Author Topic: Puolueet ja luomu  (Read 75425 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #255 on: 12.05.21 - klo:05:46 »
Tässä luomu tulee ikäänkuin siivellä. Pro Luomu:

Kuntaministeri Paatero: Suomesta vastuullisten hankintojen edelläkävijä?

Quote
Mitä hyötyä vastuullisuusmerkeistä (esim. Joutsenmerkki, EU-ympäristömerkki, Reilu kauppa, Luomu) on julkisille hankkijoille?

”Vastuullisuusmerkit edellyttävät niihin liittyvien vastuullisuusehtojen täyttämistä. Nämä ehdot auttavat hankintayksiköitä omien vastuullisuuskriteeriensä määrittelyssä. Ne ovat siis tärkeä referenssi ja on iso hyöty, että merkkejä on jo olemassa. Merkit auttavat myös yrityksiä vastuullisuuden parantamisessa, sillä pelkkä lakien noudattaminen ei riitä vastuullisuuden varmistamiseen. Ne voivat siis tuoda kilpailuetua myös julkisissa hankinnoissa, kun hankkijat käyttävät samoja kriteerejä.”


Kun luomumerkki on joskus päässyt luikertelemaan tuohon joukkoon, siellä se on, eikä asia muka tarvitse enempää perusteluja. Niinpä Paateron ei tuossa tarvinnut sanoa mitään luomun puolesta. Eikä hän itse asiassa sanonutkaan.

Mutta kun hän ei sanonut mitään suoranaisesti vastaankaan, hänen lausuntoaan käytetään noin.

***

Samalla tavalla luomu lipsahtaa mukaan tähän kampanjaan:

https://joutsenmerkki.fi/vastuullisethankinnat/

Aivan huomaamattaan kuntavaaliehdokkaat siinä sitoutuvat lisäämään kunnan luomuhankintoja.
« Last Edit: 12.05.21 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #256 on: 14.05.21 - klo:04:04 »
Tällaista kautta yritetään vielä tuoda vielä lisää painetta asiaan:

Suomalaiset äänestäjät vaativat kuntia vaikuttamaan hankinnoilla

Quote
Pro Luomu, Reilu Kauppa, EkoCentria ja Ympäristömerkintä Suomi muistuttavat, että kolmannen osapuolen valvomat vastuullisuusmerkit ovat myös kunnille helppo ja luotettava tapa lisätä hankintojen vastuullisuutta.

Kuntien merkitys hankintojen vastuullisuudessa on suuri, sillä kaikista julkisista hankinnoista noin 75 % tehdään kunnissa. Hankintojen arvo on vuosittain kymmeniä miljardeja euroja.

“Kunnilla on paljon taloudellista valtaa. Kunnanvaltuutettujen vastuulla on paaluttaa, että kuntien käyttämät palvelut ja tuotteet on hankittu luonnon ja ihmisten hyvinvointia kunnioittaen”, toteaa Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen.

Vaaleihin asti käynnissä olevan Vaikuta hankinnoilla -kampanjan tarkoituksena on saada kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan edistämään vastuullisia hankintoja omassa kunnassaan.

Vaikka ne eivät kyllä ole niinkään äänestäjät. Vaan nuo tuossa mainitut organisaatiot, jotka haluaisivat noin kunnissa käyvän. Kyselyssä on helppo saada tällainen tulos:

Quote
Yhä suurempi osa suomalaisista on sitä mieltä, että kuntien pitää hankkia tuotteita ja palveluja, jotka eivät polje ihmisoikeuksia eivätkä heikennä ympäristön tilaa. Yli 80 % mielestä kuntien pitää näyttää esimerkkiä tekemällä vastuullisia hankintoja.

Kantar TNS:n kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista äänestää kuntavaaleissa mieluiten ehdokasta, joka tukee vastuullisia hankintoja. Vastuullisuutta vaaditaan yli puoluerajojen.

Mutta kääntyykö tuo kuntien luomuraaka-ainehankinnoiksi? "Yli 80%" äänestäjistä katsoo, että heidän itsensä ei kuitenkaan syytä tai pakko kalliimpaa luomuruokaa ostaa. Ei edes Reilun kaupan luomukahvia. Juuri edellä (11.05.21) tuli esille, miten luomu hyvin rajoitetusti innnostaa kunnan hankinnoistakin päättäviä. Suosiessaan hankinnoissa tavanomaista he eivät "polje ihmisoikeuksia eivätkä heikennä ympäristön tilaa", ja eivät oikeutusti pode asiasta mitään huonoa omaatuntoa.

Kertaamatta tässä sitä, kuinka huonoja menetelmiä luomutuotteet tai Reilun kaupan järjestelmä muutoinkin ovat ko. yleistavoitteisiin pyrkimisessä. Sekä kunnille että yksityisille kansalaisille.
« Last Edit: 14.05.21 - klo:04:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #257 on: 16.05.21 - klo:09:22 »
Mutta perinteiseen tapaan: jos nettiin ilmestyy kuitenkin vaalikoneita, joihin kysymys luomusta pääsee mukaan, ilmoituksia tänne!

Hesarin vaalikone ei sellainen ollut. Nyt tarkistettu. Mutta edelleen, tänne "kanteluja", jos sellainen jostain löytyy.

PS. 18.05.21: Iltalehden osalta sama juttu.
« Last Edit: 18.05.21 - klo:05:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 17974
  • View Profile
  • Email
Vs: Puolueet ja luomu
« Reply #258 on: 06.09.21 - klo:06:27 »
Der Spiegelin kirjoitus peilailee (!) tilannetta Saksassa:

Die Angst der Parteien vor dem Fortschritt

Kirjoitus käy ensi. lyhyesti läpi välttämättömyyden globaalisti omaksua maatalouden tieteelliset edistysaskeleet. Ja tekee sitten mm. tämän huomion:

Quote
Vor allem im letzten Wort versteckt sich ein Dilemma für weite Teile der deutschen Parteienlandschaft. Denn was schon in dem Artikel sehr deutlich wird: Nur mit kleinen Biobauernhöfen und ökologischem Landbau wird man das Ernährungsproblem der Menschheit nicht lösen.


Mutta juuri luomuviljelyn kannattamisesta eivät Saksankaan puolueet uskalla luopua. Ludger Wessin twiittilainauksesta (jossa viitattiin tuohon artikkeliin) selviää tavallaan syykin:

Quote
„Dass alle demokratischen Parteien außer der FDP Biotechnologie zur Ernährung entweder klar ablehnen oder möglichst wenig darüber reden, hat einen einfachen Grund: »Gentechnik« ist in Deutschland sensationell unpopulär.“


Eli noidankehä. Biotekniikasta on onnistu tekemään epäsuosittu. Niinpä puolueiden ei ole sitä taktisesti viisaasta kannattaa, tai tuoda edes juuri esille.

***

Asiaan liittyvä Naturen artikkeli (johon Spiegel viittaa):

Food systems: seven priorities to end hunger and protect the planet
« Last Edit: 06.09.21 - klo:13:59 by Heikki Jokipii »