Author Topic: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.  (Read 46327 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #30 on: 02.10.14 - klo:06:16 »
Radio Suomessa juontaja äsken kertoi, että "somessa" liikkuu tieto kokeesta, jossa oli laitettu GMO-maissia ja luomumaissia luontoon, metsän eläimien syötäväksi. Ja tietysti luomumaissi oli syöty, ja GMO-maissi jätetty koskemattomaksi, tarinan mukaan. Toimittaja uskoi tarinan täysin ja vielä jatkoi omine selityksineen siitä, miksi näin kävi. *)

Olisiko kyse tästä - joka somessa olisi käännetty päinvastaiseksi:

http://gmopundit.blogspot.fi/2014/09/do-squirrels-reject-genetically.html?m=1

Vai oliko jo ennen tätä olemassa tällainen mainittu urbaanihuhu? **)

Osaako joku kertoa tarkemmin tästä somessa levitetystä tarinasta?

***

Tämähän ei ollut kaupunkitarina vaan tieteelinen koe:

Linnut eivät pidä luomusta

____________

*) tietysti eläimien makuaistiin luottamisessa on sitten tämä: "... miljoona kärpästä ei voi olla väärässä!" :)
**) ilman GMO:ta oli: varhainen suomalainen luomuviljelyn "guru" Toivo Rautavaara (k. 1987) kertoi tarinaa (ilman lähdeviitettä, tietysti), että hiiret olisivat hyljeksineet tehoviljeltyä viljaa. Tämä lausunto oli netissäkin, nyt en sitä löydä ... Ilmari Schepel, Rautavaaran ihailija ja oppilapsi, voisi ehkä nyt auttaa. ;)
« Last Edit: 02.10.14 - klo:09:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #31 on: 04.10.14 - klo:07:42 »
Valio Oltermanni® luomu valittiin parhaaksi kypsytetyksi juustoksi Suomen parhaat juustot 2014 -juustokilpailussa

Käytettiinkö tuossa kilpailussa sokkotestimenettelyä?

Tuon asian selostuksen pohjalta epäilen vahvasti, että ei käytetty.

Quote
Juustonarvostelu suoritettiin kaikilla aisteilla ja siinä huomioitiin juustojen maku ja haju, rakenne sekä ulkoinen ja sisäinen kauneus. Lopullisissa pisteissä (maksimi = 100) painotettiin kunkin juustoryhmän tärkeimpiä ominaisuuksia, joista maku oli kaikissa ryhmissä tärkein.

Pakkauksen tyylikkyyttä tuossa ei mainita, mutta luulenpa, että arvioijat olivat joko täysin tietoisia siitä tai ainakin kykenivät arvaamaan, mitä juustoa he kulloinkin maistelevat.
« Last Edit: 04.10.14 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #32 on: 23.10.14 - klo:13:00 »

Nyt en ole varma, oliko tämä testi tehty tieteellisesti oikein, mutta tämä joka tapauksessa kuulostaa hauskalta, ja ansaitsee tulla tännekin linkatuksi:

Asiantuntijat ylistivät "luomuherkkua" – paljastuikin McDonald'sin ruoaksi

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #33 on: 25.10.14 - klo:16:07 »

Luomulakko-palsta oli kiinnittänyt huomiota samaan asiaan eli edellä mainittuun uutiseen.

Tämä näkökulma on ihan hyvä:

Quote
On se maistuvaa, on on. Sitten voi tietenkin kysyä sitä, että mistähän se johtuu, että hyvin monet ravintolat mainostavat nykyisin tarjoavansa luomua, mutta sitten kun lukee ruokalistaa, niin siellä lukee jossain pienellä, että luomua käytetään mahdollisuuksien mukaan, mutta ruokalistalla yhdenkään ruuan kohdalla ei lue, että se olisi luomua nähnytkään.

Eli annetaan ymmärtää, että luomua käytetään, mutta sitä ei kuitenkaan käytetä, tai jos käytetään, niin se tarkoittaa kahta tee-pussia jälkiruokapöydän pahvimukissa, jonka avulla täytetään mainos siitä, että ravintolassa käytetään myös luomutuotteita.

Samaan asiaan - tavallaan - on jo kiinnitetty huomiota "pakkosyöttö"-keskustelussamme, jossa huomattiin, miten "Portaat luomuun" -askelmilla muutama on noustavissa kovin helposti.

Jos tällaisia niksejä kaupallisella puolella käytetään, se on varmaan ihan hyvä, näinä vaikeina aikoina, näille kaupallisille yrittäjille ... tuliko tuo nyt sanottua riittävän kauniisti sen osoittamiseksi, että emme suinkaan ole täällä yritysvihamielisiä?  8)

(Ja jos ruoka maistuu, eikö se ole pääasia ... sanoisi varmaan isoäitien sukupolvi ... ei muuten sanoisi!)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #34 on: 07.11.14 - klo:14:14 »
Helsingin Sanomissa oli ketsupeista tämä makutesti:

Sokeroimattoman ketsupin ostaja saa enemmän tomaattia

Quote
Eniten nelihenkinen raati piti Biotrendin luomuketsupista, jonka se arvioi aidoimman ja raikkaimman makuiseksi. Kolmen kärkeen ylsi myös toinen luomuketsuppi.

Kun artikkelissa ei ollut kuvausta kokeen järjestelystä, kysyin asiasta toimittaja Johanna Tikkaselta, joka ystävällisesti vastasi ja näin:

Quote
Koejärjestelyt olivat seuraavanlaiset.

Minä jaoin ketsuppeja maistelulautasille ja vein ne maistajille, jotka eivät tienneet mikä ketsuppi oli milläkin lautasella. Maistajien edessä olivat siis kaikki nämä tuotteet yhtä aikaa. Kukin maistaja antoi ketsupeille pisteet ja perusteli ne. Lopuksi kokosin pisteet yhteen.

Oikein niuho asiassa olisi voinut vaatia, että myöskään toimittaja Tikkanen ei olisi ollut tietoinen, mitä milläkin lautasella on (=kaksoissokkokoe) mutta tuota järjestelyä voi kyllä pitää ihan tyydyttävänä.

Niinpä luomutuotteet voittivat tämän kisan.

Sen verran sopinee asiassa jupista, että toinen tulkinta olisi, että Saksa voitti tämän kisan.  ;D

_________

Tämä menee otsikon eli makuasian ohitse, mutta onpahan hinnoisssa aikamoinen haitari: Urtekram luomutomaattiketsuppi maksoi 8 euroa kilo, halvin (ja vielä kotimainen) vain 1,15 euroa kilo (vaikka olikin saanut arvion: "Tunkkainen, teollinen tuote").

Jos ...

Quote
Makuerot johtuvat muun muassa suolan, sokerin ja etikan määrästä sekä mausteista.

... ja tämän halvimman kotimaisen vaihtoehdon valmistaja lukee tämän artikkelin, niin ehkä siitä voisi löytyä vähän ideoita tuotekehittelylle - ilman, että se välttämättä tuhottomasti nostaisi hintaa?
« Last Edit: 07.11.14 - klo:14:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #35 on: 21.12.14 - klo:09:45 »
Törmäsin tuttavapiirissäni mielipiteeseen, että luomukinkun huikeakin hinta kannattaa kuulemma sen maun vuoksi maksaa.

Missä määrin joulukinkuista ylipäänsä on järjestetty makutestejä? (Ja puhun tietysti oikeista sokkotesteistä, en erilaisista myynninedistämiseen pyrkivistä maistiaisista.)  En äkkisiltään löytänyt netistä kuin tämän Iltalehdestä vuodelta 2007:

Parasta ei ole
11.12.2007 11:42

Äänet hajaantuivat täysin Iltalehden kinkkutestissä. Yhdelle paras saattoi olla toiselle huonoin.


Onko sellaista testiä järjestetty, jossa olisi ollut luomukinkkujakin mukana? (Tuossa testissähän ei ollut.)

Vaikka tietysti voi kuvitella, että tällaisen testin järjestäminen tulee melkoisen kalliiksi - jo tavallisillakin kinkuilla, saati sitten luomukinkuilla - jos näytteiden koko aina on tuollainen useamman kilon kinkunmötkäle ... ettei niitä testejä varmaan ihan kovin usein järjestetä? Ja valmistustavankin vaikutuksen poissulkeminen saattaa olla ongelma?

***

Nettikeskusteluja asiasta kyllä on käyty ...

Luomukinkku ei ollut parempaa

... mutta ne eivät tietysti ole sokkotestien veroisia. Kuten eivät tietysti luomun myynninedistämisorganisaation levittämät käsitykset:

Quote
Maku saa ostamaan luomukinkun

Suomen suurin kotimaisten luomujoulukinkkujen valmistaja on Pajuniemi Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Peter Westerholm arvioi, että kuluttajien suurin syy ostaa luomukinkku on maku.

– Luomukinkun koostumus on hieman erilainen kuin tavanomaisen kinkun, koska luomussa ei käytetä fosfaatteja eikä muita lisäaineita. Kinkun oma maku tulee siksi paremmin esille, hän selventää.

Mainitussa vauva.fi:n keskustelussa käytiin sitten heti "pitkäsiimalaatikolla", mutta kun luomuailmanmuuta.fi-uutisissa ei keskustelumahdollisuutta ole, siellä ei heidän tarvinnut käydä.

Mutta käytiin kuitenkin (lihav. HJ):

Quote
Luomupossujen syömä rehu ei siten sisällä esimerkiksi torjunta-ainejäämiä. Tämä kaikki vaikuttaa luonnollisesti kinkun makuun, hän täsmentää

Kun perinteisessä sanonnassa suurin, mistä vetoa voi lyödä, on se taivasosa, niin on vaikea keksiä enempää tuon osalta. Jos haastateltu tai kuka tahansa pystyy maistamaan sian syömän rehun torjunta-ainejäämät sen kinkussa, minä ... ei, en keksi, kun kaiken maailman hatut (joita syödä, ja sisältöineen) ja benjihyppykin on jo keksitty ....


PS. 24.12.14: Taisipa tuo alussa mainittu ystäväni vain minua kiusoitella. Eilen nimittäin kertoi ostaneensa ihan tavanomaisen, keskihintaisen kinkun. Ja vielä paikasta, jossa tiedän olleen ihan vieressä tarjolla luomukinkkuja. Ettei saatavuudestakaan siis voinut olla kyse.
« Last Edit: 24.12.14 - klo:08:44 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 144
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #36 on: 26.12.14 - klo:13:50 »
Etsin joskus sianlihan makuun vaikuttavia asioita ja tämmöisen olin laittanut suosikkeihin (kannattaa vilkaista). Onko muita vastaavia jossain, kenties suomeksi?

18.8 Factors Influencing Pork Flavor

https://books.google.fi/books?id=AgrzoqWts9MC&printsec=frontcover&dq=Handbook+of+Meat,+Poultry+and+Seafood+Quality&hl=fi&sa=X&ei=ukqdVNCFNYK7ygOv0IJI&ved=0CB8Q6AEwAA#v=snippet&q=pork%20flavor&f=false
« Last Edit: 26.12.14 - klo:14:14 by Ville Aarnikko »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #37 on: 09.03.15 - klo:06:09 »
Lehtien tekemiä makutestejä viime aikoina.

Me Naiset:

Sokkotesti paljastaa: maistuuko luomu paremmalta kuin tavisruoka?

Oliko se tältä osin ihan "sokkotesti":

Quote
Luomukananmunien erottaminen tavallisista osoittautui helpoksi tehtäväksi. Ne paljastuivat jo ihan erivärisen keltuaisensa takia.

Helsingin Sanomat:

HS:n testiryhmä vertasi luomubroileria tavalliseen – kukaan ei huomannut eroja

Quote
Marniemen ja Kemppaisen mielestä maultaan aavistuksen verran yli muiden nousi Pirkka-rintafile, joka oli testissä mukana olleista halvin. Sen kilohinta oli Helsingin keskustan ruokakaupassa vajaat 12 euroa. Luomubroilerinrinta maksoi yli kaksi kertaa niin paljon, yli 26 euroa kilolta.
« Last Edit: 09.03.15 - klo:07:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #38 on: 16.03.15 - klo:08:22 »
Mikään näistä tutkituista tuotteista ei ollut luomua, mutta sokkotestistä tässäkin oli kysymys, ja jossain määrin yllättävästäkin tuloksesta:

Sokkotesti paljasti maukkaimman lihapullan – vain 25 prosenttia tunnisti kohupyörykän

Quote
Vain kaksi osallistujaa arvasi, mikä pyöryköistä ei sisällä lihaa.

– Tämä on varmaan se soijapulla, Riitta tuumii K-Menun pyörykkää maistaessaan.

Todellinen ”lihankorvike” meni häneltäkin väärin.

Tämä tulos tässä näin esille, ellei muuten, niin eräänä vertailukohtana muille esille tulleille ja myöhemmin tuleville makutesteille.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #39 on: 12.06.15 - klo:07:41 »

Tässä on turvallinen lausunto. Näin ravintolakisan voittajan Olon kokki Kauppalehdessä (lihav. HJ):

Quote
Luomu ei ole Olossa itseisarvo, mutta sitä hankitaan aina kun mahdollista. Luomutuotteissa maku on usein paras - mutta eivät ne ketään itsessään autuaaksi tee”, sanoo Vesivalo.

Tuolla miellyttää kaikkia. Eikä se varsinaisesti edes valehtele. Jos tietysti luomutuote on joskus maultaan paras, niin varmasti ravintolassa, jonne tilataan hyvin monta kertaa raaka-aineita, se on sitten väistämättä usein paras. "Useimmiten" olisi jo altistanut väitteen testattavaksi ...

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #40 on: 30.06.15 - klo:07:39 »
Me Naiset jatkaa juttujaan luomuruoan mausta, mutta nyt tällaisella uutisella:

Tämä yllättävä asia saa luomuruuan maistumaan paremmalta

Quote
Tutkijoiden mukaan heidän selvityksensä osoittaa, että luomuruoka maistuu paremmalta, koska ruokailija tietää ruuan olevan eettisemmin ja ilman kemikaaleja tuotettua.

Linkki alkuperäiseen Daily Mailin artikkeliin löytyy jutusta. Mutta Me Naiset viittaa myös omaan aiempaan artikkeliinsa, eikä vieläkään huomaa, mikä heidän "sokkotestissään" oli vikana:

Quote
Jokainen erotti luomukananmunat tavallisista jo pelkästään keltuaisen värieron perusteella, mutta esimerkiksi jauhelihan kohdalla makueroa ei huomattu.

Tuo väriero on ilmeisesti aito ilmiö, jos luomukanat viettävät enemmän aikaansa ulkosalla: syvempi keltaisuus tulee luultavasti siitä vihreästä, jota kanat saavat syödäkseen. Eri asia on sitten, mitä vaikutusta sillä oikeasti on makuun (tai ravintoarvoihin).

Tuossa olisi siten aika helpon tieteellisen (uusinta)kokeen paikka: syötettäisiin tavanomaisille kanoille hyvin vihreää eli tuoretta - mutta tavanomaista - rehua, ja katsottaisiin sitten uudelleen, miten luomumunat erottuvat tavanomaisista.
« Last Edit: 30.06.15 - klo:07:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #41 on: 07.07.15 - klo:06:02 »
Mielenkiintoista sinänsä ...

Lahjomaton lapsiraati rankkasi uudet jädet

... ja mielenkiintoinen kommenttikin:

Quote
"Kun pisteet laskettiin yhteen, tilaisuuden isäntien, Markun ja Kallen teki mieli protestoida. Heiltä olisivat parhaat pinnat heruneet kahdelle käsityöläisjäätelölle, 3 kaverin jädelle ja Jymylle, mutta lapsiraati jätti ne tylysti peränpitäjiksi."

Minun kommenttini: lapset eivät vielä tiedä, eivät ole vielä oppineet ja sisäistäneet sitä nykykulttuurimme "aksioomaa", että luomu maistuu aina paremmalle. Vrt. edellä.

Artikkelin kuvasta päättelen, että kyse ei ollut sokkotestistä, vaan jäätelöt tarjottiin pakkauksissaan.
« Last Edit: 07.07.15 - klo:07:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #42 on: 16.07.15 - klo:07:38 »
Tuo väriero on ilmeisesti aito ilmiö, jos luomukanat viettävät enemmän aikaansa ulkosalla: syvempi keltaisuus tulee luultavasti siitä vihreästä, jota kanat saavat syödäkseen. Eri asia on sitten, mitä vaikutusta sillä oikeasti on makuun (tai ravintoarvoihin).

Tuossa olisi siten aika helpon tieteellisen (uusinta)kokeen paikka: syötettäisiin tavanomaisille kanoille hyvin vihreää eli tuoretta - mutta tavanomaista - rehua, ja katsottaisiin sitten uudelleen, miten luomumunat erottuvat tavanomaisista.

Olinpa tyhmä. Jos tämä teoria värierosta on oikea, ei mitään hankalia erillisiä koejärjestelyjä tarvita, vaan testattavaksi luomumunien kanssa valitaan vaan vapaan kanan munia, joita jo on markkinoilla.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #43 on: 19.11.15 - klo:15:56 »

Minä en oikeastaan erityisesti pidä luumutomaateista.

Tussa ei ollut kirjoitusvirhettä. Vaan ihan oikeasti "vanhanaikaiset" isot tomaatit maistuvat suussani paremmilta!  :)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25665
  • View Profile
  • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #44 on: 24.12.15 - klo:09:48 »
Safkatutka oli lähettänyt Instagrammiin kuvan, ja tämän tekstin:

Quote
Mandariinit luomuna Ei maistu kemialliset torjunta-aineet, ei.

Aika lailla ziljoonan uskallan tarjota siitä suorituksesta, että joku maistaa mandariinissaan kemialliset torjunta-aineet!
« Last Edit: 24.12.15 - klo:13:23 by Heikki Jokipii »