Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

On valinta, mitä eläimiä kohtelee hyvin

Ajan henkeen kuuluu vaatimus kotieläinten hyvästä kohtelusta. Vaatimukset asiassa myös koko ajan kasvavat, voidaan jopa puhua eläinten tietystä inhimillistämisestä, kun keskustellaan "eläinten oikeuksista". Suuri osa asian arvionneistakin perustuu eläytymiseen: miltä itsestäsi tuntuisi olla vangittuna, vailla ulkoilumahdollisuuksia ...

Mitä asiassa ei nähdä, on se, miten myös kotieläimet vievät samalla kasvavan määrän maailman ja luonnon rajallisista resursseista. Jos ja kun kotieläinten ottama osuus kasvaa, vapaan luonnon osuus supistuu, villieläinten elintila vähenee.

On lopulta valittava, mille eläimille haluaa olla ystävällinen.

Jos vaatii, että vaikkapa sikojen pitää saada elää "vapaana", on ymmärrettävä, että maailman noin puoli miljardia sikaa vaatisivat vapaina alueen, joka vastaa Kiinan koko viljelysmaan alaa.

Myös, mitä enemmän eläin liikkuu, sitä enemmän se syö, ja sitä enemmän tarvitaan viljelypinta-alaa sen ruoan kasvattamiseksi. Ja sama on juttu lihaksi kasvatettavan eläimen elinajan pituuden kanssa.

Jos haluaa joulukinkkunsa luomuna, on ymmärrettävä, että luomuviljelyn tehottomuuden takia tämä vielä lisää rehun kasvatukseen tarvittavan maa-alan tarvetta. Jos maailman kaikki siat (tai kanat, lehmät ...) ruokittaisiin luomuperiaattein, lisämaan tarve olisi valtava.

Yleisimmät seuraeläimet, kissa ja koira, eivät ole kasvatettavissa kasvissyöjiksi. Niinpä ne syövät lihaa n. puolet siitä, mitä länsimainen ihminen. Vaikkapa Saksassa nämä eläimet kuluttavat lihaa saman verran, mikä on koko Itävallan lihankulutus yhteensä.

Ja seuraeläimillekin syötetään luomulihaa!

Kaikki tämä merkitsee suurempaa viljelysalan tarvetta, ja siis epäsuorasti vähentää villieläinten määrää. Villieläimiä ei siis tarvitse itse tappaa ja syödä ne tuhotakseen.

Niinpä Tieto-Finlandia -palkitun Elina Lappalaisen ajatukset eläinten kohtelun parantamisesta ovat jääneet kesken, puolitiehen, jääneet kohdistumaan vain kotieläimiin.

Kun Lappalainen johtopäätöksissään ja julkisuudessa kuitenkin päätyy kannattamaan luomulihan suosimista kaupan tiskillä, hän samalla - huomaamattaan - neuvoo täysin unohtamaan villieläinten "oikeudet" ja niiden kurjistuvan aseman maailmassa. Oikeastaan hän siis kutsuu talkoisiin niitä hävittämään.

(Voivatko eläimet luomuhoidossa tosiasiassa edes hyvin? Siitäkin keskustelussamme.)

Keskusteluun asiasta

Heikki Jokipii, 29. 11. 2012.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry