Tämäkään kerroin ei varmaankaan*) vakuuta kaikkia:
Viewpoint: Pesticide residues on food could be 100,000 times higher—and still wouldn’t harm your health“If consumers were exposed to 100,000 times more pesticide residue than they are typically exposed to on a daily basis throughout their lifetimes,” Winter said, “their levels of exposure would still be lower than levels that don’t even produce any noticeable toxicological effect in long-term animal toxicology studies."
Varmaankin osa jatkaa sen tolkuttamista, että turhia torjunta-ainejäämiä kannattaa silti yrittää välttää. Ja luomun kauppiaat sen toitottamista, että juuri siksi luomuruoka on niin hyvä juttu, koska siinä ei ole näitä jäämiä. Kyllä Pro Luomu tulee tätä jatkamaan:
Turvallista ruokaa Vähemmän jäämiä
Viime vuosina on alettu hahmottaa, että monet ravintomme ja ympäristömme aineet vaikuttavat ihmisten terveyteen vasta pitkällä viipeellä; ehkä vasta seuraavissa sukupolvissa.
Esimerkiksi torjunta-aineiden jäämille ruoassa on asetettu turvalliseksi katsotut rajat, joita elintarvikkeet eivät saa ylittää. Kuluttajat altistuvat kuitenkin pienille sallituille jäämäpitoisuuksille koko elämänsä ajan. Useiden torjunta-aineiden yhteisvaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta vielä lainkaan.
Tuo oli 2 vuoden takaa. Mutta kyllä se tässä uudessakin (2020) kampanjassa mukana on:
https://luomumerkki.fi/merkki/puhdasta-purtavaa/Tutkitusti vähiten jäämiä
Luomu vie voiton, kun vertaillaan elintarvikkeiden torjunta-ainejäämiä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA tutkii vuosittain lähes 100 000 elintarvikenäytettä: luomutuotteissa on vähemmän torjunta-ainejäämiä kuin tavanomaisesti tuotetuissa tuotteissa.
Eli jatkaa se.
______
*) kun ei ole vakuuttanut sekään Bruce Amesin tulos, että kasveissa on luontaisia myrkkyjä 10 000 kertaa sen verran kuin torjunta-ainejäämiä. Jonka kertoimen kyllä olisi jo pitänyt riittää.