Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 63904 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #330 on: 27.07.23 - klo:07:35 »
Tofun hintavuudesta ja kytkemisestä luomuun puhetta juuri edellä. Tämä ei muuta tai paranna tilannetta:

Mama Mem’s tuoretofu 300 g
3,65 €
(12.17 €/kg)


Tuttuun tapaan täältä:

https://www.sulamo.fi/kalorit/tofu

Eli yhden päivän energiatarpeen tyydyttäminen tuolla merkitsisi n. 5 tuollaista pakkausta ja maksaisi yli 60 euroa.

***

Soija tässä muodossa voisi jo pelastaa:

Luomu edamame vihreät soijapavut purkissa 12 x 130 g
22,50 €*
14,42 €* per 1 Kilogramma


https://www.sulamo.fi/kalorit/soijapapu

Alle kilo riittäisi. Sitä löytyisi tällaisenakin:

Pirkka soijapapu 250g pakaste
2,19
8,76/kg

« Last Edit: 27.07.23 - klo:09:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #331 on: 01.08.23 - klo:05:28 »
Tässä tulee esille kaksikin kasvisvaihtoehdon heikkoa kohtaa:

Ikea lupaa lihattoman pyörykän olevan samanlainen kuin lihapullan, mutta eihän se ole

Quote
Muusi ja kermakastike ovat kuitenkin täsmälleen samat kaikissa annoksissa eli lehmiä tarvitaan.
[..]
Oliko? Maistoin, ja eihän se rakenne ja maku nyt ihan sama ole. Lihan kyllä tuntee ja maistaa. Eivät lihattomatkaan mauttomia ole, mutta lihaversio vie voiton maussa ja napakkuudessa.

Yrittäen olla asiassa avoimin mielin. Mutta suuni on usein valitettavan konservatiivinen. — Kyllä minä itsekin siinä, että minulla on aika paljon perintöhuonekaluja. Tyydyn (vaikka vanhimmat ovat arviolta yli 200-vuotiaita) niihin, enkä lähde ostamaan uusia Ikeasta.  ;D
« Last Edit: 01.08.23 - klo:11:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #332 on: 09.08.23 - klo:13:50 »
Naudanlihan puolesta 2.8.22:

Quote
Näe uudet twiitit
Keskustelu
Lihatiedotus
@lihatiedotus
Yli 80 % suomalaisesta naudanlihasta saadaan maitorotuisista lehmistä. Tämä on kotimaisen lihan etu, sillä on parempi yhdistää 2 tuotantotapaa kuin kasvattaa erikseen liha- ja maitokarjaa. Lisää lihan ympäristövaikutuksista:
https://lihatiedotus.fi/vastuullisesti-ja-kestavasti-suomalaista/suomalainen-liha/saastaa-ymparistoa.html


https://twitter.com/lihatiedotus/status/1686591653518462976/photo/1

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #333 on: 21.08.23 - klo:07:21 »
Tämän (lehtiväen) ennustamisen kiima näyttää jatkuvan:

Ennuste: Lihan tuotanto vähenee tänä vuonna kolme prosenttia ja kulutus prosentin, hintojen nousu on vähentänyt hävikkiä

Quote
Lihan kulutuksen kotimaisuusaste on noussut reilun prosenttiyksikön 82,2 prosenttiin.
TILAAJALLE

Viime vuonna se kiima sai täyttymyksensä, kun lihankulutus hitusen väheni. Eli palattiin n. 10 vuoden takaiselle tasolle. Mutta odotettua romahdusmaista laskua ei ole näkynyt. Ei sitä "kasvissyöntiboomia", vieläkään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #334 on: 01.09.23 - klo:04:33 »
Kuulemma näin:

Britanniassa markkinoille ”maailman ensimmäinen ilmastoystävällinen” jäätelö

Quote
MaxiMootral-jäätelö on valmistettu maidosta, jota tuottavat lehmät syövät Mootralin kehittämää metaanipäästöjä vähentävää rehulisää. Maito on peräisin Lancashiressa sijaitsevalta tilalta.

Mootral Ruminant -rehulisä sisältää valkosipulin yhdisteitä sekä sitrushedelmäuutteita, joiden on Mootralin mukaan osoitettu vähentävän lehmien röyhtäisyjen sisältämän metaanin määrää jopa 38 prosenttia.

Ihan varma en voi olla, mutta aavistelen, ettei tuo rehu ole luomuhyväksyttyä. Vaikkei tuossa mitään kiellettyjä aineita tulekaan esille.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 23433
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #336 on: 11.09.23 - klo:04:18 »
Hesari, Tiede:

Viljelty liha voi muuttaa käsityksemme lihasta, mutta akuutin ilmasto­kriisin ratkaisijaksi se ei ennätä

Quote
Asiantuntijoiden mukaan viljelty liha voi tulevaisuudessa olla varteenotettava vaihtoehto perinteiselle lihantuotannolle. Suomalaiskauppojen hyllyihin sitä saataneen aikaisintaan vuosikymmenen päästä.

Monet artikkelissa mainitut asiasyytkin*) voivat viivyttää asiaa, mutta kyllä tässä on se isoin syy:

Quote
VILJELLYN LIHAN saaminen markettien hyllyille Suomeen ei tapahdu ihan lähivuosina, sillä EU-tason lainsäädäntö on sen verran hidasta, että luvissa kestää aikansa. Kotimaisia viljellyn lihan yrityksiä ei ole.

Sitten tulee kyllä seuraavakin kysymys:

Quote
Jopa kolmasosa maailman hiilidioksidipäästöistä tulee ruoantuotannosta, jossa suurin saastuttaja on eläintuotanto.

Ja näiden kaikkien päästöjen takia olemme matkalla n. 1,5 astetta lämpimämpään maailmaan 80 vuodessa. Innostaako sen välttämisyritys tuolla tavalla nyt... kuluttajia kylliksi? Vältettäisiin siis osa kolmasosasta... alle 0,5 astetta? Kunhan kaikki ovat mukana, kukaan ei lipsu?


________

*) esim. tällaiset syyt:

Quote
Professori Tuomiston mukaan tämänhetkiset tutkimukset näyttävät, että energian­kulutus viljellyn lihan tuottamisessa on jopa suurempaa kuin perinteisen lihan. Siksi viljellyn lihan tuottamisessa merkittävää on se, että energia tulisi uusiutuvista lähteistä.
« Last Edit: 11.09.23 - klo:04:55 by Heikki Jokipii »