Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 595602 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #75 on: 26.07.11 - klo:08:57 »

Tässä YLE:n Pohjos-Savon toimituksen uutisessa haastateltu tulee kertoneeksi, mistä suunnasta sitä ennustettua luomun kysynnnän räjähdysmäistä kasvua tosiasiassa odotetaan:

Quote
”[…] Volyymit kasvavat merkittävästi, kun suurkeittiöt esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ryhtyvät käyttämään luomua, Hiekkala arvioi syitä kysynnän kasvulle.”

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 499
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #76 on: 26.07.11 - klo:11:59 »
Joo ja 400-500 km (pOHJOIS-sAVOSTA hELSINKIIN) ei ole lähiruualle matka eikä mikään, kun kyse on luomusta :)
(meinaan, että entä jos samoista ostajista kilpailee uusimaalainen tavallinen rehellinen maataloustuotanto, jonka voisi ajatella olevan lähiruuempaa...)

vrt kalaruuan määritelmä Savolaisesta Osakunnasta:
"Alkoholia tarjoillaan vain kalaruuan kanssa. Kalaruuaksi luetaan muu ruoka paitsi siskonmakkarakeitto. Jos siskonmakkarakeittoa syystä tai toisesta kuitenkin tarjoillaan, luetaan se kalaruuaksi"
« Last Edit: 26.07.11 - klo:21:22 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #77 on: 03.08.11 - klo:06:36 »
YLE uutisissaan tänään (kirjoitettu juttu ei ole ihan sama kuin puhuttu, muuten):

Luomun kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Eipä jutussa sitten paljon siitä kysynnästä puhuttu, itsestään selvytenä otettiin, että sitä on. Niinpä esitettiin tuttu liturgia luomuketjusita, eli tarjonnan lisäämisestä.

Oikeastaan ainoa realistinen puheenvuoro ohjelmassa oli tämä (lihav. HJ(:

Quote
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Heikki Juutisen mukaan teollisuus on toki kiinnostunut lisäämään liiketoimintaa ja kasvua luomun alalla, mutta kuluttaja on luomun asiantuntija.

- Valitettavasti tällä hetkellä joidenkin tutkimusten mukaan vain noin seitsemän prosenttia kuluttajista on aktiivisia luomutuotteiden käyttäjiä. Kun kulutusta ilmaantuu riittävästi, luomuketju raaka-ainetuotannosta kauppoihin asti saadaan kyllä toimimaan, Heikkinen *) sanoo.

PS. Puheversiossa vilahti tieto, että 80% Suomen luomuviljasta menee ulkomaille. Siltä osin me siis tuemme verovaroin Saksan (tms.?) luomukuluttajia? En usko, että ko. viennistä juuri olisi Suomen kansantaloudelle hyötyä.
_________

*) pitäisi kai olla "Juutinen", mutta tuo on suora lainaus, eli virhe on YLE:n

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #78 on: 03.08.11 - klo:12:21 »
Luulisi luomua olevan kohta kaupat pullollaan, eli tarjonta ja kysyntä kohtaisivat, kun pari päivää aikaisemmin Yle uutisoi, että viljelty luomuala kasvaa edelleen:

Luomuala kasvaa edelleen

Mutta valitettavasti ihmisen ruuansulatuselimistö ei ole aivan vielä valmis eniten pinta-alaa kasvattaneelle luomuviljelylle, sillä se on nurmea:

Quote
Viime vuonna eniten lisääntyi nurmen viljely

Jospa evoluutio tuottaisi meille pikaisesti pötsin, verkkomahan, satakerran ja juoksutusmahan, niin pääsisimme kaikki nauttimaan kasvaneesta luomualasta, kesät talvet.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #79 on: 03.08.11 - klo:18:40 »
Nyt kun joka puolelta tätä luomun kysynnän kasvua toitetaan, maan hallitus ja tietysti sitä myötä TE-keskukset ovat samaa mieltä, voi todellakin käydä niin, että Suomesta tulee eräässä mielessä luomumaa.

Korostus tuossa sanassa "maa". Eli saamme - ellei se ole meillä jo - maailmanennätyksen siinä, kuinka paljon meillä on maata luomulla, suhteassa siihen, paljonko oikeata kysyntää kansalaisten parissa on. Eli täsmentäen: paljonko siitä tuotannosta Suomen kansa ostaa.

Sitten ei muu auta kuin tuo vienti. Jos se vetää. Se - asiaa lähes 10 vuotta seurattua - vetää joskus, mutta vain joskus. Joskus sitten taas ei.

Ja koko ajan on kyttäämässä vaara, että siellä vientimaissakin ryhdytään luomun yhteydessä puhumaan "lähiruoasta"! Ynnä kilpailu: Virossa luomun kulutus on minimaalista, tuotanto kasvussa. Virolle voimme hävitä myös tämän "luomumaa" -tittelin .. ::)

Aika huimaa on, että valtakunnan luomugurumme Osmo Rauhala näyttää olevan melkein ylpeä APU-lehdessä siitä, että hänen tilansa tuotanto menee kaikki vientiin.

Kun sitten vienti ei vedä, niin luultavasti mekin syömme tietämätäämme luomuleipää tai ehkä juomme luomuolutta.

Koko ajan tietysti luomujalosteet tulevat erittäin suurelta osin ulkomailta.

***

Mutta näin siis uskotaan, että ...

Luomun kysyntä kasvaa

... ja "Koko elintarvikeketjun kuunneltava kuluttajan ääntä". Hups, tuo uutinen taisi olla vuodelta 2003 ...  :-[

***

"Tarkkailijalle" kommentoisin, että olen joskus nähnyt netissä väitteen, että kissankin saisi opetettua kasvissyöjäksi. Eipä sen sitten luulisi olevan vaikeaa meillekään opettaa, miten hyvä on  nauttia aamiaiseksi terveelllistä luomunurmea?  8)
« Last Edit: 03.08.11 - klo:19:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #80 on: 05.08.11 - klo:19:51 »
Jatkan täältä tähän
 
Jutussa sanottiin ääneen luomun suurin este: vaikka ihmiset sanovat gallupeissa ostavansa luomua, he eivät toteuta sitä käytännössä. Sama kuin kotimaisuuden suosimisen kanssa. Kyselyissä 95 % sanoo suosivansa kotimaista, mutta se ei näy kaupassa, vaan hinta ratkaisee todellisessa tilanteessa. Kaupat eivät myy sitä, mitä ihmiset sanovat ostavansa, vaan sitä, mitä he oikeasti ostavat.

Luomussa tuo sitten korostuu kahteen kertaan, koska tuontiluomu tuntuu selvästi olevan kotimaista halvempaa. 
 
Mainitussa ohjelmassa jalostustieteen professori Jarmo Juga ei mennyt lainkaan hymistykseen mukaan, vaan ihan avoimesti totesi, että luomussa on kyse brändistä ja mielikuvamarkkinoinnista.
 
Mutta siinä tosiaan voi käydä ja luultavasti käy niin, että mielikuvat ehkä vielä menevät tavallaan "kaupaksi", so. asenteet ovat ehkä myönteisiä gallupeissa, mutta eivät sitten enää itse tuotteet, ostotilanteeessa, jossa niillä on hinta. 

Nyt tähän luomuasiaan näytetään satsattavan niin isoin panoksin, että me – varsinaista rahallista panosta itse laittamatta, meillähän ei sitä ole edes mistä laittaa  – voimme asian vastustajina olla ihan vilpittömän vahingoniloisia, jos homma menee ”ketuille”.

Mikähän olisi tarkastelujakso?

Minusta vuosikin hyvin riittää. Vuodesta 2011 luomun läpimurtovuotena on sen verran uhottu, että kun sen vuoden tilastot valmistuvat jossain 2012 puolella, on tilinteon aika. Tai sitten viimeistään v. 2012 tuloksesta, vuonna 2013.

(Kuinka tuo viaton ”tilinteko” –sana onkaan niin dekkareiden myötä leimautunut väkivaltaan? Siitä ei tässä tietystikään ole kyse ..)
« Last Edit: 06.08.11 - klo:07:46 by Heikki Jokipii »

Ufomaster

  • Jäsen
  • **
  • Posts: 64
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #81 on: 10.08.11 - klo:09:38 »
Tämän päivän verkkohesarista poimittua:

Ruokatrendit muuttuvat nopeasti, kevyttuotteet eivät enää kiinnosta

Kuvateksti:

"Ruokatrendit näkyvät muun muassa luomuruoan myynnissä."

Viimeinen lause:

"Luomutuotteiden arvostus taas on Luostarisen ja Harjun mukaan vihdoinkin alkanut näkyä myös ostopäätösten tasolla."
« Last Edit: 11.08.11 - klo:06:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #82 on: 11.08.11 - klo:06:06 »
[Sorry, sähläsin vähän, laitoin ensin vahingossa tämän kommenttini Ufomasterin puheenvuoron jatkoksi - liikaa oikeuksia ...  ::)]

Tässä on sama STT:n uutinen Iltalehdestä (se on myös Uutispäivä Demarissa tänään), vähän laajempana:

Kansa kammoksuu hiilihydraatteja ja lisäaineita

Molemminssa on lause:

Quote
Ruokatrendien kiihtynyt muutostahti pitää kotimaiset elintarvikevalmistajat varpaillaan.

Mutta jos on näin ...

Quote
HK Ruokatalon tuotekehitys- ja markkinointijohtaja Markus Gotthardt kertoo, että asiakaspalautteen perusteella juuri luonnonmukaisuus vaikuttaisi nyt mietityttävän kuluttajia.

- Hieman yllättävästi rasvasta ja suolasta ei niinkään tule palautetta, vaan etenkin lisäaineista ja niiden käytöstä sekä yleensä ruuan terveellisyydestä, Gotthardt sanoo.

Johtaja Pasi Luostarinen Atriasta on Gotthardtin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa yleinen tietämys terveellisyyteen vaikuttavista tekijöistä on noussut.

.... niin pieni lisätieto terveyteen vakuttavista tekijöistä - so. ettei luomulla ole siihen vaikutusta - voi yhtä hyvin romahduttaa nykyisen pienen nousun luomukaupassa.

Tai vaikka taas uhkaamassa oleva yleinen taloudellinen laskukausi (lama). - Siinä teoriassa, että aiemmat luomukampanjat on "ajoitettu" väärin, saattaa olla vissi perä. Esimerkiksi pyrkimykset luomun lisäämiseksi kuntien laitosruokailussa ovat yleensä kai ajoittuneet nousukauden huipulle - jolloin joissakin kunnissa rahaa tulee ovista ja ikkunoista ...
« Last Edit: 12.08.11 - klo:06:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #83 on: 12.08.11 - klo:06:16 »
Nyt MTV3 lähtee myös mukaan asiaan:

Luomutuotteista kova pula kaupoissa

Minun täytynee asua jotenkin poikkeuksellisella alueella? Pienestä lähikaupasta vieressa luomu on käytännössä hävinnyt ja jonkin matkan päässä olevassa isossa marketissa luomuvihannesten hyllykkö on entisestään pienentynyt.

Vai olisiko se sitä, että luomutuotteet on ostettu pois, siksi niitä ei näy …  8)

(Sitähän varten Neuvosto-Eestissä - virallisesn selityksen mukaan - ei ollut samanlaisia lihatiskejä kuin Suomen TV:ssä näkyvällä "lihakaupan Väiskillä". Neuvostokansalaisilla kun oli niin paljon rahaa, että tiskit oli ostettu tyhjiksi, kun taas kapitalismin ikeessä kärsivillä Suomen työläisillä ei ollut, joten kallis liha jäi tiskeille. Niinkuin itse voitte TV:ssä nähdä)

Quote
- Suomalaisessa maatalouspolitiikassa on jo pitkään ainakin sanojen tasolla haluttu tuottaa sitä mitä kuluttajat tahtovat ostaa. Nyt kuluttajilta on tullut selvä signaali siitä, että luomua tahdotaan lisää.

No, vuoden kahden päästä nähdään, mistä tämä ”signaali” ihan oikeasti on tullut.
« Last Edit: 12.08.11 - klo:14:14 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #84 on: 15.08.11 - klo:16:11 »
Talouselämä uutisoi paksulompakkoisista luomuasiakkaista:

Uusi luomukauppa etsii rakoa ketjulle

Uutinen on se sama vanha, joka jossain ketjussa on jo esillä, mutta nyt se tuotiin taas näkyville, tosin eri mediassa, ja sieltä lainaus:

Quote
Syyskuussa avautuva ensimmäinen Aitokauppa ei silti riskeeraa. Myymälä avautuu Helsingin Tehtaankadulle kulmille, joilla sekä asiakaskunnan lompakon paksuus että asenteet ovat valmiiksi suotuisia.

Rahakkaita asiakkaita, joita ei tarvitse käännyttää uuteen uskoon. Mikäs sen mukavampaa, mutta kun ne trendit vaihtuvat niin nopeasti, että toivottavasti eivät muutu ennen Aitokaupan suurta menestystä.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #85 on: 16.08.11 - klo:06:20 »

Lisäksi tulevaisuuden taivaanrannalta kurkkii tällaisiä "trendejä" - emme siis ole yksin niitä ounastelemassa. Tämän STT:n uutisen julkaisi myös Uuutispäivä Demari:

Ruoan hintapiikki taittumassa

Quote
"Kun maailmantalouden näkymät ovat heikot, kuluttajat kiinnittävät tarkempaa huomiota elintarvikkeiden hintoihin, toteaa Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Laine. Hänen arvionsa on, että hinnat nousevat tänä vuonna korkeintaan viisi prosenttia.

- Jos huonot ajat ovat tulossa, ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia nostaa hintoja paljon, Laine sanoo.

[...]

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo, että mitä heikompi yleinen taloustilanne on, sitä hanakammin kuluttajat siirtyvät ostamaan halpamerkkejä. Luomuruoka ja herkkuputiikit ovat kituliaiden aikojen häviäjiä.

- Ruokaa ostetaan tietenkin aina, mutta ihmiset ovat tarkempia siitä mitä ostavat. Syötävää myös heitetään vähemmän roskikseen."



PS. Illalla: Ja nythän saattaa käydä niin, ellei tämä James Bondin veli (?) Euro Bond pelasta Eurooppaa, niin taas kerran on sitten ajoitettu suomalainen luomukampanja väärin ...  :D
« Last Edit: 16.08.11 - klo:18:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #86 on: 17.08.11 - klo:06:27 »
Minusta tässä uutisessa …

Stockmannille luomu-Herkku

… näkyvät kaupan realiteetit ja realismi.

Quote
Hehtaarin kokoisesta Helsingin keskustan Stockmann Herkusta on lohkaistu sata neliötä luomulle.
(kuvateksti)

Stockan Herkku on  luultavasti kauppa, jossa myydään suhteessa eniten luomua koko Suomessa (pl. erikoisliikkeet).

Vaikka siellä saatetaankin myydä luomua myös tämän varsinaisen luomuosaston ulkopuolella, niin näissä neliöissä näkyy, miten kauppa tosiasiassa näkee tämän luomun ennustellun tulevan räjähdysmäisen kysynnän.

Se näkee kysynnän pysyvän aika ennallaan.

100 neliömetriä hehtaarista kun on juuri yksi prosentti (1%).

« Last Edit: 17.08.11 - klo:19:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #87 on: 22.08.11 - klo:18:14 »

Terhi YLE:n "Uusi Musta" -sivustolla analysoi varsin oikein luomukanan ja -broilerin mahdollisuudet, vaikka ilmeisesti toivookin niille menestystä:

Suomalaista luomukanaa syödään jo syyskuussa

Seuraamme nyt jatkossa innokkaasti molemmat, me ja "Uusi Musta", kuinka siinä käy!
« Last Edit: 22.08.11 - klo:19:59 by Heikki Jokipii »

Tarkkailija

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 160
    • View Profile
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #88 on: 25.08.11 - klo:08:08 »
Suomalaisen luomun laatua hehkutetaan kaikkialla ja sitä, miten suomalainen luomu on luomua ja ulkomainen luomu voi olla mitä tahansa huttua. Myös suomalaiset tuottajat kehuvat, kuinka suomiluomun kysyntä on rajojen ulkopuolella aivan mieletöntä, koska se on laadukkaampaa ja meillä valvonta toimii.

Sitten ihmetyttää lukea tällaisia uutisia Maaseudun Tulevaisuudesta:

Luomun kysyntä kovassa kasvussa


Quote
Saksalainen mieltää suomalaisen luomulainsäädännön liian löysäksi. Jotta vienti onnistuisi, täytyisi tarkastusjärjestelmää tiukentaa muun Euroopan vaatimuksien mukaisesti.

Mitä ihmettä tämä tarkoittaa suomeksi?

Eikö suomalainen luomu olekaan jotain paljon ihmeellisempää kuin muu luomu, jota ulkomailla viljellään?


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #89 on: 25.08.11 - klo:19:29 »

Eikö suomalainen luomu olekaan jotain paljon ihmeellisempää kuin muu luomu, jota ulkomailla viljellään?

Samaa olen minäkin ihmetellyt, kun tämä sama tieto vielä tuli ulos Ruokatiedon tässä uutisessa …

Uudistuva Leppäkerttu-merkki kertoo luomusta ja alkuperästä

… jossa kokonaissanoma yrittää olla, että oikeata luomua on vain se ”leppäkertulla” merkitty supisuomalainen luomu, ja mielellään takapihalta tms.

Mutta todellakin, siinäkin sanotaan:

Quote
Myös luomuruuan vienti voisi helpottua tiukempien sääntöjen ja valvonnan myötä. Tuottajajärjestö MTK:n luomuvaliokunnan puheenjohtaja Arto Hanelius totesi maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa, että Suomeen tarvittaisiin tiukempaa tarkastusjärjestelmää.

Hänen mukaansa eurooppalaiset kuluttajat pitävät Suomen luomulainsäädäntöä liian löysänä, koska se on EU:n minimitasoa. Muualla on käytössä yksityiset tarkastusjärjestelmät, joilla usein on myös lainsäädäntöä tiukemmat vaatimukset.

Ensin ajattelin, että onko tässä kyse siitä, että Saksaan (jossa se aate on suosittu) pitäisi sitten viedä ”biodynaamista” tavaraa, jonka säännöt tavallaan ovat ”tiukemmat”. Mutta ei se sitä ole, on se linja Saksassakin vähemmistössä, vaikka voimakas. 

Mitkä asiat tässä mahtavat ”hiertää”? Toisaalta ne voivat tietysti olla mitä tahansa, koska varmasti joka maassa on asialla oma ”hyönteismerkkinsä” ja varma vakaumus siitä, että vain meidän maamme luomu on kelvollista. Ja ”aina sika syitä löytää”, eli jonkin muodollisen syyn.

Mutta kyllähän tämä tieto itsessään silti vähän nolo on, tätä suomalaisen luomun erityisen aitouden ja ”oikeuden” tavatonta hehkutusta ajatellessa. Osta sinä suomalainen leppäkerttutuotteita, koska/vaikka ne eivät saksalaisille kelpaa …

***

Täällähän muuten on jo maisteltiin ajatusta, että luomutoimijat hoitaisivat itse valvontansa, ja valtiovalta pääsisi koko (irrationaalisesta) touhusta irti. Jos se myös luomuväelle (ja kaupalle jne.) sopii paremmin, niin mikäs siis siinä?

Se olisi hyvä ensimmäinen askel. Valtiovallan ei lopulta pitäisi olla missään tekemisissä tällaisen täysin ennustamattoman mielikuvabisneksen kanssa.