Author Topic: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet  (Read 174283 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #285 on: 06.01.18 - klo:08:48 »
Aika kritiikittömästi Annamari Sipilä esittää Hesarissa tämän ideaaliksi ja malliksi myös Suomelle:

Englantilainen sika nauttii omasta tilasta, mutta Suomessa hyötyeläimiä näkee yhä harvemmin ulkona
Britannian maaseudulla näkee ulkona oleilevia sikoja ja lehmiä useammin kuin Suomessa. Emakoista ulkona asuu noin 40 prosenttia.


Loput on maksumuurin takana, mutta koko artikkelissa ei kertaakaan edes mainittu afrikkalaista sikaruttoa. Jolta Englannin kanaali on ilmeisesti Britanniaa suojannut. Suomen kylmyys sentään mainitaan.

Mutta jo tuostakin voi lukea, että 60% emakoista Britanniassakaan ei asu ulkona.

Siitä ei tietenkään ollut tarkastelua paljonko ne 40% sioista saavat ulkona tonkiessaan ravinteita liikkeelle ja kulkeutumaan vesistöihin. Ainakin kuvassa olevalla kaltevalla peltoalueella uskoisi sen onnistuvan varsin hyvin.

Mitä lehmiin tulee, niin UK:ssakin osataan jo kysyä:

What’s wrong with factory farming?

Quote
The notion that ‘cows belong in fields’ comes from the same set of ideas that lead supermarkets to put a picture of a farmer on meat packaging. He’s leaning on a farm gate surrounded by happy cows, it’s summer and the sun is shining. Factory farming conjures images of big business, evil corporations who care only about profits. We need the picture of the farmer to assure us of our ethical righteousness. We are prejudiced against factory farming because of juvenile anthropormophism. The sentiment behind this prejudice – ‘Surely cows shouldn’t be kept indoors with no natural light for months on end? I’d be miserable if they did that to me!’ – is understandable but misguided.

Tuon artikkelin mukaan eivät sisällä pidetyt lehmät lehmät välttämättä hyvinvoinnissa lainkaan häviä. Ja olisiko se sielläkin niin , että eläimiä näkee ulkona nykyisin yhä harvemmin?

Toisesta sikälaisestä artikkelista luin teesin, että viljelijöiden tehtävänä on tuottaa ruokaa eikä pitää yllä vanhanaikaista, idyllistä maalaismaisemaa (niillle, jotka siellä joskus harvoin käyvät).
« Last Edit: 04.02.18 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #286 on: 08.01.18 - klo:06:27 »
Tästä Helsingin kaupungin tiedotteesta tai uutisesta:

Joulun makuja ja tunnelmaa kauppahalleissa ja toreilla

Quote
Annan Villilihasta löydät jälleen kaikki jouluherkut, kuten tilateurastettuja luomukinkkuja, laidunkalkkunoita Närpiöstä ja Tammisaaresta Pienen saaristolaisleipomon käsintehtyjä joululaatikoita.
(lihav. HJ)

En saa heti kiinni, mitä lisäarvoa on sen enempää kuluttajalle kuin siallekaan siitä, että teurastus tapahtuu tilalla. Kuljetuksen välttäminen, kenties? Eläinten kuljettamisessa on Euroopassa mainittu olleen ongelmia, mutta eivätkö ne ongelmat ole pitkälle ratkaistu? Minusta esim. keskustelussa eläinsuojelulaista ei eläinkuljetuksista ole juuri tai lainkaan puhuttu?

Tässä kuljetus tapahtuu sian eri elämänvaiheessa, mutta esimerksi tämä uutinen ei näe tätä kuitenkaan ongelmana:

Joka kymmenes possu saa kyydin Etelä-Suomesta Pohjanmaalle, "hyvin ovat matkan kestäneet"

Hesarissa oli tänään taas artikkeli, joka antoi ymmärtää, että uusi ehdotus eläinsuojelulaiksI olisi ollut pettymys. Tämä vaikutelma luotiin ottamalla kussakin erityiskysymyksessä esiin maita, joissa juuri ko. asia oli hoidettu paremmin eli oli tiukemmat  määrykset.

Sama linja oli oikeastaan tuossa HS:n Sipilänkin artikkelissa. Ulkoilua on Briteissä enemmän mutta sitten tämä hämmästelijä oli brittiläinen toimittaja:

Suomalaisten sikojen saparot hämmästyttivät ulkomaalaista toimittajaa

HS-artikkeli mainitsi kyllä myös näkemyksen, että eläinsuojelumääräysten tulisi olla EU:lle yhteisiä, jota mekin olemme täällä kannattaneet. Linkkaan artikkelin tänne, jos se tulee saataville.

Tässä se on, mutta meni maksumuurin taakse:

Monet maat kohtelevat tuotantoeläimiä Suomea paremmin – HS vertasi uutta kiisteltyä lakia muihin Euroopan maihin

Quote
Siitä piti tulla ”maailman paras eläinsuojelulaki”. Niin ainakin eläinsuojeluyhdistykset toivoivat. Ei taida tulla. HS tarkasteli eri maiden eläinsuojelulainsäädäntöä ja vertasi sitä nyt lausuntokierroksella olevaan lakiehdotukseen.

Kopioin paperilta tämän mainitsemani kohdan (MTK:n Juhani Åberg):

Quote
"[...] Mutta jotta tuottajat eivät joudu laittamaan pillejä pussiin, vaihtoehdot ovat, että tehdään yhtenäinen EU-lainsäödäntö tai sitten kuluttaja tai valtio maissa enemmän.'
« Last Edit: 10.01.18 - klo:08:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #287 on: 10.01.18 - klo:07:36 »
Tämä on hyvä ja tästähän mekin olemme puhuneet:

Uusi eläinsuojelulaki helpottaa valvontaa – "Eläintenpitokiellon seuranta on ollut heikoissa kantimissa"

Vaikka tuo idea ei ollut meidän: että lievempi seuraus, kehotus, voisikin paradoksaalisesti tehostaa valvontaa. Mutta todellakin niin voi olla.

Quote
Eläinsuojeluviranomainen voi jatkossa antaa määräyksen sijaan eläinten omistajalle kehotuksen, jos laiminlyönti on ollut vähäinen. Kehotuksesta ei tarvitse ilmoittaa poliisille, mikä vähentää paperisotaa. Viranomainen saisi myös ottaa mukaan asiantuntijan, jos eläinlaji on hänelle vieras.
« Last Edit: 10.01.18 - klo:08:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #288 on: 14.01.18 - klo:07:10 »
Aamun Hesari kertoi, mikä tässä asiassa on tilanne:

Venäjältä Suomeen työntyvistä villisioista ei enää päästä eroon, ja metsästys on vaikeaa – Tunnistavat moottorin äänet ja oppivat harhauttamaan koiria

Quote
Viimeisimmät viisi vuotta on menty Kiukkaan sanoin saparot suorina. Villisikakanta on vuosittain kaksinkertaistunut ja levittäytynyt länteen.

”Mikkeli–Tampere-linjan eteläpuolella voi kohdata kaikkialla villisikapahnueen, pohjoisempanakin harhailijoita.”

Talven kynnyksellä tehdyn arvion mukaan Etelä-Suomessa asusti 3 500 sikaa.

Ja tässähän on tyly taustafakta:

Quote
Metsästysintoa lietsoo afrikkalainen sikarutto. Tauti on pysytellyt rajojemme takana, mutta tuotantosikalaan levitessään se vaikeuttaisi elintarvikkeiden vientiä.

”Moniin EU:n ulkopuolisiin maihin sianlihan vienti pysähtyisi saman tien”, ylitarkastaja Riikka Lahdenperä muistutti Elintarviketurvallisuusviraston joulukuisessa tiedotteessa.

Mikko Välttilä pohdiskeli asiaa viime keväänä:

Mikko Välttilä: Jos luomusika ei ulkoile, luomu on enää kemikaalikammoisen rauhoittelua

Quote
Välttilä toteaa ymmärtävänsä afrikkalaisen sikaruton riskit.

"Jos ja kun sikaeläinten ulkonapitokielto astuu voimaan, pienenee riski siihen, että Venäjällä ja Virossa jo muutaman vuoden jyllännyt sikaruttoepidemia saapuu Suomeen. Pienenee, ei poistu. "

"Toisaalta, jos niitä ulkoilun mahdollistavia sikaloita on maassa harvemmassa kuin lentokenttiä, en tiedä kuinka valtava se riski niiden kohdalla edes on.

En minäkään sano tietäväni. Mutta MMM ilmeisesti tietää: se riski on siinä kohdassa, että (vahvojen) aitausten pakollisuuden lykkäämiseen kesäkuulle on varaa (ks. edellä 29.12.17).

***

Toisaalta jos villisioista todella halutaan eroon, on vielä mahdolista luopua tästä hellämielisydestä:

Metsästäjät tyytyväisiä villisian pyyntiajan vapauttamiseen – vanhimmat emakot syytä jättää yhä ampumatta

Quote
Hallitus on kumonnut villisian yleisen rauhoitusajan, joten porsaattoman villisian metsästys on mahdollista ympärivuotisesti maaliskuun alusta alkaen. Naarasvillisika, jota seuraa vuotta nuorempi jälkeläinen, on edelleen aina rauhoitettu.

Käsittääkseni Venäjällä niin on tehty. Maksetaanko porsaallisen villisian tappamisesta vielä jokin erityispalkkio, siellä, jos oikein muistan.

PS. 15.1.18:  Hiukan väärin muistin. Venäjällä oli vielä kyse ehdotuksesta (ks. edellä 17.09.16). Sen mukaan erityispalkkion saisi, jos ampuu tiineen emakon. Tässä uudestaan linkki:

Lehti: Venäjällä suunnitellaan villisikojen joukkolahtaamista tapporahalla – afrikkalainen sikarutto halutaan kuriin
« Last Edit: 15.01.18 - klo:07:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #289 on: 15.01.18 - klo:07:55 »
Tuossa ei sanottu, että yhdistyksemme haluaisi villisioista eroon.  Oikeastaan luonnossamme on aika vähän eläimiä, ainakin isoja nisäkkäitä. Ellei tuota sikaruttoa olisi, oikeastaan villisika olisi ihan hyvä lisä Suomen metsiin.

Se kun ei normaalisti (metsästystilanteiden ulkopuolella) ole kai ihmisellekään vaarallinen, mitä luultavasti hiukan olisivat nämä pari muuta ehdotettua lisäeläintä (ihan jo kokonsa takia).

Olemme myös tuoneet esille tämän:

On valinta, mitä eläimiä kohtelee hyvin

Tuossa on siis tavallaan vastakkain kotisian oikeus ulkoilla ja villisian oikeus elää Suomessa. Luonnon ja eläinten ystävän valinta ei tuossa ole mitenkään helppo ja itsestäänselvä. Hyvin olisi kuviteltavissa myös jyrkkä "kotisiat kotiin" (eli sisälle) -linja.
« Last Edit: 16.01.18 - klo:07:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #290 on: 16.01.18 - klo:07:07 »
Sauli Niinistö radion mukaan ei aio pyrkiä arvojohtajaksi. Vaikka tässä nyt hiukan (linjamme vastaisesti) puututaan yleispolitiikkaan, niin sanon kuitenkin, että oikein hyvä. Sillä tämän kaltainen kyseleminen on kyllä presidentinvaalien yhteydessä varsin turhanaikaista:

Kolme presidenttiehdokkaista lopettaisi turkistarhauksen, Niinistö vaikenee kannastaan: "Kuluttajat päättävät"

Kyllä, turkistarhaus voidaan Suomessa vaikka kieltää. Jos eduskunta niin päättää. Tai kuluttajat. Joista nämä ehdokkaat ovat vain 8 henkilöä, eivät edes edustava otos.
« Last Edit: 16.01.18 - klo:09:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #291 on: 18.01.18 - klo:05:26 »
Tämän pikku-uutisen pikkutieto on taas ristiriidassa sen kanssa mitä olemme asiasta täällä kertoneet:

Uusi teurastamo aloittaa Purujärven koululla

Quote
– Nämä ovat alustavia lukuja, mutta jostakin on lähdettävä liikkeelle. Lisäksi teurastamo rakennetaan ns. luomuhyväksytyksi, ovathan omat higlandit eli ylämaan karja luomueläimiä. Luomu on muutenkin tulevaisuuden sana jo tänä päivänä.
(lihav. HJ(

Nimittäin, ettei luomussa ole erityisiä säädöksiä teurastamisesta. Onko siis vai eikö?
« Last Edit: 18.01.18 - klo:08:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #292 on: 18.01.18 - klo:06:47 »
Mitähän tästä seuraa ja kuinka nopeasti:

Vaarallinen lintuinfluenssa leviää Euroopassa

Vaikea sanoa, mutta kanojen liikuntaharrastuksen lisäämistä tuo ei varmaankaan edistä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #293 on: 18.01.18 - klo:07:14 »
Tällainen vähän vanhempi (ei kovin vanha: keväältä 2017) mutta silti hiukan yllätyksellinen tutkimustieto:

Tutkimus paljasti yllätyksen: Broilerit eivät pidä orsista vaan ritilätasoista – Jalat huonossa kunnossa

Quote
Orsia on pidetty broilereiden jalkojen terveyden edistäjänä ja niitä on myös tuettu hyvinvointikorvauksin. Tutkitut broilerit eivät kuitenkaan orsia juuri käyttäneet.

–Sen sijaan ne kokoontuivat rampillisille ritilätasoille ruuhkaksi asti, Kaukonen kuvailee.

Väitöksen mukaan ritilätasoilla voidaankin edistää broilereiden jalkaterveyttä, sillä niiden havaittiin parantavan lintujen kävelykykyä ja vähentävän ontumista.

Vähän samantapainen yllätys kuin se saksalainen huomio, että valtaosa kanoista ei halunnutkaan ulkoilumahdollisuuttaan käyttää, vaikka sellainen oli järjestetty (edellä 06.04.15).
« Last Edit: 18.01.18 - klo:09:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #294 on: 19.01.18 - klo:07:48 »
Hesarin mielipidepalstalla väännetään sikojen reaalisista elinolosuhteista:

Älkää valehdelko lapsille ruoantuotannosta – viekää heidät häkkikanalaan tai sikalaan

Quote
Kotieläinpihat eivät kerro mitään nykyisistä maatiloista. Ne esittävät lähinnä 1950-lukulaista idylliä.

OSA lapsista ei välttämättä tiedä, mistä ruoka tulee tai millaista elämä maa­tilalla on. Ongelma ei johdu kaupungistumisesta vaan siitä, että aikuiset haluavat salata lapsilta, millaista ruoantuotanto nykyisin on.

(Loput valitettavasti maksumuurin takana.)

Ellen. Tänään sitten tämä:

Suomalaisten sikojen hyvä ruokinta, riittävä kasvatustila ja virikkeet ehkäisevät hännänpurentaa – saparoita ihmetellään ulkomailla asti

Tämä tuntuu järkevältä:

Quote
On totta, että työtä riittää yhä, sillä kehitystyö on jatkuva prosessi. Nykyisten vahvuuksien huomiointi on kuitenkin tärkeää, jotta muistamme arvostaa vuosien aikana jo tapahtunutta kehitystyötä. Suomen eläintuotannossa eläinten hyvinvointia edistetään lain vaatimusten ulkopuolellakin.

Sen sijaan, että harrastettaisiin erilaisia "keskitysleirikuvauksia".  Vaikka "keskitysleirejä" saattaa ollakin, ovatko ne tyypillisiä? Mistä niiden olemassaolo johtuu? Vaikkapa viljelijöiden väsymys, liiallinen alkoholinkäyttö tai ammattitaidon puute eivät välttämättä suoraan lainsäädännöllä vähene.
« Last Edit: 19.01.18 - klo:08:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #295 on: 24.01.18 - klo:07:35 »
Sarjassamme "siinä on monta monessa". Nautoja (toisin kuin sikoja ja siipikarjaa) eivät näillä näkymin Suomessa uhkaa taudit, mutta:

Maitovaliokunta kritisoi eläinsuojelulakiesitystä: Vaarantaa eläinten turvallisuuden

Quote
Eläinten pakkolaidunnus ja suurpetojen uhka ovat ristiriidassa keskenään, valiokunta perustelee.
[...]
Erityinen riski nähdään uudessa eläinsuojelulaissa. Siinä eläintenpitäjät asetetaan valiokunnan mielestä ristiriitaiseen tilanteeseen.

"Toisaalta eläimiä kuuluu ulkoiluttaa mutta toisaalta ollaan säätämässä rangaistavaksi eläinten pitäminen alttiina pedoille. Mikäli laki toteutuu esitetyssä muodossa, vaarantaa se eläinten laiduntamisen susi- ja karhutiheillä alueilla Suomessa."
« Last Edit: 24.01.18 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #296 on: 27.01.18 - klo:07:46 »
Nyt on näin:

Yli sata lammasta lopetettiin Maalahdessa eläinsuojelurikkomusten vuoksi, määräyksiä olojen parantamisesta annettiin 13 kertaa – "Viranomaisilla ei ole muita keinoja"

Quote
Läänineläinlääkärin mukaan nykyinen eläinsuojelulaki, kuten myös nyt lausunnolla oleva uusi hyvinvointilaki, on pitkään jatkuneissa tapauksissa ongelmallinen.

"Valvontaviranomaisille ei ole oikein muita työkaluja, kuin kerta toisensa jälkeen annettavat määräykset ja vasta aivan pahimmissa tapauksissa eläinten lopetus."

Tuo uusi laki on kuitenkin yhä työn alla. Olisiko sitä mahdollista muuttaa niin, että se tarjoaisi tuollaisia työkaluja?
« Last Edit: 27.01.18 - klo:11:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #297 on: 28.01.18 - klo:12:05 »
Tässä on nyt tilanne:

Villisiat hivuttautuvat vahvoille sikatalousalueille Länsi-Suomeen – "Ei niitä hävitettyä saa"

Quote
Honkalan tilalle avattiin tällä viikolla erityinen vierailijahuone, jossa kävijät voivat tutustua sikalan touhuihin ikkunan takaa. Vaikka vieraat eivät sikalan puolelle pääse, myös vierailuhuoneeseen tulevien on käytettävä kenkäsuojia.

Tästä vierailuhuoneen innovaatiosta oli MT:ssä ja muuallakin useampiakin juttuja. Hyvä keksintö, ja jos saadaan vielä 24/7-palvelu, niin voivat eläinsuojelijoidenkin iskuryhmät vierailla ja kuvata sikaloissa turvallisesti. Se ei liene liikaa vaadittu, että hekin pistävät suojat kenkiinsä?  ;D

PS. 3.2.2018: Tässä on hyvä yhteenveto riskeistä ja suojautumisesta:

Miksi vain smurffit saavat vierailla kotieläintilalla?
« Last Edit: 03.02.18 - klo:08:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #298 on: 01.02.18 - klo:09:30 »
Mutta tässä uutisessa jo väläytetään radikaalia ratkaisua:

Villisiat levittäytyvät yhä laajemmalle – maatilat pelkäävät niiden levittämää sikaruttoa

Quote
Villisikojen määrä on kasvussa.
[...]
Kanta pienemmäksi, jopa kokonaan pois

Pohjanmaan riistaneuvosto on linjannut, että villisikakanta halutaan paljon pienemmäksi, jopa kokonaan pois alueelta. Viime vuonna ammuttiin lähemmäs kymmenen villisikaa.

Tuo koski Pohjanmaata, mutta varmaan asiaa on mietitty koko maankin osalta.

***

ASF:ään ei ole rokotetta. Mutta erääseen toiseen virustautiin sioilla on löydetty apu geenitekniikasta:

Virus-resistant CRISPR pigs could save pork producers $600 million per year

En lainkaan osaa sanoa,  olisiko vastaavaa kehitettävissä tätä sikaruttoa vastaan. Tai onko sitä yritetty? ASF:ää ei tietääkseni ole havaittu Amerikan mantereen puolella.
« Last Edit: 01.02.18 - klo:09:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Härkää sarvista kiinni: eläinten kohtelu ja oikeudet
« Reply #299 on: 04.02.18 - klo:08:55 »
Kustannukset on usein mainittu pihattoihin siirtymisen esteeksi, mutta nyt on avuksi tullut tällainen tuotekehittely:

Robokoppi tuo robotin parsinavettaan: "Uuttakin navettaa mietittiin, mutta kustannusarviot hirvittivät"

Quote
Konttiin asennettu lypsyrobotti on nopea ja melko edullinen tapa muuttaa parsinavetta robottipihatoksi.

Kun tuosta minun järkeni mukaan saadaan tuottavuushyötyjäkin, eli se tavallaan maksaa itsensä, tuossa voisi olla tie, jolla myös eläinten oloja parannetaan.
« Last Edit: 04.02.18 - klo:09:45 by Heikki Jokipii »