Author Topic: Luomubroileri ja sen hinta  (Read 69983 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #75 on: 01.06.18 - klo:07:11 »
Osuuspankki tukee asiakkaansa pyrkimyksiä myös tällaisella artikkelilla omalla sivustollaan:

Luomu kiinnostaa kuluttajia – Suomessa on ainutlaatuiset olosuhteet luomukananpojan tuotannolle

Myynnin volyymista kerrotaan turhan monimutkaisella ja -tulkintaisella tavalla:

Quote
– Suomessa broilerin kokonaismarkkina on nykyään vuositasolla noin 120 miljoonaa kiloa, ja me olemme siitä muutamia promilleja.

Yksi promille on 120 000 kiloa. Jos muutama on 3, siitä tulee 360 000 kiloa. Mikä se siis on? Olisi määrän voinut suoraankin kertoa.

Mutta jokatapauksessa tuntuu falskilta perustella luomun tai broilerien yleisen kysynnän prosenttien kasvulla hyviä näkymiä, jos 5 vuoden todellinen tulos on promilleluokkaa.

Tämä myönnetään:

Quote
Nykyisen asiakaskunnan ikäjakauma on varsin laaja. Yhteistä heille on Jokisen mukaan tiedostavuus ja kiinnostus ruuan alkuperään. Premium-tuotteet maksavat kaupan hyllyllä 3–4 kertaa enemmän kuin vastaava tavanomainen tuote.

Mutta ei tuoda esille, että tuo potentiaalinen asiakaskunta on varsin pieni.

Tämä otskkoonkin tullut ajatus on varsin outo ja hakemalla haettu:

Quote
Vuodet elintarviketuotannon parissa ovat Jokisen mukaan kirkastaneet sen, että Suomessa on täysin ainutlaatuiset tuotanto-olosuhteet: puhdas maaperä, puhtaat järvet ja puhdas ilma.

– Ne mahdollistavat tuotteen, jota on aika vaikea tuottaa muualla.

Nuo ovat ihan kivoja tosiasioita kertoa Suomesta, mutta olen täysin varma, ettei suomalaisista broilereista löydy löydy mitään mitattavaa tai havaittavaakaan ominaisuutta, jonka voisi sanoa noista johtuvan. Jonkalaista ominaisuutta ei saataisi yhtä helposti aikaan muualla.

Varsinkin EU:n luomusääntöjä on ihan yhtä helppoa tai vaikeata noudattaa joka maassa.
« Last Edit: 02.06.18 - klo:18:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #76 on: 02.06.18 - klo:07:38 »
Otetaan esimerksi vaikka firman "free from" -periaatteet.

Yhdessäkään niissä ei suomalaisen luonnon puhtaudesta ole mitään hyötyä tai lisäarvoa. Minkään maan luonnosta (maaperästä, järvistä tai ilmasta) eivät hyökkää antibiootit tai gmo-ainesosat kanojen kimppuun. Tai lisä- ja säilöntäaineet.
« Last Edit: 03.06.18 - klo:06:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #77 on: 03.06.18 - klo:04:06 »
Viennista kerrotaan, nyt v. 2018:

Quote
Vuonna 2016 aloitimme ensimmäiset vientitoimemme. Silloin emme vielä osanneet arvata, että Aasian kuluttajat ihastuisivat suomalaiseen luomukananpoikaan niin vahvasti. HongKongiin toimitimme ensimmäiset merkittävän volyymin erät 2017 ja nyt meillä on jo useita jakelijoita. Kiinnostus puhdasta suomalaista ruokaa kohtaan on suuri.

Mutta v. 2015 kerrottiin:

Quote
Suomalaista luomubroilerinlihaa viedään jo Belgiaan ja Viroon, seuraavaksi vuorossa ovat Tanska ja Ruotsi.

– Myös Hongkong, eteläiset arabimaat ja Aasian maat ovat kiinnostavia markkina-alueita, Jokinen toteaa.

Joku tuossakin mättää, kaikkea ei ole kerrottu? Tai jotakin on joskus kerrottu, joka ei vielä ollut ihan tottakaan?

« Last Edit: 03.06.18 - klo:06:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #78 on: 10.06.18 - klo:04:33 »
Tässäkin vakuutetaan tätä:

https://www.salkunrakentaja.fi/2018/06/kohti-puhtaasti-tuotettua-valkoista-lihaa-luomunokka/

Quote
Luomulihan tuottaminen on merkittävästi kalliimpaa perinteisiin tehomenetelmiin verrattuna. Korkea kysyntä on kuitenkin johtanut siihen, että Luomunokan breakeven-taso on jo saavutettu. Rahoitusta tarvitaan kasvuun, mutta toiminta on jo kannattavalla tasolla.

Ja tätä:

Quote
Periaatteellinen kasvupotentiaali on valtava. Kananlihaa syödään Suomessa vuosittain 127 miljoonaa kiloa ja luomunokan nykyinen tuotanto lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain. ”Toki hinta asettaa omat rajoitteensa. Luomutuotteet ovat merkittävästi kalliimpia”, Jokinen muistuttaa.

Siis se jokusen promillen osuus, siihen on päästy (vuosien aikana) - eikä tuossakaan saada kakistettua ulos tarkkaa lukua. Kehdataanpa kuitenkin puhua "korkeasta" kysynnästä!

Luomulisä on ilmiö, joka tuntuu näkyvän sekä hinnoissa että puheissa. (Ja siitä taitaa olla kyse tuolla toisessakin keskustelussamme.)
« Last Edit: 10.06.18 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #79 on: 10.06.18 - klo:12:12 »
Tuolla oli kommentointimahdollisuus. Tässä kommenttini, jonka sinne lähetin (ja joka myös tuli siellä julkaistuksi):

Quote
"[..] lasketaan sadoissa tuhansissa kiloissa vuosittain."

Miksei sanota täsmällistä määrää? Tuo ilmaisu kattaa kaiken välillä 200 000 - 900 000.

Tuollainen ilmaisu on kuluttajan - ja myös potentiaalisen investoijan - harhaanjohtamista.

Tuolla ylärajallakaan ei muuten vielä mene "rikki" yhden prosentin osuus, se olisi vasta 7 promillea.
« Last Edit: 10.06.18 - klo:12:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #80 on: 12.06.18 - klo:10:39 »
Henri Blomster vastasi minulle siellä:

Quote
Vuosituotanto on tällä hetkellä vähän vajaa 300 000 kg.
Syitä haarukkaan on kolme. Ensinnäkin Luomunokka ei ole perinteisesti antanut tarkkoja tuotantolukuja mediaan, mutta nyt antaa (eli tämän kommentin luku) koska markkinoilta haetaan juuri nyt rahoitusta. [..]

Näin siis myös Pro Luomun yhteenveto on täydennettävissä v. 2017 tiedoilla (suurin piirtein): siipikarjan lihan kulutus miljoonaa kiloa 0,3, osuus prosentteina 0,2. Eli siinä aika samoissa se sahaa kuin on edellisetkin vuodet sahannut.

Kun nyt rahoitusta haetaan, on taloudellisetkin näkymät täytynyt tuoda hyvin avoimesti esille. Se mitä meille on tietoja niistä tihkunut, eivät nekään kauhean ruusuisilta näytä. Toiminta on ollut vuosia tappiollista, eikä sen ennusteta edes kovin pian muuttuvan voitolliseksi (vaan vasta v. 2019 jälkeen).

***

Tuolla uutisessa kerrottiin, ettei luomubroileri sisällä glyfosaattijäämiä. Varmaan ei, mutta onko mikään (broilerin)liha sisältänyt glyfosaattijäämiä? Onko tällaisesta tehty havaintoja, joskus jossain? Ja jos on, niin järkeilen määrien olevan äärimmäisen pieniä: jo itsessään pienet jäämämäärät rehussa ovat entisestään laimentuneet eläimen ruoansulatuksessa.

Tällaisen tutkimustiedon löysin nopeasti netistä (lihav. HJ):

Detection of dietary DNA, protein, and glyphosate in meat, milk, and eggs.

Quote
Similarly, because mammals do not bioaccumulate glyphosate and it is rapidly excreted, negligible levels of glyphosate in cattle, pig and poultry meat, milk, and eggs have been reported. Despite consumer concern about the presence of trace concentrations of glyphosate that might have been applied to feed crops and/or the presence of rDNA or recombinant proteins in meat, milk, and eggs, the available data do not provide evidence to suggest that products from animals that have consumed approved GE feed crops differ in any distinguishable way from those derived from animals fed conventional feed or that products from animals fed GE feedstuffs pose novel health risks.

Mutta rutiininomaisesti ei Evira varmaan asiaa mittaa?
« Last Edit: 13.06.18 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #81 on: 03.07.18 - klo:04:28 »
Kun on tätä asiaa seurattu, laitetaan tähän myös tämä linkki ja tämä tieto:

Suomalaisen luomubroilerin vienti laajenee – “ruokaturvallisuudella todellista painoarvoa”

Quote
Käyttöpääomaa kasvuun ja toiminnan kehittämiseen on haettu myös OP:n joukkorahoituspalvelun kautta.

Piensijoittajien usko yhtiöön on ollut vahva, sillä osakeannin 300 000 euron tavoite oli perjantaina jo likipitäen saavutettu.

Tätä ei yritetä tuossa uutisessa yhtään peitellä tai vähätellä*):

Quote
Luomubroilerin hinta kaupan hyllyllä on noin kolminkertainen tavanomaisesti tuotettuun nähden.

Vankkumaton optimismi silti yhä vallitsee:

Quote
Kotimaan näkymät ovat myönteisiä, vaikka korkea hinta on pitänyt markkinaosuuden toistaiseksi vaatimattomana.
(lihav. HJ)

Myönteisiä, vaikka tämä "toistaiseksi" on kohta kestänyt 5 vuotta (ks. tämä keskustelumme, alusta saakka).

___________

*) tai no: olemmehan bonganneet korkeampiakin hintoja, nelin-viisinkertaisia. Toisaalta myös tavanomaisen broilerin hyvin edullisia hintoja. Foodiesta löytää juuri nyt broilerin rintaleikkeen halvimmillaan 7,98 euroa kilo, kun L'Uomunokan vastaava tuote siinä vieressä maksaa sen tutun 29,95 euroa kilo. Eli maksaa 3,75 -kertaisesti.
« Last Edit: 03.07.18 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #82 on: 21.10.18 - klo:08:07 »
Tämä blogisti kertoo ongelman ...

Tiedätkö mitä syöt

Quote
On meillä muutakin, tosin vähittäiskaupassa toki tuottajan näemme tänä päivänä erittäinkin hyvin mutta tosiasiassa thaikkubroisku rantautuu suomeen yhä ememmässä määrin ja kun esimerkiksi hommaat jalostettua lintutuotetta niin et enää luekkaan paketista tuottajaa. Thaibroiskun tuonti lisääntyy koko ajan.

... ja tarjoaa sille tuttua ratkaisua:

Quote
No, ihminen miettii mitä voi itse asioille tehdä? Ihan ensiksi, vaadi todellista tietoa elintarvikkeen alkuperästä! Osta kotimaista luomua! Kallista? Mitä enemmän sen pariin siirrymme, sitä enemmän hintaa tulee alemmas.

Mutta edeltä voi arvioida, että aika pitkään ja hartaasti meidän pitäisi uhrautua korkeampi hinta maksamaan, ennenkuin luomubroilerin hinta alas tulisi. Jos sitten koskaan niin tapahtuisi.

***

Eikä ilmeisesti myöskään Luomu Invest odota mitään kotimaisen kysynnän räjähdysmaista kasvua, kun se Luomuelintarvikepäivässä visioi näin:

Quote
Tavoitteemme vuoteen 2021 mennessä:
• Liikevaihto 5 milj. €, kolminkertainen nykyiseen
verrattuna
• Viennin osuus yli 50 % myynnistä
• Kannattavuus yli alan keskiarvon ja liikevoitto 8 %
• Viennin yhteistyö ruotsalaisen Kronfågel AB:n kanssa
• Kypsien jalosteiden osuus liikevaihdosta 20 %

Luultavasti kasvun odotetaan valtaosaltaan tapahtuvan viennin puolella. *)

Ja me suomalaiset jäämme syömään joko sitä "thaibroiskua" tai sitten tavanomaista kotimaista.

_______

*) suurellinen tuo visio taitaa kyllä olla kotimaisen myynninkin kohdalla: 50% 5 miljoonasta oli kuitenkin 2,5 miljoonaa. Se näyttää edellä kerrottujen lukujen pohjalta aika epätodennäköideltä.
« Last Edit: 21.10.18 - klo:18:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #83 on: 01.12.18 - klo:07:37 »
Mikseivät luomussa käytetyt hitaammin kehittyvät broilerirodut ole ympäristölle ystävällinen ratkaisu:

Whole Foods embraces slow-growing chickens: Why that’s not so environmentally sustainable

Mutta yhä se Suomessakin jonkinlaisena etuna mainitaan (lihav. HJ):

Quote
Ravintoloita kiinnostaa Luomunokan vihreiden arvojen lisäksi myös maku ja laatu. Eroja perinteiseen broileriin on kaksi: rotu ja rehu. Perinteinen broileri on ”Rossi 308”-rotua, Luomunokan broilerin rotu on nimeltään ”Hubbard CY.” Luomunokan käyttämässä ranskalaisessa hidaskasvuisessa rodussa on asiakkaiden mukaan hiukan tavanomaista broileria riistalintumaisempi maku ja erilainen koostumus.

Paitsi sokkotesteissä, joissa mitään eroa ei huomata. Ks. myös edellä 18.09.16.
« Last Edit: 01.12.18 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #84 on: 10.12.18 - klo:08:31 »
Tällaisen nappasin Googlesta:

Quote
Atria investoi 1,7 miljoonaa euroa uuteen leikkuulinjaan Sahalahdella | Aamulehti
https://www.aamulehti.fi › uutiset › atria-...
4 päivää sitten · Entä luomubroileri ja sen leikkaaminen Sahalahdella? –Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia luomubroilerista. Sen tuotanto tiloilla on vaativaa ja kallista. Emme pidä sen merkitystä isona. Sahalahden broilerituotanto ...

Eli ei ole L'Uomunokalle tulossa kilpailijoita.
« Last Edit: 10.12.18 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #85 on: 22.01.19 - klo:05:30 »
Oli heitetty ilmaan tälläinen ajatus:

Quote
MTK:n vientijohtajana aloittanut Thimjos Ninios: "Kaura ja luomubroileri ovat ruokaviennin keihäänkärjet."

Mutta sitä Luomunokka FB:ssä melkein  jo vähän toppuutteli (5.1.19):

Quote
Suomalaisella luomubroilerilla on todellakin hyvät mahdollisuudet kasvaa jopa Suomalaisen lihateollisuuden vientimenestykseksi. Töitä sen eteen tehdään koko ajan paljon, ainakin meillä L’Uomu Nokan päässä. Tällä hetkellä siipikarjan viennin maasopimuksia Suomella on kuitenkin vasta Hong Kongin ja Japanin kanssa. Toivottavasti pian myös uusia markkinoita aukeaa!

Ja kuten juuri edellisessä puheenvuorossa tuli esille, muita toimijoita ei tuohon taida olla tulossa.
« Last Edit: 22.01.19 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #86 on: 01.03.19 - klo:08:09 »
Miten on tulkittava se, että tästä Luken

luomulihatilastosta

puuttuu tieto siipikarjan lihan tuotannosta luomuna jo kahdelta vuodelta. Siis puuttuu!

***

Eipä ole luomubroilerista muutoinkaan tullut uutta tietoa mediassa tai netistä. Vaikka sitä tällä tavalla yritetään hiukan piilomainostaa kirja-arvostelussa:

Synninkantajat (kirjoittanut Pauliina Rauhala)

Quote
Kirjan kanssa maistoin Alsacesta tuomaani Sylvaner-rypäleen valkoviiniä. Sylvaner (tai Silvaner) -rypäle muistuttaa Rieslingiä, mutta on omien havaintojeni mukaan maultaan ja olemukseltaan yleensä hieman vaatimattomampaa, eikä ilmeisesti vaadi kasvuolosuhteilta yhtä paljon kuin Riesling. Pierre Charauns Sylvaner on kuivaa, mutta hedelmäistä. Viinissä on keltaista luumua ja hieman sitruksisuutta ja yrttejä. Viini on varsin kevyttä ja maistuu parhaimmiltaan reilun 10 asteisena. Kirjan lisäksi viini maistui siinä haudutetun luomubroilerin, herkkusienten ja sipulien kera. Näiden kaverina oli orzo-pastaa.
(lihav. HJ)

Tuo olikin sitten ainoa hiukan tuoreempi juttu näistä broilereista, jonka netistä löysin. Luomunokankin tuoreimmat uutiset ovat viime kesältä.
« Last Edit: 01.03.19 - klo:08:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #87 on: 04.03.19 - klo:05:14 »
Niinpä puhe ja vertaus luomubroilerista ruokaviennin keihäänkärkenä voi olla tosi tai kuvaava vain siten, että näemme sielumme silmin keihäänkärjen, joka on hyvin ohut;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #88 on: 14.05.19 - klo:06:10 »
Tässä luomu.fi:n/Luomuinstituutin esittelemässä tutkimuksessa saavutettiin lähinnä nollatulos ...

Broilerinlihan laatu eri kasvatusolosuhteissa

... joka ei kyllä tue Luomunokan suurellisia mainosväitteitä. Tämän artikkelin johdannon väitteen voimme todeta olevan yksinkertaisesti totuuden vastainen, ainakin Suomessa:

Quote
Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti ja monille kuluttajille on tärkeää, että linnut voivat elää niille lajityypillisissä olosuhteissa. Tästä on seurannut, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia broilereiden luomu- ja free range-kasvatusolosuhteista.

Kuluttajat ovat täällä hyvin vähän kiinnostuneita luomubroilereista (eivätkä ole kovin paljon free range -broilereistakaan). Eikä se kiinnostus näytä viime vuosien aikana kasvaneen. Kulutuksen kasvu (joka on itsessään totta) on tapahtunut ihan muualla. Ks. keskustelu edellä.
« Last Edit: 14.05.19 - klo:08:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomubroileri ja sen hinta
« Reply #89 on: 27.06.19 - klo:06:43 »
Tässä YLE:n tuoreessa uutisessa ...

Kanasta tuli kansallisruoka: Suomalaiset syövät kanaa yhä enemmän ja enemmän – broilerinlihan kulutus on yltämässä taas uuteen ennätykseen

... ei luomubroileria mainittu kertaakaan.

Siihen ei tietysti ollut mitään syytäkään, kuten jo edellä olemme analysoineet. Tuossa kasvutrendissä luomubroileri ei ole ollut lainkaan osallisena.

Tehoviljelyä muistetaan kyllä "vastuullisesti" hiukan mollata:

Quote
Maailman luonnonsäätiö WWF:n Lihaoppaan mukaan tehotuotettua broileria tulisikin välttää ympäristösyistä. Suomalaista ilman soijarehua tai vastuullisella soijalla tuotettua broileria voi oppaan mukaan kuitenkin syödä harkiten.

Mutta tuossa mitä ilmeisemmin riittää siis se, että on lintujen ruokinnassa vältelty muuntogeenistä soijaa? Tuohon linkattuun WWF:n suosituslistaan luomubroileri oli kyllä päässyt. Mutta WWF:n kannan jo tiedämmekin vanhastaan (linkki oli uutiseen vuodelta 2017) ja olemme sitä toisaalla ihmetelleet.
« Last Edit: 27.06.19 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »