Author Topic: Akateeminen luomuala - tunnustuksellista maataloustutkimusta Suomessa  (Read 91895 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Mikkelin ammattikorkeakoulu sitten keskittyy tällaisen valistuksen jakamiseen:

Luomu Road Show tuo luomuelintarviketietoa 15 kaupunkiin

Tällaistakin lisärahoitusta siis luomuasialle on:

Quote
Viesti luomusta oikein -hanketta toteuttaa Mikkelin ammattikorkeakoulu ja rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeen kokonaiskesto on 2,5 vuotta, ajalla 1.1.2015–30.6.2017.

Liittyyköhän hankkeeseen jotain tutkimusta, vai katsotaanko, että olennainen tästä jo tiedetään, ja nyt se täytyy vain näille opettaa:

Quote
Ammattikeittiöissä ja kaupan alalla haasteena ovat puutteelliset tiedot siitä, mitä luomun käyttäminen ja käytöstä kertominen keittiöissä ja kaupassa vaatii.
« Last Edit: 25.09.15 - klo:07:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Ei Luomuinstuuttikaan tunne itseään mitenkään vaivautuneeksi kaksoisroolistaan tutkimuslaitoksena ja myynninedistäjänä:

Luomuviikko näkyy ja maistuu Etelä-Savossa 28.9.–4.10.2015

Quote
Lisätietoja Luomuviikosta:

Heli Peltola, Luomuinstituutti, heli.peltola@helsinki.fi, p. 044 590 6834 ja
Krista Manninen, Mikkelin ammattikorkeakoulu, krista.manninen@edu.mamk.fi, p. 050 918 3184
(lihav. HJ)
« Last Edit: 26.09.15 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Tuohon edellä mainittuun luomun edistämisprojektiin Kiinassa - vaikkei sitä siinä erikseen mainitakaan - liittyy tämäkin artikkeli Suomenmaassa:

Luomu kiinnostaa eliittiä Kiinassa

Vaikka siinä tulee jo otsikossa esille, että luomu - kaksin-kolminkertaisine hintoineen - on vain varakkaan yläluokan itsensäkorostamisilmiö, silti artikkeli näkee vain hyvää luomussa ja pahaa Vihreässä vallankumouksessa.

Artikkelin tietojen antaja on sama "Kiinan luomutuotantoon perehtynyt projektiasiantuntija" Sinikka Mynttinen Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksesta, jonka esitysdioista on edellä 9.9.15 jo ollut puhetta. Ja sisältökin on sama. Kritiikkimmekin on tietysti sama.

Mikä lienee artikkelin tarkoitus? Pohjustetaanko sillä lisärahaa ko. hankkeelle? Tai  kokonaan uutta luomuviennin projektia?
« Last Edit: 28.09.15 - klo:07:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Joka tapauksessa lähetin tämän kommentin Suomenmaan ko. uutiseen:

***

Kun Kiinassa on maailman viljelyalasta vain 10%, mutta väestöstä 20%, osoittaa tuon "eliitiin" luomuinnostus äärimmäistä piittaamattomuutta. Kiinan ei ole syytä käyttää hiukkaakaan rajallisesta alueestaan tuottamattomaan luomuviljelyyn.

Piittamattomutta ja itsekkyyttä edustaa myös se Suomen yhteistyöprojekti, jossa yritetään edistää luomuviljelyä Kiinan Hunanin maakunnassa. Siinä viedään lopulta nälkää Kiinaan, kun yritetään auttaa tätä "eliittiä" apinoimaan lännen muotihullutuksiä. Tässä hankkeessa Sinikka Mynttinen on mukana. Ilmeisen ylpeänä, vaikka hänen pitäisi oikeastaan hävetä.

Tuo Vihreän vallankumouksen maineen mustaaminen on täysin kohtuutonta. Kyse on tavanomaisesta viljelystä, jota vallan mainiosti pystytään harjoittamaan aiheuttamatta maaperän heikentymistä ja vesistöjen saastumista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Tässä meillä on konkreettinen ehdotus:

Suomi vie nälkää Kiinaan. Ja ehkä Afrikkaankin?
Luomuviljelyn edistämisprojekti Kiinassa ei ole hyvä idea. Se pitää keskeyttää.


Kiinan osalta tuo täytyisi tehdä jo inhimillisin perustein.

Vastaavat projektit Venäjällä täytyisi keskeyttää kaupallisin perustein: mitä järkeä on Suomen eri tavoin tukea luomuvientiä, jos sitten Mikkelissä sahataan sitä oksaa, jolla istutaan? Tai tarkemmin: mille jotkut toiset ovat aikoneet istua? (Vaikkei asia juuri nyt, tässä poliittisessa tilanteessa, nin ajankohtainen olekaan.)

Vedota voisi asiassa näiden eri laitosten toimenkuvaankin: niille ei käsittääkseni ole annettu tehtäväksi edistää luomuasiaa Suomen ulkopuolella?

« Last Edit: 28.09.15 - klo:12:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Mitä enemmän tuota projektia mietin, sitä enemmän minulla "keittää". Kuka [itsesensuroitu sana] tuollaisen päätöksen on tehnyt?   Mikä on tuon projektin rahoitus? Saavatko nämä julkisilla varoilla kustannetut laitokset sitten käyttää vapaasti rahojaan "kiinnostaviin" aiheisiin? Perustutkimuksestahan tässä ei ole kyse, jos sitä vastaväitettä joku mahdollinen lukija miettii.

PS. noin tunti myöhemmin. Vaikka olen perusluonteeltaani niin peräti ujo, niin keräsin rohkeuteni, ja kysyin! ;)
« Last Edit: 29.09.15 - klo:11:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Mitähän tässä on tapahtumassa (MMM):

Alueellistamisen koordinaatioryhmä puolsi Luken toimipaikkasuunnitelmaa

Ja siinä tässä:

Quote
[...]Tarkistetussa suunnitelmassa esimerkiksi Luke sitoutuu myös jatkossa Mikkelin yliopistokeskuksessa toimivan Luken ja Helsingin yliopiston yhteisen Luomuinstituutin toimintaan. Yhteistyöllä varmistetaan luomututkimuksen jatkuminen ja kehittäminen. Luken tutkijoita sijoittuu Luomuinstituutin tiloihin.[...]

Olisiko kaavailuja, että Luomuinstituutti kuitenkin yhdistettäisiin Lukeen, alistettaisiin sille?

Joku muukin on huomannut epäsuhdan, että tuota kuitenkin pikku asiaa tutkitaan ihan omassa organisaatiossaan, kun kaikkea muuta maataloustutkimusta varten on yhteinen jättiorganisaatio, Luke?
« Last Edit: 14.12.15 - klo:11:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Tästä Eduskunnan budjettikeskustelusta 17.12.15 tulikin sitten vastaus tuohon ihmettelyyni:

Quote
17.37 Satu Taavitsainen sd (vastauspuheenvuoro)
[...]
Samaten meillä tuodaan paljon luomuelintarvikkeita, eli kaupoissa myynnissä olevista luomuelintarvikkeista vain 60 prosenttia on kotimaisia. Näitä edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamista ja haasteiden ratkaisemista tukemaan Suomeen perustettiin vuoden 2012 lopussa Luomuinstituutti, ja sen koordinaatioyksikkö sijaitsee Mikkelissä. Kysyn ministeriltä, miksi budjetissa ei ole rahaa Luomuinstituutin toimintaan?

Quote
18.02 Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
[...]
Edustaja Taavitsainen puhui luomusta. Se on erittäin tärkeä ja yksi kehityssuunta meidän maataloudessa, kasvava ala, ja sitä pyritään edistämään. Nyt tässä Luonnonvarakeskuksen toimipaikkaverkkouudistuksessa vielä viime vaiheessa halusin varmistaa sen, että Mikkeli tulee säilymään luomututkimuksen keskittymänä ja Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017. Eli Mikkelissä luomututkimus jatkuu.

"Luke ottaa Luomuinstituutista vetovastuun vuonna 2017". Suomeksi: sellainen oli Suomen Luomuinstituutti 2013-2016. Tai oikeastaan 2013-2015, koska omaa budjettia sille ei siis tule ensi vuodeksikaan.
« Last Edit: 18.12.15 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Mutta yhä siis Luomuinstituutti jatkaa. Tämän sen tapahtuman ....

Hyvä ruoka kutsuu

... erottaminen myynninedistämistapahtumasta on vaikeaa ellei mahdotonta. Ihan sitä myöten, että viimeisenä ohjelmanumerona kerrotaan olevan:

Quote
18.00 Tapahtuma päättyy
Avajaisviikkoa viettävässä Tuorepuodissa, joka sijaitsee viereisessä liiketilassa, voi tehdä ostoksia klo 19.00 saakka.

Luomun maun (varmaankin) ylivoimaisuudesta todistaa veli Nuutila:

Quote
12.30 Mikä hyvässä ruoassa maksaa?
Keittiömestari, Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila syö luomua. Hän tietää mikä hyvässä ruoassa maksaa.

Aivan varmoja voimme olla, ettei (luomu)hinnan muodostumisen tekijänä mainita typeristä säännöistä johtuvaa tehottomuutta.

Kun kerrotaan, että ...

Quote
Tapahtuman järjestää Luomuinstituutin jalkauttaminen -hanke

... niin kuultavasti ja toivottavasti ( ;D) tuon hankeen nimen voi tulkita siten, että näin Luomuinstituutti lähtee Suomesta kävelemaan!
« Last Edit: 19.01.16 - klo:10:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Suomen Maataloustieteellinen Seura järjesti 12.-13.1.2016

Maataloustieteen päivät 2016

Luomukin oli mukana pienellä, itse asiassa hyvin pienellä osuudella, jos katsoo koko massiivista ohjelmaa:

Quote
Monivaikutteinen luomu

Ideaali suomalaisen ruokaketjun malli, joka mahdollistaa hallituksen luonnonmukaisen tuotannon tavoitteiden saavuttamisen,
Jaakko Nuutila, Luke

Ruokakaupan markkinaeetos: miten luomua myydään?
Minna Mikkola, HY

Vertailu luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon koostumuseroista: meta-analyysi,
Tuomo Kokkonen, HY

Metsien keruutuotteiden luomustatus kannattaa hyödyntää,
Birgitta Partanen, Ruralia HY

Abstraktit eli lyhennelmät esityksistä ovat sivuilla ladattavissa.

Pikku huomio tuosta: "Jaakko Nuutila, Luke".
« Last Edit: 10.02.16 - klo:16:15 by Heikki Jokipii »

Ville Aarnikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 144
    • View Profile
    • Email
Oli siellä muitakin, poiminta sivulta 44:

Quote
Pitkäaikaisessa tutkimuksessa luomuviljely vähensi typpikuormitusta

Riitta Lemola1, Elise Ketoja2, Eila Turtola2
1Luonnonvarat ja biotuotanto, Luonnonvarakeskus, Jokioinen, FINLAND 2Luonnonvarakeskus, Jokioinen, FINLAND

TIIVISTELMÄ
Luomuviljelyn vaikutusta ravinnekuormitukseen ryhdyttiin tutkimaan suorien mittausten avulla vuonna 1997 Luonnonvarakeskuksen hietamaan huuhtoutumiskentällä Toholammilla. Kentälle perustettiin neljä erilaista 4-vuotista kotieläintilan viljelykiertoa, joista kolme oli eri tavoin lannoitettua luomukiertoa ja yksi tavanomainen viljelykierto. Vuonna 2001 viljelykiertoja muutettiin niin, että lannoittamattomasta viljelykierrosta tuli luomukasvinviljelytilan kierto (A) ja turkiseläinlantaa saanut luomukierto muutettiin tavanomaisen kasvinviljelytilan viljelykierroksi (C). Karjanlantaa saaneet luomun (B) ja tavanomaisen (D) kotieläintilan kierrot pysyivät lähes muuttumattomina. Viljelykasvit pidettiin mahdollisimman samanlaisina vertailtavissa viljelykierroissa.

Luomukasvinviljelytilan viljelykierron ajateltiin tuottavan nurmirehua yhteistyötilalle, jolta se sai vuotta kohti 0,5 ny:n tuottaman lantamäärän lannoitukseen. Lisäksi se hyödynsi apilan biologista typensidontaa. Luomukotieläintila suunniteltiin omavaraiseksi lannoituksen suhteen. Sille levitettiin yhtä paljon lannan typpeä vuotta kohti kuin sen tuottaman sadon avulla ruokitut naudat olisivat tuottaneet. Lisäksi se hyödynsi apilan ja virnan biologista typensidontaa. Tavanomaisen kasvinviljelytilan viljelykiertoa lannoitettiin väkilannoitteilla ympäristötuen ehtojen mukaan. Tavanomaisen kotieläintilan viljelykierrolle annettiin karjanlantaa ja väkilannoitteita ympäristötuen sallimissa rajoissa.

Luomukotieläintilan viljelykierrosta huuhtoutui 16 vuoden aikana yhteensä 124 kg/ha kokonaistyppeä, kun vastaavasta tavanomaisen tilan kierrosta huuhtoutui 20 % enemmän. Kasvinviljelytilan luomukierrosta huuhtoutui 12 vuoden aikana yhteensä 97 kg/ha kokonaistyppeä, kun tavanomaisesta kasvitilan viljelykierrosta huuhtoutui puolet enemmän.

Koska valunnan määrä tai sen suuntautuminen salaoja- tai pintavalunnaksi ei vaihdellut koejäsenten välillä, selitti maan syksyinen nitraattityppipitoisuus koejäsenten väliset erot lähes kokonaan. Kasvinviljelytilojen viljelykierroissa (A, C) rukiin perustamis- ja viljelyvuonna nitraattitypen määrä maassa myöhään syksyllä oli yleensä muita vuosia korkeampi, mikä aiheutti typen huuhtoutumista syys- ja kevätvaluntojen aikana. Kotieläintilojen viljelykierroissa (B, D) sen sijaan nurmen viljely piti syksyiset nitraattityppipitoisuudet maassa alhaisina ja typpikuormituksen vähäisenä. Koejäsenten väliset erot muodostuivat nurmen kynnön jälkeen, kun nurmen sitoma typpi alkoi mineraloitua.

Vaikka kotieläintilan luomukierto (B) tuotti hieman alhaisemman sadon kuin tavanomainen verrokkinsa (D), oli luomun kuormitus tuotettua kuiva-ainesatoa kohti 12 % tavanomaista alhaisempi. Kasvinviljelykierroissa viljojen sadot luomussa jäivät 50–70 %:iin tavanomaisen viljelyn sadoista. Yksi nurmivuosi viljelykierrossa kuitenkin nosti kuiva-ainesatoa niin, että luomu tuotti noin 94 % tavanomaisen viljelyn sadosta ja kuormitus tuotettua satoa kohti jäi lähes kolmanneksen tavanomaista pienemmäksi.

Tämän voisi joku aukaista selkokielellä. Varsinkin loppuosan, missä vertaillaan kuormitusta saatua satoa kohti. Itselle nämä viljelykierrot ovat vielä suht hämärää asiaa, jos niitä ei tarkenneta kunnolla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Tämän voisi joku aukaista selkokielellä. Varsinkin loppuosan, missä vertaillaan kuormitusta saatua satoa kohti. Itselle nämä viljelykierrot ovat vielä suht hämärää asiaa, jos niitä ei tarkenneta kunnolla.

Osaako vaikka Matti "lukea" tuota? Ellei, tai vaikka osaisikin, niin alkuperäistutkimus täytyy nyt saada käsiimme. (Ei löytynyt netistä ainakaan ensi yrittämällä.)

Kyse on joka tapauksessa hyvin pitkäaikaisesta tutkimuksesta (jollaista olemme muualla, muissa yhteyksissä peräänkuuluttaneet):

Quote
Luomuviljelyn vaikutusta ravinnekuormitukseen ryhdyttiin tutkimaan suorien mittausten avulla vuonna 1997 Luonnonvarakeskuksen hietamaan huuhtoutumiskentällä Toholammilla.
« Last Edit: 12.02.16 - klo:15:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Tässä meillä on konkreettinen ehdotus:

Suomi vie nälkää Kiinaan. Ja ehkä Afrikkaankin?
Luomuviljelyn edistämisprojekti Kiinassa ei ole hyvä idea. Se pitää keskeyttää.


Kiinan osalta tuo täytyisi tehdä jo inhimillisin perustein.

Vastaavat projektit Venäjällä täytyisi keskeyttää kaupallisin perustein: mitä järkeä on Suomen eri tavoin tukea luomuvientiä, jos sitten Mikkelissä sahataan sitä oksaa, jolla istutaan? Tai tarkemmin: mille jotkut toiset ovat aikoneet istua? (Vaikkei asia juuri nyt, tässä poliittisessa tilanteessa, nin ajankohtainen olekaan.)

Vedota voisi asiassa näiden eri laitosten toimenkuvaankin: niille ei käsittääkseni ole annettu tehtäväksi edistää luomuasiaa Suomen ulkopuolella.

Kun joku täysin perusteeton ja typerä projekti on kerran laitettu alkuun, niin jatkuuhan se, jo "byrokraattisen inertian" voimasta:

Etelä-Savon ja Kiinan Henanin maakuntien luomualan yhteistyö etenee

Quote
Pitemmän aikavälin tavoitteena on eteläsavolaisten luomuelintarvikkeiden viennin edistäminen Kiinaan.

Tuon pidemmän tähtäimen vision pohjalta on varmaan saatu tällaisia rahoittajiakin:

Quote
Selvitystä osarahoittivat Etelä-Savon maakuntaliitto EU:n Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Mikkelin yliopistokeskus.
(lainattu kirjoitusvirheineen)

Uskallemme edelleen kiistää sen, että hankkeesta olisi odotettavissa hyötyjä sen enempää Kiinalle kuin Suomellekaan. (Suomen luomuviennistä, sen todellisista mahdollisuuksista ja sitä koskevasta yleisesti vallalla olevasta toiveajattelusta meillä on jo oma keskustelumme.)



PS klo 15:40: Nyt olisi jollakin poliitikolla todella - kun yliopistorahoista yleensä massiivisesti säästetään eli leikataan - hyvä "sauma" kertoa kohde, josta säästäminen ei aiheuttaisi -- sivistykselle tai taloudelle - vahinkoa! Mutta tällaista poliitikkoa tuskin tulee esille kyseisestä vaalipiiristä: oletuksenahan on, etttä kaikki. mitä vaalipiirissä yleensä tapahtuu, on hyvää, ja lopulta jopa selitettävissä kansanedustajan ansioksi. *)

_________

*) ei muuten olisi iso muutos - paitsi parempaan suuntaan - jos perustuslakia muutettaisiin siten, että kansanedustaja olisi jäävi tekemään itse aloitteita oman vaalipiirinsa asioista.  :D (Puoluetovereille saisi tietysti niistä puhua jne.) On, on kyllä asian vierestä, "off topic"!
« Last Edit: 02.03.16 - klo:17:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Nyt tällä reissulla ...

Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikainen vienninedistämismatkalle Kiinaan

... olisi ihan hyvä hetki ja tilaisuus sopia edellä mainitun luomuprojektin lopettamisesta. Vaikka hän sitten sinne tarjoaisikin suomalaisia luomutuotteita.
« Last Edit: 22.03.16 - klo:05:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Ja tietysti myös se, että Maon massiiviseen nälänhätään johtanut "Suuri harppaus" mitä ilmeisemmin perustui luomumenetelmiin. (Vaikka asian täsmällinen rekonstruointi on vielä meiltäkin kesken.)

Hesarista sain tänään vinkin, että tällainen kirja on äskettäin asiasta kirjoitettu:

Tietokanta:    HELKA - Helsingin yliopiston kirjastot
Tekijä(t):    Yang, Jisheng.
Nimeke:    Tombstone : the untold story of Mao’s great famine / Yang Jisheng ; translated from the Chinese by Stacy Mosher and Guo Jian ; edited by Edward Friedman, Guo Jian, and Stacy Mosher ; introduction by Edward Friedman and Roderick MacFarquhar.


Taidanpa käydä sen lainaamassa. Siinä voisi olla tietoa tuosta meidän kysymyksestämmekin.
« Last Edit: 21.03.16 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »