Tässä ensimmäisiä ”herkkupaloja” tältä ”luomulautaselta”.
***
Anttila mm.
Ruokatiedon uutisessa puhuu ”kuluttajalähtöisyydestä".
Aika ovelasti on siten tässä selonteossa sanottu tämä asia:
”Kun puhumme vastuunkannosta, hallitus vastaa kansalaisille ennen kaikkea siitä, että heille on kaikissa olosuhteissa tarjolla turvallista, terveellistä, vastuullisesti tuotettua, maukasta ruokaa. Vastaavasti kuluttajien odotetaan omilla valinnoillaan viestittävän ja vaikuttavan siihen, miten ruokasektori kehittyy ja mitkä ovat heidän vaatimuksensa ympäristö- ja yhteiskunnallisiin näkökohtiin.”
Suomennettuna: jos ette penteleet suostu syömään luomuruokaa 30-40 prosenttia, hallitus on hyvin, hyvin pettynyt, kansa on nyt tuhma!
Sellaisesta "kuluttajalähtöisyydestä", jossa poliitikot sovittaisivat suunnitelmansa kuluttajien (kansalaisten) nyt kaupan tiskillä osoittaman tahdon mukaisiksi, ei selvästikään ole kyse.
Hyvin oireellisesti Anttila viittaa Ollilan projektiin, jossa sama ylhäältä päin ohjauksen henki (tästä meillä on
erillinenkin triidi):
”Lehtitietoina tihkuneiden ennakkoarvioiden mukaan Jorma Ollilan Suomi-brändi-ryhmä tulee suosittelemaan merkittävää luomutuotannon lisäämistä Suomen maatalouden tulevaisuuden yhdeksi strategiaksi. Odotan ryhmän raportin tulevaa julkistamista mielenkiinnolla, sillä myös tässä hallituksen selonteossa on luomu- ja lähiruuan tuotannon sekä vastaavien markkinoiden kehittämisellä merkittävä osuus.”
Erästä ”Tuntemattoman” lausetta muokaten: yritäpä valittaa rahapulaasi, niin ne lyö eteesi sellaiset rätingit, että sulla kerta kaikkiaan on luomuun varaa!
***
Ihmetellä täytyy, että maatalousministeri ei tunne oman ministeriönsä alaisuudessa tuotettuja tilastoja (TIKE/Matilda). Näin Anttila sanoo:
”Tuottavuudessa ei nykyaikaisella luomutuotannolla ja teollisiin tuotantopanoksiin perustuvalla tuotannolla ole kovin paljon eroa jälkimmäisen eduksi.”
Ja ihmetellä täytyy, että kansanedustaja Kimmo Tiilikainen *) häntä tässä ”säestää”, melkein samoin sanoinkin.
Kun Suomen ja myös Ruotsin virallisten tilastojen mukaan
erot tuottavuusvertailussa ovat todella
suuret, mistähän se mahtaa johtua?
Suurin osa Suomen ja Ruotsin luomuviljelijöistä ei siis harjoita "nykyaikaista” luomutuotantoa? Vaan jotain muuta, vanhanaikaisempaa? Jos näin, niin
miksi näin?
***
Kansanedustajan ei tietysti täydy tietää kaikkea. Mutta joskus tuntuu siltä, että heille riittää tietyn iskusanan tai lauseen opettelu. Niin monta kertaa puheenvuoroissa vilahti sanapari ”luomu- ja lähiruoka”. Se, että tosiasiassa luomu harvoin on lähiruokaa, siitähän
olemme jo kertoneet.__________________________________________
*) Voidaan tietysti heittää vastaväite, että
luomuviljelijä Tiilikainen on ehkä tämän itse viljelyksillään
osoittanut. Onko? Ilman naapureilta ostettua lantaa ym.?