Kyllä kauppa osaa arvioida, jopa tietää, mitä kaupaksi menee:
Pro Luomun arvion mukaan vuoden 2023 joulusesonkiin saadaan noin 65 000 kiloa suomalaista luomukinkkua. Määrä on hieman viime vuotta pienempi, sillä inflaation ja ruuan hintojen nousun takia arvokkaampien tuotteiden kysyntä on laskenut jonkin verran viime vuodesta.
Vaikka tämäkin tuottaja mainitaan...
[..] Luomusikalassa siat pääsevät ulkoilemaan, tilaa on enemmän ja porsaatkin saavat olla emonsa kanssa pidemmän aikaa. Sikojen rehussa ei myöskään käytetä synteettisiä aminohappoja”, kertoo Skogsjö Gårdin luomutilaa yhdessä poikansa kanssa Pohjanmaalla pyörittävä Steve Nyholm.
... se ei muuta kokonaiskuvaa. Tuon tilan tuotanto taitaa olla aika vähäistä. Näyttäisi siltä, että sen kaikki luomukinkut on jo myyty. Esim. niitä tarjonnut Torin lihamestari myy jo eioota.
Käytännössä tänä vuonna luomukinkku on Tammisen kinkku. Niin on tämä niche-markkina muotoutumassa kuin on asian laita luomubroilerienkin kohdalla. Koko Suomesssa yksi toimija. Kiven Säästöposssu saattaa.ehkä lähempänä joulua tulla hiukan sotkemaan tuota muodostuvaa kuviota.
Tämä ilmiö ilmeisesti säilyy:
”Kuluttaja, joka arvostaa hyvänmakuista ja laadukasta lihaa, ostaa luomua. Joulukinkku ostetaan tavallisesti vain kerran vuodessa, ja etenkin tuolta aterialta odotetaan maksimaalista maukkautta.
Pieni osa kuluttajista uskoo noin olevan. Jouluna. Hekään eivät sitten muutoin osta kallista luomusianlihaa. Tältä vuodelta ei ole vielä tätä tietoa, mutta viime vuonna luomusianlihaa tuotettiin 0,73 miljoonaa kiloa, osuus 0,43%. Eli vielä pienempi kuin tuo luomukinkkujen osuus.
Lidl ei sotke tänä vuonna kuviota. Sen De Luxe -kinkku on serranokinkku. Eikä luomukinkku. Hesarin ilmoituksesta näin.
Ulkomainenkaan luomukinkku ei kuviota sotke. Sellaista ei ole missään näkynyt. Kuten ei tavanomaistakaan.