Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
19.06.18 - klo:01:40 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 11 12 [13]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 32863 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #180 : 24.04.18 - klo:05:50 »

Uutisessaan globaalista luomumyynnistä Pro Luomu rivien välissä vahvistaa, että tilanne on pysynyt entisenä tai  oikeastaan mennyt vielä lisää tähän suuntaan:

Lainaus
Luomua eniten kuluttavilla alueilla markkinat kuitenkin kasvoivat selvästi enemmän kuin tuotantoala. EU:n alueella luomuala kasvoi 8,2, % ja markkinat 12 %. Pohjois-Amerikassa vastaavat luvut olivat ala 3,1 % ja markkina 8,3 %.

Eli sekä EU että USA yhä tuovat, ja yhä suuremmassa määrin, luomuruokansa pääosin alueensa ulkopuolelta. Vertaa edellä 04.03.16. (Sillä siihen minä en usko, että niiden omat luomusadot olisivat noin paljon parantuneet! Hymyilee leveästi)

Tällä EU:n omalla sivulla on, paitsi tietoa juuri hyväksytystä uudesta luomuasetuksesta, myös hyviä, havainnollisia kuvia luomusta yleensä EU:ssa ja maailmallakin.

http://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20180404STO00909/tietoa-luomuruoasta-eu-saannot-tiukentuvat

Siellä on myös kuva: "EU:n luomumarkkinoiden kehitys". Se kertoo, että vuosien 2012 ja 2016 välissä ja aikana luomumyynti kasvoi 47, 7%, mutta luomuala vain 18,7%.

Niinpä johtopäätös on, että ainakin 7 vuoden ajan luomu täällä on kehittynyt yhä tuontivoittoisemmaksi. Ja tuonnin täytyy tapahtua jostain muualta kuin USA:sta, maailman kulutuskartastakin pääteltynä. Eikä muuten EU ollut luomussa omavarainen ennen vuotta 2012.

Sanotaanhan se tuolla sivullakin:

Lainaus
Kysynnän ja tarjonnan välinen erotus katetaan jatkuvasti lisääntyvällä maahantuonnilla.

Paitsi, että on siinä (meillä!) sekin teoria, että kysynnän ja tarjonnan erotus syntyy halvalla tuontiluomulla, sen takia.

Eli Suomen (joka ei pysty luomua halvalla tuottamaan) kannattaa unohtaa luomuvientihaaveissaan ainakin EU ja USA. Mitä maita niitä sitten jäikään? Ei, Venäjä ja Kiinakaan ne eivät ole. Venäjästä puhetta jo edellä, Kiina tuossa kulutuskartassa: ei ole mikään luomua suosiva maa, väkiluku huomioon ottaen! (Eikä varmaan osta esim. ulkoilunsa takia nykyisin riskaabelia luomusikaa maahansa.)
« Viimeksi muokattu: 24.04.18 - klo:07:51 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #181 : 25.04.18 - klo:07:43 »

Ei tuon VYR:in taulukon tulkitseminen näytä olevan muillekaan helppoa:

https://www.farmit.net/kasvinviljely/2018/04/20/vyr-luomukauran-kaytto-jaanee-viime-kauden-ennatyksesta

Ja asiasta oikein varoitellaan:

Lainaus
Tulkitse tarkkaan

VYR:n laatimissa tasearvioissa on huomioitava, että arvio on tehty jyvinä olevalle luomuviljalle. Arvioissa ei siis ole mukana käsitelty jalosteiden sisältämiä viljamääriä.

Arviossa ei huomioida seosviljaa ja sen tuotantoa eikä sadon laatua ja sen riittävyyttä täyttää eri käyttötarkoituksien vaatimukset.

Mutta edelleen uskallan pysyä tulkinnassani, että:

- elintarvikelaatuisesta luomukaurasta vietiin leijonanosa,  sekä jyvinä että jalosteina
- mutta silti ei sen viennissä ennätystä tehty
« Viimeksi muokattu: 25.04.18 - klo:08:30 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #182 : 27.04.18 - klo:07:22 »

Oliko tämä Eviran uudelleen twiittaus ajatukselle hyväksyvä vai vain "tiedoksi" -tyyppinen?

Lainaus
Evira Export uudelleentwiittasi
Pro Luomu ry @ProLuomu ·20. huhtik.

Suomella olisi hyvät edellytykset valjastaa #luomu #ruokavienti´nsä kärkivaltiksi: tarvitaan tarkempaa fokusointia ja brändäystä, sanoo @EsaWrang. Nyt luomun osuus elintarvikeviennistä on vain noin 1 %. 

Joka tapauksessa tuo Wrangin idea kuulostaa radikaalimmalta ja uudemmalta, mitä se on. "Fokusointia ja brändäystä" on asiassa yritetty ainakin 10 vuotta. Tuolla tuloksella - joka sekin kuulostaa aavistuksen verran liian hyvältä (ks. Jarrumies edellä 21.04.18).

***

Lakkasimme siis odottelemasta (21.04.18) luomuviennin kokonaisarvon lukua. Mutta yhä odotamme Pro Luomun tuoretta arvioita muualta tuodun luomun osuudesta Suomen luomumyynnissä.

PS. Näissä Eviran tänään julkaistuissa vinkeissä ...

VIENTIPOIMINTOJA JA VINKKEJÄ ELINTARVIKEVIEJILLE

... ei luomu kyllä tule esille.
« Viimeksi muokattu: 27.04.18 - klo:13:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #183 : 02.05.18 - klo:08:11 »

YLEkin kertoo suomalaisen ruokaviennin viimeaikaisesta menestyksestä:

Kananmunia ja sianlihaa viedään Suomesta Aasiaan – sian spermallekin löytyy markkinarako

Puhtaus ym. mainitaan suomalaisen ruoan vetävänä ominaisuutena.

Lainaus
Munaxin toimitusjohtajan Janne Torikan mukaan Aasiassa on imua suomalaiselle elintarvikkeelle.

– Suomalainen kananmuna on tuotettu eettisesti. Se on puhdas, siinä ei ole salmonellaa eikä antibiootteja. Nämä ovat myyntivaltteja, kun lähdetään Aasian markkinoille.

Mutta huomaatteko, mikä loistaa uutisessa poissaolollaan? Luomua ei mainita kertaakaan.
« Viimeksi muokattu: 02.05.18 - klo:09:18 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #184 : 14.05.18 - klo:05:38 »

MMM:n kansliapällikkö Jaana Husu-Kallio luomututkimusohjelman 2014-2018 esipuheessa v. 2014 (lihav. HJ):

Lainaus
Jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat entistä paremmin ja kasvava tuonti voitaisiin korvata kotimaisella tuotannolla, tarvitaan toiminnan monipuolistamista alkutuotannon lisäksi luomuelintarvikkeiden jalostuksessa ja tuotekehityksessä.

Kun tuon ohjelman tuloksellisuus tulee vuoden lopussa tarkasteltavaksi, varmaan siinä yhteydessä on katsottava myös, pystyttiinkö tuontia korvaamaan.

Ja siihen tietysti tarvitaan päivitetyt tilastot tai ainakin valistuneet arviot luomutuonnista, ja tuontiluomun osuudesta myynnissä.
« Viimeksi muokattu: 14.05.18 - klo:07:44 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #185 : 21.05.18 - klo:06:03 »

YLE:n uutisessa Kottila jaksaa edelleen olla hurmioitunut tästä luomuviennistä:

Lainaus
Kottilan mukaan kaikenlainen luomun kysyntä on kasvussa.

– Luomuviljasta suurin osa menee vientimarkkinoille. Luomuvilja on huikea volyymituote, Kottila kehaisee.

Huikea ja huikea. Jos tuollainen 10-15 miljoonaa brutto on huikeaa.
« Viimeksi muokattu: 21.05.18 - klo:06:11 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #186 : 08.06.18 - klo:17:05 »

Mutta tässäpä uutisessa on sitten aivan uusi luku:

Luomu kompastuu heikkoon logistiikkaan

Lainaus
Suomen luomuviennin ongelmana on puolestaan volyymien pienuus ja suurten vientiyritysten puuttuminen. Näin todetaan Pro Luomun ja ProAgrian verkkosivujen tausta-artikkeleissa, jotka on julkaistu kevään 2018 aikana.

Suomesta viedään luomuraaka-aineita vain 10-15 miljoonalla eurolla. Siitä suurimman osan muodostaa kaura. Lopputuotteita viedään huomattavasti enemmän, mutta niiden viennin arvo jää alle sadan miljoonan euron. Luomua vievät yritykset ovat kuitenkin pieniä ja suuria luomutuotteiden vientiyrityksiä Suomessa ei ole.
(lihav. HJ)

Minusta vaikkapa Pro Luomu ei ole puhunut 100 miljoonan lähelle yltävistä luvuista kertaakaan. Eikä varsinkaan siinä "tausta-artikkelissa", johon mekin viittasimme edellä 21.5.18. Mistä opinnäytetyön tekijä on tuollaisen luvun tai arvion saanut?

"Tuuli" tulee kyllä epäillyksi lähteenä, josta luku on temmattu, jo tuon ilmaisun kautta: miksei sanottu noin ja joku luku? Tai vaikka joku haarukka, siihenkin?

Kottilan ja Nurron artikkelisssa sanottiin kyllä näin (lihav. HJ) ...

Lainaus
Suomi vie luomuelintarvikkeita arviolta 10-15 miljoonalla eurolla vuosittain [..]

... eikä puhuttu raaka-aineista.
« Viimeksi muokattu: 08.06.18 - klo:18:00 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #187 : 09.06.18 - klo:06:09 »

Ei siinä auttanut muu kuin (sähköpostitse) kysyä:

***

Osto ja logistiikka

Nettiehdessänne oli väite artikkelissa "Luomu kompastuu heikkoon logistiikkaan":

"Suomesta viedään luomuraaka-aineita vain 10-15 miljoonalla eurolla. Siitä suurimman osan muodostaa kaura. Lopputuotteita viedään huomattavasti enemmän, mutta niiden viennin arvo jää alle sadan miljoonan euron."

Mistä tuo tieto on peräisin? Missään muualla ei luomuviennin ole väitetty lähenevän arvoltaan 100 miljoonaa. Esim. Pro Luomun kirjoittajat arvioivat luomuelintarvikkeiden viennin olevan tuo noin 10-15 miljoonaa. Ei siis luomuraaka-aineiden viennin.

Kunnioittavasti [jne.]
« Viimeksi muokattu: 10.06.18 - klo:06:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9705



Profiili Sähköposti
« Vastaus #188 : 09.06.18 - klo:17:19 »

Hiukan outo juttu.

Minua informoitiin (Jarrumies sähköpostitse), missä tämä alkuperäinen tutkimuseloste on:

https://media.haaga-helia.fi/tiedotteet/press-room-releases/tutkimus-logistiikka-luomun-suoramyynnin-esteena.html?ep_category=Koulutus&p85=35

Siellä puhutaan suoramyynnistä eikä viennistä lainkaan. Oliko tuo ihmettelelemäni väite laisinkaan ko. opinnäytetyössä? Vai tullut tuohon artikkeliin muuten, muualta. Mutta eiköhän se tuolla tiedustelullani selviä.
« Viimeksi muokattu: 09.06.18 - klo:17:42 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Jarrumies
Konkari
*****
Viestejä: 597


Profiili
« Vastaus #189 : 09.06.18 - klo:18:45 »

Haaga-Helian tiedotteessa 5.6.2018 mainitaan tutkimuksen nimi:
"luomutuotteiden suoramyynnin kehittäminen ravintoloihin"

Lainaus
Tutkimus: Logistiikka luomun suoramyynnin esteenä

ti 5. kesäkuuta 2018 13.27.00

Kasvavan kysynnän vuoksi luomutuotanto lisääntyy, joten myös luomutuotteiden suoramyynnistä tulee entistä kannattavampaa. Tuottajien entistä paremmalla yhteistyöllä voitaisiin tuotteet toimittaa suoraan ravintoloille, jolloin toiminta on vieläkin taloudellisempaa ja ekologisempaa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa tehdyn luomutuotteiden suoramyynnin kehittäminen ravintoloihin -tutkimuksen tuloksissa korostui alan eri toimijoiden yhteistyön puute.

Tutkimus löytyykin kokoteksinä täältä:
https://media.haaga-helia.fi/tiedotteet/press-room-releases/tutkimus-logistiikka-luomun-suoramyynnin-esteena.html?ep_category=Koulutus&p85=35

Siinä tekijänä mainitaan vain Jasmin Määttä. Jaakko Nuutila on työn ohjaaja.

Tutkimuksessa ei ole mitään mainittuun "alle sadan miljoonan" vientilukuja ja ylipäänsä viennistä ei puhuta juuri mitään.
tallennettu
Sivuja: 1 ... 11 12 [13]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!