Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.12.18 - klo:21:10 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomun vienti ja tuonti  (Luettu 36289 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #150 : 03.10.17 - klo:15:20 »

Päätin noista ko. uutisen toisinnoista kommentoida kristillisdemokraattien Kd-lehteen. Ellei muusta syystä niin siitä, että siellä oli ainoastaan mahdolista kommentoida. Ei sielläkään kyllä suoraan tähän uutiseen ...

Elintarvikeyritykset luottavat luomun imuun

... mutta toista kautta. Tässä kommenttini:

***

Julkaisitte uutisenanne Pro Luomun tiedotteen lähes sellaisenaan otsikolla "Elintarvikeyritykset luottavat luomun imuun". Nyt tuossa mainitussa tutkimuksessa mileipiteitä ei kuitenkaan oltu kysytty elintarvikeyrityksiltä yleensä vaan nimenomaaan luomuelintarvikkeita tuottavilta yrityksiltä. Kun ne jo olivat asiaan ryhtyneet, tulos on hyvin yllätyksetön. Vähän samantapainen kuin vaikkapa otsikko "Vatikaanin asukkaat luottavat paaviin".

Tässä tiedotteessa oli kyse eräänlaisesta "vedätyksestä", joka kohdistui tällä kertaa luultavasti poliittisiin päättäjiin. Tanskan malliin vedoten haettiin asiaan lisää tukea eli lue: lisää rahaa.

Näkymissä vedottiin ennenkaikkea vientimahdolisuuksiin. Muttta mitkä ovat realistisesti faktat siinä?

Pro Luomun oma arvio luomuviennistä on  10 miljoonaa, joka  on saatu julkaisusta Luomu Suomessa 2015, sivu 16. Julkaisussa Luomu Suomessa 2016 ei vastaavassa kohdassa annettu mitään lukuarviota. Eikä myöskään tuossa uusimmassa Pro Luomun raportissa. Uskallan olettaa, ettei vienti ollut ainakaan kasvanut! Koko elintarvikeviennin arvo tammi-joulukuussa 2015 oli ulkomaankauppatilastojen mukaan 1 327,9 miljoonaa euroa. Luomuviennin osuus siis alle 0,8%. Siinä siis "luomun vetovoima vientimarkkinoilla".

Tanska pärjää siinä - kuten muutenkin elintarvikkeiden viennistä, Sielläkin luomun viennin osuus on noin prosentin luokkkaa kokonaisuudesta. Mitä mahdolisuuksia meillä on kilpailla Tanskan kanssa? Edes tässä enemmän tai vähemmän mielikuvaruoan markkkinoinissa?

Olemme ihmetelleet outoa konsensusta luomun suhteen puolueiden parissa. Tuon uutisen mukisematon julkaiseminen valitettavasti näyttää viittaavan siihen, etteivät kristillisdemokraatitkaan siitä uskalla poiketa. Vaikka luomuviljelystä ei ole mitään hyötyä Suomelle. Eikä varsinkaan maailman köyhille nälkäisille, jota asiaa ja ongelmaa puolueenne on muutoin pitänyt kiitettävästi esillä.

(HJ ja nettisoitekin. Klo 1530 sieltä "Viesti lähetettiin onnistuneesti. Kiitos!")


PS. 22.10.17: Tuo myös ilmestyi (vähäm lyhennettynä, jotta mahtui merkkirajaan) lehdessä 20.10.17. Kiitos sinne.
« Viimeksi muokattu: 26.11.17 - klo:08:07 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #151 : 16.10.17 - klo:08:26 »

Tällaisen sivulauseen voi näköjään ihan "rankaisematta" kirjoittaa minne tahansa:

Lainaus
[...] ja ruoan viennissä puhtaan ruoan ja siten myös luomun merkitys korostuu.
(lihav. HJ)

Vaikka tuosta (lihavoiduista) ei ole mitään näyttöä. Puhtaudesta on tavallaan kyse: tuo on puhdas vale.

« Viimeksi muokattu: 16.10.17 - klo:08:32 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #152 : 18.10.17 - klo:08:41 »

Luomusatotilastoja, ennusteitakaan, ei siis ole tullut, eikä luultavasti heti tulekaan. Muta pinta-alasta uskaltaa arvioida, että luomukauran osuus jäänee yhä noin 5 prosenttiiin, siinä 50 miljoonaan kiloon noin miljardin kilon kokonaiskaurasadosta. Niinpä noista tiedoista voidaan jo nähdä, että visiot luomukaurasta viennin veturina ovat taas kärsimässä mahalaskun. Vaikka se pylväs kaaviossa näyttäisi vaikuttavaltakin. Vaikka uutinen yrittää saada tuon kuulostamaan menestykseltä.

Koska luomukaura on niin keskeisessä osassa luomuviennissä, emme tule siitä kuulemaan mitään uusia lukuja tänäkään vuonna. Se on edelleen arvoltaan se noin 10 miljoonaa euroa.

Tässä ei puhuta erikseen luomukaurasta ...

Puinteja runnotaan väkisin eteenpäin - kuudesosa vielä pellossa

Lainaus
Puimatta olisi silloin ehkä 600 miljoonaa kiloa, eniten kauraa, mutta myös ohraa ja vehnää kumpaakin 160–180 miljoonaa kiloa.

Jos puinnit eivät enää suju, kauraa riittää ainakin kilomääräisesti kotimaan tarpeisiin, mutta ei juurikaan vientiin. [...]


... mutta pelkäänpa/aavistanpa, että se koskee myös sitä. Jos vielä tämäkin koskee ...

Lainaus
Laatuasiat voivat muuttaa tilannetta vielä heikommaksi. Vyrrin yhteyshenkilöt kertoivat jo tähkäidännästä, mustuneista jyvistä ja nopeasti kohoavista don-arvoista sekä heikoista vehnien sakoluvuista.

... niin tuo luomukauran vienti voi kokea tuon mahalaskun. Ja koska kaura on niin keskeisessä osassa Suomen luomuviennissä, niin myös koko luomuvientikin. Joka voi tuosta aiemmasta 10 miljoonasta jopa laskea.

Jos nyt tämän verran minulle sallitaan mennä asioiden edelle.  Iskee silmää
« Viimeksi muokattu: 23.10.17 - klo:00:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #153 : 21.10.17 - klo:08:28 »

Viljasadon laadusta on nyt ilmestynyt Eviran vuosittainen selvitys. Myös luomusadon osalta.

Tuon pohjalta ei vielä pysty arvioimaan, paljonko sitä vientikelpoista luomukauraa tuli. Kun määristä ei vielä ole tietoja julkaistu. Mutta eiköhän joku asiantuntija kohta tuota arvioi?
« Viimeksi muokattu: 21.10.17 - klo:08:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #154 : 22.10.17 - klo:10:01 »

Yritin nyt "urakalla", eri tavoin löytää tuoreempaa arviota tästä. Mutta kyllä se nyt niin näyttää olevan, että meillä on saatavissa vain tämä Pro Luomun arvio vuodelta 2015:

Lainaus
Suomesta viedään luomutuotteita arviolta kymmenellä
miljoonalla eurolla vuosittain.

Siis tilanteesta noin 2 vuotta sitten. Hukan harmillisesti tuo 10 miljoonan luku jäi KD-lehden tiivistyksessä jutustani pois. Mutta 0,8% osuustieto tuli mukaan. Kuten myös huomio, että Luomu Suomessa 2016 -koosteessa ei mitään lukua ollut.

Edelleenkin ihmettelen, ettei tuollaista tuoreempaa lukua ole. Jos luomuviennin hyvistä näkymistä kuitenkin uskalletaan usein tai ainakin silloin tällöin kertoa? Viimeksi alle kuukausi sitten eli 30.9.17 Pro Luomu tiedotteessaan puhui "luomun vetovoimasta vientimarkkinoilla". Ja monella muulla tavoin väitti luomuviennillä olevan suuria tulevaisuuden toiveita.

Mutta eiköhän se ole kohta ihan pakko kertoa? Viimeistään sitten kun luomukauran 2017 sato, ja vientikelpoinen sato, kohta varmistuu? Ellei kerrota, kansanedustaja, kysy sitä!
« Viimeksi muokattu: 23.10.17 - klo:00:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #155 : 27.10.17 - klo:07:05 »

Nappaan tästä uutisesta vain nämä tiedot:

https://studio.kauppalehti.fi/nordea-syketta-talouteen/yrittajan-pulssi-luomu-puree-mehubisneksessa

Lainaus
Suomessa viljellään 50 hehtaaria luomuomenaa. Se vastaa hieman yli 71 jalkapallokenttää, eli silmänkantamattomiin hedelmiä notkuvia puita. Jyri Kähösen ja yrityskumppaneiden tarpeisiin 50 hehtaaria ei kuitenkaan riitä.
– Käytimme ensimmäisen vuoden aikana kaiken luomuomenan, mitä Suomesta saimme. Sen jälkeen olemme suunnanneet katseemme Viroon ja Saksaan, joista raaka-ainetta löytyy lisää.

Luomu Suomessa 2016 -kooste puhui vielä 58 hehtaarista, mutta tuo voi olla pyöristyskysynys. Joka tapauksessa luomun kotimaisuusaste ei taida tuosta toimeliaisuudesta kovin paljon nousta.
« Viimeksi muokattu: 27.10.17 - klo:07:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #156 : 30.10.17 - klo:06:56 »

Tähän asti "etiäiseni" on siis ollut  aika oikea:

MT selvitti: Leipävehnästä tulossa pula – tuontia tarvitaan talvella

Lainaus
Tavanomaista ruista ja suurimokauraa on saatavilla käyttöömme kotimaasta tämän satokauden osalta", sanoo viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi Fazer Myllystä.

Mahdollista luomuviljan tuontia Fazer Mylly ei poissulje.

"Luomuviljaa ei ole ollut viime vuosina riittävästi toimijoiden tarpeisiin Suomessa, eikä ole tänäkään satokautena."

Kun tuohon toimijoiden käyttöön Suomessa lasketaan teollisuuden käyttö, josta sitten se luomuvilja eli suurelta osalta luomukaura, maailmalle pääosin lähtee, niin ..

Ei tuo välttämättä merkitse luomukauran viennin romahdusta - onhan se yleensä Eestistä tullut luomukaura ennenkin jatkanut matkaansa - mutta mitään spurttia ylöspäin ei siinä ole odotettavissa, luulen vahvasti.
« Viimeksi muokattu: 30.10.17 - klo:17:24 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #157 : 09.11.17 - klo:11:22 »

Osmo Rauhala yrittää esittää asioiden olevan näin:


Vähän, mutta hyvää


Lainaus
Varsinkin Suomessa tehomaatalous kuluttaa paljon energiaa, meillä saadaan Euroopan huonoin sato tonnilla keinolannoitetta. Teollisesti viljellyn ruuan päästöjalanjälkeä on täällä vaikea saada pieneksi, mutta meillä menestyvät puhtaat ja vähäpäästöiset luomutuotteet. Luomuviljelyssä saamme sidottua myös hyvin hiiltä maahan. Hiiltä pitäisi kierrättää, jotta ilmaston muutos pysähtyisi.

Suomen tuotanto-olosuhteet ja ruokamarkkinat kohtaavat kerrankin, ja meidän pitäisi keskittyä vahvuuksiimme. Bulkkiviljely ei tässä ilmastossa ole tehokasta ja siksi meidän ei esimerkiksi kannattaisi tukea kiistanalaisen rikkamyrkyn glyfosaatin käytön jatkamista sekä geenituotteiden hyväksymistä EU:ssa.

Mutta:

- luomusadot Suomessa ovat myös varmaankin Euroopan huonoimpia. Onko se hyvää, on kistanalaista, mutta paikkansa pitää, että vähän sitä saadaan
- ruokamarkkinatkaan eivät kohtaa: sitä ei saada erityisen hyvin kaupaksikaan
- siitäkin vähästä juuri luomussa viety tavara on pääosin juuri sitä "bulkkia"
« Viimeksi muokattu: 09.11.17 - klo:11:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #158 : 24.11.17 - klo:06:43 »

Tähän asti "etiäiseni" on siis ollut  aika oikea:

MT selvitti: Leipävehnästä tulossa pula – tuontia tarvitaan talvella

Lainaus
Tavanomaista ruista ja suurimokauraa on saatavilla käyttöömme kotimaasta tämän satokauden osalta", sanoo viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi Fazer Myllystä.

Mahdollista luomuviljan tuontia Fazer Mylly ei poissulje.

"Luomuviljaa ei ole ollut viime vuosina riittävästi toimijoiden tarpeisiin Suomessa, eikä ole tänäkään satokautena."

Kun tuohon toimijoiden käyttöön Suomessa lasketaan teollisuuden käyttö, josta sitten se luomuvilja eli suurelta osalta luomukaura, maailmalle pääosin lähtee, niin ..

Ei tuo välttämättä merkitse luomukauran viennin romahdusta - onhan se yleensä Eestistä tullut luomukaura ennenkin jatkanut matkaansa - mutta mitään spurttia ylöspäin ei siinä ole odotettavissa, luulen vahvasti.

Nyt kun luomusatotilaston ennakkotiedot ovat ilmestyneet ...

http://stat.luke.fi/luomusato-2017-ennakko_fi

... niin huomaan, ettei "etiäisiin" kannata luottaa. Huomaan sen kahdella tavalla. Luomukauran keskimääräinen hehtaarisato nousi. Ei toki lähellekään tavanomaisen kauran satoja (3700 kg), mutta kuitenkin 2 340 kiloon, viime vuoden alle 2000 kilon tasosta. Mutta aika yllättävästi sitten - edellä esitettyjen innostuspuheenvuorojen valossa - sen viljelyala oli kuitenkin hiukan pienentynyt.

Lopputuloksena kuitenkin kokonaissato oli kasvanut viime vuodesta 13%, yhteensä 54,1 miljoonaan kiloon.

Mitä tuo merkitsee luomuviennille? Vieläkin on vaikea sanoa, koska oikein täsmällistä tietoa vientikelpoisen luomukauran osuudesta ei ole. Mutta siinä etiäisessäni, ettei luomuviennissä mitään rajua hyppäystä ylöspäin tapahdu, yhä pysyn.
« Viimeksi muokattu: 24.11.17 - klo:09:01 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #159 : 25.11.17 - klo:07:37 »

Ei vieläkään ole selvää arviota vientkelpoisen luomukauran osuudesta, mutta jos tämä tässä laatuseurantauutisessa oleva tieto ....

Lainaus
DON-hometoksiinit heikentävät kaurasadon laatua, koska noin kolmannes tutkituista näytteistä ylittää pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon 1750 µg/kg, joka on elintarvikekauralle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo.

... koskee myös luomukauraa, niin noin kolmannes siitä hyvästä sadosta on ainakin poissa pelistä, ei ole vietävissä. Eikä kotimarkkinoillakaan ihmisille syötettävissä. Mutta muitakin asioita siinä vientikelpoisuudessa katsotaan.
« Viimeksi muokattu: 25.11.17 - klo:08:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #160 : 25.11.17 - klo:08:40 »

Miten muuten Evira saattoi elokuussa näin raskaasti erehtyä:

Nyt se tieto tuli (Pro Luomu):

Hyvä menekki ja parempi kannattavuus kasvattavat luomukauran viljelyä

Lainaus
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennakkotietojen mukaan luomukaura-ala yltää tänä vuonna uuteen ennätykseen. Luomukauran viljelty peltoala on arvion mukaan 32 500 hehtaaria. Luomukauran peltoala on kasvanut viime vuodesta 13 % ja vuodesta 2010 lähes kaksinkertaistunut. Luomukaura innostaa viljelijöitä hyvän menekin ja paremman kannattavuuden takia.

Toteutunut viljelyala Luken luomusatotilaston (ennakko 2017) mukaan oli kuitenkin vain noin 23 200 hehtaaria. Ja ko. ala pienentyi vuodesta 2016! Sen vuoden 25 300 hehtaarista, laskua siis 8%. Arvion virhe siis yhteensä lähes 30%, ja ennenkaikkea sen suunta väärä.

Syntyy jopa epäilys, että osa kypsymisessään myöhästyneestä ja peltoon kynnetystä luomukaurasta olisi jälkikäteen luokiteltu lepovuorossa olevaksi peltoalaksi?! Eikä siis tullut lainkaan mukaan luomusatotilastoihin?


26.11.17: jälkimiete: Tuon epäilemäni ei välttämättä ole täytynyt tapahtua mitenkään tietoisena vääristelynä vaan esimerksi siten, ettei täysin epäonnistuneen luomusadon alalle ole kyselylomakkeessa muutakaan sopivaa paikkaa?
« Viimeksi muokattu: 26.11.17 - klo:08:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #161 : 30.12.17 - klo:13:33 »


Mitään uusia lukuja ei ole saatu, mutta Pro Luomun toimintasuunnitelmassa vuodelle 2018 oli tilannekatsauskohdassa tällainen sanallinen luonnehdinta:

Lainaus
Pinta-alan kasvusta huolimatta erityisesti lihassa ja
kasviksissa tuotannon vähäisyys rajoittaa myynnin kasvua. Samoin luomukauran saatavuus rajoittaa vientiä.

Eiköhän siinä ole kerrottu tai ennustettu, ettei luomuvienti kasva. Taidettiin tuossa oikeastaan myös kertoa, että tuonnin osuus luomumyynnissä jäänee myös ennalleen, ei luultavasti vähene.
« Viimeksi muokattu: 30.12.17 - klo:13:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #162 : 12.01.18 - klo:05:20 »

Ei vieläkään ole selvää arviota vientkelpoisen luomukauran osuudesta, mutta jos tämä tässä laatuseurantauutisessa oleva tieto ....

Lainaus
DON-hometoksiinit heikentävät kaurasadon laatua, koska noin kolmannes tutkituista näytteistä ylittää pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon 1750 µg/kg, joka on elintarvikekauralle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo.

... koskee myös luomukauraa, niin noin kolmannes siitä hyvästä sadosta on ainakin poissa pelistä, ei ole vietävissä. Eikä kotimarkkinoillakaan ihmisille syötettävissä. Mutta muitakin asioita siinä vientikelpoisuudessa katsotaan.

Pro Luomun sivuilta esitys LUOMUREHUN RIITTÄVYYS (Kirsi Niemelä, Hankkija) pdf-tiedostona:

http://proluomu.fi/wp-content/uploads/sites/3/2018/01/Luomurehun-riittavyys-1.pdf

Sieltä tiedot:

Lainaus
KAURA

• Luomukauroissa keskimäärin vähän enemmän toksiinia verrattuna
tavanomaisiin ja luomuihin yhteensä. 
– 65 % (70%) elintarvikelaatua ja reilu 11 % (6%) tutkituista yli rehurajan
Hankkijan analysoinneissa
– Myös luomuissa sekä hyviä, että huonoja alueita
– Pohjois-Savo, Kymenlaakso, Päijät-Häme

• Tyypilliseen vuoteen verrattuna tämä vuosi vähän huonompi
- Myllykauraa tavanomaisen vuoden määrissä
- Oma rehutuotanto turvattu

Eli selventävästi tuon toistaen: se ainakin noin kolmannes luomukaurasadosta pois pelistä eikä käytettävissä vientiin, joka ei siis kasva, koska nettosato on sama tai hiukan huonompi kuin ennen.

Joudutaanko rehuluomukauraa jopa tuomaan? Tuon mukaan ei. Se optio on tietysti olemassa, että tuodaan sitä myöhemmin vientiin lähtevää luomukauraa.

Luomuvienti ei siis kasva. Ainakaan luomukauran osalta. Mutta Pro Luomu kääntääkin katseet jo toisaalle, kun se kuitenkin rohkeasti tai toiveikkaasti twiitttaa:

Lainaus
#Luomu´n vienti vetää ja siksi Finnamyl etsii uusia luomu'#peruna´ntuottajia. Infotilaisuus Kokemäellä 24.1
« Viimeksi muokattu: 12.01.18 - klo:09:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #163 : 22.01.18 - klo:06:11 »

Otetaanpa taas Ruotsi vertailukohdaksi:

Ökad ekoexport kräver större lokal närvaro

Lainaus
Från en låg nivå ökar exporten av svenska ekologiska livsmedel, visar en färsk rapport från konsultföretaget Macklean.

Det totala värdet beräknas till 1,2 miljarder kronor vilket motsvarar 2,4 procent av Sveriges totala livsmedelsexport som 2016 uppgick till 47,6 miljarder kronor. Andelen kan jämföras med att ekologiska livsmedel har 9 procent av hemmamarknaden. Fisk och skaldjur, som huvudsakligen vidareexporteras från Norge, ingår inte i statistiken.

Ensi silmäyksellä vientimäärä vaikuttaa varsin suurelta, euroiksikin muutettuna (so. n. 120 miljoonaa). Eikö siis Suomellakin pitäisi olla mahdollisuus suuresti kasvattaa nykyisin minimaalista luommuvientiään (viimeisin tieto: n  10  miljoonaa euroa)?

Mutta jo tuostakin voi lukea, miten luomun osuus viennistä on paljon pienempi kuin kotimaisesta kulutuksesta. Ja oikea vertailukohta olisi tietystikin luomun osuus peltoalasta,  joka siellä lienee nyt n. 15% tai jopa yli. Siihen nähden erityisesti tuo 2,4% vaikuttaa varsin pieneltä luvulta.

Lisäksi olen toisaalta lukenut, että eräs tärkeä Ruotsin luomuvientitavara on luomukahvi. Kyllä, on tuo oikein kirjoitettu, siis luomukahvi. Tässä olikin se lähde (lihav. HJ):

http://organicsweden.se/export-av-eko-en-vaxande-miljardmarknad/

Lainaus
De kategorier av livsmedel som främst exporteras från Sverige är kaffe, spannmål och bröd, bär och sylt, övrig dryck samt barnmat.

Ruotsin luomutuonnista ei ole ihan tuoreita lukuja, mutta se on noin puolet tai yli luomun kulutuksesta, eli todellla reippaasti enemmän kuin tuo luomuvienti. Pro Luomun pari vuotta sitten antaman tiedon mukaan:

Lainaus
Ruotsin luomumarkkinat ovat nyt 15,5 miljardin kruunun eli noin 1,66 miljardin euron suuruiset. Luomun markkinaosuus on 5,6 prosenttia Ruotsin elintarvikemarkkinoista.

Sitä lukua kun arvioi vähän ylöspäin ja jakaa noin kahdella, niin näkee, miten siihen nähden tuo kasvanutkin luomuvienti on silti yhä merkityksetöntä.
« Viimeksi muokattu: 22.01.18 - klo:07:01 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10743Profiili Sähköposti
« Vastaus #164 : 30.01.18 - klo:06:08 »

Pro Luomu ei ole vielä hehkuttanut Ruotsin luomukulutusta pääsivustollaan, mutta on sen jo tuonut esiin Facebookissa. Ekoweb on nyt tuonut yhteenvedossaan esille tällaiset luvut. Luomun kokonaiskulutus oli 27,9 miljardia kruunua, josta:

- vähittäismyynti 16,4 mrd
- Systembolaget 5,2 mrd
- ruokapalvelut 5,1 mrd

Tuohon kokonaisuuteen sitten nuolet yhteenvedossa viittaavat, kun kerrotaan, että:

- luomuvienti oli 1,2 mrd
- luomutuonti 10-12 mrd

Ei selvinnyt tarkemmin, miten tuo tuonti jyvittää noiden kolmen ylläolevan käyttötavan kesken, muuta siinä oli maininta "varav 5-6 mdr  kan produceras  i Sverige", joka voisi viitata käänteisesti mm. luomuviineihin, joita ei voi. Mutta muistettava on, että Systembolaget myy siellä myös käytännössä kaiken kotimaisen luomuoluenkin ja -siiderin. Ruokapalvelujen hinnan voisi kuvitella koostuvan pitkälle kotimaisista palkoista? Mihin lienee laskettu kuntien luomukulutus?
« Viimeksi muokattu: 30.01.18 - klo:11:26 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 15
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!