• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#450
Tästä K-marketin tilauslomakkeesta selviää vähän selailemalla, että tuorekinkut toimitetaan juuri siinä joulun alla:

QuoteHUOM! Tuotteet noudettavissa 20.-24.12.2016.

Eli totta on, etteivät tuorekinkut välttämättä nyt näy kaupan tiskeillä. Tuossa lihatalo Tammisen luomu- ja tuorekinkut olivat kutakuinkin sen hintaisia kuin Stockmannkin kertoi. Mutta kun tieni siitä kohta ohi vie, käynpä tarkistamassa, onko paikallisen ison K-kaupan kinkuissa niille vaihtoehtoja. Ja halvempia vaihtoehtoja. Vaikka ne tässä vaiheessa olisivatkin pakastekinkkuja. (Raportoin tullessani, eli iltapäivällä, tämän saman puheenvuoron jatkoksi.)

PS. Toiseen kysymykseeni: luomukinkkujen suuret ("teolliset", "kaupalliset") valmistajat alkavat minulle selvitä. Suurin on se Pajuniemi, tämä Tamminen taitaa olla seuraava. Se on vielä hakusessa, kuinka keskittynyttä tämä valmistus on. Mutta montaa valmistajaa ei varmaankaan tarvita tuon 10 luomusikatilan tuotannon käsittelemiseen.
________

Luvatusti klo 15:00: Siellä oli, tavanomaisia pakastekinkkuja, seuraavat, valmistajineen ja kilohintoineen:

HK 3,99 euroa/kg
Snellman 6,99 euroa/kg

Potkalla molemmat. Luomukinkkuja ei ollut tarjolla lainkaan.

On epäilemättä turhan aikaista ryhtyä asiaa tarkkailemaan, kun ensimmäistäkään joulukalenterin luukkua ei ole vielä avattu. Mutta me ei aloitettu, ja on meilläkin oikeus ottaa tästä koko joulunajasta kaikki ilo irti!  ;)

PS. Joiltakin lihakaupan myyjiltä olen kuullut (ohimennen sanotun, toivottavasti ei luottamuksellisen?) kommentin, että hän itse kyllä valitsee pakastekinkun ...

Heikki Jokipii

#451
Tämä sivusto yrittää kertoa, että luomukinkku olisi jotenkin terveellisempää:

Terveelliset jouluherkut: Lue Liftedin vinkit!

Ensin johdanto:

QuoteKaipaatko terveellisiä jouluherkkuja? Joulukuu on pian täällä, joten nyt saa virallisesti alkaa pohtimaan, mitä kaikkia herkkuja pikkujoulut, aatto ja joulunpyhät pitävätkään sisällään! Myös me kannatamme joulun aikaan herkuttelua â€" tosin laadukkaammilla ja ravinteikkaammilla herkuilla.

Jokainen on nimittäin joskus joulun aikaan varmasti sortunut ylensyöntiin ja liikaan herkutteluun, mistä seuraa joka kerta vain huono ja turvonnut olo. Kun lautaselleen valitsee kuitenkin laadukkaita raaka-aineita ja ruokia, tulee kylläisemmäksi nopeammin eikä olotila seuraavanakaan päivänä ole niin huono.

Ja sitten tämä:

QuoteLuomujoulukinkku

Myös jouluaattona kannattaa vaalia laatua lautaselle. Jos teidän jouluperinteisiin kuuluu joulukinkku, voit valita viisaammin: osta perheellenne tänä jouluna luomujoulukinkku!

Ainoa mekanismi, jolla tuo voisi toteuttaa tuon toiveen, olisi tietysti se, että ostaisi luomukinkkua samalla rahalla kuin on ennen ostanut tavanomaista kinkkua. Ylensyönnin todennäköisyys siinä kyllä oleellisesti vähenisi.

Heikki Jokipii

#452
Mikä olisi "hurraa"-ilmaisulle sellainen vaihtoehto, jossa ei olisi sitä myönteistä sävyä, mutta muutoin samanlainen? Eipä taida sellaista löytyä, mutta täällä tämä taas on, Lihatiedotus:

Kink­ku pi­tää pin­tan­sa jou­lu­pöy­dän kunk­ku­na

Ja siellä tämä odottamamme (tai valittaen pelkäämämme):

QuoteLuomukinkun hankkisi lähes joka kolmas talous, jos se olisi mahdollista.

Jostain syystä ei käytetä täsmällistä numeroa. Aiempina vuosina osuuden kerrottiin olevan 20% ja 28%, nyt siis lähes 33%.

Eikä ko. "tiedon" antajaa tänäkään vuonna häiritse se, että hänen täytyy kertoa myös tämä fakta vuodesta 2015:

QuoteLuomukinkkujen osuus koko kinkkumäärästä oli alle 2 prosenttia.

Jonka lauseen hän joutuu todenäköisesti kirjoittamaan uutisensa ensi vuonnakin.

Ville Aarnikko

#453
"Luomuliiton uusi puheenjohtaja Pirjo Siiskonen: Koko maan ruuantuotanto pitää saada luomuun"

http://yle.fi/uutiset/3-9322008

"Luomuliiton uusi puheenjohtaja, mikkeliläinen Pirjo Siiskonen vaatii Suomen koko ruokatuotannon muuttamista luomuun. Siiskosen mukaan ruokatuotannon kääntäminen luomuksi olisi täysin mahdollista, jos siihen löytyisi poliittinen tahtotila.

- Koko meidän ruuantuotantojärjestelmä vaatisi radikaalin muutoksen kestävään suuntaan. Suomen pitäisi olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Me pystymme siihen, että ryhdymme tuottamaan turvallisempaa ruokaa."

"Siiskonen peräänkuuluttaa myös kuluttajien vastuuta luomutuotannon suosion kasvattamisessa. Siiskonen arvelee, että suurin syy siihen, ettei luomun osuus ruokamarkkinoista ole suurempi, on se, että ihmiset eivät tiedä esimerkiksi torjunta-aineiden mahdollisista haitoista. Siiskonen ei usko, että luomutuotteiden hinta olisi enää suurin este luomuruuan kysynnälle."

Heikki Jokipii

#454
Quote from: Ville Aarnikko on 01.12.16 - klo:10:33
Siiskonen ei usko, että luomutuotteiden hinta olisi enää suurin este luomuruuan kysynnälle."

Ihan erityisesti hän ei varmaan usko, että se on este em. luomukinkkujen kysynnälle, ehkä, eikö?

Tuo hurja ero lähes 33% potentiaalisen kysynnän (Lihatiedotus, taas tänäkin vuonna, ks. juuri edellä) ja alle 2% aktuaalisen kysynnän välillä johtuu siis pääosin jostain ihan muusta kuin luomukinkun noin nelinkertaisesta hinnasta?

Voihan se olla niinkin - ja itse asiassa minun itseni kohdalla onkin niin! - mutta jotenkin kaipaisi nyt kuitenkin vaihtoehtoista teoriaa siitä, mikä se suurin este - yleensä - sitten juuri luomukinkkujen kohdalla Siiskosen mielestä on!

***

Ja tämä Lihatiedotuksen lause - (itsesensuroitu sana) - menee luultavasti tänäkin vuonna kuin häkä tiedotusvälineisiin, jopa Maaseudun Tulevaisuuteen ....

Kasvisvaihtoehdot eivät syrjäytä kinkkua joulupöydästä

... jossa se heti oli, jonne se on jo päässyt ...

QuoteLuomukinkun hankkisi lähes joka kolmas talous, jos se olisi mahdollista.

... vaikka ammattilehdeltä olisi odottanut sitä realismia, että luomukinkun näkymät ovat yhtä kehnoja kuin muidenkin mainittujen vaihtoehtojen.

Huomenna - joulukalenterin toisena päivänä - sitten lasketaan, kuinka moneen julkaisuun tuo Lihatiedotuksen lause on hiipinyt. Siis, tietysti, jos suinkin mahdollista.

Heikki Jokipii

#455
Nyt ei yllättäen käynytkään niin, että tuo Lihatiedotuksen "jos suinkin mahdollista" -idea olisi äkkiä levinnyt mediassa (kuten vielä viime vuonna kävi). Ainakaan näinä 4 päivänä se ei ole ilmestynyt muualla kuin tuolla MT:ssä. Olisiko ruokatoimittajiinkin iskenyt joku realismi asiassa? (Vai muuttako huominen maanantai kuvan?)

Mutta kyllä luomun ja luomukinkkujen piilomainonta silti jatkuu. Tässä artikkelissaan Hanna Sumari kertoo kaupallisesta kytköksestään Look-tuotteisiin, mutta ei luomutuotteisiin (joiden tuottajia hän ei kyllä mainitsekaan). Mutta näin hän kertoo Apu-lehden blogissaan 2.12.16 tehneensä (lihav. HJ):

Herkullista joulun odotusta

QuoteLapsuudenkodin perinteet ovat tietenkin siirtyneet myös meille ja vaikka lapset ovat muuttaneet jo kotoa pois vietettiin meillä silti pikkujoulua ja paistoin tietysti pikkujoulukinkun.
[...]
Ostin luuttoman luomukinkun, joka painoi 2,5 kg ja työnsin siihen paistomittarin.

Näin hän siis viettää pikkujouluaan, ja maksaa siitä jo tuon kinkun hinnassa - ihan halvimman jälkeen arvioituna - noin 40 euroa. Jos hän olisi ollut laiskempi, niin tuolla rahalla olisi pariskunta syönyt pikkujouluaterian jo varsin kohtuutasoisessa ravintolassakin. Kyllä, on selvää, että 2,5 kilosta riittää kahdelle seuraaviksi päiviksikin.

Mutta sitten perinteiseen huviimme, vuoden kalleimman joulukinkun metsästämiseen. Tässä Anton & Antonin noteerauksessa päästään jo varsin kelvolliseen tulokseen (kilohinnat minun lihavoimiani):

QuotePotkallinen luomu juhlakinkku verkossa    188,30 â,¬ (26,90 â,¬/kg)
[...]
Luuton luomu kinkku verkossa    83,70 â,¬ (27,90 â,¬/kg)

Mutta joulukalenterissa on vielä paljon avaamattomia luukkuja, ja tuo tulos saatetaan vielä ylittää. (Tulos vuoden halvimmasta luomukinkusta ylitetään sitten luultavimmin ihan jouluaattona.)

Noilla hinnoilla Hanna Sumari olisi maksanut pikkujoulustaan jo noin 70 euroa. Peruskuluna, kaikki lisukkeet päälle.

Heikki Jokipii

#456
Nyt voi olla niin, että viikonloppu ja tämänpäiväinen Itsenäisyyspäivä ovat ajoittaneet tuon Lihatiedotuksen "jos se olisi mahdollista" -meemin leviämisen mediassa uudelleen, ja sen aika on vasta huomenna ja loppuviikosta.

Mutta tällä välillä palaan tähän:

Quote from: Heikki Jokipii on 29.11.16 - klo:07:02
PS. Toiseen kysymykseeni: luomukinkkujen suuret ("teolliset", "kaupalliset") valmistajat alkavat minulle selvitä. Suurin on se Pajuniemi, tämä Tamminen taitaa olla seuraava. Se on vielä hakusessa, kuinka keskittynyttä tämä valmistus on. Mutta montaa valmistajaa ei varmaankaan tarvita tuon 10 luomusikatilan tuotannon käsittelemiseen.

Tuohon joukkoon täytyy varmasti lisätä Reinin Liha. Tuon Pajuniemen "suurimman" aseman olen saanut Pro Luomun sivuilta (tieto vuodelta 2014). Täsmällisistä osuuksista en ole löytänyt netistä tietoja. Mutta ihan "p-tuntumalta" voisi olla niin, että nuo kolme vastaisivat melkein kaikesta Suomen luomukinkujen tuotannosta, sen lihatalon osuudesta.

Itse asiassa en ole löytänyt vielä yhtään muuta luomukinkkujen valmistajaa.*) Eräät tunnetut lihatalot ovat tarjonneet toinen toistaan ylistetympiä kinkkuja ilman että niiden olisi kerrottu olevan luomua.

Tällainenkin havainto. Joululounaita tarjoaa nyt hyvin moni (kalliskin) ravintola. Vain yhdessä näistä tarjouksista olen havainnut, että kinkun olisi kerrottu olevan luomua. (Googlen joskus hyvä piirre on tässä, ja edellisessä, erityisen ärsyttävä: se muuttaa haun luomukinkusta automaattisesti hauksi joulukinkusta! Siitä käyttäjälle kertomatta.)

Molemmissa asioissa pyydetään lukijoita ystävällisesti valistamaan minua, jos toista on havaittu.

____________

*) Pöh! Minäkään en ole erehtymätön (vaikka vaimo - joskus - väittää minun niin itsestäni luulevan). Juuri tuossa edellisessä puheenvuorossa mainittu Anton&Antonin "ennätyskinkku" oli tällaisesta paikasta: www.skogsjo.fi joka ei ilmeisesti ole kytköksissä noihin mainittuihin suuriin lihataloihin. Mutta edelleen voinen puolustautua sillä, että ilmeisesti sen osuus luomukinkkujen tarjonnassa koko maassa ei liene kovin suuri. Vaan tiedä tuota tapaustakaan ihan tarkkaan ja varmasti:

QuoteSkogsjö Gris Ab sköter om slaktning, styckning och marknadsföring av ekogrisköttet. Slaktnings och styckningstjänster köps för närvarande in av andra företag i närheten.

Heikki Jokipii

#457
Jos vielä palataan tähän Lihatiedotuksen kinkku-uutiseen, niin siellä seisoo:

QuoteJos kinkkua ei hankita, reilu kolmannes talouksista korvaa sen jollakin muulla ruoalla. Kinkku korvataan useimmiten kalkkunalla (30 %), kalalla (20 %), riistalla tai muulla lihalla (20 %) sekä kasviksilla, tofulla tai seitankinkulla (11 %).

Jos tulkitsen tuon oikein, ja nuo ostoaikeet myös toteutuvat, niin kaikki nuo mainitut vaihtoehdotkin ylittävät luomukinkun toteutuneen ja hyvin todennäköisesti tänäkin vuonna toteutuvan kysynnän. Eli reaalisen myynnin.

Vieläkään ei löydy uutta esimerkkiä tuosta "jos se olisi mahdollista" -meemistä, mutta tarkkaillaan tilannetta.

Samalla väliraporttini "tarkastuspisteeltäni" eli Helsingin Itäkeskuksen Prismasta, eiliseltä: luomukinkkuja oli edelleen kahdessa altaassa. Mutta pienempien luomukinkkujen allas oli vähän mataloitunut, eli niitä oli selvästi jonkin verran mennyt kaupaksi. Mutta reippaasti niitä on edelleen saatavissa, nyt kun on noin pari viikkoa jouluun. Eli Hesarin ohje 18.10.16 (ks. edellä 19.10.16), että "sellaista halajavan on syytä olla kinkkuostoksilla hyvissä ajoin, ehkä jo marraskuussa", ei ainakaan tuon Prisman osalta ollut tarpeellinen ja oikeaan osunut.

Heikki Jokipii

#458
Kiuruveden S-marketin palstalla (Facebookissa) kysyttiin eilen:

QuoteSaako Luomu-Suomen pääkaupungista jouluksi luomukinkkuja?

Siihen kysymykseen ei kyllä ko. liike ole vielä vastannut, mutta muualta tiedämme, että luomutuotteiden ostamisinnostus, siellä kaupassa, kukkaron kanssa, on hyvin minimaalinen, juuri siellä Kiuruvedellä.

Uskalias tuosta tohtisi jopa arvata, ettei ensimmäistäkään luomukinkkua ole paikkakunnalla ollut tarjolla?

Heikki Jokipii

#459
Mutta juuri - taustalta kuultuna - YLE:n uutisissa tuli tämä väite:

Kiinassa pelko ajaa puhtaaseen ruokaan â€" mutta vain rikkailla on varaa luomuun

QuoteLuomuruoka voi maksaa Kiinassa 4â€"10 kertaa tavallista enemmän. Silti se käy kaupaksi.

No, toki uutisessa kerrotaan:

QuoteDong Lin on tyypillinen luomun ostaja Kiinassa. Perhe asuu mukavasti miljonäärien asuinalueella. Tavaraa ja tyyliä on jo yllin kyllin, nyt on varaa kiinnittää huomiota ruuan laatuun, ja luomua pidetään ainakin mielikuvissa tavallista parempana.

Tosin tämäkin väite on epäilyksen alainen, ja hyvinkin paljon  ...

QuoteLuomuelintarvikkeiden markkinaosuus on Kiinassa noin prosentti, mikä on vähemmän kuin Suomessa.

... jos uskomme juuri  äskettäin Kiinassa ollutta projektityontekijää - jonka koko projektia olemme muuten kritisoineet - jona mukaan ko. markkinaosuus vain surkea murto-osa tästä. Muistaakseni tuosta vähintään noin nolla pois. (Linkkaan lähteeseen heti kun sen löydän.) 11.12.16: löytyi, tässä, s. 8 (pdf) ...

ETELÃ,,-SAVON JA HENANIN MAAKUNNAN LUOMUYHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET

QuoteKiinan luomuelintarvikemarkkinat kasvavat noin 30 % vuosivauhtia, mutta kattavat siltikin ainoastaan 0,02 prosenttia Kiinan kokonaiselintarvikemarkkinoista.

Eli "hiukan" YLE liioittelee: noin 50-kertaisesti. *)

Tämä on tavallaan pikkuhauska:

QuoteKiinalainen luomu suhteettoman kallista

Kiinan maatalousyliopistossa Pekingissä työskentelevä professori Li Ji on tutkinut maan luomumarkkinoita. Hänen mukaansa luomutuotteet ovat Kiinassa suhteettoman kalliita tavallisiin verrattuna.

Lin mukaan luomusta voidaan Kiinassa pyytää jopa 5â€"10-kertaista hintaa, kun Euroopassa tai Yhdysvalloissa luomu maksaa korkeintaan kaksinkertaisesti tavalliseen verrattuna.

Eli kaksinkertainen hinta ei olisi vielä "suhteettoman kallista"? Varsinkin, kun hinta ei ole "korkeintaan" noin, vaan - korkeintaan (!) ehkä keskimäärin noin. Vertaa vaikka lähes jokatalvinen keskustelumme luomukinkuista! (Ks. edellä, jossa päädyimme noin nelinkertaisiin hintoihin.)

Harhaanjohtava artikkeli kaikkiaan, mutta tämä toki pitää paikkansa. suurin pirtein:

QuoteJoka tapauksessa Kiinasta viedään paljon luomutuotteita myös Eurooppaan.

Tai USA:han. Itse asiassa valtaosa tuotetusta luomuruoasta, USA:han tai Eurooppaan.


_____________

*) tieto tästä noin kahden kertaluokan virheestä on nyt myös lähetty YLE:n uutisten "palautelaatikkoon" (11.12.16)

Heikki Jokipii

#460
Quote from: Heikki Jokipii on 08.12.16 - klo:04:44
Samalla väliraporttini "tarkastuspisteeltäni" eli Helsingin Itäkeskuksen Prismasta, eiliseltä: luomukinkkuja oli edelleen kahdessa altaassa. Mutta pienempien luomukinkkujen allas oli vähän mataloitunut, eli niitä oli selvästi jonkin verran mennyt kaupaksi. Mutta reippaasti niitä on edelleen saatavissa, nyt kun on noin pari viikkoa jouluun. Eli Hesarin ohje 18.10.16 (ks. edellä 19.10.16), että "sellaista halajavan on syytä olla kinkkuostoksilla hyvissä ajoin, ehkä jo marraskuussa", ei ainakaan tuon Prisman osalta ollut tarpeellinen ja oikeaan osunut.

Uusi väliraporttini samalta tarkastuspisteeltä. Tänään tilanne silmämääraisesti oli ihan sama. Eli neljään viiteen päivään eivät luomukinkut juurikaan tai lainkaan olleet noista altaista vähentyneet.

Netissä Alepa/Prisma yrittää kertoa (lihav. HJ):

QuoteLuomukinkkua on taas rajoitetusti myynnissä! Varmista omasi ja tee tilaus Kauppakassista!

Mitähän kaupallista tuotetta tässä maailmassamme on rajoittamatta myynnissä?

Vieläkään tuosta "jos se olisi mahdollista" -meemistä ei ole löytynyt yhtään uutta esimerkkiä. Olisiko se ollut kaupan väellekin jo liian "paksu" väite, käytettäväksi, mainonnassakaan? Vai olisiko se ristiriidassa sen ostoperusteen kanssa, miten luomutuotteilla halutaan erottua "rahvaasta"? Eikä asian pitäisi tällöin mitenkään edes kuulua n. kolmannekselle kansasta?

Heikki Jokipii

#461
Löytyihän vielä tämä tieto tänä syksynä (06.09.2016) Luomuinstituutissa pidetystä esitelmästä (pdf), ilmeisesti kiinalaisen esitelmöitsijän pitämästä, dia 14 luomumyynnistä ("Current situation"):

Quote10 billion RMB (143 million US dollars) domestic sales, and 464
million US dollars for export sale

Kun Kiinasta on kyse, luvut ovat suuria. Kun vertaamme tuota Kiinan väkilukuun, noin 1,4 miljardia, puhumme kuitenkin jakolaskun tuloksena hyvin pienestä luvusta, noin 10 US sentistä. Sillä rahalla keskimääräinen kiinalainen syö vuodessa luomua. Eli YLE:n väite, että luomuruoan osuus elintarvikemyynnistä olisi noin prosentti, on varmasti virheellinen

Tuosta näkyy myös, miten luomusta valtaosa siellä menee vientiin.

PS. klo 14:20: Toisen palautereitin kautta lähetin YLE:n tiedoksi myös tuon lähteen, äsken.

Heikki Jokipii

#462
Olihan tämä sentään Patarummussa jo 9.12.2016, mutta onnistui "välttelemään" Googlea, tähän asti:

Jouluruokailu monipuolistuu â€" kinkun koko kutistuu

QuoteLuomukinkkujen myynti on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Niiden osuus joulukinkkujen myynnistä on kuitenkin vielä pieni, noin 1,5 prosenttia. Potentiaalia olisi huomattavasti enemmän, sillä Lihatiedotuksen mukaan lähes joka kolmas talous ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista.
(lihav. HJ)

Patarumpu vielä jatkaa:

QuoteSuomalaisia luomukinkkuja on kuitenkin saatavilla vain rajallinen määrä ja kysynnän kasvaessa ne todennäköisesti loppuvat kesken. Toiveenamme olisikin, että jouluna 2017 luomukinkkuja olisi saatavilla markkinoille aikaisempia vuosia merkittävästi enemmän.
*)

Ja vielä erikseen:

QuoteJos haluaa varmistaa luomukinkun joulupöytään, kannattaa pakasteluomukinkku ostaa pakkaseen jo seuraavalla kauppareissulla.

Ja sehän tässä on ollut tavoitteenamme, että seuraamme myös tänä vuonna 2016 sitä, kuinka siinä kävi, loppuivatko ne kesken.  Myös ja erityisesti S-ryhmän kaupoissa. Kuten edellä kerroin, vielä eilen ei "tarkastuspisteessäni" niistä ollut minkäänlaista pulaa tai niukkuutta.


PS. Hupaisaa, että nyt Savossa myydään jo "lähikinkkuakin" samalla tulenpalavaisella kiireellä:

Haluatko lähikinkkua? Nyt on kiire varata ja voit silti jäädä ilman!

_______________

*) eikä tuossakaan ole mitään selitystä sille, miksi myös S-ryhmä luopui (tanskalaisten) luomukinkkujen tuonnista tänä vuonna. Ja kuitenkin toi Tanskasta tavanomaisia kinkkuja?

PS. klo 14:33: Lähetin tuon ihmettelyni myös Patarumpuun.

Heikki Jokipii

#463
Sen sijaan Kauppalehti ei siitä "jos se olisi mahdollista" -kysynnästä puhu ...

Tuontikinkkuja on tarjolla aiempaa vähemmän

... vaikka se muutoin viittaakin Lihatiedotuksen tiedotteeseen. Sille aktuaalisen ja potentiaalisen kysynnän luvut (1,5% ja n. 33%) olivat jo liikaa, ainakin laitettavaksi vierekkäin samaan artikkeliin. Kuitenkin sekin kertoo näin (lihav. HJ):

QuoteMoni suomalainen on valmis maksamaan enemmän luomukinkusta. Kauppa ennakoi, että luomukinkkuja myydään tänä vuonna 5â€"10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Osuus on silti vielä pieni, vain 1,5 prosenttia kokonaismyynnistä.

Monessa muussa yhteydessä tuollaisen prosenttiluvun kanssa olisi käytetty ilmaisua "hyvin harva".

Oliko näitä nyt kuitenkin tämä määrä (lihav. HJ):

QuoteLuomualan yhdistyksen Pro Luomun mukaan Suomessa on 14 luomusikatilaa. Ne ovat lisänneet tuotantoaan vain vähän viime vuosina.

Eli niilläkin on ollut selvä käsitys siitä, ettei luomukinkkuja juuri enempää kaupaksi mene. Kuten on kaupallakin, vaikka se muuta sanoo, kun se ei ole lisännyt luomukinkkujen tuontia (tai ei tuo nyt yhtään eli vähentänyt). Tämänhän me havainnoimalla (ks. edellä 17.11.16)  olimme jo suurin piirtein saaneet selvillekin, tavanomaisista kinkuista:

QuoteS-ryhmän kaupoissa tanskalaista pakastekinkkua on tänäkin vuonna tarjolla, mutta aiempaa vähemmän.

"Tanskalaisten kinkkujen myynnin osuus on noin neljä, viisi prosenttia kokonaismäärästä. Osalle kuluttajista tärkeintä on hinta, ja tarjoamme vaihtoehdon myös heille", sanoo S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa.

Heikki Jokipii

#464
Quote from: Heikki Jokipii on 12.12.16 - klo:03:59
Löytyihän vielä tämä tieto tänä syksynä (06.09.2016) Luomuinstituutissa pidetystä esitelmästä (pdf), ilmeisesti kiinalaisen esitelmöitsijän pitämästä, dia 14 luomumyynnistä ("Current situation"):

Quote10 billion RMB (143 million US dollars) domestic sales, and 464
million US dollars for export sale

Kun Kiinasta on kyse, luvut ovat suuria. Kun vertaamme tuota Kiinan väkilukuun, noin 1,4 miljardia, puhumme kuitenkin jakolaskun tuloksena hyvin pienestä luvusta, noin 10 US sentistä. Sillä rahalla keskimääräinen kiinalainen syö vuodessa luomua. Eli YLE:n väite, että luomuruoan osuus elintarvikemyynnistä olisi noin prosentti, on varmasti virheellinen

Tuosta näkyy myös, miten luomusta valtaosa siellä menee vientiin.

PS. klo 14:20: Toisen palautereitin kautta lähetin YLE:n tiedoksi myös tuon lähteen, äsken.

Itse asiassa nuo kalvot ovat hämääviä, koska jo heti seuraavalla kalvolla annettiin tuon kanssa ristiriitaista tietoa:

QuoteYields and Sales of Organic Agricultural
Products

* Crop Yields: 254 thousand hectare, 1.34 million tons,
3.21 billion RMB (459 million US dollars) domestic
sales, and 220 million US dollars foreign sales.

* Animal Husbandry: 3.51 million of quantity, 90.36
thousand hectares herding area, production of 21
thousand of tons, 210 million RMB domestic sale, and
19.7 million dollars foreign sales.

Eli huomattavasti enemmän kotimaista myyntiä (ja vienninkin osuus pienempi?). Mutta ei tuostakaan tulee henkeä kohti paljon, ei edes 50 senttiä.

Koska lähetin YLE:lle linkin, minun ei nyt tarvitse tehdä oikaisun oikaisua. Eikä se ole perusasiankaan osalta tarpeen: tuo n. 50 senttiäkään ei ole 1% kiinalaisen vuoden ruokamenoista.