Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Ruotsista tulee järjen ääni - mutta myös höperyys

Ensin se höperyys, josta täällä on kerrottu jo useita kertoja: tuntuu, että luomun lisäämisen tavoite on suurelle osalle suomalaisia poliitikkoja perusteltu jo sillä, että näin on tehty Ruotsissakin. Asiallisia perusteita ei edes kysytä. Asia on katsottu eräänlaiseksi "maaotteluksi" ...

Sitten se järki. Ruotsin maatalousyliopiston tutkijat ovat jo aiemmin 2009 kirjoittaneet hyvän tieteellisen tarkastelun siitä, mitkä ovat luomutuotannon väjäämättömät rajoitukset. Nyt pääosin samat tutkijat ovat tehneet kirjastaan yleistajuisemman laitoksen, josta olemme jo keskustelussammekin kertoneet:

Den ekologiska drömmen

(Suomeksi suurinpiirtein: unikuva luomusta, ks. keskustelumme, linkissä alla)

Toki siellä Ruotsissakaan tätä - pohjimmiltaan - irrationaalista luomuinnostusta ei tälläkään järjen äänellä varmaan laannuteta. Mutta siellä kirja on kuitenkin julkaistu ja siellä asiasta myös nyt luultavasti voimakkaammin poliittisestikin keskustellaan. (Seuraamme tuota keskustelua täällä.)

Entä Suomessa? Ensimmäistäkään vastavaa kirjaa ei ole suomeksi julkaistu. Ensimmäistäkään asialle kriittistä kansanedustajatason poliitikkoa ei ole esiin tullut. Luomun lisääminen on hallitusohjelmassa, eikä oppositiokaan ole siihen puuttunut.

Pitäisikö tuo mainitttu kirja saada käännettyä suomeksi?

Tällä välin - kun olemme kaksikielinen maa - Sinä palstamme lukija, voit tehdä ainakin sen verran, että ehdotat kyseisen kirjan hankintaa paikalliseen kirjastoosi:

Vs: Kirjallisuutta - luettavaksi ja hankintaehdotuksiksi

Heikki Jokipii, 19. 11. 2014.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry