Nyt ei tarvitsekaan metsästää tuota lehteä, ainakaan Kottilan ja Nurron artikkeleiden osalta, ne löytyvät nyt Pro Luomun sivuilta (pari muuta löytyy myös tästä linkistä). Eikä myöskään tarvitse enää metsästää tai odottaa tätä tietoa:
Luomu voisi olla suomalaisen ruoan vientivalttiSuomi vie luomuelintarvikkeita arviolta 10-15 miljoonalla eurolla vuosittain, mikä on noin prosentti maan kaikesta elintarvikeviennistä. Luomutuotteita ei tilastoissa eritellä, joten tarkkaa tietoa niiden viennin arvosta ei ole.
Eli heilläkään ei ole tuon tarkempaa arviota. Luulin, että Pro Luomu joka vuosi omia kanaviaan käyttäen kokoaa tuo tiedon. Mutta ilmeisesti niin ei kuitenkaan tapahtu. Eikä tarkempaa tietoa vuodesta 2017 tule. Voidaan jatkaa tuon 10 miljoonan luvun käyttämistä. Tai sitten tuon 15 miljoonan, ei siinä suurta eroa ole. Tai sitten tuon haarukan, sama juttu.
Eikä tuon vanhan väitteen (ko. artikkelin otsikossa) perusteluissakaan mitään uutta tule. Kerrotaan luomun myynnin maailmanlaajuisesta kasvusta, ja sitten yritetäään tätä vanhaa, vähän jo virttynyttä:
Ruoan puhtaus on siis tavalla tai toisella keskeinen tekijä luomun suosion kasvussa maailmalla. Sen kannalta olennaista on tuotantotavan ja tuotteiden valmistuksen lisäksi tuotantoympäristön yleinen puhtaus.
Tätä taustaa vasten suomalaisella luomutuotannolla on hyvät luontaiset edellytykset menestyä puhtautta korostavilla markkinoilla, sillä esimerkiksi ilmansaasteiden osalta Suomi on Euroopan puhtaimpia kolkkia. Eläintuotannon osalta Suomen etuna ovat hyvät vapaaehtoiset järjestelmät eläintautien torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn.
Eli luomuvienti on kuin onkin flopannut, ja on hyvin kyseenalaista, kannattaako siltä jatkossakaan mitään erityista odottaa. Ainakaan tuollaisilla perusteluilla: tuskinpa Suomen yleisesti hyvät "puhtaat" olosuhteet olisivat perusteita juuri luomutuotteiden ostamiseen täältä, ulkomaistenkaan kuluttajien silmissä, jatkossakaan, kun eivät ole sitä tähänkään asti olleet.
Samaan aikaanhan Suomi on saanut myydyksi ulkomaille noin tai yli
satakertaisen määrän tavanomaista ruokaa, eikä sitä varmaankaan ainakaan
niin tappiokseen kuin tuota luomuruokaansa.
PS. Jokainen maa (tai ainakin sen luomuväki) näkee omalla tavallaan, miksi juuri sillä maalla on edellytykset tulla luomun suurvallaksi. Katso edellä 31.01.18, miten esim. Venäjä eli sen pääministeri perustelee omia hyviä näkymiään. Siellä perusteena mainittua "pilaantumatonta" viljelysmaata (so. jossa ei keinolannoitteita ole koskaan käytetty, tai on käytetty vain oikein kauan sitten) meillä lienee varsin niukalti. No, toisaalta tätä perustelua eivät venäläiset vielä ole keksineet:
Suomen arktisuus antaa ”luontaiset edellytykset” luomulle?