tavallaan ei. Ludger Wessin twiitti 2 tuntia sitten:

Quote
And it is already starting to call off the „organic revolution“: Last week, Sri Lanka's government in a first step lifted the import ban on most chemical fertilisers.

***

Annaleena Ylhäinen oli twiitannut 17 tuntia sitten:

Quote
Vandana Shiva neuvoi miten viljellään -> Sri Lankassa nähdään nälkää.Aatetta on yhä kovin vaikea syödä.


Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 11.09.21 - klo:17:57
Myös Maaseudun Tulevaisuus kertoi tapauksesta:

Sri Lanka siirsi koko maan luomuviljelyyn "yhdessä yössä": Näin presidentin päätöksestä tuli kaaos, joka voi uhata jo viljelijöiden elantoa ja ruokaturvaa (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1550385)

Quote
Sri Lanka haluaa saada peltonsa 100-prosenttisesti luomuun. Äkkikäännöksellä näyttää olevan tuhoisia seurauksia maan tärkeimpien viljelykasvien tuotannolle.

Enempää siitä artikkelista ei maksumuurin takia ole saatavissa tietoa. Mutta johan sitä jo tuossa tulikin.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 13.09.21 - klo:07:41
Hölmöyksiä voidaan kyllä tehdä niin, että millä on kansan kannatus. MT:n Sri Lanka - uutisesta:

Quote
Ongelmia on odotettu myös muun muassa riisin kanssa, sillä luomun hinta ei tällä hetkellä kata sadonmenetyksiä.

Puhelimitse tehdyn kyselyn perusteella 90 prosenttia Sri Lankan viljelijöistä käyttää kemiallisia lannoitteita. Lähes yhtä moni odotti satonsa putoavan huomattavasti ilman niitä. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1 042 viljelijää.

Vain 20 prosentilla oli luomuun liittyvää asiantuntemusta. Lähes kaksi kolmasosaa viljelijöistä kannatti kyselyn perusteella Sri Lankan hallinnon päätöstä siirtää maan maatalous luomuviljelyyn.

Siirtyminen tapahtuu kuitenkin heidän mielestään liian nopeasti.

(Em. maksumuurista löytyikin pieni rako.) Oli huomattu tämäkin:

Quote
Sokerin, riisin ja sipulin hinnat ovat sittemmin kaksinkertaistuneet.

Muutos uhkaa myös vakavasti maan teentuotantoa, uutisoi South China Morning Post. Tee on Sri Lankan tärkein yksittäinen vientituote. Vuonna 2019 Sri Lanka oli maailman neljänneksi suurin teen viejä.

Lehden haastattelema teeasiantuntija Herman Gunaratne on ollut mukana suunnittelemassa muutosta, mutta hänkin pelkää nopean äkkikäännöksen vahingoittavan maan maatalotta vakavasti. Maan teentuotanto voi jopa puolittua nykyisestä 300 miljoonasta kilosta.

"Odottamaton tuontikielto on ajanut teentuotannon kaaokseen, sillä teen viljely on riippuvainen typestä, fosforista ja kaliumista. Erityisesti typpi on sellainen, jota ilman emme pärjää."

Luomuteen markkinat eivät ole riittävät kattamaan tulonmenetyksiä, Gunaratne jatkaa.

"Emme saa luomuteestä 50 prosenttia suurempaa hintaa. Luomuteelle on hyvin rajallinen markkina, se ei voi kompensoida pudotusta."


Eli ei ole itsestään selvää, että köyhempi maa voisi rajattomasti tienata myymällä luomutuotteita rikkaaseen maailmaan. Tuo näkulma pitäisi myös uutistoimisto IPS:n muistaa, eikä ylistää kritiikittömästi tuollaisia ratkaisuja kehitysmaissa.

Erittäin nopeasti tuo "luomuvallankumous", Ludger Wessin tietojen mukaan (edellä 8.9.21) myös peruttiin.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 20.09.21 - klo:06:52
Kiistakirjoitus aiheesta:

Viewpoint: Organic only experiment in Sri Lanka goes awry — ‘The government would do well to listen to the country’s agricultural scientists and not to quacks masquerading as experts’ (https://geneticliteracyproject.org/2021/09/20/viewpoint-organic-only-experiment-in-sri-lanka-goes-awry-the-government-would-do-well-to-listen-to-the-countrys-agricultural-scientists-and-not-to-quacks-masquerading-as-experts/)

Jossa on tämä selkeä vaatimus tai ohje (lihav. HJ):

Quote
Only the total withdrawal of this policy can save Sri Lankan agriculture. The Sri Lankan government would do well to listen to the country’s agricultural scientists and not to quacks masquerading as experts.


Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 06.10.21 - klo:05:09
Lisää taustaa sille, miten Sri Lanka ajautui tuohon tuhoisaan yritykseen:

How Sri Lanka’s Organic Decree Created Trouble in Paradise (https://itif.org/publications/2021/09/23/how-sri-lankas-organic-decree-created-trouble-paradise)

Vanha tuttumme*) sieltä löytyy:

Quote
Digging deeper quickly clarifies: Sri Lankan President Gotabaya Rajapaksa, a military man apparently unburdened by understanding of biology or agriculture, succumbed to the siren call of conspiracy theories from a well-known and persistent myth-monger from neighboring India, Vandana Shiva. Following her advice, Rajapaksa has banned imports of fertilizers and pesticides.[..]

Shiva oli mukana/taustalla myös silloin kun Bhutan tuollaiseen hullutukseen ryhtyi.
_____

*) tuttumme samassa mielessä kuin ilmauksessa 'poliisin vanha tuttu'. Hänestä oma triidinsä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg21#msg21), ollut täällä jo hyvin kauan.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 29.10.21 - klo:07:28
Ohhoh! Se on siellä nyt mennyt tällaiseksi:

Demanding access to chemical fertilizers, Sri Lankan farmers go on hunger strike (https://geneticliteracyproject.org/2021/10/29/demanding-access-to-chemical-fertilizers-sri-lankan-farmers-go-on-hunger-strike/)

Vaikka saatiin jo tietoja/luettiin huhuja, että hallitus olisi asiassa perääntynyt.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.21 - klo:08:12
Twiittejä:

***

Ludger Wess
@LudgerWess
·21t
Ein großartiger Erfolg von
@drvandanashiva
 und
@greyherren
! Ich gratuliere. #Biolandbau kann die Welt ernähren! Bloß Sri Lanka nicht. Und Kuba und Sikkim auch nicht.
Twiitin lainaus
Channa Prakash
@AgBioWorld
 · 6. marrask.
Sri Lanka abandons it’s embrace of 100% organic agriculture 6 months after the introduction of the idiotic policy. So much for Vandana Shiva’s prescription of sustainability utopia with backward agriculture  https://theprint.in/world/sri-lanka-junks-organic-farming-6-months-after-overnight-ban-on-chemical-fertiliser-imports/761250/

***

Sri Lanka siis nyt ilmeisen lopullisesti luovuttaa tuossa pyrkimyksessään. Varmistus (toinen) tuohon vielä englanniksi:

https://geneticliteracyproject.org/2021/11/08/sri-lanka-pauses-organic-inspired-ban-on-synthetic-fertilizers/
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 10.12.21 - klo:05:04
Channa Prakash
@AgBioWorld
 · 4. syysk.
So my hunch was correct! Vandana Shiva owns this Sri Lankan disaster. See message from a Sri Lankan scientists. Apparently @drvandanashiva has been advising the SL government on how to engineer this ag disaster in their country. Vandana Shiva should be put on “No-Fly” list!

https://twitter.com/AgBioWorld/status/1434142747645075459/photo/1
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 17.12.21 - klo:06:24
Huono idea liikkuu yhä maailmassa, nyt se on saapunut myös Keniaan:

Coffee, maize farmers biggest losers if pesticides banned
Egerton's study says farmers could lose 90% of yields; advises Kenya to strengthen laws, not ban chemicals (https://www.the-star.co.ke/news/2021-11-28-coffee-maize-farmers-biggest-losers-if-pesticides-banned/)

Nyt ei sentään ole kyse keinolannoitteista. Mutta luomulinjalla yritetään saada koko joukko torjunta-aineita kielletyiksi. Minusta tämä kysymys jää epäselväksi, olisiko tässä virhe:

Quote
The campaign against the ban is led by NGOs funded by the German Green Party.

Olisiko päin vastoin ollut tarkoitus sanoa, että Saksan Vihreät tukevat ryhmää, joka ajaa tuota kieltoa? On vaikea uskoa, että Saksan Vihreät olisivat tuossa määrin kääntäneet kelkkaansa.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 19.12.21 - klo:07:33
Vaikka aktio osittain peruttiin, vahinkoja ennustetaan silti tapahtuviksi:

Sri Lanka’s ‘organic only’ policy | Sowing the seeds of a disaster (https://www.thehindu.com/news/international/sri-lankas-organic-only-policy-sowing-the-seeds-of-a-disaster/article37980905.ece)

Quote
The rash policy shift to ‘organic only’ agriculture in May could severely impact Sri Lanka’s food security, according to experts. With farmers angry, it could also have a considerable political cost for the ruling Rajapaksas, reports Meera Srinivasan
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 07.01.22 - klo:05:25
Opitaanko näistä katastrofeista mitään? Ei opita.

How #organic crops can crash — and still never fail (https://mem-somerville.medium.com/how-organic-crops-can-crash-and-still-never-fail-be509d7f59a0)

Quote
Despite massive failures and extensive fraud, people still think some miracle of smaller yields will save the planet

Numerous headlines lately described a frightening scenario: during a global pandemic, the food security of Sri Lanka was put at risk, apparently by a neo-Lysenko plan to switch the country to organic production.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 10.01.22 - klo:05:01
Tarina yrityksestä demokraattisessa maassa muodostaa kuitenkin laaja luomualue (puolipakolla):

Boulder County allowing farmers to grow GMOs on open space after organic utopia didn’t materialize (https://coloradosun.com/2022/01/06/boulder-county-removes-gmo-ban/)

Suomessa oli Vihdin kunnalla viisi vuotta sitten pyrkimystä tehdä omistamistaan pelloista GMO-vapaa alue (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=79.msg10426#msg10426). Vihdin kunnalle se onnistui Boulderin piirikuntaa paremmin, koska ainoa EU-hyväksytty viljelylajike oli silloin yksi maissi. Joka maissi ei millään tavalla tavanomaisenakaan ollut Vihdissä kovin suosittu.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 27.01.22 - klo:07:00
Oho. Tällainen käänne tässä tarinassa:

Sri Lanka to pay $200m compensation for failed organic farm drive (https://www.aljazeera.com/news/2022/1/26/sri-lanka-200-million-compensation-farmers-organic-crops-drive)

Quote
A million farmers whose crops failed under a botched scheme to establish the world’s first 100-percent organic farming nation will be compensated.


Vandana Shiva tuli siis maalle huomattavasti kalliimmaksi kuin hänen tunnetusti suuret luentopalkkionsa yksin.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.22 - klo:07:57
Annaleena Ylhäinen twiittisivullaan edellispäivänä, linkillä:

Quote
Keniassa ei haluta tehdä SriLankoja. Vaikea keksiä mitään tuhoisampaa juttua kuin siirtää kokonaisen valtion maatalous luomuun hetkessä. 10-20 v siirtymäajalla voisi jo onnistua, jos pieni viljelypinta-ala ei ole rajoitteena.


See what pesticide ban did to Sri Lanka (https://www.businessdailyafrica.com/bd/opinion-analysis/columnists/see-what-pesticide-ban-did-to-sri-lanka-3694380)

Quote
If it is possible to learn from the mistakes of others, a moment has come for our parliamentary committees and the Ministry of Agriculture to take a good look at Sri Lanka. For, what better way to implement great policies than by seeing their impact beforehand?

And, as the Kenyan establishment continues to flirt with the idea of banning most of the country’s pesticides, it now has a full example of a country that did it. For, in April last year, Sri Lanka became the world’s first organic-only nation, by banning all agrochemicals.

So no one needs to argue anymore about what it does to agriculture stopping the medicines, the dips, the weed control, or the insecticides. Now, we can see it, as Sri Lanka handles a consequent and colossal food crisis.

This is particularly important, as it clearly cuts no ice pointing out the obvious outcomesof slashing our agricultural production by an estimated 40 percent.

HJ: Viljelypinta-ala  taitaa olla kaikkialla rajoitteena.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 31.01.22 - klo:17:59
Tämän mukaan Sri Lankaan olisi kuitenkin tulossa/tullut — peruutusvaihteen (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=728.msg23898#msg23898) käyttämisestä huolimatta — humanitaarinen kriisi:

Sri Lanka’s failed all-organic experiment has sparked economic and humanitarian crisis (https://geneticliteracyproject.org/2022/01/31/organic-farming/)

Sri Lanka heads towards humanitarian crisis as economic woes mount (https://www.indiablooms.com/world-details/SA/33088/sri-lanka-heads-towards-humanitarian-crisis-as-economic-woes-mount.html)

Josta IPS ei kirjoita!  8)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.22 - klo:05:28
Yksityiskohtainen kertomus siitä, miten Sri Lankan katastrofi kehittyi:

Aktivisten an der Macht (https://www.salonkolumnisten.com/aktivisten-an-der-macht/)

Quote
Vandana Shiva, 2002 zum „Hero for the Green Century“ ausgerufen und Trägerin zahlreicher Auszeichnungen (u.a. des Right Livelyhood Awards und des Save the World Award) gilt im Westen als Ikone der Nachhaltigkeit, der Agrarwende und des DeGrowth. Seit Jahrzehnten fordert sie die Abkehr von der modernen Landwirtschaft. 2021 folgte mit Sri Lanka zum ersten Mal eine Regierung ihren Ratschlägen. Das Experiment schlug kolossal fehl.

Wie Shiva werben seit Jahren eNGOs, einschlägige Stiftungen und Parteien sowie Ikonen der DeGrowth- und Anti-Globalisierungsbewegung dafür, die konventionelle Landwirtschaft mit ihren chemisch-synthetischen Mitteln abzuschaffen und durch Biolandwirtschaft zu ersetzen. Es sollen nur noch „natürliche“ Mittel und Methoden eingesetzt werden, wobei der agrarökologisch erweiterte Naturbegriff auch kosmische Kräfte und das Wirken von Naturwesen einbezieht (biodynamische Anbaumethoden).

Ökologischer Landbau, so heißt es, sei das einzig praktikable System, da Biolandwirtschaft nach den Gesetzen der Natur funktioniere und die Gesundheit der Erde und der Menschen regeneriere, während er gleichzeitig die Kosten für gekaufte Betriebsmittel – Dünger und Pestizide – senke und die Qualität der Lebensmittel und ihren Nährstoffgehalt verbessere.

Diese Botschaft fand nun zum erstmal Gehör auf allerhöchster Ebene, als der singhalesisch-nationalistische Politiker Gotabaya Rajapaksa 2019 mit einem grünen Regierungsprogramm zum Präsidenten von Sri Lanka gewählt wurde. Er versprach in seinem Manifest die „Aussicht auf Wohlstand und Pracht“ – darunter die Förderung gesunder Mahlzeiten, frei von Agrochemikalien und Zusatzstoffen, die Förderung der Produktion von Bio-Lebensmitteln, von „richtigen Essgewohnheiten“ in allen Altersgruppen, der Schaffung einer gesunden Umwelt durch Vermeidung der Verschmutzung von Luft, Wasser und Boden durch eine nachhaltige Umweltpolitik, Zugang zu besserem Saatgut, mehr Bodengesundheit usw. – alles Kernforderungen grüner Gesundheits- und Landwirtschaftspolitik.

IPS sensijaan ei saa millään tuosta kaikesta kerrotuksi:

https://www.ipsnews.net/topics/sri-lanka/

PS. Tuon kuvatun kehityskulun yhteen vaiheeseen kiinnitimme aikanaan huomiota (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=515.msg5233#msg5233).

Taisimmepa tässäkin selvityksessämme (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=177.msg16301#msg16301) saada vähän taustaa sille, miksi tuo tapahtui juuri Sri Lankassa.

Tuossa mainituista "aktivisteista" Vandana Shiva on meille ihan varmasti vanha tuttu (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg21922#msg21922). Mutta on myös Herren (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=70.msg4494#msg4494) ja Seralini (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=651.msg10811#msg10811) ja muutkin.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 23.02.22 - klo:09:08
Näin se valitettavasti on:

Viewpoint: Despite organic farming’s massive failures and extensive fraud, many people still think the miracle of smaller yields will save the planet (https://geneticliteracyproject.org/2022/02/23/viewpoint-despite-organic-farmings-massive-failures-and-extensive-fraud-many-people-still-think-the-miracle-of-smaller-yields-will-save-the-planet/)

Edes Sri Lankan tapainen katastrofi ei kaikkia päitä käännä.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 12.03.22 - klo:09:44
Vielä yksi analyysi tästä:

In Sri Lanka, Organic Farming Went Catastrophically Wrong
A nationwide experiment is abandoned after producing only misery. (https://foreignpolicy.com/2022/03/05/sri-lanka-organic-farming-crisis/)

Quote
Virtually the entirety of organic agriculture production serves two populations at opposite ends of the global income distribution. At one end are the 700 million or so people globally who still live in extreme poverty. Sustainable agriculture proponents fancifully call the agriculture this population practices “agroecology.” But it is mostly just old–fashioned subsistence farming, where the world’s poorest eke out their survival from the soil.

They are the poorest farmers in the world, who dedicate most of their labor to growing enough food to feed themselves. They forego synthetic fertilizers and most other modern agricultural technologies not by choice but because they can’t afford them, caught in a poverty trap where they are unable to produce enough agricultural surplus to make a living selling food to other people; hence, they can’t afford fertilizer and other technologies that would allow them to raise yields and produce surplus.

At the other end of the spectrum are the world’s richest people, mostly in the West, for whom consuming organic food is a lifestyle choice tied up with notions about personal health and environmental benefits as well as romanticized ideas about agriculture and the natural world. Almost none of these consumers of organic foods grow the food themselves. Organic agriculture for these groups is a niche market—albeit, a lucrative one for many producers—accounting for less than 1 percent of global agricultural production.

Mutta Suomessa prof. Juha Helenius ylistää "agroekologiaa" kirjassa "Elämän verkko" (https://www.epressi.com/tiedotteet/kustannustoiminta/uutuuskirja-elaman-verkko-kannustaa-vaalimaan-luonnon-monimuotoisuutta.html). Ote:

Quote
Näissä oloissa niin sanotut agroekologiset menetelmät ovat osoittautuneet viljelijöiden ulottuvilla oleviksi ja kestävimmiksi vil­jelymenetelmiksi satojen kasvattamiseen. Käsite agroekologia viittaa paitsi ruoantuotannon ekologian kestävyystieteelliseen tutkimukseen, myös niihin erilaisiin menetelmiin, joilla ruokaa voidaan tuottaa ympä­ristöä ja luonnonvaroja säästäen. Agroekologisille menetelmille yhteistä on, että tukeudutaan peltomaan ja viljely-ympäristöjen luonnonvarai­siin lajeihin: ne esimerkiksi vapauttavat kasveille ravinteet kierrätyslan­noitteista, ylläpitävät maan viljavuutta, torjuvat tauti- ja tuholaislajeja ja pölyttävät.

Tuota artikkelia tai kirjan lukua ei saa linkattua, mutta teksti siis hallussamme.

Koska kirja ilmestyi v. 2020, siinä ei voi vielä olla Heleniuksen kommentteja siitä, kuinka Sri Lankassa kävi.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 03.04.22 - klo:06:37
Intia auttaa:

UPDATE 2-INDIA STARTS SUPPLYING RICE TO SRI LANKA IN FIRST MAJOR FOOD AID (https://www.agriculture.com/markets/newswire/update-2-india-starts-supplying-rice-to-sri-lanka-in-first-major-food-aid)

Sen jo Dennis Avery Kuuban kohdalla totesi, että jos tuollaista yrittää, tehotuottava naapuri on hyvä olla olemassa. Siinä yhteydessä kun hän kertoi tästä, häntä lainaten:

Uskomaton uutinen Luomu-Kuubasta (https://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=74)

Quote
As Blake Hurst concluded in his March, 23 Weekly Standard article, “Dirt Poor in the Workers’ Paradise:”  “If you are going to have a sustainable agricultural paradise, it helps to have a nearby neighbor with a million or so industrial farmers.”

Lausetta lainattu täällä jo edelläkin. Tässä myös toimiva linkki Hurstin artikkeliin:

https://www.washingtonexaminer.com/weekly-standard/dirt-poor-in-the-workers-paradise

***

IPS ei ole saanut vieläkään asiasta kerrotuksi:

https://www.ipsnews.net/topics/sri-lanka/

Lähes vuoden jälkeen kyseisen projektin alusta.

***

PS. Toimiva linkki myös Kepan juttuun:

https://www.maailmankuvalehti.fi/2002/3/pitkat/myytti-teollisesta-suurmaataloudesta-murtuu/

Korvaamaan uutisessamme olevaa toimimatonta.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 12.04.22 - klo:04:08
Ludger Wess:

Quote
Vandana Shiva dreht mal wieder frei. Sie sollte aufpassen, dass sie nicht selbst bald in Sri Lanka vor Gericht steht, um für das Desaster zur Verantwortung gezogen zu werden, das sie angerichtet hat.
(lihav. HJ)

https://mobile.twitter.com/LudgerWess/status/1513385384507580416?cxt=HHwWgIC9vaX_z4AqAAAA

Minullekin tuli itsenäisesti mieleen, että tässä olisi nyt tribunaalin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=75.msg19014#msg19014) paikka. Jossa hän istuisi toisessa "aitiossa" kuin tuolloin (https://organic-market.info/news/monsanto-tribunal-vandana-shiva-calls-for-action.html).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 22.04.22 - klo:05:40
Hinta onnettomasta kokeilusta tai yrityksestä on maksettava kuitenkin:

Viewpoint: Sri Lankan families still paying price for government’s misguided green organic obsession (https://geneticliteracyproject.org/2022/04/21/viewpoint-sri-lankan-families-still-paying-price-for-governments-misguided-green-organic-obsession/)

Quote
The opposite of whatever green fanatics say is always true; the Sri Lankan experiment was no exception. The fall in farm yields was steep. The ban was withdrawn in the wake of extensive protests, but the damage was done, with the paddy yields declining by around one-third all over the country.

It is not that organic farming is bad or fertilizers and pesticides are good. But organic farming can’t become beneficial for the greater good by executive fiats; it has to grow naturally, indeed organically; it has to adjust to the economic ecosystem. But it was thrust upon the market as a result of a politician’s fancy.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 24.04.22 - klo:04:39
Ihmetellään (Itävallassa, Saksassa):

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Timo Küntzle
@TimoKuentzle
·14t
Indische Medien haben es vor Monaten berichtet, die brit. Times, sogar d. Guardian schreiben’s: das Verbot von „Chemie“ für die #Landwirtschaft hat #SriLanka in tiefe Krise gestürzt. Dass @orf_at das heute einfach ignoriert, wunder mich leider nicht mehr

How Sri Lanka’s shift to organic farming left it in the manure
Ignoring its own advisers, the government banned agricultural chemicals.
The result has been an economic catastrophe (https://www.thetimes.co.uk/article/how-sri-lankas-shift-to-organic-farming-left-it-in-the-manure-0td92r6fp) (The Times)

Me ihmettelemme Suomessa... no, ainakin IPS:ää, KU:ta ja maailma.netiä. Ei ole tuosta kerrottu. Saisi Hesarikin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=112.msg25803#msg25803) tapauksesta kertoa. Ja YLE (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=112.msg26246#msg26246).
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 26.04.22 - klo:15:11
Vielä raportti tästä tapauksesta:

‘It will be hard to find a farmer left’: Sri Lanka’s organic-only experiment collapses harvest and economy (https://geneticliteracyproject.org/2022/04/26/it-will-be-hard-to-find-a-farmer-left-sri-lankas-organic-only-experiment-collapses-harvest-and-economy/)

Ja se oli nyt Guardian.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 11.05.22 - klo:05:45
Näin siellä nyt (YLE):

Maailmanlaajuinen hintojen nousu iski rajusti Sri Lankaan – tiistaina ministeriö antoi käskyn ampua mellakoijat (https://yle.fi/uutiset/3-12438811)

Quote
Maanantaisissa kahakoissa kuoli ainakin seitsemän ihmistä. Sri Lankan johtavien poliitikkojen taloja poltettiin. Tiistaina ministeriö antoi ampumiskäskyn turvallisuusjoukoilleen.

Näinkö se kävi (lihav. HJ)?

Quote
Intian valtameren saarivaltio Sri Lanka on kärsinyt pahoin maailmanlaajuisesta elintarvikkeiden ja energian hinnannoususta. Hinnat ovat nousseet alkuvuoden aikana noin 30 prosenttia.

Elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnat ovat karanneet monien köyhien srilankalaisten ulottumattomiin. Saarivaltiossa on ollut laajoja mielenosoituksia jo yli kuukauden ajan, ja tiistaina 10. toukokuuta maan puolustusministeriö antoi käskyn ampua vastaantulevat mellakoijat.
[..]
Rahavaikeudet eivät ole tulleet hallitukselle täytenä yllätyksenä, mutta yritykset ratkaista niitä ovat olleet huonoja. Viime keväänä hallitus yritti säästää ulkomaanvaluuttaa kieltämällä ulkomaisten lannoitteiden tuonnin. Seurauksena oli surkea sato, mikä pakotti hallituksen vain lisäämään ruuan ostamista ulkomailta.

Olen saanut sen käsityksen (ks. edellä), ettei tuo ratkaisu ollut reaktiivinen. Vaan hyvin määrätietoisen ideologinen. Myös, että vaikeudet olivat hyvin kotoperäisiä.

Rinnalle tarvittaneen nyt toinen analyysi? Tässä ehkä sellainen:

‘Textbook case of how a government can cause a debt crisis’: Organic food mandate and agricultural chemical ban gutted Sri Lanka’s tea export market (https://geneticliteracyproject.org/2022/05/10/textbook-case-of-how-a-government-can-cause-a-debt-crisis-organic-food-mandate-and-agricultural-chemical-ban-gutted-sri-lankas-tea-export-market/)

Quote
Before 2019, Sri Lanka was self-sufficient in food. The government elected that year banned pesticides so that only organic farming was allowed, resulting in the shutting of tea plantations (a source of export revenue) and shrinking the country’s ability to feed itself (Sri Lanka now imports grains). Together with the damage to tourism from the Covid pandemic and rising global commodity prices, this has reduced tax revenues and put more pressure on the Sri Lankan rupee.

The public finances have been further damaged by unsustainable subsidies and unaffordable tax cuts.
(lihav. HJ)
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 12.05.22 - klo:04:06
YLE:n "laina-artikkelissa" Sveitsistä yritetään kuitenkin tapausta selittää parhain päin:

Onko 100-prosenttisesti luonnonmukainen viljely mahdollista? (https://yle.reco.ebu.io/index.html?page=article&organisation=SWI_RU&article_id=47546822&version=d5GwAyp9VKMkBU9vLwDC6V&box=929e00e0-4248-46db-9cf7-f8eaa0add1f8&navigation=1&source=YLE&consent=true&host=yle.fi&page_uri=aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ5bGUuZmklMkZ1dXRpc2V0)

Quote
Verité Researchin tutkimuksessa todettiin, että lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista kannatti hallituksen strategiaa luonnonmukaiseen maatalouteen siirtymiseksi, mutta lähes 80 prosenttia kannattajista sanoi, että siirtyminen kestäisi yli vuoden. Toisin sanoen tällaisia hankkeita ei voi toteuttaa ajattelematta ajatuksella. "Luomuviljelyllä on nykyään huono maine monien lankalaisten maanviljelijöiden keskuudessa", sanoo Bernin yliopiston agronomi Christoph Studer. "Niinpä Sri Lankan viranomaiset eivät enää edes käytä termiä 'luomu', vaan käyttävät mieluummin termiä 'luonnonmukainen' (maanviljely)."

Hänen mukaansa päätöstä siirtyä luonnonmukaisiin viljelymenetelmiin "ratsuväkirynnäkönä" ei ollut harkittu kunnolla, ja se yllätti viljelijät. He eivät yksinkertaisesti pystyneet sopeutumaan nopeasti uuteen todellisuuteen. [..]

Eli vähemmällä kiireellä se olisi onnistunut? Muutoinkin artikkeli yrittää puolustaa luomuviljelyn menetettyä mainetta. Bhutania ja Sikkimiä myös lyhyesti käsitellään.

Edellisessä puheenvuorossa mainitun teoriansa YLE on saattanut saada juuri täältä:

Quote
Huhtikuussa 2021 kävi kuitenkin ilmi, että tämän "maatalouden erikoisoperaation" tavoitteet olivat muuttuneet dramaattisesti. Presidentti Gotabaya Rajapaksa ilmoitti, että kemialliset lannoitteet ja maatalouskemikaalit, torjunta-aineet ja rikkakasvien torjunta-aineet mukaan luettuina, kielletään lähes kokonaan maasta ensi kuussa, ja presidentti Gotabaya Rajapaksa on jälleen kerran saattanut alaisensa väestön "syvään hämmästykseen". Virallinen perustelu tälle päätökselle? Tarve valvoa paremmin terveysbudjetteja, jotka johtuvat muun muassa "kemikaalien liiallisesta käytöstä maataloudessa".

Analyytikot epäilevät kuitenkin, että todellinen syy on se, että maalla ei ole riittävästi valuuttaa tuontilannoitteiden maksamiseen. Pandemia on todellakin lähes ajanut saaren matkailuteollisuuden konkurssiin, ulkomailla työskentelevien lankalaisten rahalähetykset ovat myös vähentyneet, valuutta on kadonnut, ja sen seurauksena Sri Lankalla ei yksinkertaisesti ole rahaa maksaa tuontitavaroita. Pelkästään vuonna 2020 maa käytti 259 miljoonaa dollaria ulkomaisiin lannoitteisiin, mikä oli noin 1,6 prosenttia kokonaistuonnista. Näin ainakin maan keskuspankin tilastotiedot kertovat.

Mutta oli päätösten aikataulu mikä oli, niin Vandana Shivan seireenilaulu oli kuitenkin tehonnut.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 16.06.22 - klo:05:17
Mm. tällaisin keinoin siellä nyt yritetään syntynyttä tilannetta paikata:

Vararikon partaalla tasapainotteleva Sri Lanka antaa valtion työn­tekijöille perjantai­vapaan (https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008886290.html)

Quote
SRI LANKA aikoo myöntää ylimääräisen vapaapäivän viikossa kannustaakseen työntekijöitään kasvattamaan ruokaa, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.


HS  ei kaikin puolin kerro, miten tuhon tilanteeseen tultiin. Erityisesti ei siitä luomukokeilusta.
Title: Vs: Maailman (muut) luomumaaksi halajavat
Post by: Heikki Jokipii on 23.06.22 - klo:04:21
Hänen osallisuudestaan tähän vielä yksi artikkeli:

Viewpoint: Green technology-rejectionist Vandana Shiva at center of Sri Lanka’s disastrous organic farming embrace and crop protection chemical rejection (https://geneticliteracyproject.org/2022/06/20/viewpoint-green-technology-rejectionist-vandana-shiva-at-center-of-sri-lankas-disastrous-organic-farming-embrace-and-crop-protection-chemical-rejection/)